Serbisk Gran "Karel" (16 Bilder): Beskrivning Av Gran Karel, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Serbisk Gran "Karel" (16 Bilder): Beskrivning Av Gran Karel, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård

Video: Serbisk Gran
Video: Picea abies - fast growing dark-green Trees 2024, Maj
Serbisk Gran "Karel" (16 Bilder): Beskrivning Av Gran Karel, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Serbisk Gran "Karel" (16 Bilder): Beskrivning Av Gran Karel, Användning I Landskapsdesign, Plantering Och Vård
Anonim

Vintergröna träd är vackra när som helst på året, och på vintern kan de återuppliva platsens tråkiga och monotona landskap. Många väljer serbisk gran - detta beror på dess spektakulära utseende och opretentiöshet. Det är värt att lära sig så mycket som möjligt om henne för att ordentligt ta hand om denna växt.

Särdrag

Serbisk gran "Karel" är ett dvärg barrträd som föddes av Karel Buntinks i slutet av förra seklet på grundval av den belgiska växten "Häxkvast". Granens vetenskapliga namn är Picea omorika, "omorika" betyder "gran" på serbiska.

Bild
Bild

Beskrivning

  • Detta är en kompakt julgran med liten höjd (upp till 80 cm), med en tät voluminös krona, med en diameter på mer än 1 meter … Så här ser ett vuxet träd ut, till skillnad från unga växter, där grenar sticker ut i olika riktningar. När de växer växer de igen med skott, och den gröna massan blir tjock och tät. Som ett resultat börjar den ovanjordiska delen att likna ett frodigt halvklot.
  • Gran växer långsamt - bara 3-4 cm i höjd per säsong , samtidigt som man lägger till mer än 5 cm i bredd. Det är inte vanligt att beskära växten före 10 års ålder, samt att ta bort ett märkbart "bo" på toppen - det ger granen ett ovanligt utseende.
  • Unga kvistar är gröna ., men när de blir äldre ändras deras färg och förvandlas till silver.
  • Nålarnas längd kan nå 1,5 cm , de har två vita linjer på baksidan. En trevlig egenskap är att julgranen nästan inte sticker, eftersom nålens kant är rundad.
  • När trädet når 15 år, många små kottar bildas på dess grenar detta händer efter blomningen, vanligtvis i maj.
  • Eftersom denna sort är ung och dess egenskaper inte helt förstås, det är svårt att säga hur länge granen kommer att leva . Man tror att det med rätt vård kan nå åldern 50-60 år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Anledningarna till att många människor föredrar serbisk omorica framför andra vintergröna arter ligger i dess fördelar:

  • trädet är ganska motståndskraftigt mot sjukdomar och angrepp av skadedjur;
  • tolererar lugnt beskärning, men i princip är detta inte nödvändigt;
  • Karel är inte rädd för stark vind och kyla, tål fritt frost under 40 grader och hög fuktighet;
  • trädet är inte rädd för skuggan, det tolererar alla klimatförhållanden bra, påverkar inte dess tillväxt och ekologin är inte särskilt gynnsam - det finns ett tjockt lager av vax på nålarna.

Dessutom är detta en vacker prydnadsväxt med en silverblå gren av grenar, och på grund av dess kompakta dimensioner är den lämplig för både ett rymligt och ett litet område.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Trädet är ganska anspråkslöst, men det måste tas om hand korrekt och inte lämnas utan uppsikt. En viktig punkt är plantering, som tillväxten av ett ungt julgran beror på. Den optimala tiden för detta är det sista decenniet av april eller början av september. Det är nödvändigt att plantera omorika i halvskugga - även om växten är resistent mot torka, tål den kanske inte långvarig värme. Därför kan landningsplatsen vara solig, men det är bra om det finns en källa i närheten som skapar lite skugga.

Marken som är lämplig för växten kan sura något, men den växer också på alkaliska och dåligt bördiga jordar. Huvudvillkoret är att jorden inte är alltför torr och komprimerad . Konstant fukt är också oönskad, därför bör gran inte planteras i lågland, vilket tyder på konstant hög luftfuktighet eller träsk. Vägen ut är att fördubbla tjockleken på dräneringsskiktet, men ibland planteras trädet helt enkelt högre genom att bygga en vall för detta.

Unga julgranar bör planteras i skuggan; trädets ålder kan vara 3-5 år. Det är bättre att köpa sådana växter i plantskolor. Om granen levereras från utlandet måste den packas i en behållare, men rötterna kan också täckas med säckväv.

Rotsystemet ska inte tillåtas vara öppet, det är också värt att uppmärksamma nålarnas mörka ändar - detta är en indikator på sjukdomen.

Bild
Bild

Ordningen med förberedande åtgärder

  • Torv måste tillsättas till alkalisk eller neutral jord … Om jorden är för tät utspäds den med sand, trädgårdsjord. Lera läggs till jorden med överskott av sand.
  • Därefter bör du lägga till toppdressing - "Kornevin "(för 10 liter - 10 g), eller cirka 100 g nitroammophoska.
  • Platsen förbereds 2 veckor före landning , och dikets djup bör vara lika med jordens koma, och bredden bör överstiga dess diameter minst 1,5 gånger.
  • Med lera, tung jord är dränering nödvändig … För detta används krossad sten eller krossat tegel. I detta fall bör gropens djup vara 100 cm, medan 20 cm kommer att gå till dräneringsskiktet. Sand läggs ovanpå den.
  • Med sandig och sandig lerjord krävs inte dränering och djupet är 80 cm . En djupare plantering är inte nödvändig, eftersom rötterna till den serbiska granen ligger ytligt.
  • 2/3 av den beredda jorden hälls i det förberedda hålet , varefter vatten hälls i den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringen börjar efter 14 dagar:

  • en del av jorden tas ut ur gropen med en spade;
  • julgranen, tillsammans med en jordklump i säckväv, sänks ner i marken så att rotkragen ligger i nivå med gränsen för planteringsgropen eller något ovanför den;
  • substratet som hälls i hålet tampas lätt, och sedan görs en jordrulle och granen vattnas (upp till 20 liter vatten per träd);
  • efter att ha väntat tills fukten har absorberats, mulstammas cirkeln med bitar av tallbark eller hög (sur) torv.

Om flera träd planteras samtidigt måste ett avstånd på 2-3 m observeras mellan dem. Växter i alla åldrar bör planteras eller transplanteras endast med en jordklump, i det här fallet kan man hoppas att granen kommer att slå rot. Under plantering är det viktigt att undvika tomrum, så jorden måste hällas jämnt från alla sidor.

Vissa trädgårdsmästare rekommenderar att man planterar Karel för vintern, men detta kan bara göras med en liten frost, planteringshålet grävs i förväg, och vid plantering måste de isolera den nära stammen med snö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

En av de viktiga punkterna efter plantering på våren och sommaren är att ta hand om den serbiska omorikaen. Inom en vecka krävs det att vattna granen med en lösning av en tillväxtstimulator. Dessutom, glöm inte att bearbeta kvistarna: de sprutas rikligt med "Zirkon" (för 10 liter - 1 ml) eller "Epin" (för 5 liter - 1 ampull). I april hjälper detta till att skydda trädet från de skadliga effekterna av ultraviolett strålning.

För att förhindra att den gröna massan torkar ut rekommenderas att skugga trädet med ett finmaskigt konstruktionsnät under de första 12 månaderna och från mitten av mars för att ta bort snö från stammen så att jordklumpen tinar och rötterna kan helt ta emot vatten och ge näring åt växten.

Primära krav

  • Vattning - dess frekvens beror på den totala mängden nederbörd. Om det inte regnar länge måste du vattna en gång var sjunde dag, 10–20 liter under varje träd. Som regel vattnas detta system på våren; på sommaren krävs 2 vattningar per vecka.
  • Det är nödvändigt att regelbundet lossa jorden med 5-6 cm , förhindrar att den tätas. Lossningen stoppas 2 år efter plantering för att inte skada rotsystemet.
  • Du kan mata den 1-2 gånger om året med speciellt gödningsmedel för barrträd: på våren med en hög kvävehalt, på hösten - med kalium och fosfor. Du kan inte gödsla den serbiska granen med gödsel, humus och urea.
  • Endast unga julgranar mulch . Skikttjockleken är ca 5 cm, huvudsakligen sågspån, bark och torv tas. Dessa material fungerar också som gödningsmedel. Det rekommenderas också att strö torv på cirkeln nära stammen för vintern, och inte ta bort den på våren, utan att blanda den med jorden. Unga träd är dessutom inslagna med vitt fiberduk.

Mulching är extremt fördelaktigt för serbisk gran. Detta förhindrar odling av ogräs, hjälper till att behålla markfuktigheten och skyddar trädet från skadliga insekter som finns i marken. Fördelen med detta förfarande är också att upprätthålla mikroklimatet i rotutrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

På grund av att gran endast bildar kottar i ett vuxet tillstånd är det mest bekvämt att föröka en barrväxt med sticklingar … De gör detta på våren, eftersom det på sommaren är svårt för dem att slå rot.

För att göra detta måste du göra följande

  • Riv av unga skott med en bit bark (häl).
  • Ta bort nålarna längst ner.
  • Håll kvistarna i den stimulerande lösningen.
  • Växa i perlit - detta vulkaniska material skyddar unga rötter från överdriven överhettning och kylning. Men du kan också använda grov sand.

En blandning av sand och torv kan bli ett substrat för groddar. Därefter vattnas plantorna ständigt, de behöver kall luft och diffust ljus för att växa. Det är viktigt att se till att rötterna får tillräckligt med vatten, men det stagnerar inte i behållaren. Senare transplanteras de odlade julgranarna i krukor med ett bra dräneringsskikt. Experter tror att det är bättre att plantera en gran i öppen mark efter 4 år, när växten blir starkare och rötterna är fullt bildade.

Karel kan förökas genom ympning eller odling från frö, men det här är mer komplicerade metoder . Dessutom måste fröna härdas i minst 2 månader vid låga temperaturer, och inte alla kan gro. I allmänhet måste oerfarna trädgårdsmästare förbereda sig för att några av plantorna, på ett eller annat sätt, kommer att dö.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

De främsta skadedjur av prydnadsgran är spindelkvalster och bladlöss. Men det finns andra parasiter som kan leda till att en växt dör:

  • hermes;
  • mjölkfisk;
  • folder;
  • gransågfluga (larver).

För att skydda granen från bladlöss sprutas trädet regelbundet med en infusion av lökskal, tre gånger i rad med 5 dagars intervall. Du kan använda grön (kalium) tvål för detta. Ett effektivt botemedel mot spindelmider är en vitlöksoljelösning med tillsats av flytande tvål eller en fungicid som kolloidalt svavel.

Miniatyrgran är också mottaglig för vissa sjukdomar - fusarium, röta, rost, barknekros och sårcancer . Dessa farliga sjukdomar måste snabbt erkännas och behandlas med hjälp av speciella svampdödande läkemedel. För detta bearbetas stammen, kronan och jorden i stamcirkeln.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

En dvärg serbisk gran kommer att dekorera alla territorier, men det kommer också att se bra ut i ett badkar, på en balkong och en loggia. Det kan ges olika former - i form av en boll, ett bo eller ett idealiskt halvklot, så användningen av ett träd är relevant för alla landskap.

Växten kan användas:

  • som dekorativ bakgrund för trädgårdsgrödor som ros, magnolia, hortensia, pion och rhododendron;
  • i en ensemble med ormbunkar, ljung;
  • i kombination med andra vintergröna, barrträd och buskar.

" Karel" är perfekt för att inreda steniga trädgårdar - rockeries - och en alpin rutschkana , kan den framgångsrikt placeras i rabatter med blommor som föredrar samma jordkomposition. På ett lanthus kan det också placeras i en vacker behållare, men i allmänhet finns det många kombinationer av detta träd med andra växter - valet av alternativ begränsas endast av ägarens fantasi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det viktigaste är att jorden och villkoren för kvarhållande motsvarar den valda gruppen av grödor.

Rekommenderad: