Typer Och Sorter Av Gran (57 Bilder): Vanlig Gran Och Vich, Vitbrun Och Kanadensisk, Nordlig Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Gran (57 Bilder): Vanlig Gran Och Vich, Vitbrun Och Kanadensisk, Nordlig Och Andra Sorter

Video: Typer Och Sorter Av Gran (57 Bilder): Vanlig Gran Och Vich, Vitbrun Och Kanadensisk, Nordlig Och Andra Sorter
Video: Julgransplantering 2024, April
Typer Och Sorter Av Gran (57 Bilder): Vanlig Gran Och Vich, Vitbrun Och Kanadensisk, Nordlig Och Andra Sorter
Typer Och Sorter Av Gran (57 Bilder): Vanlig Gran Och Vich, Vitbrun Och Kanadensisk, Nordlig Och Andra Sorter
Anonim

De dekorativa fördelarna med gran har länge uppskattats av trädgårdsmästare och designers. Det används ofta för att dekorera stadsområden och hushållstomter på grund av dess många arter och sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Generella egenskaper

Gran, som är en släkting till gran, tillhör släktet gymnospermer från Pine -familjen. Det är en vintergrön enväxt. Dess livsmiljö är ovanligt bred: tempererade, subtropiska och tropiska klimatzoner på norra halvklotet, som inkluderar några länder i Centralamerika.

Bild
Bild

Granen är ett kraftfullt och långlivat träd med en pyramidformad krona ., som bildas av horisontella spiralringade skelettgrenar. Kronan börjar mycket lågt - vid basen. Stammen är rak och hög och når 60-80 m, och dess diameter kan vara 3,5 m.

Bild
Bild

Unga träd har slät och tunn grå bark, som skärs med hartspassager, vilket leder till bildning av utväxter och utseendet av förtjockningar på dess yta.

Bild
Bild

När granen åldras blir barken tjockare och sprickor bildar djupa sprickor.

Grenarna är mycket tätt arrangerade och skotten som växer i spiralform 1 varv årligen . Nålarna ser ut som platta nålar, som blir smala vid basen och bildar en liten bladblad. Han böjer sig på 2 plan, räcker ut nålarna på grenarna och ger det ett kamliknande utseende.

Nålarna lever och faller inte av på många år. Det ligger också på grenarna i en spiral. Nålar med trubbiga ändar 5-8 cm långa och cirka 3 mm breda växer enskilt och har en rik grön, ibland silverfärgad blåaktig färg, och på undersidan finns två vita ränder.

Bild
Bild

Arrangemanget av nålar på grenar kan vara av tre typer:

  • nålarna har en tillväxtriktning uppåt (som borst på en pensel);
  • nålarna är arrangerade i en cirkel (som en pensel);
  • nålarna växer symmetriskt - vanligtvis är sådana nålar på sidoprocesserna. Även på samma gran kan olika typer av nålar hittas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom granen är en enväxt växer den blommor av två typer - hane och hona . Manliga växer i flera delar och utgör en grupp kottar som liknar örhängen. De innehåller mycket pollen, varför de har en gulaktig eller rödaktig nyans. På våren, efter öppnandet, släpper de pollen och faller sedan av.

Bild
Bild

Blommorna är kvinnliga, från 3 till 11 cm långa, har en ovoid eller cylindrisk form och växer strikt vertikalt och liknar ljus. De består av en stav med täckvågar som sitter på den, inuti vilken det finns fruktskal med 2 ägglossningar . Till en början har de en violett-rosa ton, men när de mognar blir de härdande skalorna bruna.

Bild
Bild

Till hösten mognar medelstora frön med vingar. Efter deras mognad faller vågen, som har blivit trä, av, fröna släpps ut och sprids. Endast stavar finns kvar på grenarna.

Bild
Bild

Gran börjar blomma vid ungefär 30 års ålder. I genomsnitt lever granen från 300 till 500 år.

Beskrivning av arter

Eftersom granen har en stor geografisk spridning finns det många av dess arter. Det finns mer än 50 av dem, och 8 av dess sorter växer i Ryssland under naturliga förhållanden.

Sakhalin gran

Dess distributionsområde är södra Sakhalin och Kurilöarna, där det växer i skogbevuxna bergsområden. Trädet kännetecknas av sitt dekorativa utseende: kronan har formen av en vanlig kon med mjuka nålar, som har trubbiga nålar . Barken är slät.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elliptiska kottar når 7 cm. Frön är bruna eller gula med lila vingar.

Sibirisk gran (norra)

I Uralen växer bara den här typen av granar, därför kallas den också Uralgranen. Distributionen är dock mycket bredare och täcker Rysslands nordöstra och sibiriska territorier, Fjärran Östern. Siberian är den nordligaste granen som växer även bortom polcirkeln.

Bild
Bild

Dess maximala höjd är cirka 30 m. Stammen är täckt med slät mörkgrå bark, som inte spricker med åldern. På barken syns förtjockningar med ett transparent harts (sav).

Granen behåller sin krona i form av en smal pyramid, nästan pelarformad, hela sitt liv . Grenarna på stammen växer mycket lågt. Törnlösa platta glänsande nålar med djupgrön färg har 2 vitaktiga ränder på nålarnas insida. Deras längd är cirka 3,5 cm. Nålarna har en karakteristisk doft.

Bild
Bild

Gran börjar blomma först efter att ha fyllt 70 år . Den blommar på våren och fröna mognar i början av hösten. Lever länge, nästan 200 år. Den har hög vind- och frostbeständighet, men reagerar negativt på rök- och gasföroreningar, vilket gör den olämplig för odling i stadsförhållanden.

Bild
Bild

Koreansk gran

I Ryssland kallas denna art också kinesisk eller karelsk gran. Kinesiska - på grund av Koreas nära läge (artens hemland) med Kina. Och de kallar det koreanska och förvirrar det med den karelska furan.

Bild
Bild

Trädet växer långsamt. Det händer ofta att kronans bredd överstiger dess höjd. Vid 30 års ålder kan den bara nå 3-4 m, och maxhöjden är cirka 15 m.

Täta korta (1-1,5 cm) nålar i en saftig grön nyans är målade vita under. Den utmärks av sin prakt, ytstyvhet och sabelliknande form.

Den grova barken på ett ungt träd är målad i en ljusgrå färg och får så småningom en brunröd och till och med röd nyans

Ett särdrag hos trädet är dess kottar: granen kommer med blå, med blå kottar, som, när de mognar, får en lila-crimson och sedan brun färg. Kottar är i form av en cylinder, cirka 5-7 cm långa, de kan visas även på en 7-8 år gammal gran.

Bild
Bild

Vicha gran

Japan anses vara hemorten för denna art. Ett karakteristiskt drag hos trädet är dess dekorativa krona bildad av ovanligt hängande grenar täckta med mjuka böjda nålar.

Bild
Bild

I Ryssland växer den i naturen i Fjärran Östern i form av granskogar eller tillsammans med andra barrträd.

I unga år växer den ganska snabbt och vid 30 års ålder kan den nå 8 m. Maxhöjden för en gran är upp till 35 m, stammens omkrets är från 0,3 till 0,5 m.

Denna gran ändrar kronans form under åren av tillväxt . Under de första åren har den en form i form av en smal pyramid, som i framtiden utvecklas och bildar en bred pelare.

Bild
Bild

Nålarnas nålar växer vertikalt med en liten lutning, vilket gör att du kan se deras inre yta med en vitaktig blomning. Nålarna är frodiga och mjuka. Den släta barken har en grå färg, som kan vara grönaktig på unga skott.

Kottarna är cylindriska i form och 4-7 cm långa, något avsmalnande mot spetsen. Färgade i lila toner med en violett glans, de blir bruna när de är mogna.

Bild
Bild

Gran är en långlever: den kan leva upp till 300 år. Av alla andra trädslag utmärker sig denna sort för sitt höga motståndskraft mot ogynnsamma förhållanden.

Vit gran

I vårt land växer denna art i Amur -regionen, i Primorsky och i de södra regionerna i Khabarovsk -territoriet. Den vitbruna sorten växer upp till 30 m i höjd . Den har en smal, symmetrisk, konformad krona.

Bild
Bild

Den släta barken på grenarna är grå med en silveraktig nyans, vilket återspeglas i dess namn. Tätningar med transparent harts är tydligt synliga på fatet . Barken på ett vuxet träd mörknar gradvis.

Mjuka korta (från 1 till 3 cm) nålar med en bredd på 1,5-2 mm har lätt gafflade spetsar och är målade i en tät grön färg med vitaktiga ränder vid basen. I cylindriska kottar 4, 5-5, 5 cm långa är färgen först lila, sedan en mörkbrun nyans.

Bild
Bild

Trädet når 30 m, stammens omkrets kan vara från 35 till 50 cm. Fir har en ganska snabb tillväxt och lever i cirka 150-180 år.

Vanlig eller europeisk vit gran

Distribueras i länderna i södra och centrala Europa. I genomsnitt lever den upp till 350-400 år. Detta är ett ganska kraftfullt träd, vars höjd når 50-60m, kronbredden är upp till 8m, stammens diameter är upp till 1,9m.

Bild
Bild

Den släta barken är färgad i ljusgrå toner, ibland med en röd nyans . Med tiden spricker det på botten av bagageutrymmet. Korta nålar (upp till 2,5 cm) har en djupgrön färg med 2 vita ränder på insidan.

Kottar visas vid 25-30 års ålder. De har en cylindrisk form med en rundad topp, deras storlek är från 10 till 16 cm, och de släpper ut harts. Knopparna är först gröna och sedan mörkbruna.

Bild
Bild

Spanska

I naturen är den utbredd i södra Spanien. Ett barrträd, som når 25 meter i höjd, kännetecknas av en lågväxande krona i form av en pyramid . Stammen, täckt med grov bark, kan vara 1 m i diameter.

Bild
Bild

Nålarna på hårda och tjocka nålar kan vara vassa eller trubbiga . De är 1-1,5 cm långa och växer jämnt åt olika håll. Vid nålarna är den yttre ytan något konvex, och på den inre syns 2 tråkiga vitaktiga ränder, vilket ger alla nålar en grågrön nyans.

Bild
Bild

Kronan har en bred konisk form och sänks lågt. I unga granar är barken slät, medan den hos vuxna är sprucken och målad i en mörkgrå nyans.

Blomningen sker i mitten av våren (april) . Kottar ca 15 cm långa och upp till 5 cm tjocka har en cylindrisk form med en rundad topp. Unga knoppar är lila eller gröna med en rosa eller vitaktig blomning.

Bild
Bild

Mognad av mörkbruna frön med beige vingar sker i oktober.

Numidian

Denna gran är infödd i Algeriska Kabylebergen. Ett massivt träd med en tät krona i form av en vanlig kon, når 15-20 m i höjd. Nålarna är gröna på utsidan, och det finns 2 silverränder på undersidan . Nålarna är korta och platta, sega, men inte taggiga, växer tätt och tätt längs hela grenens längd.

Bild
Bild

Nålarnas storlek är 1,5-2,5 cm i längd och cirka 2,5 mm i bredd. Hartskottar med en gråbrun nyans har en långsträckt cylindrisk form med en trubbig ände och en längd på 12 till 20 cm.

Bild
Bild

Unga växter har slät, grå bark . Den gamla skorpen blir mörkbrun, spricker och bildar längsgående sprickor i form av spår. Nakna och tjocka unga skott är först färgade gröna med en gulaktig nyans, senare blir bruna eller rödbruna.

Bild
Bild

Kanadensare

Nordamerika anses vara artens hemland. Gran har en vacker tät symmetrisk krona i form av en kon, och ibland i form av en smal pyramid . Plantens grenar växer enskilt och lutar lågt till marken.

Unga träd har ljusgrå bark, som blir brun med en röd nyans med åldern . På den unga barken syns förtjockningar som innehåller harts, som så småningom spricker och bildar sprickor och sprickor. Harts släpps från dem.

Bild
Bild

Denna funktion har blivit orsaken till ett annat namn - balsamgran.

Nålarna är platta med rundade spetsar och är mjuka . Nålarnas längd är i genomsnitt 2-3,5 cm, bredden är 2 mm. Utanför är nålarna djupt gröna, och den nedre ytan har en blåaktig nyans och 2 vita ränder. Nålarna är vertikalt riktade och växer på grenarna i en spiral.

Bild
Bild

Unga pubescenta skott har en grön färg och får en brun nyans med tiden . Längden på kottarna sträcker sig från 5 till 10 cm, först är de färgade mörklila och blir sedan bruna.

Bild
Bild

Under de första 10 åren kännetecknas växten av långsam tillväxt, och efter det börjar den växa snabbare. Maxhöjden är 20-25 m, bagageutrymmet är ca 70 cm.

Förutom dessa typer finns det andra

  • Helbladig gran (svart Manchurian). Ett särdrag hos denna art är barkens färg: i en ung gran är den mörkgrå och hos en vuxen är den svart.
  • Hög gran, når en höjd av 100 m.
  • Ganska, med nålar som luktar apelsin.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också sådana arter: gran av Vetkhov, Fraser, kaukasisk, subalpin, grekisk och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Granskning av populära sorter

Granar av olika arter har många olika avelssorter, som skiljer sig i nålarnas färg, kronform och dimensioner. För landskapsdesign är underdimensionerade och dvärgvarianter av största intresse. De vanligaste sorterna är med sådana namn.

Nana

"Nana" hänvisar till den kanadensiska (balsamiska) arten. Det är en liten, låg buske med öppna grenar och långsam tillväxt. Under 10 års liv når höjden, liksom bredden, endast 0,5 m. Maximalt mått på en vuxen växt är 0,8-1 m i höjd och cirka 2,5 m i bredd.

" Nana" kännetecknas av sin ursprungliga krona: den har en platt rundad form som bildas av korta horisontella grenar som växer kaotiskt och tätt. Mycket korta (högst 1 cm) frodiga nålar med en ovanlig ljusgrön smaragdfärg växer på skotten med en avvikelse nedåt.

På unga processer ligger nålarna strålande, och på gamla är de kamliknande med en tydlig uppdelning. På nålarnas undersida syns 2 vitblå ränder tydligt.

Bild
Bild

Sorten är kräsen med marken och föredrar bördig mark, älskar fukt och tål inte värme och torka.

Piccolo

"Piccolo" är också en balsamgran. Den tillhör dvärgvarianter, har en vacker rund krona. Den kännetecknas av långsam tillväxt, och tillväxten ger främst i bredd: vid 10 års ålder når kronhöjden cirka 0,3 m och bredden kan vara 1,5 m.

Buskens huvudstam uttalas inte; den böjer sig till marken på samma sätt som de öppna, sänkta grenarna . Nålarna är korta, tjocka och frodiga. Ett särdrag hos sorten är kontrasten i nålarnas färg: den unga har en känslig ljusgrön nyans och de gamla nålarna har en tjock, rik grön färg. Barrbarr med trubbiga spetsar sitter på grenar med en liten nedåtlutning, nära varandra.

Bild
Bild

Föredrar bördig mark, reagerar negativt på stillastående vatten, värme och torka.

Pendula

"Pendula" är en representant för Vich -granen. En prydnadsvariant med lila kottar, som till en början är blå med en rödaktig nyans, som gradvis blir lila. De mjuka men täta nålarna har en blank yttre sida med en tjock grön färg, och den inre är silverfärgad på grund av 2 vitaktiga ränder.

Granen kännetecknas av sin graciösa kronform, formad av lågt hängande grenar. Vid 10 års ålder kan den växa upp till 2,5 m.

Bild
Bild

Grön matta

"Grön matta" avser den koreanska arten. Det är en låg halvdvärgssort. Busken har inte en central stam och grenarna är vida spridda till sidorna. Unga träd har en krona i form av en bred pyramid, som med tiden får en mer enhetlig och regelbunden form.

Tuffa och glänsande nålar upp till 2 cm långa kännetecknas av en ljusgrön färg med en silverfärgad insida . Tillväxten per år är cirka 10 cm, och vid 10 års ålder kan granen nå 1 m med en kronbredd på 2 m.

Bild
Bild

Isbrytare

Icebreaker är en annan koreansk gransort som kännetecknas av sin miniatyrstorlek. Men dess karakteristiska egenskap är nålarna, som är vända utåt med silverfärgens undersida. Detta skapar intrycket av att kronan strös med små isbitar.

Bild
Bild

Den växer långsamt och adderar bara upp till 3 cm per år. Vid 10 år kan måtten vara följande: höjd - 25-30 cm, kronbredd - upp till 50 cm och maximala mått - 80 cm och 1, 2 m, respektive.

Oberon

"Oberon" är en koreansk gran. En miniatyrbuske med en rundad krona får med tiden formen av en oregelbunden kon. Korta och till och med glänsande nålar, som växer i en spiral, är målade i en rik grön nyans . På våren pryds granen med lila kottar.

Den växer långsamt och lägger inte till mer än 5-7 cm per år. Vid 10 års ålder når den en höjd av 0,3-0,4 m.

Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer en gran måste du först och främst komma ihåg att den inte tolererar den förorenade urbana atmosfären bra och det är att föredra att odla den utanför staden. Höga varianter av enfärgad gran är mer lämpliga för staden.

För att dekorera personliga tomter väljs oftast stuntade och dvärgvarianter . När du väljer en gran är det också nödvändigt att ta hänsyn till den funktion som den kommer att utföra: dekorera territoriets allmänna bakgrund, betona visuellt andra växter eller dekorera en häck. Trädets form och storlek beror på detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höga sorter av gran väljs för utformning av häckar, underdimensionerade sorter - att skapa en bakgrund för blommande växter och dvärg - att dekorera kompositioner med fleråriga växter och dekorera små trädgårdar och stora områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nålarnas färg väljs beroende på kombinationen av dess färg med andra blommande perenner eller trädgårdsmästarens preferenser.

Höga träd ser bra ut om de växer isolerat, medan låga träd ser bra ut i gruppplanteringar. För dekoration av alpina rutschbanor är det bättre att välja dvärgvarianter, och underdimensionerade med fallande grenar ser bra ut i japanska trädgårdar . De rundade formerna av gran används ofta för att dekorera klippor. I gruppplanteringar samexisterar gran helst med dekorativa lövbuskar och starkt blommande växter.

Rekommenderad: