Yoshta (29 Bilder): Beskrivning Av En Hybrid Av Vinbär Och Krusbär. Vad är Den Här Växten? Sorter, Plantering Och Vård, Beskärning Av Yoshta På Hösten För Nybörjare

Innehållsförteckning:

Video: Yoshta (29 Bilder): Beskrivning Av En Hybrid Av Vinbär Och Krusbär. Vad är Den Här Växten? Sorter, Plantering Och Vård, Beskärning Av Yoshta På Hösten För Nybörjare

Video: Yoshta (29 Bilder): Beskrivning Av En Hybrid Av Vinbär Och Krusbär. Vad är Den Här Växten? Sorter, Plantering Och Vård, Beskärning Av Yoshta På Hösten För Nybörjare
Video: Krusbär - Bra att veta om gröna, röda, gula krusbär - ett superbär | AlterHedens 2024, April
Yoshta (29 Bilder): Beskrivning Av En Hybrid Av Vinbär Och Krusbär. Vad är Den Här Växten? Sorter, Plantering Och Vård, Beskärning Av Yoshta På Hösten För Nybörjare
Yoshta (29 Bilder): Beskrivning Av En Hybrid Av Vinbär Och Krusbär. Vad är Den Här Växten? Sorter, Plantering Och Vård, Beskärning Av Yoshta På Hösten För Nybörjare
Anonim

Trädgårdsmästare började odla yoshta på sina tomter för inte så länge sedan. På kort tid lyckades denna buske tjäna popularitet på grund av dess opretentiöshet och goda avkastning.

Bild
Bild

Beskrivning

Yoshta är en hybrid av svarta vinbär och vanligt krusbär . Växten är en buske. Den kännetecknas av sin låga höjd och starka rotsystem. Yoshta har starka skott. Det finns inga taggar på dem. Yoshtas lövverk är mörkgrönt. Utåt ser det ut som vinbärsblad. Samtidigt har arken inte en ihållande lukt. De stannar kvar på skotten länge och tappar inte förrän själva vintern.

Bild
Bild

Yoshta blommar ungefär samtidigt som vanliga svarta vinbär . Under blomningen ser busken väldigt vacker ut. Efter blomningen visas bär på busken. Deras smak är söt och sur, färgen är mörk. Yoshta bär frukt för andra året efter plantering.

Utseendets historia

Växten, som kallas yoshta, föddes relativt nyligen. I början av förra seklet beslutade uppfödare att korsa krusbär med vanliga vinbär. Hybridanläggningen måste vara unik. Det var planerat att göra det högavkastande och motståndskraftigt mot negativ miljöpåverkan.

Uppfödare från flera länder ägnade sig åt avel . Men de lyckades inte få en stark och välbärande anläggning. Korsade buskar var antingen sterila eller dog.

Bild
Bild

Uppfödarna lyckades uppnå resultat först under 70 -talet av förra seklet. Krusbär-vinbärshybriden fick namnet yoshta. Detta namn valdes av en anledning. Uppfödaren lade helt enkelt till de två första stavelserna med de tyska namnen för dessa två växtarter.

Sedan dess började yoshta dyka upp i många trädgårdar, som gradvis lockade sommarinvånarnas uppmärksamhet

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Nu finns det flera sorter av en sådan växt. De mest populära bland trädgårdsmästare är de typer av yoshta som anges nedan.

  1. EMB . Denna sort utvecklades i Storbritannien. Dess främsta egenskap är att den är resistent mot nästan alla farliga sjukdomar och skadedjur. Sådana buskar blommar mitt på våren. Avkastningen är hög, men bären mognar inte samtidigt.
  2. " Krona ". Svenska uppfödare ägnade sig åt uppfödning av denna sort av yoshta. Busken har en genomsnittlig avkastning. Dess frukter är inte särskilt stora, men välsmakande. Mogna bär finns kvar på trädgrenar länge.
  3. " Rext ". Detta är en rysk busksort som har utmärkt frostbeständighet. Dess löv ser ut som krusbärslöv. Bären är ganska små, men mycket välsmakande. Växten är inte rädd för alla de vanligaste sjukdomarna.
  4. Yohini . Denna sort anses vara en av de mest produktiva. Dess frukter är mycket söta. De kan konsumeras omedelbart efter skörden, eller användas för att göra läckra sylt.
  5. Moro . Detta är en av de högsta buskarna. Växten bär frukt väl. Dess bär är stora och mörka. De har en mycket stark lukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa sorter är perfekta för både Moskva -regionen och de kallare regionerna i landet. De kan också användas för ympning på vinbär.

Fördelar och nackdelar

Hybridbuskar är mycket uppskattade av trädgårdsmästare. De har många fördelar jämfört med andra växter.

  1. Motståndskraftig mot många sjukdomar samt skadedjurattacker.
  2. Bra kompatibilitet med andra växter som har planterats i trädgården.
  3. Lätt att ta hand om. Buskar kan användas för att bilda häckar. De ser vackra ut nästan året runt.
  4. Yoshta bär är läckra och friska. De påskyndar metaboliska processer, lindrar tarmproblem. De innehåller en liten mängd socker. Därför kan yoshta bär ätas även av diabetiker.
  5. Frukterna kan lagras länge utan att förlora sin trevliga smak. Att transportera dem från plats till plats är också mycket enkelt.
Bild
Bild

Men den här busken har sina nackdelar.

Först och främst bör det noteras att dess utbyte inte är lika högt som krusbär eller svarta vinbär. Dessutom bör yoshta bär inte ätas av personer med sår, kolit eller gastrit.

Bild
Bild

Landning

Du kan plantera yoshta i din trädgård både på våren och tidig höst. I det första fallet utförs avstigningsförfarandet innan sapflödet börjar, i det andra - under de första höstveckorna.

Platsförberedelse

Yoshta växer bra utomhus. För att räkna med en hög avkastning av växten, bör den planteras på solsidan av gården. Landningsgropen förbereds i förväg. Om växten planeras att planteras på hösten måste hålet grävas ut på en och en halv vecka. Om yoshta planteras på våren måste groparna förberedas på hösten.

Hålstorleken ska vara ganska stor . Hela plantans rotsystem bör vara helt placerat i det.

Bild
Bild

Om flera växter planteras på en plats samtidigt, bör avståndet mellan dem vara inom två meter. När man planterar en häck bör den reduceras till en halv meter.

Gödsel måste appliceras omedelbart på det grävda hålet . Vanligtvis läggs en halv hink ruttnad kompost, ett glas träaska och 100 gram superfosfat i ett hål. Allt detta är förblandat med näringsrik jord. Efter att ha fyllt brunnen med en sådan blandning hälls 10 liter vatten i den.

Bild
Bild

Valet av planteringsmaterial

För att yoshta snabbt ska slå rot är det viktigt att noga överväga valet av planteringsmaterial. Plantor köps bäst från en betrodd plantskola. Det är viktigt att noggrant undersöka växtens rötter innan du köper . De ska se snygga ut. Om rötterna verkar torra rekommenderas det att placera dem i en behållare med rent vatten i en dag. Om det finns spår av röta på ytan av rötterna måste du vägra att köpa plantor.

Bild
Bild

Landningsplan

Efter att ha valt en lämplig planta kan du börja plantera den. Till att börja med måste botten av gropen förberedd i förväg lossas försiktigt med en kratta . Häll sedan vatten i hålet. Efter att ha väntat på att vätskan ska absorberas i jorden kan du börja plantera växten.

Plantan placeras direkt i mitten av gropen . Dess rötter måste rättas ut. För att växten ska slå rot bättre är det värt att fixa ett stöd i närheten. Plantan måste bindas till den med en mjuk garn. Därefter bör gropen täckas med bördig jord. Jorden måste tampas lätt och sedan vattnas.

Bild
Bild

Subtiliteter i vården

För att växten ska slå rot bättre måste den skötas ordentligt.

Vattning

Först och främst är det värt att komma ihåg att yoshta måste vattnas regelbundet. För att göra detta, var noga med att använda tillräckligt med vatten . Om den erforderliga mängden fukt inte tillförs plantans rötter, kommer yoshta att utvecklas långsamt.

Det är alltid nödvändigt att vattna buskarna vid roten . Det är lämpligt att göra små spår i cirkeln nära tunnan. Om du häller vatten i dem kommer det att flöda snabbare till rötterna. Den bästa tiden att vattna är tidigt på morgonen eller sen kväll.

Bild
Bild

Kompostering

För att minska vattningsfrekvensen, samt för att skydda området från ogräs, rekommenderas att täcka jorden med ett lager av mulch. För detta ändamål rekommenderas att använda ruttnade humus.

Det är viktigt att mulchen hålls ett kort avstånd från stammen.

Bild
Bild

Gödsel

Erfarna trädgårdsmästare vet att yoshta kan växa utan matning. Men tidig applicering av gödningsmedel kan öka buskens utbyte. Det är nödvändigt att mata yoshta flera gånger per säsong.

  1. Under våren . Omedelbart efter att snön har smält rekommenderas att mata yoshta med urea eller saltpeter. Dessa gödningsmedel innehåller kväve, så de främjar den snabba tillväxten av grönt lövverk, liksom utseendet av äggstockar på grenarna.
  2. Sommar . Efter slutet av blomningen rekommenderas att applicera kaliumgödselmedel på jorden. Till sommaren bör plantorna också täckas med ett lager organisk mulch. Växter kommer att få ytterligare näringsämnen från den.
  3. På hösten . Efter skörden rekommenderas att mata buskarna med superfosfat. Du kan också använda ruttnade humus istället.
Bild
Bild

Befruktning är verkligen viktigt för odling av yoshta -buskar. Ignorera därför inte tidig utfodring.

Beskärning

Precis som andra växter beskärs yoshta två gånger per säsong. På våren utförs proceduren innan saftflödet börjar. Vid denna tidpunkt tas alla svaga och skadade skott bort från busken. Vid behov förkortas de gamla grenarna.

På hösten sker beskärning efter att allt löv har fallit från yoshta . Vid denna tidpunkt måste du skära av alla infekterade eller skadade skott. Detta kommer att läka växten och öka dess avkastning.

Skott måste klippas korrekt. Detta görs alltid med en skarp beskärare. Skivor bearbetas noggrant med trädgårdshöjd . Även en nybörjare trädgårdsmästare kan enkelt klara beskärning av yoshta.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Yoshta är en frostbeständig växt. Därför, om vintrarna i regionen inte är för kalla, kan hon överleva dem utan skydd. I områden med ett hårdare klimat måste yoshta isoleras ytterligare.

Först måste buskarna vattnas med mycket vatten . Stamcirkeln måste täckas med ett tjockt lager sågspån eller torv. Några veckor före den första frosten måste stammarna täckas med säckväv eller agrofibre. Efter att den första snön har fallit måste snödrivarna noga skopa upp till buskens botten. Detta kommer att skydda växtens rötter från frostig luft.

Bild
Bild

Pestkontroll

På våren och hösten rekommenderas att alla buskar från skadedjur behandlas. För sprutning av växter kan du använda vanligt kopparsulfat och Bordeaux -vätska.

På våren odlas buskarna omedelbart efter att snön har smält, på hösten - direkt efter att lövverket har fallit helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Unga yoshta, liksom vinbär, kan förökas på olika sätt. Var och en av dem har sina egna fördelar.

Dela busken

Buskarna kan förökas på detta sätt bara på hösten. Detta görs mycket enkelt. Växten grävs noggrant ur jorden. Rhizomen rengörs från jorden. Med en spade eller en vass kniv delas busken i lika delar . Skivorna ströks omedelbart med krossat kol. Den behandlade växten kan omedelbart transplanteras till en plats som förberetts i förväg.

Bild
Bild

Kranar

Denna uppfödningsmetod är bäst för våren. Du måste börja arbeta efter att jorden värms upp. Odlaren måste välja en eller flera friska grenar. De bör vara på solens sida av webbplatsen.

Den valda grenen måste böjas försiktigt mot marken . Vanligtvis läggs skotten i färdiga spår. För tillförlitlighet fixeras stjälkarna med metallfästen eller krokar. Därefter är spåren täckta med jord. Därefter vattnas platsen.

Bild
Bild

Efter 10-12 dagar hälls lite mer jord ovanpå . Att ta hand om en framtida planta på sommaren är väldigt enkelt. Det behöver bara vattnas tillsammans med vuxna buskar. På hösten måste skikten noggrant klippas av från en stor buske och sedan transplanteras.

Bild
Bild

Sticklingar

För att föröka unga yoshta måste du använda delvis lignifierade sticklingar. Klipp dem på hösten. Växter måste vara helt friska. Vanligtvis placerar trädgårdsmästare sticklingar i jorden i en spetsig vinkel i slutet av den första höstmånaden. För vintern är de vanligtvis täckta med fallna löv eller ett lager av mulch.

Sticklingar kan överleva även mycket kalla vintrar . På våren måste området rensas för mulch. Efter det kommer plantorna att växa.

Bild
Bild

De odlade plantorna kan transplanteras till en ny plats . Omedelbart efter plantering måste plantorna vattnas väl och täckas sedan med ett tjockt lager av mulch. I framtiden måste jorden bredvid rötterna lossas regelbundet och vattnas väl.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Yoshta är föremål för samma sjukdomar som vanliga svarta vinbär. Men de träffar inte hybridbuskar så ofta. Ändå bör alla som vill föda yoshta komma ihåg om farliga sjukdomar.

  1. Antraknos . Kronan på den sjuka växten är täckt med små rödbruna fläckar. På sommaren behandlas sjuka växter med Bordeaux -vätska. Andra gången måste samma procedur utföras efter skörd. Det rekommenderas att ta bort alla infekterade grenar från busken.
  2. Mjöldagg . Det är mycket lätt att känna igen en sjuklig växt. Dess löv är täckt med en obehaglig vit blomning. Från sidan verkar det som att bladen strös med ett tunt lager mjöl. För att bekämpa sjukdomen behandlas platsen med Fitosporin flera gånger. Om ett stort antal växter påverkas kan de dessutom behandlas med en lösning av kopparsulfat.
  3. Mosaik . Bladen på sjuka växter blir täckta med gula eller bruna fläckar och krullar inåt. Denna virussjukdom kan inte botas. Därför kan de infekterade buskarna bara förstöras.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur av yoshta och vinbär är också desamma. Men buskarna på hybridväxten är mindre benägna att attackeras av insekter. Huvudorsaken är att dessa buskar är resistenta mot deras effekter. För att vara säker på att insekterna inte skadar buskarna kan de behandlas med insekticider. Proceduren bör utföras under våren.

För att sammanfatta är yoshta en härdig växt som klarar sig bra under alla förhållanden . Därför är det bra att odla det även för nybörjare.

Det viktigaste är att hitta rätt plats för plantering, samt att inte låta grenarna torka ut eller bli smittade.

Rekommenderad: