Plantera Och Ta Hand Om Buxbom I Moskva -regionen: Odling, Reproduktion Och övervintring, Exempel På Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Och Ta Hand Om Buxbom I Moskva -regionen: Odling, Reproduktion Och övervintring, Exempel På Landskapsdesign

Video: Plantera Och Ta Hand Om Buxbom I Moskva -regionen: Odling, Reproduktion Och övervintring, Exempel På Landskapsdesign
Video: Planting a Hedge of Sprinter Boxwoods 🌱// Garden Answer 2024, Maj
Plantera Och Ta Hand Om Buxbom I Moskva -regionen: Odling, Reproduktion Och övervintring, Exempel På Landskapsdesign
Plantera Och Ta Hand Om Buxbom I Moskva -regionen: Odling, Reproduktion Och övervintring, Exempel På Landskapsdesign
Anonim

Boxwood (buxus) är en södra vintergrön buske. Dess naturliga livsmiljö är Centralamerika, Medelhavet och Östafrika. Trots att växten är sydlig har den perfekt anpassat sig till det ryska kalla klimatet, och många sommarinvånare odlar framgångsrikt buxbom i Moskva -regionen på sina trädgårdstomter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Boxwood har elliptiska gröna blad, ovansidan är något mörkare än den nedre. Med höstens början ändras bladens färg till mörkbrun, medan busken inte slänger lövverk. Buxus blommar vackert på våren, under denna process sprider sig en behaglig doft genom trädgården. Med tiden förvandlas små gula blommor till kapselfrukter som är cirka 1 cm stora.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är inte svårt att odla buxbom - det är opretentiöst. Bland dess främsta fördelar är följande:

  • kan tolerera kortsiktiga perioder av torka och vattentäppning;
  • tål både extrem värme och frost;
  • kan växa inom staden, där luften är ganska kraftigt gasad;
  • du kan skapa ursprungliga former av buxbom;
  • busken tolererar att transplantera och beskära väl, vilket är viktigt för landskapsdesign.
Bild
Bild
Bild
Bild

Buxus växer upp till 15 m i sin naturliga livsmiljö; i hushållstomter är dess höjd vanligtvis inte mer än 5-6 m.

Boxwood är en långlever, under naturliga förhållanden lever den i 500-600 år, på en sommarstuga är livslängden kortare-flera decennier.

Bild
Bild

Olika sorter

Det finns många sorter av buxbom, men inte alla tål alla klimatförhållanden i centrala Ryssland. I Moskva -regionen rekommenderas att odla följande sorter:

  • Blauer Heinz -frostbeständig sort med täta blågröna blad;
  • Elegans , ett särdrag hos denna sort är bladen med en ljus kant, som inte tappar sin gröna färg under torra perioder;
  • " Suffrutikos " - en lågväxande mängd buxbom, busken växer inte mer än 1 m i längd, kronan är tät, ljusgrön;
  • " Vinterstopp " tål svår frost, växer snabbt och lämpar sig bra för skärning;
  • Faulkner - småbladig buske, på grund av kronans särdrag, får buxbom av denna sort oftast formen av en boll.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av deras höga frostbeständighet kan dessa sorter odlas inte bara i Moskva -regionen, utan också i regioner med kallare klimat, till exempel i Ural eller Sibirien.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Det är viktigt att välja en bra planta innan du planterar, Var därför uppmärksam på följande tecken vid anskaffning av unga växter:

  • lövverk är ljusa och rika, enhetliga gröna färger (närvaron av gula eller bruna fläckar kan tyda på en växtsjukdom);
  • frodig, tät krona;
  • stark stam utan skada;
  • jorden i behållaren fuktas något utan mögel och insekter.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att placera buxbom måste du välja en lämplig plats.

Man bör komma ihåg att växten inte tål stark sol exponering, därför väljs ett något mörkare område.

Marken ska vara lös och bördig . Busken växer inte bra i en sur miljö, så det är bättre att plantera den i kalkstensjord. Du kan lägga till kompost och lägga till perlit för löshet.

Bild
Bild

Boxwood planteras på våren eller hösten, det är bättre att göra detta i grumligt väder eller på kvällen.

  1. 1 dag före plantering vattnas plantan rikligt. Detta kommer att göra det lättare att ta bort det unga trädet från krukan och inte skada roten.
  2. Gräva en depression ungefär 3 gånger storleken på rotsystemet. För en häck är det nödvändigt att förbereda ett antal sådana hål. Om buskarna planeras att ständigt trimmas och bilda olika geometriska former av dem, bör avståndet mellan dem inte vara mer än 30-40 cm. För dem som inte vill belasta sig med frekvent beskärning kan du placera gropar på ett avstånd av 50-80 cm från varandra.
  3. Buxus älskar fukt, men överdriven vattenloggning är farlig för det, därför läggs ett dräneringsskikt på botten av gropen.
  4. Växten planteras mycket noggrant och försöker att inte skada det känsliga rotsystemet. Rötterna rätas ut, busken strös med jord. Marken komprimeras, pressar något ned på jorden.
  5. Efter plantering vattnas plantan och mulkas med lövhumus eller torv.
Bild
Bild

Det är nödvändigt att se till att den unga växten inte står i direkt solljus, så busken är skuggad.

För att göra detta installeras en baldakin, men den placeras så att ljus fortfarande når anläggningen i tillräckliga mängder. Under de första dagarna kan jorden vid basen av stammen bosätta sig, därför, om nödvändigt, komplettera den och strö den med en ny del av planteringsjorden.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

För att boxwoodbusken ska vara ljus, "levande" och bli en riktig dekoration av sommarstugan måste du ta hand om den ordentligt. Detta är en enkel sak grunden för vård i Moskva -regionen är:

  • tidig vattning;
  • toppdressing;
  • beskärning;
  • förberedelser inför vintern.
Bild
Bild

Om det inte regnar, vattna busken varje vecka . En anläggning kommer att kräva 3 till 9 liter vatten, beroende på dess höjd. Vid torrt väder är det inte nödvändigt att öka vattningsfrekvensen, det är bättre att öka volymen. Gödsel appliceras varje månad, på våren matas buskarna med kvävehaltiga medel och på sommaren och hösten - med kalium och fosfor. Detta kommer att ge växten alla de näringsämnen den behöver för en hälsosam växtsäsong.

Bild
Bild

Buxus får ett vackert proportionellt utseende eller olika former bildas av en buske. För att skära busken jämnt används pinnar som strängen dras på. Tråden fungerar som en guide för att klippa grenarna jämnt. Du kan trimma buxbom från april . För att inte förlora formen är det tillräckligt att klippa en ny tillväxt en gång i månaden. Ett sådant förfarande kommer att ge busken ett välskött utseende, dessutom kommer det att stimulera förgreningsprocessen och göra buxbomskronan tjockare.

Bild
Bild

Ett av de viktigaste stegen i vården av buxbom är att förbereda busken för vintern. Innan frysning vattnas buksusen väl och mulas. Torv är mer lämplig för att täcka jorden, lövverket kan överhettas, vilket gör att rötterna saknar luft. Buskar för övervintring måste täckas, följande medel är lämpliga för detta:

  • lådor med öppningar för luftåtkomst;
  • säckväv;
  • geotextil;
  • grangrenar.
Bild
Bild

Såväl som speciella vinterhus för trädgårdsplantering kan köpas i butiker … De är en ram insvept i fiberduk. Sådana skydd är ofta gjorda i form av söta figurer: julgranar, pingviner, björnar. Växter i sådana hus är pålitligt skyddade, och trädgården ser original ut på vintern.

Bild
Bild

På vintern är det viktigt att skydda busken från ljus . Växten under denna period är vilande, och solens strålar kan utlösa fotosyntes i bladen, och under förhållandena för den frysta marken kommer växten att börja svälta. Av detta kan buxbom dö. Busken befrias från skydd på våren, med den första värmen. Detta måste göras omedelbart efter att jorden värms upp lite. Om du lämnar lådträd täckta under lång tid finns det risk för att utveckla svampsjukdomar.

Bild
Bild

Fortplantning

Det enklaste sättet att föröka buxbom är genom sticklingar. För att göra detta, på våren, klipps unga grenar av cirka 10 cm långa från busken. Efter avlägsnande av de nedre bladen läggs skärningen i vatten under en dag med tillsats av "Kornevin" - en rotbildningsstimulator . Sedan planteras skotten i små behållare med näringsjord. Du kan använda universaljord för alla prydnadsväxter, förblandade med sand i ett förhållande 1: 1.

Bild
Bild

Unga växter sprutas, ventileras, vattnas regelbundet, om alla villkor är uppfyllda kommer de att slå rot inom 1-2 månader. Efter det överförs de till öppen mark.

Bild
Bild

Du kan föröka buxbom med frön, men det här är en mycket tidskrävande process . De blötläggs, gror och planteras i torvtabletter. De odlade groddarna transplanteras i krukor.

Bild
Bild

Landskapsdesign

Boxwood ger oändliga möjligheter för älskare av landskapsdesign. Buskarna älskar att klippas, de kan användas för att forma olika former: bollar, pyramider, kuber, samt att forma dem i form av djur, fåglar eller människor. Höga sorter används för att skapa häckar - en tät grön vägg som skyddar platsen från nyfikna ögon. Lågväxande sorter av buxbom är lämpliga för att skapa gränser och rabatter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snyggt trimmade buxusbuskar kommer att betona skönheten i trädgårdsblommor: rosor, irisar, gerberor och hyacinter ser ännu ljusare ut mot bakgrunden av frodigt grönt buxbom. Intressanta kompositioner erhålls genom att kombinera buxus med olika örter och buskar - i närheten kan du plantera röd heuchera, vinröd barberry, gul euonymus.

Boxwood är skuggtolerant, därför är ett grannskap med högre buskar och träd tillåtet - buxus kommer att betona elegansen hos cypresser och thujas.

Bild
Bild

Möjliga problem

Med otillräcklig eller felaktig vård kan buxbom bli sjuk och förlora sin attraktivitet. Till exempel, med otillräcklig vattning, torkar skott och löv och faller av, och när jorden är vattentät, ruttnar rötterna. Busken behöver månadsvis utfodring, annars blir växten svag och blek.

Bild
Bild

Kulturen insjuknar inte alltid på grund av dålig vård, ibland blir svamp och parasiter orsaken. Låt oss lista de vanligaste.

  1. Rost . Sjukdomen orsakas av svampens sporer. Röda fläckar visas på bladen, växtens ämnesomsättning störs och det tappar fukt. Om ingenting görs kan busken dö. För behandling används läkemedel som "Topaz", "Abiga-Peak".
  2. Boxwood ved - ett skadedjur som kan förstöra en buske på kort tid. På bladen bildas konvexa gulaktiga fläckar, en slags svullnad, inuti vilken parasitlarverna sätter sig. Berörda växter behandlas med "Fufanon", "Lightning" eller "Karbofos".
  3. Boxwood filt . Dessa parasiter är synliga för blotta ögat. De lämnar karakteristiska vitaktiga märken på grenarna och bladen. Kulturen försvagas och slösas bort. För att rädda busken tas de drabbade grenarna bort och växten sprutas med mineralolja.
  4. Sköldar - ett skadedjur som lever på buxusstammen. Insekter syns tydligt, de ser ut som bruna stötar. Det är inte svårt att bli av med insekten, skadedjuret tas bort mekaniskt. Detta kan göras med dina händer eller med en tandborste. Därefter torkas stammen med fotogen, och själva växten besprutas med mineralolja.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att i tid märka alla förändringar i buskens utseende. Vilken sjukdom som helst är lättast att bekämpa i början.

För att förhindra angrepp på platsen med skadedjur planteras senap, kummin, koriander, dill i trädgården . Dessa växter lockar fördelaktiga insekter: nyckelpigor, svävflugor och öronblommor, som inte är ovilliga att”frossa på” vissa typer av skadliga insekter och svampsporer.

Bild
Bild

Om du bryr dig ordentligt om busken och följer alla odlingsregler, kommer boxwood att vara mer motståndskraftigt mot olika sjukdomar och kommer att glädja sommarboendet med lyxig grönska.

Rekommenderad: