Gran "Edith" (17 Bilder): Beskrivning Av Den Taggiga Granen Edith. Blå Gran I Landskapsdesign, Plantering Och Skötsel, Trädhöjd Och Tillväxttakt

Innehållsförteckning:

Video: Gran "Edith" (17 Bilder): Beskrivning Av Den Taggiga Granen Edith. Blå Gran I Landskapsdesign, Plantering Och Skötsel, Trädhöjd Och Tillväxttakt

Video: Gran
Video: Far From the Madding Crowd by Thomas Hardy | Full Audiobook with subtitles | Part 1 of 2 2024, Maj
Gran "Edith" (17 Bilder): Beskrivning Av Den Taggiga Granen Edith. Blå Gran I Landskapsdesign, Plantering Och Skötsel, Trädhöjd Och Tillväxttakt
Gran "Edith" (17 Bilder): Beskrivning Av Den Taggiga Granen Edith. Blå Gran I Landskapsdesign, Plantering Och Skötsel, Trädhöjd Och Tillväxttakt
Anonim

Miniatyr torniga granar är mycket populära bland husägare. Sorten "Edith" (Picea pungens Edith) har vunnit en speciell kärlek till trädgårdsmästare. Detta är en vacker vintergrön växt med graciösa blå nålar av en silverfärgad nyans. En opretentiös sort används ofta i landskapsdesign.

Bild
Bild

Beskrivning

Enligt historisk information föddes den vackra sorten "Edith" upp i mitten av 70-talet av förra seklet i Polen (staden Sopot). Elemir Barabitz var skaparen av en ny typ av blå taggig gran. Förresten är växten uppkallad efter hans fru. Det finns en uppfattning att den polska uppfödaren använde den populära Hoopsie -sorten som en "källa". Många experter tror att "Edith" är just elitformen för denna sort av taggig gran, som kännetecknas av en elegant, smal krona och magnifika nålfärger. De särdrag hos ett vintergrönt träd inkluderar följande.

  1. Fantastisk nyans av nålar . Tunna blå nålar är gjutna i silver. Erfarna trädgårdsmästare kallar denna sort "den blåaste av alla blå granar."
  2. Trädkrona - graciös konisk form, som är känd för sin densitet.
  3. " Edith", som alla taggiga granar, är långsam i tillväxten . Vid tio års ålder når växten 1 till 2 meter. Därefter ökar tillväxttakten avsevärt (upp till 30 cm per år). Vid 20 års ålder har det vintergröna barrträdet en höjd av 5-6 cm. Denna sort är dock känd för sin miniatyrstorlek. Även under mogna år överstiger dess längd inte 10 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig egenskap hos "Edith" -granen är dess naturliga förmåga att "behålla" sin form. I denna process assisteras växten av skottledaren, som fungerar som grund för bildandet av den rätta kronan. Vid 6 års ålder börjar Edith -granen dekoreras med små cylindriska kottar (upp till 8 cm) . På våren har de en vacker rosa nyans, som med tiden blir en brun brun.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

"Edith" är inte rädd för låga temperaturer och har utmärkt frostbeständighet. Ephedran lider inte heller av luftföroreningar i staden. Föredrar soliga områden, men kan växa på en mörk plats. På öppna platser med mycket ljus och värme kan Edith -granen visa sig "i all sin ära": kronan blir mer magnifik, och nålarnas blå nyans är slående i sin prakt. Sorten föredrar väldränerad, lätt sur jord. Taggig gran tål inte att torka ut ur jorden och behöver regelbunden vattning. I detta fall är överskott av fukt också oönskat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsregler och vård

Det är viktigt att förbereda marken först. Gran föredrar ljusa, lösa jordar som är mycket syre- och fuktgenomsläppliga. Det är också viktigt att ha dränering i planteringsgropen. Reglerna för plantering av taggig gran är följande.

  1. Taggig blå gran planteras vanligtvis på våren. Plantering av Edith -sorten kan dock också utföras under de sista dagarna i augusti, när värmen "avtar".
  2. Djupet på planteringsgropen är 40-60 cm. Vid plantering i grupper är det nödvändigt att hålla ett avstånd mellan plantor på minst 2 meter.
  3. Ett dräneringsskikt läggs ut i botten av urtaget.
  4. Sand, torv och skogsmark är lämpliga för krukblandningen.
  5. I planteringshålet måste plantans rotsystem vara jämnt fördelat.
  6. Plantan är täckt med jordblandning. Rothalsbandet ska ligga i linje med marken.
  7. Efter plantering vattnas jorden runt växten rikligt och mulas med torv.
Bild
Bild

Trots sin uppenbara anspråkslöshet kräver Edith -granen en viss omsorg. Till exempel lider denna sort utan regelbunden vattning. Det är nödvändigt att fukta jorden 1-2 gånger i veckan. Unga träd bör vattnas oftare och rikligare. Barrträd gillar också att”duscha” med en slang eller vattenkanna . I detta fall ska vattnet inte vara iskallt.

När det gäller utfodring appliceras huvudgödselmedlet under planteringsprocessen. Nästa överdressing görs några år senare på våren. Dessutom innebär vård av ett ungt träd regelbunden lossning av jorden och mulching. Sågspån, torra löv och torv används som mulch. Glöm inte sanitär beskärning, under vilken torra, gamla grenar tas bort. Det utförs tidigt på våren och sent på hösten.

Taggig gran förökar sig genom sticklingar, frön och ympning . Utan tvekan är det enklaste alternativet att köpa en ung planta från en beprövad plantskola. Det är bättre för nybörjare trädgårdsmästare att använda en metod som innebär att växten förökas med frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Denna sort är mångsidig. Det är lika bra i enstaka planteringar och gruppplantningar. Miniatyrgranar med blå, silvernålar planteras i staden och i trädgårdstomter. På det intilliggande territoriet används barrträd som en häck, och de kan också "dela" platsen i flera zoner . Observera att den vintergröna växten inte förlorar sin attraktivitet även på vintern.

Rekommenderad: