Gran "Hoopsi" (12 Foton): Beskrivning Av Den Taggiga Blå Granen Hoopsii. Användningen Av Gran I Landskapsdesign, Vård Och Förökning Av Sticklingar

Innehållsförteckning:

Video: Gran "Hoopsi" (12 Foton): Beskrivning Av Den Taggiga Blå Granen Hoopsii. Användningen Av Gran I Landskapsdesign, Vård Och Förökning Av Sticklingar

Video: Gran
Video: Как посадить ель "хупси"? Алексей Чумаков и Юлия Ковальчук сажают ель хупси. 2024, Maj
Gran "Hoopsi" (12 Foton): Beskrivning Av Den Taggiga Blå Granen Hoopsii. Användningen Av Gran I Landskapsdesign, Vård Och Förökning Av Sticklingar
Gran "Hoopsi" (12 Foton): Beskrivning Av Den Taggiga Blå Granen Hoopsii. Användningen Av Gran I Landskapsdesign, Vård Och Förökning Av Sticklingar
Anonim

Gran är en vacker vintergrön barrväxt som många förknippar med nyårshelgen. Barrträd kan verkligen glädja ögat året runt, och därför används de i stor utsträckning i landskapsdesign. Gran "Hoopsie" har en ädelblå färg med en unik silverfärg . Det är idealiskt för att dekorera inte bara offentliga parker och torg, utan också privata tomter nära ett hus eller sommarstuga.

Bild
Bild

Beskrivning

Blågran "Hoopsie" brukar kallas taggig - Picea pungens Hoopsii . Detta namn är ingen slump - nålarna är mycket hårda, tjocka, taggiga och når en längd av 3 centimeter. Kronan på ett vuxet träd har rätt konisk form, i diameter kan den nå 5 meter. I unga växter är kronan formlös, men mycket tät - skotten växer horisontellt och bildar täta nivåer.

Det är viktigt att korrekt forma och skära kronan på unga skott, vilket kommer att ge det ett attraktivt och majestätiskt utseende i framtiden.

Bild
Bild

Knopparna har en djupröd färg, som i kombination med nålarnas intensiva färg ser härlig ut. " Hoopsie" är ett av de långsamt växande träden-efter 3 decennier kan höjden inte nå mer än 12-15 meter . Med god vård och ett gynnsamt klimat kan ett träd växa längre, men upp till hur många meter är svårt att säga säkert. Kronans storlek ökar som regel med 12 centimeter per år. Stela nålar i kombination med en tät krona utesluter deformation och brott av grenar under snövikten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

Gran anses vara opretentiös mot levnadsförhållandena och kräver inte särskild vård, men när den når 10 år. Under det första decenniet av sitt liv reagerar ett ungt träd mycket smärtsamt på transplantation och klimatförändringar. För plantering väljs en ung skott från mitten av granens krona, vänd mot nordsidan . Grenar med en längd av 10 centimeter räcker. Skär av skärningen genom att ta en bit bark från stammen - detta bidrar till den mest effektiva engraftment. Före plantering blötläggs klippningen för en dag i en speciell lösning som stimulerar tillväxt.

Bild
Bild

När du planterar en blöt stjälk, sänk den i jorden med 5-6 centimeter i en vinkel på 30 °. Utseendet på rötter kan bara förväntas efter några månader, men ibland visas de även efter ett år. Planteringen utförs på våren, i april-maj, en molnig dag. Klippningen måste tas från ett träd som har fyllt 5 år. Vid ombordstigning och omplantering av "Hoopsie" måste dessutom följande regler följas:

  • jorden måste vara bördig och lös (lätt eller lerig);
  • transplantation av mogna träd utförs uteslutande på vintern;
  • dränering av jorden med sand eller fint grus är nödvändigt - med stillastående vatten kommer växten att dö;
  • träd planteras på en solig plats - i skuggan förlorar de sin dekorativa komponent;
  • gödningsmedel appliceras omedelbart efter plantering och vattnas rikligt.
Bild
Bild

Vård och reproduktion

Granförökning är möjlig både genom frön och plantor - sticklingar. De flesta trädgårdsmästare som vill beundra den vackra granen på sin egen tomt föredrar plantor. I det här fallet, med rätt vård, garanteras framgång. När det gäller fröna spirar de vanligtvis under det första året efter skörden, och sedan förlorar de den här egenskapen.

Förvaring av frön i en lufttät behållare vid en konstant temperatur förlänger hållbarheten . Dessutom når andelen likhet, även under gynnsamma förhållanden, inte 100%. Frösådd utförs på våren, när den genomsnittliga dagliga lufttemperaturen är fastställd i intervallet från + 3 ° C till + 5 ° C. Fröna blötläggs och införs i en tillräckligt fuktig jord.

Bild
Bild

Vissa människor tror felaktigt att barrträd inte behöver vård, eftersom de växer i naturen. Men så är det inte alls när det gäller prydnadsträd.

Utan ordentlig vård kan växter förlora sin visuella dragningskraft, sakta ner eller ojämn tillväxt kan observeras.

Vilken typ av vård behöver Hoopsy? Först och främst är detta vattning: varje vecka i varmt sommarväder. En växt kräver minst 10-12 liter vatten. Det rekommenderas att vattna unga skott regelbundet, vilket stimulerar deras tillväxt i ett tidigt utvecklingsstadium. Vid extrem värme kan du dessutom bevattna kronan, men bara på kvällen.

Att lossa jorden vid stammen av unga plantor till ett djup av 7-8 centimeter har också en fördelaktig effekt på deras tillväxt . Som ett gödningsmedel, strö utrymmet runt stammen med ett lager torv, vars tjocklek bör vara minst 6 centimeter. Torv blandas med jord för varje lossning.

Bild
Bild

Endast unga växter behöver befruktning direkt till marken - detta bidrar till att deras tillväxt aktiveras. Mineraler bör tillsättas regelbundet till jorden, men i små mängder. Om vi pratar om mogna träd behöver de inte matas alls.

Trädbeskärning och kronbildning görs inte alltid, men bara om det behövs . Beskärning är endast möjlig tidigt på våren innan knopparna sväller eller på senhösten, resten av tiden kan det orsaka irreparabel skada på plantorna. Du kan inte klippa av mer än en tredjedel av grenarna, annars kommer växten inte att kunna återhämta sig efter stressen den har utstått.

Unga träd är mycket känsliga för både svåra frost på vintern och frost på våren och hösten. För att undvika deras död rekommenderas att stänga skotten för denna period med grangrenar. Dessutom måste plantornas grenar bindas med tråd för att undvika deformation under snötäckets vikt.

Gran är perfekt anpassad till stadens förhållanden - den är immun mot luftföroreningar, sot och smuts. Men minst en gång i månaden under den varma årstiden rekommenderas att tvätta trädet helt och ta bort den formade placken från den. Blå gran, redan i vuxen ålder, kan växa bra i en liten nyans, så länge området inte är för blött och träskigt.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Hemträdgårdar, parker och torg förlorar sin attraktivitet under höst-vinterperioden. Och detta är förståeligt - alla lövträd och buskar bleknade inte bara för länge sedan, utan också förberedda för den kalla vintern - de tappade lövverket. Att gå i sådana områden kan inte pigga upp dig. Användningen av vintergröna barrträd och träd i landskapsdesign kan radikalt förändra situationen - genom att späda ut de grå tråkiga färgerna med rika gröna nålar.

Gran "Hoopsie" som speciellt utformad för att dekorera territoriet - den lyxiga blå färgen på kronan med en silverfärg glädjer ögat året om. Denna sort av ephedra används i stor utsträckning för landskapsarkitektur av stora områden i park- och trädgårdsområden. "Hoopsie" växer ganska långsamt, skiljer sig i anspråkslöshet och kompakt storlek, vilket gör att den kan planteras även längs gränder och stigar. Taggig gran växer bra i stadsmiljöer, utan att förlora sin attraktivitet även i mycket förorenade områden. I detta avseende används den framgångsrikt för att anlägga stadsgator och torg.

Bild
Bild

Enstaka granar, kännetecknade av sin graciöshet och höjd, ser bra ut på platser där speciella evenemang hålls. På rymliga tomter kommer en ensemble med 4 skönheter att bli ett oersättligt attribut för landskapsdesign. Experter anser att blågran är kanske den bästa prydnads barrväxten . Det är verkligen lämpligt överallt: i en park och på ett torg, på en personlig tomt och på en metropolgata, på en lekplats och nära ett köpcentrum.

Den blå skönheten harmoniserar väl med nästan alla plantager, men den kommer att se mest imponerande ut mot bakgrunden av smaragdgrönska.

Dessutom kommer en kombination av mogna träd och ung tillväxt på en plats att vara en bra komposition. En gran planterad på stranden av en reservoar omgiven av lövträd är ett annat av landskapsdesignalternativen.

Också den rika blå färgen på ephedrakronan passar bra med spannmålsväxter . Planteringarna kombineras inte bara perfekt med varandra, utan betonar också effektivt skönheten i varandra. Ett vackert gran kan skapa en hemtrevlig känsla, fylla luften runt sig med den fängslande doften av tallnålar. Dessutom är detta en mycket användbar och nödvändig växt som rengör luften väl och ger hälsa till dem som är i närheten.

Rekommenderad: