Tallförökning: Hur Odlar Man Ett Tall Från En Gren? Hur Förökar Ett Träd Sig I Naturen Och Hemma? Hur Rotar Man En Stjälk?

Innehållsförteckning:

Video: Tallförökning: Hur Odlar Man Ett Tall Från En Gren? Hur Förökar Ett Träd Sig I Naturen Och Hemma? Hur Rotar Man En Stjälk?

Video: Tallförökning: Hur Odlar Man Ett Tall Från En Gren? Hur Förökar Ett Träd Sig I Naturen Och Hemma? Hur Rotar Man En Stjälk?
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, Maj
Tallförökning: Hur Odlar Man Ett Tall Från En Gren? Hur Förökar Ett Träd Sig I Naturen Och Hemma? Hur Rotar Man En Stjälk?
Tallförökning: Hur Odlar Man Ett Tall Från En Gren? Hur Förökar Ett Träd Sig I Naturen Och Hemma? Hur Rotar Man En Stjälk?
Anonim

De flesta trädgårdsmästare tror att tallförökning är en mycket tidskrävande och svår uppgift. Men så är inte fallet. Det finns flera sätt att föda upp detta vackra och älskade barrträd.

Hur reproducerar den sig i naturen?

I sin naturliga miljö sker reproduktion av tall, som alla andra barrträd, med frön. Vanligtvis ligger de på vågen i par, placeringen är öppen, varför tallar klassificeras som gymnospermer . Förresten, frömetoden för reproduktion anses vara huvuddragen , som skiljer gymnospermer från de som reproducerar sig med sporer, dessutom bildar sådana grödor inte frukt.

Med början av vårvärmen visas kottar på unga barrgrenar. Några av dem är gulgröna till färgen.

Sådana knoppar samlas i små högar vid foten av nya skott, andra växer ensamma och har en rödaktig nyans.

Bild
Bild

På skalorna på de gulgröna kottarna bildas säckar där pollen mognar. Kuvertet för varje dammpartikel innehåller ett par luftfyllda bubblor. Tack vare dem bärs de sedan av vinden över långa sträckor.

Rödaktiga kottar växer ofta på toppen av unga grenar, ägglossningar bildas på deras våg. När pollen träffar äggstockarna inträffar pollinering, varefter skalorna på de röda knopparna omedelbart stängs och limmas ihop med trädharts. Ett frö bildas gradvis inuti, medan kottarna själva fortsätter att växa och träiga.

Efter 1, 5 år från pollineringstillfället når fröna mognad, och efter 2 år börjar de hälla ut från kottarna . Varje frö av gymnospermer innehåller vävnad, vilket är en ackumulering av näringsämnen - det omger embryot.

Tallfrön har små vingar som gör att vinden kan bära dem över långa avstånd, men inte alla tallar har denna anpassning. Till exempel har cederträd inte dem. Fröna av denna tall kallas populärt "pinjenötter ".

Bild
Bild

Växer från frön

Hemma odlas tall oftast på samma sätt som i naturen - av frön. De når vanligtvis mognad i mitten av januari , för närvarande kan du börja samla plantmaterial. Höstfrön kan också användas, men deras grobarhet kommer att vara mycket lägre.

De kottar som har fallit från ephedra måste föras in i huset och läggas i en behållare, till exempel i en kopp och sätta på ett batteri - sedan efter några dagar öppnas vågen och fröna rinner ut på botten av behållaren.

Bild
Bild

Plantering sker på vintern eller våren .… I det första fallet läggs fröna i lådor och i det andra direkt i det öppna marken. Man tror att den första metoden låter dig hålla grobarheten under kontroll och därför är mer effektiv, och i det öppna fältet blir fröna ofta mat för gnagare.

Stratifiering krävs inte för dessa frön, men det kan påskynda groning . Det är känt att frön i deras naturliga livsmiljö börjar gro efter vinterns svullnad i smältvatten och efterföljande uppvärmning med vårens början. Dessa förhållanden kan simuleras hemma . För att göra detta placeras planteringsmaterialet i våt sand och placeras i frysen, förvaras i ett par månader, tas sedan ut, sköljs i varmt vatten och läggs tillbaka i sanden, men på en varm plats.

Sådana åtgärder är nödvändiga om du planerar att plantera frön på hösten, annars kan de inte gro.

Bild
Bild

Om du tänker plantera frön direkt i öppen mark bör du förbereda planteringshål. För att göra detta, gräva ett hål i marken. 35-45 cm djup, dränering hälls på botten med ett lager på 20-25 cm och en jordblandning läggs ovanpå , bestående av torv, gräs och sand i lika delar.

Små frön är begravda med 1 cm och lämnar ett avstånd på 5-6 cm mellan dem. Naturligtvis kan plantor dyka upp med en tätare plantering, men då kommer de att höja jordens översta lager och öppna oformade unga rötter, och detta kommer att oundvikligen leda till uttorkning av plantorna …

Efter plantering bör hålet mullas; för detta används krossad barrträd, sågspån eller ett lager torv.

För att tallfrön ska kunna gro måste de fuktas , eftersom vattnet går ner mycket snabbt från den sandiga jorden. Det är lämpligt att bevattna marken flera gånger om dagen. Om groning sker i en låda kan du göra det lättare - lägg behållarna i brickor med vatten och täck dem med plastfolie. Vid avdunstning kommer vattnet att förbli på filmens yta utan att lämna utrymmet.

De första skotten börjar dyka upp en månad efter plantering.

Bild
Bild

Hur förökas genom vaccination?

Tall hemma kan förökas genom ympning, men denna metod används oftare av erfarna trädgårdsmästare, även om nybörjare mycket väl kan prova denna metod.

Tallar 4-5 år är lämpliga för beståndet, och scionen erhålls från yngre plantor som är ett år gamla . Ympningen utförs under aktivt vårsapflöde eller under första halvan av juli, medan vårinokulationen görs på förra årets grenar och sommaren på de yngsta skotten av det aktuella året.

Vanligtvis används två huvudmetoder för ympning: med kärnans rumpa eller kambium på kambium

Bild
Bild

Vid uppfödning av barrträd med en kärna på kambium innehåller åtgärdssekvensen flera steg

  • Alla nålar tas bort från stocken, knopparna skärs av på sidorna. Storleken på den förberedda grenen ska vara ett par centimeter större än scionens längd.
  • Transplantatet 7-10 cm långt rengörs också från nålar och lämnar endast 10-12 knippen nära den översta knoppen.
  • Omedelbart efter att transplantatet och förrådet är helt klart kan du gå vidare till ympningen. För att göra detta, gör ett snitt på handtaget med en slipad kniv så att den passerar genom mitten av kärnan - den ska börja under nålarna och sluta längst ner på grenen.
  • På grundstammen med ett skarpt blad måste du noggrant ta bort en bit rektangulär bark. Fragmentets längd och bredd ska motsvara skärparametrarna på handtaget. Det är nödvändigt att snittet passerar exakt över kambiumskiktet.
  • Vid avslutningsstadiet ansluts stjälken till rotstockens öppna kambium och fixeras sedan ordentligt.
Bild
Bild

Den mest effektiva metoden är ympning med kambium på kambium - överlevnadsgraden med detta tillvägagångssätt är 100%. I detta fall bör flera steg vidtas.

  • Den ettåriga axiella processen för en tallrotstock i åldern 4-5 år befrias från nålar på en tomt på cirka 7-10 cm.
  • Skär av barken med en skarp kniv mycket noggrant på grundstammen och skivan, samtidigt som du ser till att bredden på remsorna på rotstammen och löven är lika stor.
  • Skärplatser är anslutna och knutna tätt.
  • Fusionsprocessen tar vanligtvis cirka en månad. Efter att sticklingarna har rotat sig helt och växer kan lindningen tas bort. Omedelbart efter det, med hjälp av trädgårdssaxar, klipp av toppen av skottet på den första virveln och toppen av den axiella skottet på den nya. Detta hjälper till att öka tillväxten av scion. I framtiden, inom 3 år, måste alla virvlar på rotstammen tas bort.
Bild
Bild

Avel genom sticklingar

Tall kan förökas även med sticklingar - en liten kvist . Denna process är mycket långsam, men slutresultatet kommer utan tvekan att glädja alla barrträd.

En liknande avelsmetod tillhör könlös . Detta innebär att under odlingen av en ung ephedra kommer nya genvariationer inte att bildas och den resulterande växten blir helt identisk med föräldern.

Förökning med sticklingar utförs vanligtvis i juni-juli .… Under denna period kommer grenarna att vara tillräckligt bildade, men samtidigt kommer de ännu inte att lämna scenen för aktiv tillväxt. På grund av de långa dagsljusstimmarna hinner sticklingarna rota sig fullt ut. I regioner med varmt klimat kan tall förökas tidigare på detta sätt. Men på vintern kommer dessa arbeten inte att leda till framgång, eftersom dagsljuset är kort och under denna tid har sticklingarna helt enkelt inte tid att få nog av naturligt ljus. Röta kommer att vara mycket långsam, även om konstgjord belysning kan vara en bra lösning på detta problem.

Att odla ett tall från en kvist är enkelt. För att göra detta bör du hitta en vild tall och skära av en ung gren från den. Ju yngre den är, desto snabbare kommer de första rötterna att dyka upp.

Grenen tas bort med beskärningssax, processens längd bör inte överstiga 9-10 cm.

Bild
Bild

Vid förökning av grenar bestäms rotens framväxthastighet till stor del av jordens sammansättning och struktur. Ju mer bördig substratet är, desto mer aktiv är bildandet av rotsystemet. Det är bäst att använda en blandning av sand och torv, taget i lika stora mängder . Som dränering kan grov torv eller ruttnad bark av barr läggas till det förberedda substratet. Det är lämpligt att lägga till lite perlit - det kommer att ge luftning och underlätta flödet av syre till rötterna.

Torv innehåller ett stort antal olika mikroorganismer, medan några av dem inte på bästa sätt påverkar trädets tillstånd, därför måste den beredda jorden först desinficeras. För att göra detta kan det kalcineras eller behandlas med en blek lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild

Omedelbart före rotning ska sticklingarna behandlas med " Kornevin" eller någon annan stimulant för rotbildning . Ju mer lignifierad scionen är, desto mer mättad lösning behöver du.

Det är bäst att ta en träram eller ett växthus som en planteringsbehållare. I båda fallen måste den framtida plantan täckas med en film.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på att när du odlar tall med skott, ska du under inga omständigheter plantera en gren omedelbart i öppen mark - detta kommer att ha den mest ogynnsamma effekten på rotbildningen och överlevnaden av växten som helhet. Åtgärdssekvensen för att rota sticklingar är följande:

  • den beredda behållaren måste fyllas med jordblandning och fuktas;
  • använd något fast föremål i marken, gör en fördjupning och placera en gren i den;
  • det översta lagret av jorden ska krossas och komprimeras;
  • För att förhindra uppkomst av röta måste landningsplatsen dessutom besprutas med en lösning av ett fungicidpreparat.

Spirande grenar föredrar delvis skugga, så de måste skyddas från starkt solljus. Vattna plantan efter behov och med måtta . Skotten behöver ett konstant flöde av vatten, men om det visar sig vara mer än nödvändigt kommer rotsystemet helt enkelt att ruttna. Filmen måste avlägsnas då och då så att plantorna ventileras. Vanligtvis börjar fullfjädrade rötter bildas efter 4 veckor, den allmänna rotningsprocessen tar 2-4 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter ett år blir grenar med rötter lämpliga för transplantation i öppen mark. Ju kraftigare och starkare rotsystemet är just nu, desto mer sannolikt är det att växten kommer att slå rot i marken och starta aktiv tillväxt.

Det är bättre att välja skuggade platser för plantering, men det är bättre att undvika full skugga. Marken ska vara sandig lera med låg surhet. Plantering görs bäst på våren en grumlig men varm dag.

Bild
Bild

Till att börja med bör du förbereda ett planteringshål ca 1 m djupt, hålets bredd bör vara 2-3 gånger diametern på jordkoma . Botten läggs ut med expanderad lera, småsten eller annan dränering med ett lager på 10-15 cm. Därefter fylls gropen med en blandning av flodsand och torvjord i förhållandet 3 till 1, en planta placeras där, strös med jordblandning, komprimeras och vattnas.

I slutet av arbetet bör området nära tunnfasan mulas.

Bild
Bild

Denna metod är mest lämplig för oerfarna trädgårdsmästare - det kräver inte särskild kunskap och färdigheter i arbetet med växter.

Att odla en tall hemma är lätt . Men ändå, oavsett vilken metod du använder, var beredd på att du kommer att kunna få ett nytt träd bara om några år. Om du inte har en hel del tålamod är det bättre att köpa en färdig planta i alla plantskolor.

Rekommenderad: