Beskärning Av Tallar (17 Bilder): Hur Man Gör Skottnivåer Nivaki Med Egna Händer? Beskärningssystem. Hur Beskärs Träd För Att Göra Dem Frodiga?

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Tallar (17 Bilder): Hur Man Gör Skottnivåer Nivaki Med Egna Händer? Beskärningssystem. Hur Beskärs Träd För Att Göra Dem Frodiga?

Video: Beskärning Av Tallar (17 Bilder): Hur Man Gör Skottnivåer Nivaki Med Egna Händer? Beskärningssystem. Hur Beskärs Träd För Att Göra Dem Frodiga?
Video: Då vet du att det är dags ! Krukväxter plantera om beskär ta sticklingar från pelargoner 2024, Maj
Beskärning Av Tallar (17 Bilder): Hur Man Gör Skottnivåer Nivaki Med Egna Händer? Beskärningssystem. Hur Beskärs Träd För Att Göra Dem Frodiga?
Beskärning Av Tallar (17 Bilder): Hur Man Gör Skottnivåer Nivaki Med Egna Händer? Beskärningssystem. Hur Beskärs Träd För Att Göra Dem Frodiga?
Anonim

Beskärning av träd är en vanlig procedur som inte bör försummas. Detta gäller nästan alla trädgårdsmästare, särskilt de som har bestämt sig för att plantera ett träd som tall på sin plats. Inte alla vet hur man sätter ett givet träd i ordning genom beskärning, vid vilken tid på året är det bättre att utföra ett sådant förfarande, och även vad som bör vara den efterföljande vården av tall. Alla dessa nyanser kommer att diskuteras i detalj i denna artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är beskärning för?

Det finns olika syften för vilka tallarna ska beskäras. En av dem är föryngringen av trädet, som redan har många torra grenar. I detta fall kommer beskärningsförfarandet att bidra till uppkomsten av nya unga skott, bidra till att göra kronan mer fluffig och ge trädet ett nytt liv.

Förutom, torra grenar måste tas bort i tid också på grund av sanitära ändamål … Om det finns många sådana torra tillväxter på ett träd, ökar risken för svampsjukdomar på det. Och även i avsaknad av beskärning kan torra grenar falla, och särskilt stora kan orsaka materiell eller till och med fysisk skada.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom att trädgrenarna är mer frodiga är det också värt att se till att tallarna inte växer starkt uppåt och inte skuggar området med sig själv. Detta kräver också beskärning.

Ett träd som är för stort i höjd ser inte så elegant ut i ett privat område. Dessutom kan det beröva andra växter nödvändig tillgång till solljus.

Det finns också lockig beskärning, vilket bidrar till bildandet av kronans prakt, bibehåller dess form och också bromsar dess tillväxt . För detta ändamål skärs sådana tallar särskilt ofta, som spelar rollen som en häck på platsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt tid

Det är mycket viktigt att välja rätt tid för att beskära ett träd som tall. Och för varje beskärningsändamål är en viss tid på året bättre lämpad. Våren är till exempel en bra tid att beskära träd för att forma kronan och göra toppen mer kompakt. Vid denna tid på året aktiveras sapflöde i tallar, vilket förklarar den gynnsamma beskärningsprocessen.

Den första sommarmånaden är den perfekta tiden att beskära de unga skotten som bryter tallkronan . Försena inte denna procedur till juli eller augusti, för under dessa månader bildas förnyade nålar på trädet, och på grund av de förkortade grenarna finns det en risk att det blir gult. Nypningen utförs under det första decenniet i juni, eftersom det är under denna period som tillväxten av unga skott stannar.

På hösten är det bättre att göra beskärning som syftar till att föryngra tallarna. På förkortade mycket gamla delar av trädet kan knoppar dyka upp på våren, vilket kommer att stimulera utseendet på nya grenar.

Bild
Bild

Kom bara ihåg att det är bättre att utföra proceduren för beskärning av grenar tidigt på hösten. Under perioder med kallt väder är regenerering av nedskärningarna svårare, eftersom trädet vid denna tidpunkt inte släpper ut det kambium som är nödvändigt för denna process.

men det finns tillfällen då beskärning av tall är akut nödvändig … Detta beror på bildandet av en stor torr gren, som kan vara skadlig av dess fall. Därför kan du bli av med torkade grenar under hela året.

Bild
Bild

Grundläggande regler

Det finns ett antal nyanser som måste beaktas för att att korrekt bilda inte bara en vacker, utan också en hälsosam tallkrona i trädgården.

  • Det är viktigt att arbeta noggrant för att inte skada trädets vilande knoppar. Därefter är det från dem som 3 eller 4 starka skott bildas, vilket ger kronans prakt och större rundhet.
  • Var noga med renheten i verktyget som du kommer att utföra skärningsproceduren med. På grund av kontaminering finns det risk för att infektera både en vuxen och ett ungt träd.
  • För att inte skada tallarna bör du skära av ungefär 1/3 av grenarnas totala massa.
  • För att förhindra att skadliga bakterier kommer in i sektionerna och därefter inte bildas ruttning är det viktigt att behandla de förkortade områdena med kopparsulfat. Och även för dessa ändamål används en trädgårdshöjd, särskilt när det gäller stora snitt.
  • Undvik beskärning för ofta, annars kan trädet försvagas och det finns risk för sjukdom.
  • Var särskilt uppmärksam på tillståndet hos de nedre grenarna, eftersom det är där du oftast ser tecken på torrhet.
  • Det är tillåtet att kombinera beskärning av föryngrande och vitaliserande arter i ett förfarande. Det är dock viktigt att inte göra detta förfarande under hösten, annars kommer tillväxten av nålar att bromsa avsevärt.
  • Beskär inte tallnålar om vissa grenar fortfarande växer intensivt efter vårbeskärning. Annars kan din tall bli gul och se oestetisk ut.
  • Det optimala beskärningsverktyget är trädgårdssaxar med långa, vassa blad.
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Det är värt att komma ihåg att strategin för denna process beror på hur du behöver beskära furu på platsen. Om du ska beskära detta träd med dina egna händer, är det värt att studera speciella scheman, som steg för steg berättar hur du bildar en tallkrona på ett eller annat sätt.

Om du gallrar ett träd bör du först noggrant undersöka det och hitta alla skott som ska tas bort . De tas bort på ett sådant sätt att skottets längd inte överstiger 5 cm. Det är viktigt att snittet utförs vid en liten lutning, eftersom detta minimerar sannolikheten för deformation av stammen och hjälper till att balansera den.

Förgreningsprocessen börjar på toppen av tallarna.

Bild
Bild

Sanitär beskärning börjar däremot från trädets botten, bland vilka det kan finnas grenar som redan är starkt böjda mot marken. På grund av sådana processer bildas fukt och risken för svamptillväxt ökar. Därefter bör du bli av med trasiga eller skadade grenar, och de skärs av med hjälp av en röjsåg eller såg redan nära stammen eller annan gren. Därefter bearbetas snittet antingen med harts taget från den avskurna grenen eller med trädgårdshöjd.

Beskärning av den övre delen av trädet utförs när det når en höjd av 1,5 m . Den högsta tillåtna indikatorn för tall är 1,8 m. I detta fall kan trädet vara både ung och vuxen. Den övre delen av stammen, tillsammans med grenarna, tas bort under denna procedur. Efter det bör du bli av med de övre grannskotten, som kan fungera som en ersättning för tallens topp.

Bild
Bild

Om du planerar att använda tallar i landet som en häck är det viktigt att klippa av grenarna varje år, samt förkorta toppen i tid. Det är på grund av dessa förfaranden som skotten växer aktivt på sidorna, och därefter bildar de en tät krona, som fungerar som ett element i häcken. För att klippa en häck bör du använda ett verktyg som en sax av elektrisk typ . Hårklippning utförs efter att kronan har fått tillräcklig densitet.

Bild
Bild

Bildandet av kronan av en dekorativ form kommer ofta från den japanska stilen att klippa träd som kallas nivaki. Det kan utföras under hela perioden med tallodling, efter att tidigare ha bestämt önskad kronform och höjd. När trädet växer måste oönskade grenar tas bort, vilket skapar de nödvändiga konturerna . Varje år bör du ta bort halva längden på unga skott, nypa ljusen och förkorta en del av nålarna.

Om du vill skapa en komplex form på ditt tall, till exempel en cirkel, en pyramid eller till och med en asymmetri, bör du kontakta en erfaren specialist.

Det kan vara extremt svårt att klippa ett träd på egen hand med denna teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klämfunktioner

Det är nödvändigt att nypa tallarna så att de efter beskärning inte blir för frodiga och sprider sig. Denna process utförs enligt följande:

  • en rymning kläms fast i vänster hand mellan index och tumme;
  • då är det nödvändigt att skruva loss skottets spets med höger hand - när skottet vrids på detta sätt blir den övre knoppen den främsta, eftersom denna process skapar en sned spricklinje;
  • onödiga skott kan vridas helt.

Beskärning utan att nypa trädet är inte tillräckligt, eftersom det är på grund av att nya knoppar vaknar på våren, vars skott kläms på samma sätt efter ett år. Men det är mycket viktigt att se till att du inte missar de nödvändiga områdena under nypningen, annars kommer långa grenar att bildas från dem, vilket bryter mot kronans struktur.

Verktyg som kan hjälpa till med denna procedur är beskärningssax och en trädgårdssåg eller bågsåg som kan användas för särskilt stora grenar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

Förutom själva beskärningsförfarandet är efterföljande vård av trädet också viktigt, vilket hjälper det att återhämta sig från detta förfarande med minimala förluster. Låt oss lista de viktigaste återställande åtgärderna från tallägarens sida.

  • Matning med fosfor och mineralgödsel är nödvändig om trädet visuellt verkar vara uttömt efter beskärningsförfarandet.
  • Det är absolut nödvändigt att bibehålla en fuktbalans, undvika torka eller överflöd. För tall är den optimala dosen vatten ett par bevattningar per månad.
  • Och även efter stress hjälper olika stärkande stimulanter trädet att återhämta sig.
  • Efter nypningsproceduren, spraya trädet med en urea -lösning, som ger en desinficerande effekt och fungerar som toppdressing.
  • Ta bort torkade nålar regelbundet (helst på våren). Var särskilt uppmärksam på de områden på trädet där ventilation är svår att nå.

Således är behovet av beskärning av trädtallar obestridligt. Det är med hjälp av det som du inte bara kan förlänga trädets livslängd, utan också skydda dig själv och dina nära och kära från oönskade händelser. Och själva trädet kommer att tacka dig för din vård med sitt estetiska utseende och trevliga barrträd.

Rekommenderad: