Gran "Iseli Fastigiata" (29 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Taggig Gran. Hur Man Planterar Och Vårdar En Blå Gran? Uppfödningsegenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Gran "Iseli Fastigiata" (29 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Taggig Gran. Hur Man Planterar Och Vårdar En Blå Gran? Uppfödningsegenskaper

Video: Gran
Video: Amaryllis, gran och julros - så pyntar du till advent - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Gran "Iseli Fastigiata" (29 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Taggig Gran. Hur Man Planterar Och Vårdar En Blå Gran? Uppfödningsegenskaper
Gran "Iseli Fastigiata" (29 Bilder): Beskrivning Av Sorten Av Taggig Gran. Hur Man Planterar Och Vårdar En Blå Gran? Uppfödningsegenskaper
Anonim

Gran är den mest kända representanten för familjen Pine. Detta släkt med vintergröna barrträd finns i Europa, Asien, Nordamerika, Kina. Idag är cirka 50 granarter kända. Men cirka 20 arter av detta träd anses särskilt dekorativa. Den taggiga granen "Isel Fastigiata" är en av de mest utbredda och populära sorterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprung

Den naturliga livsmiljön för taggiga (eller Colorado) granar är Nordamerika. De är särskilt vanliga i Rocky Mountains och det omgivande området. Törnig gran är en symbol för de amerikanska delstaterna Utah och Colorado . Den växer på 1700-3000 meters höjd i bergsdalar, nära floder och vattendrag på fuktig mark. Dessa träd kännetecknas av härdighet och dekorativa ljusblå nålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avelhistoria

Omkring mitten av 1800 -talet lockade taggiga granar uppmärksamheten hos europeiska uppfödare. 1965, i plantskolan i den amerikanska delstaten Oregon, grundad av Jean Isely, uppstod som en följd av en mutation en ovanlig färg på en gran . Provet valdes ut av uppfödare för vidare arbete. Snart fick de en ny sort av taggig gran, uppkallad efter ägaren till plantskolan. Ordet "fastigiata" betyder "sammanfogning i en konisk bunt", det indikerar trädets koniska pelarform.

Bild
Bild

Extern egenskap

I beskrivningen av denna sort noteras att granen har en smal konisk krona. De första 6-7 åren är grenarna inte särskilt symmetriska, eftersom de nedre växer mer intensivt än de övre . Med tiden försvinner denna asymmetri.

Gran "Iseli fastigiata" har en betydande årlig tillväxt-20-30 cm. Vid 10 års ålder växer trädet upp till 3-4 meter, och med god omsorg kan det nå 10 meter i höjd.

Grenarna på denna gran växer uppåt i stor vinkel . De ser små och robusta ut, ganska tätt placerade längs en rak stam. Som ett resultat är kronan på Isel Fastigiata -granen tät och kompakt, vilket sparar grenarna från skador under vinterns snöfall. Nålarna är taggiga, hårda och korta, de har en gråblå färg, som ser väldigt vacker ut. Denna sort bildar små, långsträckta kottar som kan stanna på trädet i flera år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Optimala förhållanden

För att Isel Fastigiata -granen ska växa framgångsrikt i trädgården, Följande rekommendationer från specialister måste följas.

Jorden . Denna sort behöver bördig, färsk lerig eller sandig lerjord. De ska vara sura eller svagt sura, tillräckligt fuktiga och väldränerade. "Iseli fastigiate" rekommenderas inte överfuktning, överkonsolidering och saltning av marken. Jorden ska lossas till ett djup av 5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning . En ljusälskande variant som inte gillar någon skuggning. I skuggan tappar den snabbt sin dekorativa effekt: nålarna blir mörka och grenarna sönderfaller.

Bild
Bild

Vattning . "Iseli fastigiata" är torktålig. Om vädret inte är särskilt torrt kan det inte vattnas i 1-2 veckor. Vattning kräver vanligtvis 12-15 liter vatten. Det rekommenderas också att spraya kronan ibland med sprinklermetoden.

Bild
Bild

Toppdressing . Använd tillväxtstimulerande försiktigt, annars växer granen väldigt mycket. För att inte överfodra trädet, applicera speciellt gödningsmedel för barrväxter högst två gånger per säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern . Unga plantor på hösten måste isoleras med grangrenar. Under de första 2 åren efter plantering bör jorden nära stammen mullas med klippt gräs eller torv. Detta skyddar jorden från att frysa och berikar jorden med organiskt material. Mogna träd behöver inte vinterskydd. Deras grenar tolereras väl av snöfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning . För att trädet ska växa i bredd och inte mycket uppåt rekommenderas det att klippa topparna. Var noga med att applicera ett speciellt smörjmedel på sågsnittet. Sjuka och torra grenar beskärs i april. Dekorativ beskärning utförs i juni.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skydd mot skadedjur . Den här granen kan påverkas av sågflugor, vivlar, granrullar och rost av nålar. Regelbunden förebyggande sprutning bör utföras med insekticider och fungicider. Glöm inte att bevattna marken runt trädet också.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landar i jorden

Köp och plantera plantor av "Isel Fastigiata" bör vara på våren, detta kommer att hjälpa trädet att slå rot långt före vintern och uthärda frost. I botten av planteringsgropen, cirka 70 cm djup, är det nödvändigt att lägga dränering från fragment av tegel eller sand.

Kom ihåg att rotkragen alltid ska ligga på marknivå.

I slutet av processen hälls 50 liter vatten under plantan, 100 g nitroammofoska och "Kornevin" (10 g per 10 liter vatten) tillsätts. Om du planterar gran i en grupp, observera intervallet mellan plantor på 3 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtmetoder

Det finns två kända sätt att föröka granar.

Fröplantering

För denna noggranna process är inköpta eller skördade frön lämpliga, som måste förvaras i en svag lösning av kaliumpermanganat. De planteras i en speciell blandning av torv och kalkmjöl med tillsats av nitroammophoska (20 g per 5 kg torv). I mars ska behållaren med frön placeras på en varm plats och jorden ska försiktigt lossas regelbundet. Groddarna som dyker upp behandlas med en svag lösning av insekticider.

I maj planteras de i marken och täcker plantorna med skurna plastflaskor - växthuseffekten hjälper dem att slå rot snabbt. Luft planteringarna varje dag, och efter en vecka, ta bort flaskorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Med denna enklare metod att odla gran måste en 13-20 cm lång stjälk klippas på våren eller hösten från trädets övre grenar. Bättre om det är ett års skott från en vuxen gran . Det måste behandlas med en svag lösning av kaliumpermanganat och planteras i en vinkel på 30 grader till ett djup av 4-5 cm i en förberedd grop, som innehåller dränering, näringsjord och sand. Täck i 7-10 dagar med plastfolie. På sommaren ska sticklingar vattnas och skuggas, närmare hösten, ta bort skydd från solen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

På grund av sin exceptionella dekorativitet ser Isel Fastigiata bra ut på privata tomter både som ett fristående träd och som en häck. Granen ser spektakulär ut i träd- och buskgrupper, ljungträdgårdar, stenhagar . Används ofta för att anlägga stadsgårdar, skolor, lekplatser. Hon dekorerar ofta parker och gränder. Planterad bredvid blommande växter, förutom sin estetiska funktion, skyddar den rabatterna från vindbyar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den taggiga granen "Isel Fastigiata" på grund av nålarnas vackra färg och den koniska formen ser perfekt ut på vilken plats som helst . Hon är inte rädd för rök och sot, rengör luftrummet väl från gifter och mikrober, det är lätt att ta hand om henne. Dessutom har doften från hartset i detta vackra träd en fördelaktig effekt på hela människokroppen.

Rekommenderad: