Serbisk Gran "Nana" (20 Bilder): Beskrivning Av Omoriki -sorten. Plantering Och Vård, Höjd Av Ett Vuxet Träd, Reproduktion

Innehållsförteckning:

Video: Serbisk Gran "Nana" (20 Bilder): Beskrivning Av Omoriki -sorten. Plantering Och Vård, Höjd Av Ett Vuxet Träd, Reproduktion

Video: Serbisk Gran
Video: The Short Guide to the Dwarf Black Spruce (Picea Mariana 'Nana') 2024, Maj
Serbisk Gran "Nana" (20 Bilder): Beskrivning Av Omoriki -sorten. Plantering Och Vård, Höjd Av Ett Vuxet Träd, Reproduktion
Serbisk Gran "Nana" (20 Bilder): Beskrivning Av Omoriki -sorten. Plantering Och Vård, Höjd Av Ett Vuxet Träd, Reproduktion
Anonim

Serbisk gran anses vara en ganska sällsynt art av släktet barrträd, som upptäcktes 1875. Senare, som ett resultat av mutationen, erhölls bonsai -sorten "Nana". Artikeln ger en mer detaljerad beskrivning av detta formulär och diskuterar också finesser i plantering, vård och reproduktion.

Bild
Bild

Särdrag

Omorica gran "Nana" föddes 1930. Det är en dvärgsort som liknar en bred nål i formen. Ett vuxet träd i höjd kan inte nå mer än 3 m, och kronans diameter är 2 m. Den serbiska granen "Nana" under gynnsamma förhållanden kan leva upp till 300 år.

Växten växer med en hastighet av 15 cm i längd och 5 cm i bredd varje år. Under 10 år av livet når ett träd som odlas i Ryssland vanligtvis 1 m i längd. Granen växer till sin maximala storlek vid 30 års ålder . Formen på plantans krona förändras också med åren. Ett ungt träd liknar visuellt ett rundat ägg, från vilket du vid behov kan bilda en boll eller en spetsig kon.

En vuxen växt får lite "sprödhet", och toppen blir skarp. Nålarna på trädets grenar passar inte tätt mot varandra och är målade blå ovanpå. På "Nana" -granen kan kottar uppträda då och då, högst 6 cm långa. Först har de en lila nyans, men med tiden blir de mörkbruna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Att plantera en barrväxt är att föredra på våren. Den lämpligaste månaden är maj, eftersom det normalt inte finns nattfrost under denna period. Gran "Nana" kan växa i skuggan, men det behöver solljus för att bilda en tät vacker krona, så planteringsplatsen ska vara väl upplyst.

När det gäller substratet är lös jord det mest lämpliga alternativet. För bättre trädagg befruktas jorden med mineralföreningar. Det rekommenderas inte att plantera gran i lågland och gropar där regnvatten stagnerar eller hög grundvattennivå.

Det är bättre att köpa plantmaterial i en specialiserad plantskola. Det är önskvärt att plantorna är i en behållare, eftersom de flesta exemplaren av "Nana" -sorten, särskilt träden på stammen, förs till Ryssland från utlandet. Samtidigt måste jorden i behållaren fuktas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storleken på gropen som granen ska planteras i beror på storleken på behållaren som plantan låg i, eller på storleken på jordkoman. Hålet ska vara dubbelt så stort som behållaren. Om grundvatten ligger nära landningsplatsen, är det nödvändigt att utrusta dränering med en tjocklek på 10 till 20 cm.

Om inte ett träd planteras, utan en hel grupp, bör avståndet mellan granarna vara cirka 2,5 m. Plantan placeras i mitten av hålet. Det rekommenderas att täcka växten med grävd jord blandad med sand, humus och torv. Underlaget måste tampas väl. Efter plantering vattnas och mullas trädet rikligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

För att odla den serbiska granen "Nana" måste du följa vissa regler. Dess utveckling, utseende och livslängd beror på vården av ett träd.

Bild
Bild

Vattning och gödning

Nyplanterade och unga granar behöver bra vattning. Att vattna trädet är nödvändigt när jorden torkar, men tillsätt inte för mycket vatten. Annars kan rotsystemet börja ruttna. Vattning utförs från april till oktober.

En anläggning förbrukar cirka 10 liter vatten. När granen växer minskar vattningens frekvens, men vätskevolymen måste ökas, baserat på proportionerna 10 liter per 1 m trädhöjd. Under den varma säsongen, förutom att återfukta rotsystemet, rekommenderas att spraya plantornas krona . Detta är nödvändigt för att förhindra att nålarna torkar ut, för att ta bort damm och också som en profylax mot utseende av spindelmider.

Du kan befrukta sorten "Nana" med speciella föreningar för barrträd. Endast de träd som växer i ofruktbar jord behöver ofta matas. Vanligtvis är det tillräckligt att applicera gödselmedel 2 gånger om året.

Kompositioner berikade med kväve används på våren och fosfor -kaliumgödselmedel - på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mulching och lossning

Under de två första åren efter plantering av växten är det nödvändigt att utföra lossningsförfarandet ganska ofta. Det rekommenderas att lossa jorden nära trädet till ett djup av 5 cm efter varje vattning. De unga grenarnas nedre grenar kan komma i kontakt med marken och måste lyftas försiktigt under lossning.

Hos vuxna granar växer små rötter upp till jordytan, och de kan skadas under lossning. Torv eller tallbark används för mulching.

Först och främst är detta förfarande nödvändigt så att de nedre grenarna inte kommer i kontakt med jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärnings- och rengöringsregler

Med rätt vård växer den serbiska Nana -granen jämnt och har en attraktiv symmetrisk form. I det här fallet är det nödvändigt att klippa det endast för sanitära ändamål, inklusive skärning av torra, trasiga och frysta grenar. Det är lämpligt att utföra dekorativ beskärning för att ge växten en viss form under vinterperioden. Det rekommenderas att klippa av högst 4 cm från grenarna. Efter proceduren ska gödningsmedel appliceras och trädet ska behandlas med särskilda medel mot sjukdomar och skadedjur.

Förutom beskärning måste nålarna rengöras årligen. Denna procedur är särskilt relevant för unga träd, eftersom deras grenar ligger tätt intill varandra. På djupet kan det hända att solljuset inte når grenarna, och de kommer också att vara dåligt ventilerade och damm börjar samlas på nålarna. Sådana förhållanden är gynnsamma för spindelmider och främjar deras reproduktion.

Efter vintern är det nödvändigt att flytta isär grenarna och rengöra gamla och skadade nålar. För att förhindra att damm lägger sig på nålarna, när värmen börjar, måste du regelbundet spruta kronan med rent vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vintrar

Gran "Nana" är en vinterhärdig växt. För låga temperaturer kan dock leda till frysning av en del av kronan, som sedan måste tas bort. Först och främst behöver unga träd skydd mot frost under de första åren efter plantering. Marken runt stammen är täckt med torv, och själva växten är insvept i agrofiber.

Om granen växer i områden med hårda vintrar, bör vuxna växter också täckas för att undvika frysning . Detta bör göras tills trädet når minst 10 år. Om växten inte har täckts för vintern är det nödvändigt att regelbundet skaka av snön från sina grenar.

Gran "Nana" är sårbar inte bara på vintern, utan också direkt efter dess slut. Från mitten av februari tills knopparna dyker upp förlorar trädet mycket fukt, och rotsystemet är vilande och kan inte absorbera den mängd vatten som krävs. Under denna period kan direkt solljus bränna nålarna.

Det rekommenderas att täcka granen med säckväv vid denna tidpunkt.

Bild
Bild

Hur förökas?

Reproduktion av den serbiska granen "Nana" kan göras på flera sätt: genom ympning på vanlig gran, med frön och sticklingar. Växtplantning är endast möjlig på professionella plantskolor. Fröförökning kommer också att vara svår.

Frömaterial erhålls från kottar. Svårigheten ligger i det faktum att spirade granar inte alltid ärver sortens egenskaper, och därför måste några av dem kasseras under det andra odlingsåret. Dessutom måste träd i växten ofta transplanteras från plats till plats, vilket kan vara mycket svårt för vissa trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bästa alternativet för förökning hemma skulle vara sticklingar . Denna metod är också ganska mödosam och tidskrävande. Det är bättre att klippa av skotten på våren. De nedre nålarna tas bort och sticklingarna planteras i ett sandigt underlag med tillväxtstimulerande medel.

Spira gran i ett skuggat område, vilket ger en hög nivå av jord och luftfuktighet. Röta bör ske vid 3 månader, varefter sticklingarna transplanteras till en mer berikad jord i en plastbehållare, i botten av vilka hål måste göras för utflöde av överflödig fukt. Transplantation i öppen mark kan utföras efter att skott har dykt upp på sticklingarna.

Rekommenderad: