Ayan Gran (23 Bilder): Beskrivning Av Det Vintergröna Ephedraet. Plantering, Vård Och Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Ayan Gran (23 Bilder): Beskrivning Av Det Vintergröna Ephedraet. Plantering, Vård Och Reproduktion

Video: Ayan Gran (23 Bilder): Beskrivning Av Det Vintergröna Ephedraet. Plantering, Vård Och Reproduktion
Video: Pharmacodynamic Mechanisms: Ephedra 2024, Maj
Ayan Gran (23 Bilder): Beskrivning Av Det Vintergröna Ephedraet. Plantering, Vård Och Reproduktion
Ayan Gran (23 Bilder): Beskrivning Av Det Vintergröna Ephedraet. Plantering, Vård Och Reproduktion
Anonim

Ayana gran kan dekorera vilken plats som helst. Att ta hand om gran tar dock mycket tid och tålamod. Även erfarna trädgårdsmästare har ibland svårt att ta hand om ett träd. Det viktigaste i denna fråga är hårt arbete och uppmärksamhet.

Bild
Bild

Beskrivning

Ayansk gran är ett långlivat träd. Hennes livslängd är upp till 350 år. Vissa exemplar lever upp till 500 år. Det vintergröna barrträdet i det ryska klimatet når en höjd av 8 m vid 36 års ålder . Maxhöjden är 35 m. Träd upp till 40 m i höjd är mindre vanliga.

Granens största diameter är cirka 110 cm. Medelstorleken på diametern överstiger inte 50 cm. Yel-Ayan har en krona i form av en pyramid. Trädets nålar är platta och korta. Nålarnas längd är cirka 20 mm. Spetsen på nålarna är tråkig.

Färgen på nålarna är väldigt original: ovanpå nålarna med en mörkgrön färg, nedanför har de upp till 8 rader med vita små ränder på båda sidor från mitten. Denna färg på nålarna skapar en blåaktig färg på kronan. På grenar som inte bär frukt är nålarna linjära och plana.

Bild
Bild
Bild
Bild

På fruktbärande grenar - något skurna. Nålarna är något krökta uppåt, med en skarp ände, läderartade och har en uttalad nerv i mitten.

Unga skott är gulaktiga eller ljusgröna. Ett vuxet träd har nakna skott med ett djupt spår. Färgen på skotten kan vara ljusgul eller brungrå. Skott har bladkuddar som böjer sig mot basen. Granknoppar är gulbruna till färgen eller ljusgyllen nyans. Njurarnas form är i form av ett ägg eller en kon. Knopparna har inte harts och är täckta med fjäll med ruggiga toppar.

Trädets kottar är lösa, spetsiga eller cylindriska och är särskilt vackra . Innan de mognar är de lila eller gröna. Lite senare blir de glansiga och blir upp till 7 cm långa. Granen blommar upp till 12 dagar i slutet av våren eller försommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barken är grå med en mörk nyans. Det spricker, flagnar av i små runda tallrikar. I ett gammalt träd är barken täckt med längsgående sprickor.

Rhizomen är ytlig. På grund mark tenderar rotsystemet att fördjupas med cirka 30 cm, i djup jord - upp till 100 cm.

Ayangran växer helst i fuktig jord . Ett undantag är sumpiga områden. Gran växer inte i sumpiga områden. De bästa odlingsförhållandena anses vara mjuka bergssluttningar med bördig jord. Sådana förhållanden bidrar till den snabba mognaden av kottar och frön. Och även trädet älskar tät skugga. Skuggig terräng påverkar positivt tillväxten, utvecklingen av gran och framgångsrik självsådd.

Unga träd växer mycket långsamt och föredrar rått jord. Och ung tillväxt gillar inte lerig jord och dör snabbt av vårfrost.

Bild
Bild

Det bör noteras att trädet har ett brett utbud av medicinska egenskaper.

Nålarna innehåller olika eteriska oljor och ett stort antal ämnen som har bakteriedödande och svampdödande effekter. Och även sammansättningen av nålarna innehåller tanniner, vitamin E och K, karoten, askorbinsyra, hartser och spårämnen. Knopparna och knopparna som äts är också rika på eteriska oljor . Infusioner från nålarna på ett träd av denna art desinficeras, värms upp och bedövas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växande område

Ayangran är utbredd i följande delar av Ryssland:

  • Primorsky Krai;
  • Amur -regionen;
  • kusten vid Okhotskhavet;
  • Kamchatka Krai;
  • Sakhalin Region;
  • Kurilöarna;
  • sydöstra regionen Yakutia.

I Primorsky -territoriet föredrar gran att växa på bergsslättor och sluttningar, som ligger över 800 m över havet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de norra regionerna sprider den sig över territorier över 500 m över havet. I ett sådant område kan trädet växa i kallt regnigt väder.

Det är möjligt att odla gran i områden med en kall sommarperiod.

Det huvudsakliga utbredningsområdet för gran på Kurilöarna är Kunashir -regionen . En stor ansamling av träd täcker ett stort område, som är Kurilskiy naturreservat. Och även trädet finns i Shikotans territorier och i de södra regionerna Iturup. Utanför Ryska federationen är gran utbredd i Kina, på de japanska öarna Hokkaido och Honshu, liksom i Korea.

Bild
Bild
Bild
Bild

I områden med hög vulkanism växer ayangranen på låg höjd.

Vissa experter hävdar att den här typen av granar kan växa på varma, fuktiga platser . Och det finns också en uppfattning att ett träd av denna art föredrar sluttningar med torr och stenig mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Kottar mognar vanligtvis i slutet av september, på vissa ställen i augusti. Omedelbart efter mognad öppnas knopparna. Därför är det värt att samla frön i tid.

Ayan granfrön är grå, bruna eller svarta . Fröets längd är 2 mm, vingens längd är cirka 0,5 cm. Tusen frön kan väga upp till 3 kg. Allt beror på det område där trädet växer.

Träd som växer i ett rymligt område bär frukt från 25 års ålder. Åt växa i skogen - från 50 års ålder. De största utsädesavkastningarna observeras i träd med en ålder av 170 år. Den ayanska granen bär frukt vart tredje år.

Den optimala temperaturen för frögroning är cirka 25 °

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid förökning av frön utan förberedande såförberedning rekommenderas att så under andra halvan av april.

Under produktionsförhållanden används för förberedande såning, snöning eller kall skiktning. I detta fall tenderar fröna att förbli livskraftiga i 3 år.

Under naturliga tillväxtförhållanden observeras reproduktion genom att rota de nedre grenarna. NS Senare kan grenarna övergå till autonomi. Under kulturella förhållanden kan den ayanska granen föröka sig genom sticklingar. Till exempel, i Kirgiziska regionen i växthusförhållanden, var rotningen av sticklingar på sommaren 50%, på vintern - cirka 80%. Och även när man skapar en efedra med frö, används olika typer av transplantat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för plantering och vård

Ayana gran spelar som regel en mer dekorativ roll.

Tack vare sina blåaktiga nålar används trädet för att dekorera parker och skogsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa rekommendationer bör följas vid plantering och vård av ett träd

  • Landningsplatsen ska vara skuggig. Gran gillar inte sumpig mark. Måttligt fuktig jord passar bäst för ayangran.
  • Dräneringen måste vara gjord av brutet tegel med ett lager på 20 cm.
  • Planteringsdjupet är upp till 75 cm.
  • "Nitroammofoska" är ett gödningsmedel som måste matas till ett träd.
  • I torra tider krävs vattning en gång i veckan.
  • Djupet på jordlossningen är 6 cm.
  • Under den kalla årstiden är unga skott täckta med grangrenar.
  • Det rekommenderas att transplantera trädet i nödfall, eftersom det sedan är sjukt och återställs under lång tid.

Man bör också komma ihåg att gran kan utveckla sjukdomar som ulcerös cancer eller konros.

Rekommenderad: