Hur Beskärs Ett Pengaträd? Hur Man Formar Kronan På En Fet Kvinna Hemma? Steg-för-steg-instruktioner För Beskärning För Att Växa Vackert

Innehållsförteckning:

Video: Hur Beskärs Ett Pengaträd? Hur Man Formar Kronan På En Fet Kvinna Hemma? Steg-för-steg-instruktioner För Beskärning För Att Växa Vackert

Video: Hur Beskärs Ett Pengaträd? Hur Man Formar Kronan På En Fet Kvinna Hemma? Steg-för-steg-instruktioner För Beskärning För Att Växa Vackert
Video: Money Tree Trimming 2024, Maj
Hur Beskärs Ett Pengaträd? Hur Man Formar Kronan På En Fet Kvinna Hemma? Steg-för-steg-instruktioner För Beskärning För Att Växa Vackert
Hur Beskärs Ett Pengaträd? Hur Man Formar Kronan På En Fet Kvinna Hemma? Steg-för-steg-instruktioner För Beskärning För Att Växa Vackert
Anonim

Beskärning av inomhusväxter hjälper dem att växa bättre, bildar en bra krona, men det är viktigt att göra det korrekt. De flesta odlare rör inte vid pengaträdet. Det är faktiskt också nödvändigt att ta bort överskott från honom.

När är beskärning nödvändig?

Det finns flera anledningar till varför beskärning av pengaträdet kan krävas:

  • ger ett attraktivt dekorativt utseende;
  • avlägsnande av sjuka och svampinfekterade skott;
  • stimulera tillväxt;
  • begränsa växternas tillväxt.

Det är nödvändigt att ta bort överflödiga skott om blomman blir för hög eller bred för det utrymme som tilldelats den. Grenar eller löv som slår ut från toppen av trädet förstör utsikten och skapar en ojämn form. Så snart dessa visas på blomman är det dags att trimma dem för att ändra kronans form. Dessutom hjälper beskärning att stimulera tillväxten av nya, friska skott. Då och då är det användbart att föryngra växten, men detta bör göras under en strikt tilldelad vegetativ period.

Bild
Bild

Det är inte värt att beskära bastarden under blomningen, för då kommer hela färgen att falla av.

Det finns bara en motivering för proceduren under denna period: Crassula är sjuk och ett omedelbart avlägsnande av skott som påverkas av bakterieröta krävs, annars dör hela blomman. Bruna eller vissna blad avlägsnas regelbundet. Om odlaren har märkt torra, vissnande eller bruna utväxter kan du ta bort dem utan att oroa dig för trädet. Sådana förändringar i utseende kan vara ett tecken på att luften i rummet är för torr, eller att växten står i ett drag, den kanske inte har tillräckligt med naturligt ljus, eller att den faller direkt på lövverket och bränner den.

Den feta kvinnan genomgår proceduren när som helst på året när hon är infekterad med bakterieröta . Denna sjukdom kan inte behandlas, det finns inga effektiva lösningar, så det enda som kan hjälpa till att rädda växten är snabb beskärning. Och det kräver också beskärning av alla nya grenar på trädet som växer ner: detta är den korrekta formningen av kronan. Ta bort grenar som skär eller har fel vinkel. Beskärning behövs för att skapa ett öppet utrymme, tack vare vilket luften blåser över kronan väl, fukt samlas inte i den och följaktligen ruttnar inte lövverket.

Bild
Bild

När kan du göra det?

Det är inte svårt att bilda ett pengaträd, det räcker med att studera grunderna i denna konst. Beskär regelbundet på våren. Om du ordnar stammen och toppen under denna period kommer trädet att behålla sin form bättre. Förfarandet utförs från mars till maj. På sommaren görs korrigerande klämning, asymmetriskt växande skott tas bort och ny tillväxt stimuleras där kronan verkar bar.

Bild
Bild

När du arbetar med flätad ficus skärs den jämnt längs alla stammar . På vintern skördas alla döda eller döende grenar när de använder plantans resurser som är nödvändiga för normal tillväxt och nya löv. Sjuka grenar skärs av omedelbart.

Sätten

Noggrann beskärning varje år hjälper till att bibehålla rätt storlek på pengaträdet så att det förblir kompakt, växer vackert och inte växer för högt. Klipp inte mer än 1/3 av grenarna från stammen i 45 ° vinkel: detta hjälper till att aktivera ny tillväxt . För att bilda en krona och hålla trädet friskt, avlägsnas döda grenar helt eller till platsen där de fortfarande lever. De övre stjälkarna tas bort för att förhindra att pengaträdet växer efter att det når önskad höjd. Klipp av nya stjälkar som bildas vid basen av stammen om de växer nära marken.

Bild
Bild

Om en odlare försöker få en stjälk som måste växa i en viss riktning är korrekt beskärning mycket viktigt.

Nya skott tenderar att bildas längs tidigare gjorda snitt, varför en snittvinkel på 45 ° är så viktig. För att aktivera tillväxten av en ny gren måste du göra ett snitt på toppen av stammen. Du kan också provocera stångens tillväxt till ena sidan eller i önskad vinkel.

Även lätt beskärning av växten hjälper till att stärka och stimulera tillväxten av huvudstammen. Regelbunden behandling hjälper inte bara stammen att stödja bladens vikt, utan ökar också dess storlek genom inducerad rottillväxt. Kallbildning bör övervakas och tas bort tillsammans med gammalt lövverk. Det finns två metoder för kronbildning:

  • beskärning;
  • garnering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden mellan dem är att det första alternativet oftare används för mogna träd, det andra för unga.

I det första fallet hittas en tillväxtknopp som försiktigt tas bort med nagelsax eller helt enkelt kläms av. Beskärning är ett mer radikalt ingrepp där hela grenar tas bort. I detta fall bör snittet vara ett par centimeter över tillväxtknoppen. Små skott tas bort till stammen. Ingen ytterligare bearbetning krävs, vänta bara tills platsen är något torr.

Nybörjare måste komma ihåg att det inte kommer att fungera att ge trädet en rund form första gången . Proceduren bör utföras regelbundet så att plantans krona får ett attraktivt dekorativt utseende. Även att ta bort stora grenar skadar inte blomman, men det föryngrar den. Om du vill att kronan ska vara omfattande behöver du bara plantera en grodd i en behållare, eftersom fler träd bildar snår. När 4 par blad dyker upp måste du ta bort knoppen från den sista. Förfarandet utförs regelbundet.

Förfarandet för att göra en rund krona är lätt att bemästra, det är nödvändigt för odlaren att nypa tillväxtknopparna från sidoskotten, och inte bara på toppen. I detta fall kommer kronan att bildas samtidigt i olika riktningar. Att göra en tjock stam nära ett träd är också lätt: du behöver bara växa långa skott. Allt löv längs stammen tas bort.

Bild
Bild

Procedur

Varje växtförädlare kommer att kunna utföra beskärningsproceduren hemma på egen hand korrekt. En vuxen växt måste roteras för enkelhets skull och undersökas för att se var grenar och löv måste tas bort. Krukan byts inte ut just nu, det vill säga att transplantationen inte utförs. Pengaträdet avger en mjölkvit vätska när den beskärs. Detta är normalt eftersom saften bildar en skyddande film på såret. Processen sker steg för steg.

  • I det första steget måste du förbereda verktyget. Beskärningssax eller speciell sax är idealisk för proceduren, men de borde inte ha använts tidigare på växter som är sjuka eller angripna av skadedjur. Det är bäst att desinficera instrumentet med alkohol.
  • Hitta 2 grenar som bildar en V-form från stammen. Lägg fingret över dem: det här är platsen där du behöver klippa.
  • Klipp av stammen 1-3 cm ovanför de V-formade grenarna. Håll saxen i 45 ° vinkel. Snittet ska vara rent, inga extra grenar och löv kvarstår.
  • Ta bort grenar från toppen och sidorna av trädet.
  • Skott med torra eller bruna blad skärs av.
  • Trimma trädet till hälften av dess storlek. Du bör inte utföra stark beskärning samtidigt, annars kan växten skada, trädets tillväxt kommer att sluta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Nya knoppar kläms i utseendet för att omedelbart bilda rätt krona. Efter varje trimning är uppföljningsvård viktigt.

  • Wicker Money Tree kräver lite vatten . Vattning en gång i veckan är tillräckligt. Varje odlare bör veta att mängden fukt som införs beror inte bara på temperaturen i rummet, utan också på behållarens storlek och jordens sammansättning.
  • Vattna trädets rötter när jorden blir torr vid beröring . Använd en vattenkanna eller långhalsad kanna för att komma till växtens rötter, eftersom vatten på stammen eller bladen kan orsaka ruttnande. På vintern reduceras mängden vattning avsevärt. Ju kallare det är i rummet, desto mindre fukt behöver blomman.
  • Pengaträdet älskar väldränerad jord . Vatten får inte stagnera i marken, eftersom rötterna och skaftet börjar ruttna. Som ett resultat av den förruttnande processen upphör växten att ta emot den mängd syre och näringsämnen, lövverket ändrar färg, börjar falla av. Att bli av med röta tar mycket tid och ansträngning, ibland dör pengaträdet. Därför kommer odlaren att behöva ta hand om markens kvalitet för att förhindra vattenloggning. Marken bör innehålla en blandning av jord och fint grus, som placeras i en kruka med ett eller flera dräneringshål. Det är de som låter överflödigt vatten rinna fritt på pallen. Vissa bonsai växer bra i en 2X1X1 blandning av torv, vermikulit och perlit.
  • Det är nödvändigt att plantera om trädet var 2-3: e år . Om odlaren märker att rotsystemet har fyllt krukan är det dags att byta behållare. Den bästa tiden för detta är mitten av sommaren. Blomman avlägsnas från krukan och placeras i ny jord och en ny behållare. Du kan klippa av några rötter, ta bort skadade, svaga, gamla. För detta används en enkel sekatör, men endast nödvändigtvis behandlad med alkohol.
  • Pengaträd är mycket hårda och sjukdomsfria , men om vita flugor eller bladlöss invaderar kan du bekämpa dem med en lösning av tvål och varmt vatten. Bearbetningen utförs i badet eller ute, om det är varmt där. Ökningen av fukt är alltid skadlig för alla insekter. Proceduren upprepas vid behov. Efter det måste du definitivt vänta tills vattnet i krukan rinner ut innan du tar bort blomman till sin vanliga plats.
  • För pengaträdet är det värt att välja en plats med måttlig mängd solsken . Denna växt kan överleva under olika förhållanden, men för sin normala utveckling är det värt att se till att det finns samma mängd skugga och sol under dagen. Östra och västra fönster är det bästa stället att odla en blomma. Vid de första tecknen på brist på ljus kan konstgjord belysning installeras.
  • Det är viktigt att undvika exponering för direkt solljus under en längre tid eftersom detta leder till brännskador. För ett pengaträd är starkt, men indirekt ljus idealiskt, så det är bättre att placera blomman bakom en gardin, så att lövverket inte kommer i kontakt med glaset.
  • Som en tropisk växt tål pengaträdet extrema temperatursvängningar . Dess tillväxt bromsar lite mot bakgrund av en ökning av lufttemperaturen, men detta skadar inte trädet. På samma sätt kan den låga temperaturen göra liten skada, men inget allvarligt kommer att hända förrän det sjunker till –2 ° C.
  • Då och då krävs toppdressing . För att berika jorden med ytterligare näringsämnen kan ett utspätt komplext flytande gödningsmedel appliceras i flera månader från vår till sen höst.
  • Bruna torra löv är ett symptom på brist på nödvändig fukt i luften eller ett tecken på dålig belysning . Dessa träd kan bli chockade när de flyttas till en annan miljö, så de måste få tid att anpassa sig till sin nya miljö. Anläggningen ska vara på en dragfri plats bort från batterier och andra värmare, ventiler och luftkonditionering.
  • Ibland manifesteras stress efter beskärning av lövfall . Under denna period är det värt att placera växten på ett starkt upplyst ställe och lämna den där tills trädet återställs. En ökning av luftfuktigheten runt den kan också hjälpa. Du kan använda en sprayflaska eller automatiska luftfuktare, placera en behållare med vatten och småsten i närheten. Det viktigaste är att förhindra att vatten tränger in i lövytan.

Rekommenderad: