Hur Odlar Man Kastanjer? 23 Foton Hur Man Planterar Det? Hur Gror Man En Nöt Hemma? Fruktplanteringsvård. Kan Ett Träd Transplanteras På Våren?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man Kastanjer? 23 Foton Hur Man Planterar Det? Hur Gror Man En Nöt Hemma? Fruktplanteringsvård. Kan Ett Träd Transplanteras På Våren?

Video: Hur Odlar Man Kastanjer? 23 Foton Hur Man Planterar Det? Hur Gror Man En Nöt Hemma? Fruktplanteringsvård. Kan Ett Träd Transplanteras På Våren?
Video: Odla träd från NÖTTER 5 Knep för Kastanj Ek Hasselnötter Valnötter ...Så nu! 2024, April
Hur Odlar Man Kastanjer? 23 Foton Hur Man Planterar Det? Hur Gror Man En Nöt Hemma? Fruktplanteringsvård. Kan Ett Träd Transplanteras På Våren?
Hur Odlar Man Kastanjer? 23 Foton Hur Man Planterar Det? Hur Gror Man En Nöt Hemma? Fruktplanteringsvård. Kan Ett Träd Transplanteras På Våren?
Anonim

Kastanjer är höga, vackra träd som producerar sfäriska bruna frukter. Sådana frukter används ofta av barn för spel, och de gör också mycket hösthantverk. Kastanjer växer i gränder och parker, och bara på gatorna. Men det är realistiskt att odla ett träd på din webbplats. Det är bara viktigt att välja rätt sort och ta väl hand om den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urval och beredning av frö

När man väljer en mängd kastanjer för odling hemma måste man förstå att inte alla arter är lämpliga för detta. Om du vill odla kastanjer enbart för dekorativa ändamål kan du välja en vanlig häst. Detta är exakt underarterna som växer på gatorna i städerna. Om det finns en önskan att odla kastanjer med ätbara frukter, bör du välja speciella sorter, eftersom du inte kan äta hästfrukter. De tre mest populära ätbara sorterna är:

  • sådd;
  • den mjukaste kinesen;
  • Japanska.

Odlingen av en sådan kultur börjar alltid med valet av planteringsmaterial . Samla bara de kastanjer som har fallit till marken. Nötter som växer på ett träd skiljer sig inte åt i mognad, därför kommer de inte att kunna gro. Undersök frukten noga. De ska vara mörkbruna, blanka och helt platta. Sprickor, flis, grovhet - allt detta tyder på material av dålig kvalitet.

Den bästa tiden att skörda kastanjer är i oktober. Så nötterna hinner mogna helt. Att gå efter frukt är värt de massiva lagrade träden, det finns alltid mycket bra material. Det är bättre att samla flera frukter samtidigt. Praktiken visar att av fem exemplar, i bästa fall, kommer två fram. Alla insamlade frukter hemma bör sorteras ut igen och välja de mest jämna och vackraste.

Viktigt: om du planerar att odla en ätbar sort är det meningslöst att plocka kastanjer på egen hand. Leverantörerna av sådana frön bör rådfrågas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spira en nöt

Skördade kastanjer måste gror innan de planteras, så kulturen blir mer hård .… För spiring behöver du sand, som först bör desinficeras med en ugn. Det är värt att göra detta ett par månader före applicering, eftersom jorden måste återhämta sig.

Därefter hälls den beredda sanden i en behållare och fuktas. Nötter placeras i underlaget, och sedan tas behållaren till kylan. Landsbygdens invånare kan placera behållaren i källaren eller gräva in den på sin plats och täcka den med snö. De som bor i staden kan förvara nötterna i kylskåpet. Då och då måste behållaren tas ut för att spraya jorden med vatten. Kom ihåg att sanden hela tiden ska vara något fuktig.

Nötter som skördats på detta sätt ska ligga till tidig vår. … 7 dagar före plantering i marken tas frukterna ur sanden … De läggs i vatten i 5 dagar. Vattnet ska bytas flera gånger om dagen. Efter den tilldelade tiden blir nötarnas skal mycket mjukare och en grod kommer att kunna bryta igenom sprickorna. När du väl ser det kan kastanjen planteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera plantor i krukor

Om allt fungerade och du lyckades gro frukten korrekt, är det dags att plantera den i en kruka nu. Om du odlar flera nötter är det bättre att ta en separat kruka för varje, så att du senare inte behöver bry dig om att plantera om . Krukor ska ha en kapacitet på minst en halv liter. Dräneringshål görs i botten av behållaren, sedan hälls all jord i krukan, eftersom kastanjer är helt opretentiösa, de kommer att växa där de planterar. Om marken är från trädgården måste den desinficeras. Marken fuktas, och sedan sås ett frö där, djupet kommer att vara cirka 5 centimeter.

Täck inte muttrarna helt med jord, annars blir det svårt för dem att gro. Du kommer att se de första skotten ovanför marken på 21 dagar, ibland händer det ännu tidigare .… De planterade fröna kräver minimalt underhåll. Krukan ska placeras på ett väl upplyst ställe, och när matjorden torkar bör plantan vattnas, men inte för mycket. Överskott av fukt är alltid skadligt för växter.

Rummet ska inte vara kallt, 25-26 grader Celsius är den optimala temperaturen. Ung tillväxt måste skyddas från drag, men stagnation av luft får inte tillåtas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och hur man planterar plantor?

För att trädet ska bli vackert och friskt är det nödvändigt att utföra rätt transplantation. För att göra detta måste du ta hänsyn till ett antal nyanser.

Bild
Bild

En plats

Det första att notera är kastanjvolymer . Denna växt kan nå 35 meter i höjd, och kronan är så stor att den kommer att täcka en betydande del av tomten i landet. Inte en enda grönsaksgröda kommer att växa under kronan, och detta måste beaktas när man bestämmer en plats för plantering. Bäst av allt är skuggan under kronan lämplig för att ordna en relaxavdelning, för det kommer alltid att vara kallt här.

En kultur som kastanj älskar ett överflöd av utrymme . Därför bör plantan inte placeras nära huset eller staketet. Det bör vara ett avstånd på 10 meter till närmaste struktur. Inga andra grödor kan placeras på ett avstånd av 5 meter på alla sidor. Kastanj har en tvetydig inställning till ljus. Ett vuxet träd bör placeras endast i upplysta områden, men unga plantor gillar inte ett överflöd av ljus. De kommer att behöva skapa en konstgjord skugga. Klättring av buskar eller andra höga träd hjälper till med detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Du kan transplantera ett träd som under våren och på hösten … Om planteringen är vår, överförs plantorna till öppen mark efter hotet om nattfrost lämnar. I heta regioner är det redan början av maj. I de svala måste du vänta till början av sommaren. På hösten planteras de under en period då temperaturen är cirka +12 grader, inte högre. Men höstplanteringen avser bara nötterna själva, och inte plantorna som odlas från dem. Vi kommer att prata om det lite senare. Förresten, vissa trädgårdsmästare planterar inte groddar det första året i marken. I slutet av våren och sommaren tas krukorna ut på gatan, plantorna sköts på vanligt sätt. På hösten förs behållaren in i rummet. Skott planteras i 2 år.

Bild
Bild

Träning

De förberedande åtgärderna består i korrekt grävning av hålet, eftersom plantorna redan är redo för plantering. Planteringshål bör ha en diameter på 0,5-0,6 meter. Djupet kommer att vara en halv meter. Kastanj är inte krävande för jord, men det växer snabbast på leriga jordar, väl kryddat med olika förband. Observera att jorden måste vara väl näring, och detta är inte en snabb process. Därför förbereds hålen på några månader.

Under beredningsprocessen läggs vegetation till botten. En mängd olika grenar, gräs, gödsel är bra. Markera sedan platsen där kastanjeroten ska finnas. Kompost hälls upp till detta märke; humus kan också användas. Jorden som hälls i gropen måste blandas med aska och superfosfat. Den första ingrediensen går i mängden 0,5 kg per hink jord, den andra kommer att räcka till 2 matskedar.

Bild
Bild

Landningsteknik

Till våren skalas resterna av växterna i gropen av och hålet är klart för plantering av en planta. I botten måste dränering placeras, vars skikt kommer att vara cirka 20-30 cm … En kastanjplanta placeras i den centrala delen av hålet och börjar täckas med jord från alla sidor och försöker undvika utseende av luftfickor. Rotkragen är inte begravd, den måste förbli på marknivå.

Efter plantering tampas marken runt trädet och vattnas sedan väl . En pinne av trä placeras bredvid plantan, som först kommer att fungera som ett stöd för en omogen grodd. Viktigt: högen som bildas efter plantering bör vara 20 cm över marken. Detta är nödvändigt för att trädstammen inte ska bli bar på grund av nederbörd och krympning av marken. Det är värt att nämna separat om tekniken för höstplantering. Välj de bästa bitarna, minst 7, och blötlägg dem sedan i vatten i en vecka. Byt vatten regelbundet. Efter denna procedur kommer frukterna att svälla och de kan placeras i kylskåpet i 2 veckor, strö med våt flodsand.

Vidare grävs spår i jorden 10 cm djup … Nötter sprids där och håller ett avstånd på 50 cm. Spåret bör fuktas väl, ta vatten med flera kristaller av mangan när du vattnar det. De planterade frukterna strös lätt med jord och sand, och fallna löv läggs ovanpå (se till att det kommer från friska växter). På våren rakas bladen. När groddarna dyker upp görs spår bredvid dem för bevattning. På våren prepareras de på traditionellt sätt. På hösten kan de odlade plantorna planteras på olika ställen, eller de kan lämnas ytterligare en säsong för att bli starkare.

Men kom ihåg att avståndet mellan träden måste vara minst 5 meter, så förr eller senare kommer plantorna att börja tävla.

Bild
Bild

Vård

Att odla friska kastanjer är enkelt. Vård kommer inte att verka tidskrävande för någon trädgårdsmästare, eftersom detta träd växer vackert i naturen och utan mänskligt deltagande … Träd som odlas utomhus anses vara vuxna vid 5 års ålder. Fram till denna tid är stammen av kulturen mycket ömtålig, strumpebandet blir en oumbärlig stund. Detta gäller särskilt regioner där det ofta blåser starka vindar. Växten börjar blomma vid cirka 6 år, men ofta kan de första blommorna förväntas först på åttonde året av kulturens liv.

kastanj - en mycket fuktälskande växt. För att det inte ska hämma tillväxten krävs regelbunden vattning. Det första levnadsåret vattnas trädet särskilt ofta, i normalt väder kommer det att räcka en gång i veckan, men om det är torka måste proceduren ökas. Marken ska blötläggas till ett djup av 10 cm. Samtidigt bör lätt fukt i det övre lagret alltid finnas. När träden mognar kan frekvensen av vattning gradvis minskas. Vid 10 års ålder kommer anläggningen att kunna existera uteslutande på regnvatten.

Att odla unga kastanjer kommer inte att vara komplett utan mulching . Plantorna behöver fukt, och de ska förvaras i jorden så länge som möjligt. Mulch kommer att göra ett bra jobb med detta, vilket också kommer att vara till stor hjälp i kampen mot ogräs.

Det är bättre att ta ekologisk mulch: halm, klippt gräs, sågspån, tallnålar. Nu kommer vi att överväga andra funktioner i vården av kastanj i landet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Topdressing är endast nödvändig för unga träd, eftersom en vuxen gröda oberoende hämtar mat från marken. I genomsnitt kommer en ung grodd att behöva ytterligare tre gödslingar per år . På hösten introduceras nitroammofoska i jorden. På våren matas de med urea, och på sommaren ger de växterna en utspädd mullein. Detta räcker för träden.

Erfarna trädgårdsmästare, som har arbetat med kultur i flera år, slutar ibland tillfälligt att mata helt och hållet. Om kastanjen aktivt blommar och bär frukt betyder det att den för tillfället inte behöver något. Men om växten är svag, visar långsam tillväxt, kan du dessutom mata den med mineraler.

Bild
Bild

Beskärning

Kastanjen växer långsamt. De första tio åren kommer den att växa svagt, vilket ger en ökning med bara några tiotals centimeter. De börjar bilda kronan när trädet fyller tre år. Först trimmas en fjärdedel av stammen i mitten, under nästa säsong förkortas också sidogrenarna. År efter år upprepas manipulationerna tills kronan bildas.

Vid en ålder av cirka 10 år börjar kastanjen växa aktivt och snabbt . Vid den här tiden bör kronan redan ha en vacker form. Nu behöver trädgårdsmästaren bara ta bort torra, sjuka, liksom grenar som förtjockar kronan. Vid beskärning av vuxna kastanjer bör endast gallring begränsas.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Kastanj visar bra motståndskraft mot kyla, men detta gäller inte alls unga plantor. Växter måste vara täckta för vintern, särskilt i regioner som Sibirien, Ural, regioner med ett instabilt klimat och hårda vintrar . Först är stamcirkeln täckt med ett bra lager av mulch. Sedan lindas plantan i säckväv. Tyget är försiktigt säkrat så att det inte blåser bort av vinden. Sådana skydd för träd bör göras tills de är 6-7 år gamla.

Ibland händer det också att inte bara en planta, utan också ett vuxet träd lider av frost. Sprickor i barken kommer att fungera som en signal om frysning. De måste behandlas med antiseptiska medel och täckas med trädgårdslack.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Med rätt och bra vård är sannolikheten för att kastanjen blir sjuk nästan noll. Det är dock omöjligt att förutse allt. Därför är det bättre att i förväg ta reda på vad kastanjen oftast är sjuk med.

  • Mjöldagg . Det kännetecknas av utseendet av en vit blomma på lövverket. Trädet försvagas, tappar löv tidigt, dess immunitet blir låg. Det är möjligt att även ett vuxet träd inte kommer att kunna övervintra. Det är nödvändigt att bli av med mjöldagg med fungicider. De sjuka grenarna skärs och bränns.
  • Kastanjmöl . Ett mycket farligt skadedjur som kan förstöra nästan allt lövverk på träd på kort tid. När fjärilsåren har börjat rekommenderas att insekticider appliceras omedelbart. Lufox 105 EC fungerar särskilt bra mot detta skadedjur.
  • Träkvalster . En liten insekt som mycket snabbt suger saft från lövverk. Lövverket som påverkas av parasiten faller av, och larverna finns i den, som sedan blir till vuxna insekter. "Karbofos" fungerar bäst mot fästingar. Alla fallna löv måste omedelbart avlägsnas från platsen, och för påverkas - klippas av.
  • Hålspotting . Vid denna sjukdom är bladen täckta med små bruna fläckar, som därefter ruttnar. För att bli av med sjukdomen måste du spraya träden med Bordeaux -vätska. Det kommer att ta minst tre procedurer. Intervallet mellan dem kommer att vara 10 dagar.
  • Majbaggarlarver . Dessa skadedjur är mycket förtjusta i trädrötter, särskilt unga. Det bästa sättet att hantera skalbaggar är genom manuell borttagning. Att gräva jorden i cirkeln nära stammen och lossa bör hjälpa till att bli av med parasiterna.

För att insekter och sjukdomar ska kringgå kastanjen behöver du:

  • klippa torra trädgrenar;
  • låt inte fallna löv ruttna på marken;
  • mata växten i tid;
  • glöm inte att överskott av fukt är ännu mer skadligt än brist;
  • plantera träd på ett tillräckligt avstånd från varandra så att deras kronor inte fastnar;
  • hantera de verktyg som du arbetar på sommarstugan.

Rekommenderad: