Engelman Gran (24 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Glauka" Och "Bush Lace", "Pendula" Och "Blue Harbour", "Snake" Och "Blue

Innehållsförteckning:

Video: Engelman Gran (24 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Glauka" Och "Bush Lace", "Pendula" Och "Blue Harbour", "Snake" Och "Blue

Video: Engelman Gran (24 Bilder): Beskrivning Av Sorterna
Video: Climate-growth sensitivity of Bigcone Douglas Fir 2024, Maj
Engelman Gran (24 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Glauka" Och "Bush Lace", "Pendula" Och "Blue Harbour", "Snake" Och "Blue
Engelman Gran (24 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Glauka" Och "Bush Lace", "Pendula" Och "Blue Harbour", "Snake" Och "Blue
Anonim

Barrträd idag är en ganska vanlig typ för landskapsarkitektur, och används också ofta i konstruktion och möbeltillverkning. Det är av denna anledning som du idag på marknaden kan hitta ett mycket stort antal mycket olika sorter och barrträd. Bland dem kan Engelman -granen noteras.

Bild
Bild

Beskrivning

Trädet bär namnet på den tyska forskaren T. Engelmann. Det är en vintergrön växt från tallfamiljen. I naturen växer gran i blandade skogar, grannar inte bara med andra barrträd, utan kommer också överens med lövträd . Födelseplatsen för trädet är Amerika. Men idag är den redan utbredd på hela norra halvklotet av planeten.

I vårt land och Europa började gran bara planteras i början av 1800 -talet. Detta träd har ett ganska estetiskt utseende, det är av denna anledning som Engelman granar ofta planteras i våra parker och torg.

Livslängden för ett träd är mycket hög, det kan leva upp till 500 år medan det växer upp till 50-60 m i höjd . Denna art är ganska frostbeständig, tål frost ned till -47 °.

Trädets krona sprider sig inte, trädets diameter överstiger vanligtvis inte 1 m. Barken av alla sorter av denna art är fjällig, tunnare än för andra barrträd, har en ljusbrun färg, som avger en rödaktig färgton.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grannålarna är säregna: de har en tetraedral form, de når inte mer än 2,5 cm i längd.

De har en mycket intressant ljusblå färg, som varierar något beroende på sorten.

Kottar är inte heller särskilt stora, de största är cirka 6-8 cm långa . De är cylindriska och ljusbruna i färgen. De mognar på en säsong; i början av hösten är frön redan klara i dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Agroteknik

Under naturliga förhållanden sker som regel reproduktion genom att sprida frön och människor planterar plantor i sina trädgårdar. Trädet ställer inte krav på klimatet och markförhållandena vid plantering . Den växer bra även på kalkrik jord. En av reglerna att följa är att inte plantera trädet på en plats som ständigt kommer att ligga i skuggan. Trädet älskar solljus.

Bild
Bild

Och även vid plantering är det nödvändigt att ordna ett dräneringssystem, strö över bördig jord. Vid fyllning av rotsystemet bör en blandning av torv, löv och torvjord och sand användas. Detta görs för att trädet ska slå rot bättre. Träd bör planteras på ett avstånd av 3 m från varandra, annars kommer de att störa varandra när de växer.

Omedelbart efter plantering måste trädet vattnas en gång i veckan, och det måste också matas med en hastighet av 150 g nitroammofosgödselmedel per 1 träd . Kronan måste tas om hand: den måste sprutas med vatten. Detta hjälper till att tvätta bort damm och fylla på nålarna. En gång varannan vecka måste jorden lossas och strö över torv.

Endast plantor som är mindre än 1,5 m behöver förberedas för övervintring.

För att göra detta är det nödvändigt att sätta sköldar som skyddar plantan från vinden från nordsidan, linda trädet i flera lager med agrofibre, täck rötterna med löv och jord.

Bild
Bild

Skadedjur

Det finns flera typer av skadedjur, som är extremt farliga för en barrväxts liv.

Bladlöss Sitka . Insekten är liten i storlek och når högst 2 mm, den är praktiskt taget osynlig för blotta ögat. För att hitta det måste du lägga ett vitt pappersark under busken och skaka buskarna. För att bekämpa denna insekt används rent eller tvålvatten, med vilket infekterade och friska växter tvättas. I det här fallet måste du se till att tvålvatten inte kommer på växtens rötter.

Bild
Bild

Nålätare, granbladrulle . Larver är mycket små i storlek, som äter plantans nålar, samtidigt som de täcker den med en spindelväv som håller nålarna. Men vid minsta vindstöt, sönderfaller nålarna, trädet förblir bar. För att bekämpa detta skadedjur används också tvålvatten, med vilket infekterade buskar tvättas. Och det finns också ett alternativ att helt ta bort de drabbade områdena, förutsatt att anläggningen precis har börjat göra ont.

Bild
Bild

Falsk sköld . Det sprider sig främst på unga växter, attacker i kolonier, suger all juice från trädet. Om detta händer, unga träd dör, äldre träd bromsar deras tillväxt, deras kronform deformeras. För att förhindra att ett träd attackeras av ett skadedjur måste det planteras ordentligt: en falsk sköld angriper växter som växer i skuggan.

Bild
Bild

Ansökan

Ett sådant träd kan ofta hittas utomlands i trädgårdar och parker. Det ser bra ut när det planteras ensamt, separat från andra träd . Men samtidigt förlorar den inte sin skönhet om den växer bredvid ett litet antal andra buskar. Det används ofta för att skapa gränder och parker.

Denna gran, till skillnad från andra typer av barrträd, används praktiskt taget inte vid konstruktion och tillverkning av möbler, men den används ofta i medicin.

Sedan antiken har människor använt barrträd för att bibehålla hälsan, för att förebygga sjukdomar, som används som ett antimikrobiellt, desinfektionsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns flera sorter av denna gran.

Glauka är den mest populära av dem . Dessa åt stora i storlek. Det säregna med denna sort är i dess färg. Nålarnas färg är ovanlig för oss: den har en ljus turkosblå färg, ibland blir skuggan till och med vit. Detta träd har en mycket bred krona. Denna gran kommer att se bra ut i stora trädgårdar. Storleken på ett vuxet träd (cirka 30 år gammalt) är 15–20 m högt och mer än 4 m brett. Tillväxten är 25–30 cm per år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Talbot . Trädet växer mycket långsamt, har formen av en sfär, tillväxten är cirka 1–3 cm per år, nålarnas färg avger en silverblå nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orm . En intressant växt som har grenar som växer på ett kaotiskt sätt, grenarnas form är extraordinär. Denna gran är mycket stabil, rotsystemet sätter sig djupt i jorden, och inte ett enda vindstöt kan dra ut det. Färgen på nålarna är mörkblågrön. Den växer ganska snabbt, vid 10 års ålder, en ökning med cirka 2,5 m.

Bild
Bild

" Blue Mage ". Kronans färg är silverblå, särskilt uttalad tidigt på våren. Årlig tillväxt är vanligtvis cirka 15 cm.

Bild
Bild

Bush ligger . Denna gran ser väldigt original ut: det finns en känsla av att det finns en kjol längst ner på granen. Den har en mycket vacker grågrön färg på kronan, som utgör en uttalad kontrast med de unga silverblå nålarna tidigt på våren. En sådan gran kommer att se bra ut i alla trädgårdar eller parker, den kommer att locka uppmärksamhet. Ett sådant träd ser bra ut i kombination med andra barr- och lövträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pendula . Ganska vanlig sort av barrträd, hängande krona, taggiga nålar. Denna sort är en av de vackraste bland barrträd. Den reproducerar sig bara genom ympning, kan inte reproducera sig på andra sätt, eftersom den erhölls genom att korsa olika sorter och var resultatet av en mutation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blue Harbour . Denna gran med en mycket smal krona växer mer vertikalt. Nålarna är relativt långa, vid beröring är de mer sammetslen och ömma jämfört med nålarna på andra sorter av Engelmans gran. Kronfärg är mycket sällsynt aquafärg.

Rekommenderad: