Dvärggran (24 Bilder): Välj Små Sorter Av Blågran Till Trädgården, Frostbeständig Underdimensionerad Kanadensisk Gran Och Dekorativ Serbisk

Innehållsförteckning:

Video: Dvärggran (24 Bilder): Välj Små Sorter Av Blågran Till Trädgården, Frostbeständig Underdimensionerad Kanadensisk Gran Och Dekorativ Serbisk

Video: Dvärggran (24 Bilder): Välj Små Sorter Av Blågran Till Trädgården, Frostbeständig Underdimensionerad Kanadensisk Gran Och Dekorativ Serbisk
Video: 32 julgranar i trerummare - kanske Sveriges juligaste hem? - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Dvärggran (24 Bilder): Välj Små Sorter Av Blågran Till Trädgården, Frostbeständig Underdimensionerad Kanadensisk Gran Och Dekorativ Serbisk
Dvärggran (24 Bilder): Välj Små Sorter Av Blågran Till Trädgården, Frostbeständig Underdimensionerad Kanadensisk Gran Och Dekorativ Serbisk
Anonim

Barrträd ger intryck av en majestätisk flora och ger trädgården ett mer högtidligt utseende. Men inte alla trädgårdsmästare kan bestämma sig för att plantera ett så massivt träd, och då kommer dvärggransorter att vara ett utmärkt alternativ. Kompakta vyer passar bekvämt i sommarstugan, tar inte mycket plats och passar bra in i trädgården.

Bild
Bild

Särdrag

Beroende på typ kan dvärggran vara av olika storlekar. Så fullvuxna grödor når en höjd av 3 m, halvdvärg-30 cm, dvärg-8-15 cm, minidvärgar-38 cm, och mikrodvärgar växer inte över 3 cm. Detta är en villkorlig klassificering, men det tillåter en trädgårdsmästare som äger en liten tomt att göra rätt val.

Utåt ser dvärggranen likadana ut som deras långa släktingar, bara de presenteras i miniatyr. Dessa exemplar tar inte mycket plats och låter dig skapa trädgårdskompositioner under hela året. Prydnadsarter övervintrar bra, och på nyåret kan de användas som julgran i en kruka.

Nackdelarna med dvärggran inkluderar deras sårbarhet för svampar, men detta problem löses enkelt genom att ta bort torra grenar i tid och behandla med fungicider.

Nackdelarna med miniatyrsorter inkluderar deras tendens att blekna snabbare under påverkan av solljus, liksom bräckligheten hos vissa arter.

Bild
Bild

Typer och sorter med beskrivning

Oftast föredrar växtförädlare att köpa följande typer av dvärggranar för plantering.

  • Vanlig . Medelstora arter når en höjd av 3 m och underdimensionerade - 1, 2 m. Olika sorter kan ha nålar i olika färger från gyllene till giftiga gröna. Kronan är kuddeformad eller i form av en pyramid, som ser väldigt estetiskt tilltalande ut i trädgårdsdesignen.
  • Taggig . I denna sort finns miniatyrformer inte så ofta, och de är begränsade till en höjd av 2 m. Det särdrag är de mycket skarpa nålarna. I denna art presenteras nålarna i blåaktiga, stål, silverfärgade, grönaktiga nyanser.
  • Sizaya . Artens namn bestämdes av stammens askgrå färg och nålarnas blåaktiga nyans. Dvärgsorter kännetecknas av en sfärisk eller bo-liknande form. Nålarnas färg varierar från gyllene till blått till saftigt grönt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest kända dvärgvarianterna inom jordbruksteknik är följande

Nidiformis . En vanlig boformad gran, som vid 10 års ålder når en höjd av 0,4 m. Nålarna är ljusgröna.

Bild
Bild

Lilla pärla . En annan variant av vanlig gran, som har en halvcirkelformad form. Den växer upp till 0,5 m. Den används ofta som standardform.

Bild
Bild

Will's Zwerg . Trädet når en höjd av 1, 2 m. Unga nålar har en delikat grön nyans och kontrasterar mycket bra med gamla mörkgröna nålar.

Bild
Bild

Pygmaea . Denna typ av vanlig gran har en graciös rund krona på 2,5 m i diameter, och tillväxten av ett träd är upp till 1,5 m. Nålarna är färgade ljusgröna.

Bild
Bild

Formanek . Denna vanliga sort har liggande grenar och ingen stam. Han har en ensidig krona, och hans höjd når 0,5 m. Nålarnas färg liknar den klassiska höga arten.

Bild
Bild

Glauca Globosa . Denna sort tillhör gruppen torniga granar. Tillväxt möjlig upp till 3 m i höjd och bredd. Nålarna är tjocka, ljusblå.

Bild
Bild

Skjuta på . En mängd taggig gran som lockar trädgårdsmästare med sina ovanliga frukter - mjuka rosa kottar. Gradvis blir konens nyans till hallon, och de mogna frukterna har en brunbrun färg. I höjd når detta träd sällan 1 m och ympas oftare på en stjälk, som dess tillväxt beror på.

Bild
Bild

Kanadensisk gran . Denna grå sort innehåller många underarter. Vid 60 års ålder överstiger plantans höjd inte 4 m. Nålarna tenderar att brinna ut i solen eller flyga runt. I vissa arter har nålarna en blekgul färg, som fylls med en ljusgrön nyans till sommaren.

Bild
Bild

Serbisk gran . Exemplets höjd är upp till 3,5 m, och kronans diameter är 2,5 m. I denna art är nålarna målade i två färger, uppifrån är det mörkgrönt och underifrån är det ljusblått.

Bild
Bild

Urvalstips

Innan du väljer en sort måste trädgårdsmästaren studera utsikterna för en vuxen växt och bestämma hur mycket sorten är lämplig för en viss trädgårdstomt. Kanske bör man inte bara ta hänsyn till storleken på det framtida trädet, utan också dess yttre egenskaper och kombination med andra trädgårdsplanteringar.

Så sorter är lämpliga för stenhagar Nidiformis, Little Gem , Kanadensisk gran. För behållarodling rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att välja igen kanadensiska sorter, liksom vanliga granarter. För små trädgårdar och stugor för grupp- eller enskilda planteringar kan du välja Will's Zwerg, Pygmaea , Serbisk gran Nana . Det finns arter som växer bra på steniga kullar, dessa inkluderar Formanek, Glauca Globosa, Nana.

Bild
Bild

Dessutom, när du väljer en planta, ge företräde åt ett exemplar som odlas i en rysk plantskola - det är mer anpassat för odling under våra hårda förhållanden. Köparen bör tänka på hur mycket tid han är villig att lägga på underhåll av trädet. Till exempel, om trädgårdens ägare inte har tid att slå ihop växten i slutet av vintern för att skydda den från brännskador, är det bättre att överge vissa sorter av kanadensisk dvärggran.

Bild
Bild

Ta hänsyn till klimatförhållandena i regionen. De flesta arter anses vara frosthärdiga, och blå barr har bland annat hög torktålighet jämfört med andra sorter.

Landning

Den mest gynnsamma tiden för att plantera ett barrträd är tidig vår eller tidig höst. För att förhindra att det unga exemplet blir offer för frost eller gnagare är det viktigt att täcka det med torv före det kalla vädret. I naturen växer granar bra nära floddalar, men de gillar inte särskilt våtmarker. Därför bör du också överväga dessa kriterier när du väljer en plats för plantering och vid behov ta hand om dränering.

Fruktbar alkalisk och sur jord är lämplig som jord. Dvärgformer tolererar inte tunga typer av jord. Innan du planterar en grodd rekommenderas att du lägger till 100 g komplex mineralförband till det valda området . Tänk på grannlandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel kan många blommor och buskar inte utvecklas utan solen, och ett gran som planterats i närheten blockerar livsviktigt ljus för dem.

Processen att plantera en skott i sig är följande:

  • gräva ett hål på platsen, utrusta ett dräneringsskikt;
  • ta bort en kopia av en dvärgran från krukan tillsammans med en jordklump och plantera i det färdiga hålet;
  • se till att trädet är plant;
  • täck det fria utrymmet med jord, vatten och mulch detta område.
Bild
Bild

Vård

Det är vanligt att vattna dvärgformar en gång i veckan med 10 liter vatten. Dessutom är det bättre att förse unga groddar med vatten i små doser flera gånger om dagen så att de absorberar fukt jämnt. För att förbättra biologiska processer rekommenderas att spraya träden med varmt vatten. Om granen redan är mogen kommer den att leva utan att vattna i två veckor i ett icke-torrt klimat.

Dvärgprov påverkas hårt av övermatning. Överskrid inte dosen som anges i instruktionerna vid applicering av gödningsmedel. Var försiktig med tillväxtstimulerande medel - överdriv inte det med produkten, annars blir dvärgformen till en hög kultur . Träd behöver årlig beskärning i april. Under proceduren elimineras alla grenar som är brutna och skadade under vintern, och för tjock krona avlägsnas.

Om beskärning har ett dekorativt syfte är det vanligt att utföra det i juni, efter fasen med aktiv tillväxt. Det är viktigt att bearbeta alla snitt med trädgårdslack, eftersom dvärggranar är mycket instabila före infektion. Unga exemplar tål inte låga temperaturer, och därför är de täckta med grangrenar före frost. Vuxna träd behöver inte ytterligare skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Miniatyr barrträd kan fungera som behållarplanteringar för att dekorera gränder och när du dekorerar steniga eller japanska trädgårdar. Med hjälp av kompakta träd är det möjligt att skapa en komposition på flera nivåer som kombinerar dem med lågväxande buskar och frodiga perenner.

På sommaren ser dvärgblå barrträd vackra ut mot en bakgrund av röda och vita blommor, och på vintern skapar de en estetisk kontrast till snövit snö. Blommor som penséer, värdar, aquilegia, phlox kan ingå i en gemensam ensemble med en dvärgsillben. Ofta används låga träd som en häck, deras täta fluffiga krona kan bilda ett kontinuerligt staket.

Plantering av standardformulär är möjlig. Sfäriska planteringar av blå sorter (Glauca Globosa) ser vackra ut i behållare placerade längs trädgårdsvägen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du planterar ett dekorativt träd är det viktigt att komma ihåg att detta exemplar behöver regelbunden beskärning.

Rekommenderad: