Gran "Glauka Globoza" (26 Bilder): Beskrivning Av Den Taggiga Blå Granen Glauca Globosa, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Gran "Glauka Globoza" (26 Bilder): Beskrivning Av Den Taggiga Blå Granen Glauca Globosa, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård

Video: Gran
Video: Ель голубая Глаука Глобоза. Краткий обзор, описание характеристик picea pungens Glauca Globosa 2024, Maj
Gran "Glauka Globoza" (26 Bilder): Beskrivning Av Den Taggiga Blå Granen Glauca Globosa, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Gran "Glauka Globoza" (26 Bilder): Beskrivning Av Den Taggiga Blå Granen Glauca Globosa, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Anonim

I sin naturliga miljö växer Glauca -gran i de nordamerikanska delstaterna Colorado och Utah, och i vår tid har denna gran funnit stor spridning i hela Europa. För sin opretentiöshet, kompakthet och attraktivitet har den blivit en favorit bland ägare till hushållstomter. Vid landskapsarkitektur används det ofta av landskapsdesigners, planterar i parkområden eller på stadens gator.

Bild
Bild

Beskrivning

Det finns två typer av taggiga Glauka: standard och dvärg. Dvärgsorten föddes genom avel i Holland 1937. Av särart i kronans färg och form fick granen namnet Glauka globoza (Glauca globose) … En vuxen växt Glauca globosa växer inte mer än 2 m, medan den kännetecknas av en kompakt storlek längs kronans radie. Den växer långsamt: granen växer högst 10 centimeter per år. Granen är hundratals år gammal, det finns till och med 500 år gamla träd. Gran är resistent mot ogynnsamma förhållanden, den är inte rädd för frost och luftföroreningar. Kronan på ett ungt träd har en vanlig bollform, som med åren sträcker sig något och förvandlas till en konisk.

Bild
Bild

Långa, svagt krökta grannålar med en blåblå färg med en festlig och högtidlig exotisk silverfärgad glans ger växten en alltid fräsch look, vilket skapar en speciell aura runt detta otroligt attraktiva träd. Spetsarna är cirka 4 centimeter långa. De ligger så tätt på grenarna att de ger intrycket av fluffighet, snarare än taggiga granben. Nålarnas färg är konstant, oavsett väderförhållanden och tid. Vaxet, som täcker nålarna, skyddar växten noggrant från ogynnsamma miljöpåverkan.

Även mycket unga granar har frukter - små ovala bruna kottar. Grenarna är korta och mycket starka, de är ordnade i rätt ordning vinkelrätt mot stammen.

Bild
Bild

Landningsregler

Nästan vilken plats som helst är lämplig för plantering, oavsett närvaron av ljus där. Trädet är opretentiöst och kan växa säkert både i skuggan och i starkt ljus.

Det enda villkoret när du väljer en landningsplats är att studera grundvattnets passage. De ska inte gå till markens översta lager, där växtens rotsystem kommer att ligga.

Om det är problematiskt att hitta en sådan plats, bör ett dräneringsskikt på 20-30 centimeter tillhandahållas för att skydda rötterna.

Vilken jord som helst är lämplig, men sandig lera och lerig syra med låg medel är att föredra. En förutsättning: frånvaron av bogging och kalk . Planter plantas på våren och försommaren, från april till slutet av juli. Som regel planteras fyraåriga plantor på en permanent växtplats. Kronan av plantor ympade på en stam ser särskilt vacker ut.

Bild
Bild

När man planterar granar i grupper bör avståndet mellan träd vara från 2 till 3 meter med ett planteringshålsdjup på 50 till 70 centimeter.

När du planterar Glauka globose på en plats bör du vara uppmärksam på dess närhet till andra växter . Asp, buxbom, ros, vild ros, kastanj, lönn kommer inte överens med gran. Gran kommer att bli en dålig granne för en blå gran. Men andra barrträd kommer att kännas bra att vara bredvid en taggig granne. Lämplig för odling tillsammans med granblåbär, havtorn, kaprifol och rododendron.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i vården

Med utmärkt uthållighet och anspråkslöshet behöver granen fortfarande grundläggande vård. Med mycket liten ansträngning kan du växa en riktig skönhet.

Vattning

Vid torrt väder bör trädet vattnas 2 gånger i veckan och hälla 2 hinkar vatten under växten.

Vid regnväder reduceras vattningen till ett minimum. Kvällstid är att föredra för vattning.

Vattnet bör sedimenteras i flera timmar och vid rumstemperatur

Bild
Bild

Gödselmedel

På våren och hösten bör det unga trädet matas med ett speciellt gödningsmedel för barrträd. Under den första veckan rekommenderas vattning med en tillväxtstimulator av rotsystemet och grenarna sprutas med "Epin" eller "Zirkon ". Det räcker att mata ett moget träd på våren en gång om året.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är kontraindicerat att använda humus, gödsel och karbamid som gödningsmedel.

Lossning och mulching

Efter vattning ska jorden runt växten lossas försiktigt, och inte glömma att granrotsystemet ligger mycket nära markytan. Innan mulching med torv, sågspån eller kompost, ta bort ogräs runt stammen, vilket kan provocera sjukdomar och locka skadliga insekter.

Vid mulching rekommenderas det att noga knyta skotten med rep och svepa dem med täckmaterial . På våren bör du försiktigt ta bort skyddet och förhindra skarpt inträngande av solljus på de unga nålarna. Det kan bränna henne. Inledningsvis kan du täcka unga träd med en solskyddsduk.

Bild
Bild

Beskärning

Tidigt på våren utförs sanitär beskärning av grenar som är trasiga och skadade av snötäcke. För att ge granen en viss form görs dekorativ beskärning inte mer än en gång om året.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Ett vuxet träd kräver ingen särskild vård på vintern och kommer att klara 35 graders frost. Och de unga åt de första 2 åren, det är bättre att täcka det på traditionella sätt.

På vintern består all granvård i att skaka av det rikliga snötäcket från grenarna.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Glauka globose förökar sig genom sticklingar, transplantat eller frön. Varje metod har sina egna fördelar och nackdelar. För att korrekt plantera en gran krävs vissa färdigheter och fingerfärdighet. När du förökar gran med frön måste du ha tålamod för att få önskat resultat. Som regel köper trädgårdsmästare färdiga plantor eller använder förökningsmetoden med sticklingar.

Sticklingar

Sticklingar kan göras när som helst på året, förutom vintern. En ung åttaårig gran är lämplig för ympning . Klipp av sticklingar cirka 10 cm från den, lägg dem i en tillväxtstimulator.

De hålls i den i flera timmar och planteras sedan i en vinkel i beredd jord, inklusive ett dräneringsskikt, jordsubstrat (färdiglagring eller oberoende av torv, sand och perlit i olika delar).

De planterade sticklingarna är täckta med folie och placeras på en skuggig plats. Planterade sticklingar vattnas med vatten vid rumstemperatur, efter behov är det nödvändigt att lossa marken runt dem och dra ut ogräs. Efter ett år kommer sticklingarna att rota ordentligt. Därefter transplanteras de till ett växthus, där de vårdas i ytterligare 4 år, varefter de planteras på en permanent växtplats.

Bild
Bild

Frön

För att få frön torkas grankottar, sedan frigörs fröna från fjäll, desinficeras i en manganlösning och stratifieras. På våren sås väl torkade frön, täckt med folie eller placeras i ett växthus. Planteringsjord bör innehålla torv, barrgödsel och fungicid . Landningshålet fördjupas med 2 centimeter. Efter att fröna groddas förvaras de i växthusförhållanden i ytterligare 4 år, varefter de transplanteras till en öppen plats och fortsätter vården i ytterligare 3 år. Och först efter 7 år transplanteras granen till en permanent växtplats.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om i slutet av sommaren nålarna på Glauka globose började smula och ändrade den blå-silverfärgen till gul eller brun, indikerar detta svampsjukdom … Det kan botas med systemiska fungicider. Dessa läkemedel hjälper också till med torkning av trädet och vissnande av de övre skotten.

Bild
Bild

Bladlöss, spindelkvalster och skadedjur kan också förstöra ett vackert gran . Förekomsten av en spindelkvalster manifesteras med hjälp av en tunn spindelväv som omsluter nålarna och utseendet på karakteristiska gula fläckar på den. Acaricidala komplexa medel hjälper till i kampen mot detta skadedjur.

Det är mycket svårt att upptäcka bladlöss, som vanligtvis angriper trädets nedre grenar. Det kan hanteras genom att använda vanligt tvålvatten och trimma de skadade områdena. Små skadeinsekter förstör barken och gnager många hål i den, vilket försvagar trädet och kan leda till dess död. Du kan bekämpa buggar med insekticider.

Tillämpning i landskapsdesign

Oftast planteras gran längs stigar eller som en häck. Små träd är också vackra i enkla exemplar som dekoration av gräsmattor. Ett sådant sött träd kan bli centrum för en lekplats som en ständig påminnelse om din favorit nyårshelg. Det kompakta trädet ser också fördelaktigt ut i sammansättning med andra höga barrträd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gran växer överraskande vackert i färg, växer med blommande syrener, liljor, anaphalis och forsythia. Kompositioner som kombinerar gran- och fruktbuskar (bergaska, hallon, krusbär, havtorn) ser intressanta ut, särskilt naturalistiska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare använder gran inte bara som ett dekorativt element, utan också som en renare av trädgården från avgaser från gas som passerar fordon och bildamm. För detta ändamål planteras en gran mellan fruktträden i ett rutmönster.

De som inte har en tomt kan rådas att göra en gran -oas genom att plantera en ung planta i en kruka och placera den på balkongen eller på husets tak . Med hjälp av trimning kan du något ändra den naturliga formen, vilket ger den någon form nära sfärisk eller konisk.

Rekommenderad: