Campsis (46 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Vinstock På Det öppna Fältet. Reproduktion, Sorter "Judy" Och Andra, Används I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Campsis (46 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Vinstock På Det öppna Fältet. Reproduktion, Sorter "Judy" Och Andra, Används I Landskapsdesign

Video: Campsis (46 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Vinstock På Det öppna Fältet. Reproduktion, Sorter "Judy" Och Andra, Används I Landskapsdesign
Video: Pruning Campsis - Burncoose Nurseries 2024, Mars
Campsis (46 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Vinstock På Det öppna Fältet. Reproduktion, Sorter "Judy" Och Andra, Används I Landskapsdesign
Campsis (46 Bilder): Plantera Och Ta Hand Om En Vinstock På Det öppna Fältet. Reproduktion, Sorter "Judy" Och Andra, Används I Landskapsdesign
Anonim

Kampsis - detta är namnet på en trädgårdsväxt som kan odlas i mittzonen eller i södra Ryssland . Tack vare modern avel har denna fleråriga lövträd många sorter och sorter. Kampsis används i landskapsdesign, det dekorerar det angränsande territoriet och kan fungera som en häck. Skönheten och doften av blommande kampsis ger nöje inte bara en person, utan fungerar också som ett objekt för uppmärksamhet på insekter och bin - av denna anledning är det oönskat att plantera det nära fönstren i bostadshus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

En snabbt växande vinstock som kallas kampsis är medlem i familjen bignonium. I naturen har Kampsis två arter: en är storblommig, den har kinesiska ursprungsrötter, och den andra är rotning, som har ett amerikanskt sortiment. Tillbaka på 1600 -talet började den nordamerikanska arten sprida sig aktivt i europeiska länder och dekorerade parker och torg. En vuxen växt är en liana, som under gynnsamma förhållanden snabbt växer upp till 10-15 meter och förvandlas till en trädliknande buske.

Därför kallas det också en trädliana, även om vissa sorter utåt kan se ut som en buske eller till och med ett litet träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Campsis odlas på grund av dess attraktiva och aromatiska blomställningar. Blomman av denna växt är en utmärkt honungsväxt; utåt liknar den en stor klocka med en rörformig bas . Blommans färg kan vara crimson-röd, ljusorange, gulrosa. I blomställningar samlas vanligtvis upp till 12-15 sådana blommor, och utåt liknar de en panicle. Växtens blomning börjar under det andra decenniet i juni och fortsätter till slutet av sommaren. Efter att blomman vissnar, på hösten, bildar ranken en frukt med frön, kallad en pod. När baljan mognar, spricker den spontant, och fröna faller i jorden - därmed reproduceras växten genom självsådd.

Liana bladplattor är stora, når upp till 15-20 cm, består av 9 eller 11 små blad, som kombineras på den centrala venen och ligger på den växelvis. Varje sådant blad har tandade kanter och överstiger inte 5-6 cm i diameter. Trots att lianen är termofil kan den på vintern visa frostbeständighet och överleva frost ner till minus 20-25 ° С. I regioner i centrala Ryssland med svårare klimatförhållanden för vintern ligger Kampsis i skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Campsis har, förutom sin naturliga art, även hybridsorter. Denna växt har alltid lockat uppmärksamhet inte bara trädgårdsmästare, utan också uppfödare. Idag har den fleråriga växten många sorter som har blivit kända över hela världen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röta

Campsis radicans (campsis radicans) är en rotande art av lövträd, som skiljer sig från sin andra motsvarighet genom att den har förmågan att bilda långa luftrötter, tack vare vilken den snabbt fångar utrymmet runt den. Dessutom märktes det att den rotande lianen har högre frostbeständighet och vitalitet för negativa faktorer jämfört med andra sorter.

Baserat på denna art uppföddes flera hybridvarianter av Kampsis

" Judy " - trädgårdsliana, som växer upp till 4 meter och blommar under hela sommaren fram till mitten av oktober med ljusgula blommor, vars kärna är orange. Denna sort känns lika bra både i de södra regionerna och i Moskva -regionen. Frostmotståndet för "Judy" är ganska högt för en vinstock - det kan övervintra vid en temperatur på -20 ° С.

För övervintring tas lianorna bort från stöden, böjs till marken och täcks med grangrenar.

Bild
Bild

Trumpet Vine - en mycket kraftfull liana, som snabbt växer upp till 9-10 meter per år, övervinner eventuella hinder på vägen: den kan lyfta brädor med sina rötter, bryta asfalt, passera genom avloppsrör och förstöra svaga stöd. Om så önskas kan det formas som ett träd, om du hanterar dess krona från landstigningen. Denna sort blommar rejält, blommornas färg är gulröd eller gulrosa. Sorten är mycket populär i europeiska länder. Älskar solsidan, och i skuggan kan den sluta blomma.

Bild
Bild

" Flamenco " - växten har ökat tillväxten och når mer än 10 meter. Blomningen börjar i mitten av juli och pågår till mitten av oktober. Blommorna är djupröda och når upp till 7-8 cm i diameter. Vattning behövs måttligt, denna vinstock tolererar inte överflödig fukt. På vintern kommer växten att klara kalla temperaturer ner till –17 ° С.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flava - denna liana växer upp till 15 meter i höjd, blommorna är stora, når 4-5 cm i diameter och upp till 9 cm i längd, deras färg är citrongul. Blommande är mycket rikligt, det börjar i början av juni och varar fram till mitten av hösten. Lövlöjan tål frost bra och dör inte ens vid –20 ° C, men för övervintring måste den göra ett skydd.

Bild
Bild

Bignonia - detta kallas också Kampsis på grund av att det tillhör familjen med samma namn, det fäller löv för vintern, som växer tillbaka mycket snabbt med vårvärmen.

Storblommig

Campsis grandiflora (campis grandiflora) är en storblommig flerårig art som har större blommor i jämförelse med rotning, som den fått sitt namn för . Denna art har inga luftrötter, men klamrar sig fast vid stödet med toppen av skotten. I jämförelse med sin motsvarighet tål den inte vinterfrost bra och kan dö även vid en temperatur på -18 ° С. Av denna anledning odlas den inte i regionerna i centrala Ryssland.

Den storblommiga arten är baserad på en hybridsort som kallas Kampsis Thunberg . I denna liana är blommorna orangegula i färgen och röret vid blommans botten förkortas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hybrid

Campsis hybrida (Kampsis hybrid) är en hybridkombination av storblommiga och rotande arter av Campsis, artificiellt uppfödda . Tack vare urvalet fick hybridväxten alla positiva egenskaper från båda naturarterna och började ha bra motståndskraft mot låga vintertemperaturer och, under blomningen, glädja oss med stora blommor.

Blommornas färg kan vara röd, orange, rosa-gul, vit-rosa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

För att odla campis utomhus, välj den södra eller sydöstra sidan av trädgården. Växten gillar inte drag och när den växer letar den efter stöd för sig själv, så du bör inte plantera andra planteringar bredvid den. Liana är ganska kraftfull, det kan förstöra även grunden för byggnader, därför bör man ta hänsyn till dess säregna aggressivitet när man väljer en plats där man ska plantera den. Den fleråriga är kravlös på jordens sammansättning, men den växer bäst på lösa och ganska fuktiga bördiga underlag.

Bild
Bild

Campsis måste planteras på våren, för vilket ett 30x30 cm landningshål förbereds preliminärt . Om jorden är lera läggs ett dräneringsskikt av trasigt tegel eller expanderad lera på botten av hålet. Därefter bereds en jordblandning, bestående av jord, humus och sand, tas i lika stora mängder. En del av mineralgödselmedlet läggs till det färdiga substratet. Hålet är halvfyllt med den färdiga jordblandningen, skärningen planteras, rötterna rätas ut och täcks med kvarvarande jord. Marken runt rankan är tampad och vattnas rikligt. Omedelbart efter plantering av växten installeras också ett stöd bredvid det, längs vilket vinstocken kommer att klättra upp när den växer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i vården

När plantan har placerats på en permanent tillväxtplats måste den vårdas kontinuerligt. Och även om Kampsis är en opretentiös och mycket livskraftig växt, kommer det fortfarande att kräva viss uppmärksamhet för sig själv.

Vattning

En flerårig behöver regelbunden vattning, och detta bör göras på ett sådant sätt, för att förhindra långvarig torkning av jorden, men samtidigt är det omöjligt och onödigt vattentätt … Så att fukten inte avdunstar snabbt avlägsnas ogräs runt kampsisen och jorden mults. På sommaren, när det i de södra regionerna är en ganska hög temperatur över noll, vattnas vinstockarna rikligt på morgonen och kvällen varje dag.

Bild
Bild

Lossar

För bättre tillväxt och utveckling, efter vattning, måste jorden runt denna fleråriga växt periodiskt lossas. Det är särskilt viktigt att utföra denna procedur när jordens sammansättning är tung och tät.

Regelbunden lossning kommer att bidra till anrikning av rötterna med syre och kommer att öka växtens absorption av växt och näringsrika mineralförband.

Bild
Bild

Toppdressing

Om du odlar en liana i bördiga chernozemjordar, kommer de inte att behöva ytterligare utfodring de första åren. I andra fall, när jordens sammansättning är dålig, måste växten regelbundet införa kväve-fosfor-gödselkomplex. De förs in tillsammans med vattning, och detta måste göras minst en gång i månaden från april till september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

På grund av den snabba och snabba tillväxten måste vinstocken klippas med jämna mellanrum för att bilda en vacker krona för den. Bildandet av en buske bör hanteras omedelbart efter plantering .… För att göra detta skärs växten av och lämnar den överjordiska delen på 15-20 cm. Vidare, när skotten växer måste du välja den starkaste och spara dem, och resten måste tas bort. Växande skott bör ständigt riktas mot stödet så att de fixeras på det, och om det behövs kan de knytas till detta stöd. Efter 2-3 år kommer längden på huvudskotten att vara cirka 4 meter - detta kommer att innebära att den fleråriga har bildats.

Varje år ska sidoskotten beskäras vid huvudskotten så att de förgrenar sig tätare . Detta görs tidigt på våren tills knopparna börjar vakna. Dessutom avlägsnas trasiga skott eller frostskador från rankor. För att växten ska blomma rikligt och länge rekommenderar trädgårdsmästare att ta bort blekande blomställningar och klippa grenarna på vilka de bildades med dem.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Oavsett hur hård och livskraftig Kampsis är, älskar denna växt värme, därför kräver övervintring för rankor förberedelse, som utförs på hösten. Innan man bygger ett skydd avlägsnas vissnade löv och blommor från vinstockarna. De rakas bort från växten så att de på våren inte orsakar utveckling av svampinfektioner och mögel. Ett skydd skapat av grenar av grangrenar eller ett speciellt täckmaterial hjälper en värmeälskande växt att övervintra . De täcker den ovanpå polyeten.

Om växtens skott inte kan avlägsnas och fästas på marken täcks sådana former vertikalt och fixerar isoleringen med tråd, rep, häftklamrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

En mogen växt kommer ständigt att förse dig med planteringsmaterial. Efter blomningen innehåller de mogna baljorna en mängd olika frön som kan gro. Vid beskärning kommer du dessutom att ha ett stort antal livskraftiga sticklingar, och denna växt kan också reproducera mycket bra med grenar.

Frön

Förökning av frön, som finns i mogna baljor, har sina egna egenskaper. Det märks att hybrid vinstockar som odlats från sina egna frön nästan inte ärver egenskaperna hos den ursprungliga föräldrasorten . Det vill säga att du kanske inte lyckas med en hybrid, men antingen en storblommig eller en rotande art av en vild växt kommer att växa. Dessutom blommar en växt som gror från frön hemma flera år senare än sina hybridmotstycken. Detta är dock den enklaste metoden att odla Kampsis, och det är fullt möjligt att tillämpa den.

Innan du planterar i marken frö av lövträd kräver inte föregående skiktning, de lagras väl vid rumstemperatur och förlorar inte sin spiring samtidigt . Sådd av plantor utförs på våren med ett löst och välabsorberande jordunderlag för detta ändamål. Fröna läggs ut på markens yta och strös lätt med dem, och sedan lägger de växthuset på en varm plats, täckt med glas eller polyeten. Efter 1 månad kommer de första skotten att dyka upp, och när de har 3-4 par äkta blad kan plantorna dykas och planteras i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Underväxt och grenar

Liana kan förökas av rotskott, som alltid bildas i stora mängder i stauder . För att göra detta måste du gräva ut en sådan basal process, separera den från huvudroten, varefter den måste transplanteras till en permanent plats och ta hand om den tills plantan är ordentligt rotad. Denna procedur utförs antingen tidigt på våren eller på hösten, när växten avslutar sin blomning.

Om du vill öka antalet växter med hjälp av grenar, då du måste hitta en av stjälkarna som växer närmast markytan och böja den, fixera den med konsoler i detta läge och strö den lätt med jord . Vid denna tidpunkt måste du se till att jorden nära grenen alltid är lös och fuktig. Nästa år, på våren, kommer rötterna att dyka upp vid svängen. Den kan nu lösgöras från moderplantan och transplanteras till en permanent plats.

Det har märkts att sådana plantor rotar bäst av allt och börjar växa snabbt och behåller alla sina hybridegenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Sticklingar kan användas för att föröka Kampsis. Denna metod kan endast användas på sommaren, sedan sticklingar utförs i juni-juli, så att växten hinner slå rot före vinterns ankomst . Du kan få plantmaterial genom att skära en stjälk med gröna blad från en växt. För rotning behöver du bara ta den mellersta delen av skottet. Bladen tas bort från den, men 2-3 toppblad lämnas och förkortas med ungefär hälften. I en tidigare förberedd mini-säng, som ligger på en skuggig plats från den ljusa solen, planteras dessa sticklingar och placerar dem i en vinkel på 40-45 grader. Sedan vattnas de planterade plantorna regelbundet och jorden är väl muldd. Röta sker snabbt, varefter plantorna måste transplanteras till en permanent plats.

På våren kan sticklingar från kronbeskärning också rotas, men skott som är minst 1 år gamla är lämpliga för detta ändamål. De planteras på en förberedd säng, medan de rotar perfekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Flerårig vinrankampsis är en växt med god immunitet, men ibland, med olämplig vård, kan han utveckla vissa sjukdomar.

  • Bakteriell ruttna - orsakerna till dess utseende är överflödig fukt under vattning eller infektion med patogena bakterier. Rötning manifesteras av det faktum att bladplattornas skott och bladblad blir svarta och själva bladen blir mjuka, vattniga och genomskinliga. Om du tittar på roten på växten mjukas de drabbade områdena. Behandlingen består i att ta bort alla drabbade delar och sedan behandla växten med en fungicidlösning.
  • Svampinfektion - manifesteras av bildandet av bruna och mörkgrå fläckar på bladen. Detta problem uppstår om det är fuktigt och svalt nära växten. För att förhindra utvecklingen av svampen är det nödvändigt att ta bort allt organiskt material från plantans fot i tid, särskilt om det växer i skuggan. Det är viktigt att inte glömma att göra detta på platsen under hösten, när Kampsis har tappat lövverket. Behandlingen utförs med Bordeaux -vätska, sprutas med en lösning av kolloidalt svavel eller andra fungicida preparat används.
  • Viral kontaminering - manifesterar sig i att den sjuka växten inte blommar, baljor inte bildas och bladen är täckta med gula fläckar som är grova vid beröring, ibland liknar en mosaik. De drabbade områdena av anläggningen tas bort, och om den är helt skadad grävs den upp och förstörs.

För behandling av friska delar av vinstocken sprutas den med en lösning av kopparsulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom olika sjukdomar kan livskraftig kampsis också utsättas för en invasion av skadedjur. Oftast lider denna vinstock från bladlöss , som kan uppstå under de varma och torra sommarmånaderna, eller om du överfoderar din växt med överdriven kvävegödsling. Att klara bladlöss hjälper behandling av Kampsis med en insekticidlösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

I trädgården eller på gårdens territorium, med hjälp av kampsis, gör de utformningen av en häck som skiljer de ekonomiska zonerna på platsen. Klätterväxten kan planteras längs staketet, vilket kommer att stödja campisens långa stjälkar som stöd. Liana kan användas för att inreda ett rekreationsområde genom att rikta tillväxten av en flerårig till ett lusthus, veranda eller uthus . Denna kraftfulla vinstock placeras inte bredvid andra växter, eftersom den snabbt kommer att dränka deras tillväxt och inte ge någon chans att överleva.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en plats att placera en kampsis, bör du komma ihåg det liana tenderar att växa aggressivt . Det kommer att bli mycket svårt att bli av med rottillväxten för denna fleråriga och livskraftiga växt senare. Ett starkt rotsystem kan återuppta sin tillväxt inom 7-10 år efter att du helt tagit bort denna växt från marken. Erfarna trädgårdsmästare skämtar om att älskare av Kampsis är indelade i två grupper: de som drömmer om att plantera det på platsen och de som vill bli av med det.

Bild
Bild

För att kontrollera den snabba tillväxten av fleråriga vinstockar på platsen, den ska beskäras rikligt varje vår . Om du hoppar över ett sådant förfarande i minst 1 år, kommer aggressiva kampsis snabbt att bilda tjocklekar, vilket blir svårt att demontera. Landskapsdesigners råder blomsterodlare att starta permanent arbete med Kampsis för att bilda sin krona omedelbart efter plantering av sticklingar. I europeiska trädgårdar och parker förvandlas en liana, som använder den skickliga tillväxtriktningen av sina skott, till en kompakt buske eller ett träd med en spridande krona och flätade skott som imiterar stammen. I Ryssland får kampsis oftast växa fritt längs staketet, vilket leder skottets tillväxt mot gatan.

Samtidigt pryder den blommande växten verkligen territoriet och entrégruppen nära porten eller wicket.

Rekommenderad: