Granförökning: Hur Man Förökar Sticklingar På Våren? Hur Rotar Och Odlar En Gran Från En Gren Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Granförökning: Hur Man Förökar Sticklingar På Våren? Hur Rotar Och Odlar En Gran Från En Gren Hemma?

Video: Granförökning: Hur Man Förökar Sticklingar På Våren? Hur Rotar Och Odlar En Gran Från En Gren Hemma?
Video: Aloe vera - skötsel förökning sticklingar användning - hur gör man 2024, Maj
Granförökning: Hur Man Förökar Sticklingar På Våren? Hur Rotar Och Odlar En Gran Från En Gren Hemma?
Granförökning: Hur Man Förökar Sticklingar På Våren? Hur Rotar Och Odlar En Gran Från En Gren Hemma?
Anonim

Olika sorter av gran, inklusive magnifika träd med blå nålar, är ett oumbärligt inslag i lantgårdarnas dekorativa kompositioner. Det enklaste sättet att odla vackra vintergröna träd är genom sticklingar, men i det här fallet behöver du kunskap om den komplicerade processen.

Hur reproducerar de sig i naturen?

I sin naturliga miljö åt de, som alla andra växter, första blomningen, varefter de pollineras och multipliceras. Denna barrras har specifika reproduktionsorgan - det här är unga modifierade grenar som kallas strobilae. Gran anses vara en enväxt, eftersom organ av båda könen bildas i den.

Samlade i flera bitar bildar de kottar. Under vårens sista decennium dyker små honkottar upp vid grenarnas ändar - ett knippe rödaktiga megastrobilis, riktade uppåt. Makrosporer, som utvecklas på dem, bildar sedan en embryonal säck med frön. De ligger på de övre skotten, vilket därefter ger en lång flygning av frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hanblommor är mikrostrobiler . Dessa är staminerade organ som bildar mindre, gulaktiga knölar, huvudsakligen bildade på sidogrenarna. Mikrosporer som bildas på dem resulterar i pollen med samma gula färg. På våren slänger de ut det och pollinerar trädets kvinnliga organ.

På hösten är befruktade honblommor redan ganska stora grankottar, mest brunfärgade. Hos vissa arter kan de vara helt mörka, nästan svarta. Viktlösa granfrön med genomskinliga vingar mognar på senvintern och tidig vår. De flyger omedelbart av de övre grenarna, och drivna av vinden kan de vara långt från moderträdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medan spiringen bibehålls, gror fröna ibland inte på cirka 10 år, men hittar sedan ett gynnsamt ögonblick och spirar, gradvis rotar sig i jorden . Granskott är en tunn stam med en topp i form av en spiralknut (virvel). Växten växer bara 4 cm per år och börjar sedan växa snabbare. Skyddad av andra träd i en öm ålder, när den växer, kommer barrskönheten gradvis att förskjuta dem och ta sig under solen.

Granar förvärvar förmågan att blomma vid 25-50 års ålder, men i vissa sorter, med rätt vård, förekommer knölar så tidigt som 10-15 år . Blomningen av vuxna växter sker inte varje år, men en gång vart 3-5 år. Om ett träd planteras i ett rymligt område och har tillräckligt med naturligt ljus kan det börja reproducera mycket tidigare än i en skog eller tät plantering.

Trots att gran i naturen reproducerar liknande träd med hjälp av frön, tillåter odling andra metoder för reproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avelmetoder hemma

På sina tomter odlar trädgårdsmästare främst blågransorter, som är särskilt vackra i landskapets utformning av territoriet. För detta används både lågväxande sorter, som når en höjd av 1,5-2 m, och höga träd som kan växa upp till 15-20 meter. Glöm det dock inte gran växer långsamt och det kan ta mer än ett dussin år.

En populärkultur görs naturligtvis av dess okänslighet för luftens sammansättning, liksom frostbeständighet och torkmotstånd, men du måste förstå att det finns vissa svårigheter att odla barrträd, inklusive dess reproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera sätt att odla en gran

För dem som inte letar efter enkla sätt, lämpliga fröuppfödning … Detta är den svåraste metoden och garanterar inte utseendet på ett träd som blågran på platsen. Det händer så att julgranen förlorar sin ädla blå färg och blir grön när den växer. Tyvärr kan detta bara märkas under det andra året av växtens liv.

För att undvika besvikelse måste du veta mer om den valda sorten och dess funktioner innan du köper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frö bör väljas ut i speciellt skogsbruk. I det här fallet måste du vara uppmärksam på följande egenskaper:

  • andelen groning (det kan bero på lagringsförhållanden);
  • uteslutning av korsning med andra sorter av rasen;
  • kvaliteten på fröna - de måste vara färska (av den aktuella säsongen).

Men bra utsäde är bara halva striden; reglerna för att förbereda och så frön måste följas för att garantera framgång . Men om du vill plantera en vanlig julgran i trädgården är frömetoden också lämplig.

Bild
Bild

Det mest effektiva och okomplicerade är avel åt av sticklingar . Så trädet rotar sig bättre, anpassar sig snabbare till en ny plats, och det är mycket lättare att ta hand om plantan. Den vegetativa metoden har dock sina egna finesser - det är nödvändigt att samla plantmaterial i tid, med hänsyn till moderplantornas ålder.

Även sticklingar som samlats in från unga träd kan endast producera ett utvecklat rotsystem i 80%, medan material som hämtats från gammal gran bara är livskraftigt i hälften av fallen. Metoden är relevant för odling av granar av blå typ, som genom att så frön växer de ofta med gröna nålar.

Med tanke på att fröna måste bearbetas noggrant före plantering, och ibland tar det mycket tid, visar det sig att det är mycket lättare att rota och sedan odla en gran från en gren i din trädgård.

Bild
Bild

Förarbete

Morgranar, från vilka sticklingar tas, ska vara mellan 4 och 20 år gamla, då kan du räkna med bra rotning. Äldre växter efter 30 år kommer också att ge resultat, men mer blygsamma.

Bild
Bild

Förberedelserna för sticklingar utförs i flera steg, där de grundläggande kraven måste följas strikt

  • För att säkerställa att du får kvalitetskvistar är det lämpligt att använda träd som inte är äldre än 10 år. Ett ytterligare villkor är att du måste skära en gran som odlats från frön.
  • Det är bättre att inte skära rotmaterialet, utan att bryta av det med handskade händer - på detta sätt förlorar skärningen mindre harts och därför mindre näringsämnen.
  • Du måste välja årliga grenar med en barkbit, belägen horisontellt. Den nödvändiga "hälen" tillåter inte att hartset rinner ut, förhindrar att växten ruttnar, vilket uppstår på grund av överlappningen av saftflödet.
  • Kvalitetsmaterial betraktas från trädets sidor, dess mellersta del eller krona. En frisk skott är gulaktig, brun vid basen.
  • Sticklingar skärs 6-10 cm långa, det är lämpligt att plantera dem omedelbart. Under transporten lindas planteringsmaterialet i en fuktig trasa.
  • Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att inte skära granen under den varma tiden på dagen, utan att göra det tidigt på morgonen, när det fortfarande finns dagg på grenarna, vilket kommer att bidra till den snabba utvecklingen av rötter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Man tror att det är bäst att skörda sticklingar på våren - från slutet av mars till mitten av maj . Vid denna tidpunkt finns det en aktiv vegetationsprocess och svullnad av knopparna, i vilka skalorna rör sig isär och en grön konisk del visas.

Med rätt val av tid för plantering är det möjligt att få utvecklade rötter ca 20 cm långa på 2, 5 månader.

Om du skördar grenarna på sommaren är det osannolikt att de hinner starta rotprocesserna, men en tillströmning kommer att bildas på handtaget, från vilket rotsystemet senare kommer att utvecklas. För att påskynda processen rekommenderas att man använder tillväxtstimulerande medel. Skurna sektioner behandlas med Kornevin eller blötläggs i Heteroauxin -lösning. En stickling som skördats tidigare ger rötter i tidigare sedimenterat vatten om du håller den i den i flera timmar.

Trots att det är möjligt att föröka gran med kvistar på hösten före den första frosten, bör detta inte göras, eftersom anpassningen av vinterplantor är svår . Denna process varar 8-9 månader, medan på våren är det 4-5 månader max. Dessutom dör en tredjedel av alla groddar, till skillnad från vårspiror, som nästan alla slår rot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Processen att plantera i marken

Innan planteringen rengörs den nedre delen av växten från nålar och skott och placeras sedan i en sockerlösning (för 1 liter 50 g sand). Stjälken ska stå i den i 24 timmar. Används sedan stimulanser - humus- eller bärnstenssyra.

Bild
Bild

Plantering hemma utförs genom följande steg

  • Jorden för små växthusbehållare bereds av perlit, torv, sand och trädgårdsjord. Alternativt är en blandning av tvättad kokos och torv lämplig. Det är en lös och andningsförening som unga växter behöver.
  • I botten av lådan läggs ett dräneringsskikt från avskärmning av torv och torkad bark och ett jordsubstrat placeras ovanpå.
  • Kvistarna ska planteras i en vinkel på 30-45 grader i 3-4 cm djupa hål. Om flera sticklingar placeras i en behållare hålls ett avstånd på 30 cm mellan dem.
  • Jorden måste komprimeras och grov flodsand måste hällas ovanpå - det kommer att förhindra att rötterna ruttnar. Du kan också täcka jordytan med flis, halm, tallbark och lämna bara jorden vid plantans bas utan mulch.
  • Därefter vattnas plantorna och täcks med en film som ger en växthuseffekt. Behållarna placeras i ett skuggat område.
Bild
Bild
Bild
Bild

Röta sker vanligtvis efter 2 månader eller lite senare . Tillsammans med detta, för att kunna gro små julgranar, måste du regelbundet ta hand om dem och utföra nödvändiga jordbruksprocedurer.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Så länge kvistarna slår rot det är nödvändigt att öppna filmen varje dag och lufta plantorna i 15 minuter . Om odling av julgranar sker direkt i växthuset måste du öppna dörrarna till rummet eller fönstren varje dag, men undvik drag. Dessutom är det nödvändigt att spruta luften i rummet och själva sticklingarna.

Det är viktigt att frisk luft ständigt är tillgänglig för rötterna, så lossning sker ganska ofta.

Bild
Bild

Oavsett om plantorna är i ett växthus eller i behållare, efter ett tag är det nödvändigt att utföra förebyggande markbehandling med insekticid- och svampdödande läkemedel … På vintern ska växterna förvaras under täckmaterialet på en sval plats. På våren måste du inspektera skotten och plantera om de fallna och de svagaste. Som regel slår de alla ordentligt under sommaren.

Närmare hösten, under de sista dagarna i augusti, kan du börja härda plantorna och ta ut dem i frisk luft.

Vid det tredje levnadsåret får alla sorter, inklusive vanlig gran, ett starkt rotsystem, men om du vill få riktigt friska, starka och vackra träd måste du hålla unga julgranar i växthusförhållanden i upp till 5 år.

Först då kan kulturen planteras på en permanent plats i öppen mark, och det är oönskat att välja en plats där nattsvarta växter tidigare odlades. Denna jord är särskilt skadlig för den blå dekorativa granen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att växa ett vackert och starkt träd måste du inte bara känna till de strukturella egenskaperna hos dess reproduktionsorgan, utan också följa reglerna för sticklingar, plantering och ytterligare vård av grödan.

Rekommenderad: