Granbeskärning: Hur Man Beskär Vanlig Gran? Frisyrschema Och Kronbildning. Hur Ska Man Klippa Ett Gran I Trädgården Så Att Den Växer Uppåt?

Innehållsförteckning:

Video: Granbeskärning: Hur Man Beskär Vanlig Gran? Frisyrschema Och Kronbildning. Hur Ska Man Klippa Ett Gran I Trädgården Så Att Den Växer Uppåt?

Video: Granbeskärning: Hur Man Beskär Vanlig Gran? Frisyrschema Och Kronbildning. Hur Ska Man Klippa Ett Gran I Trädgården Så Att Den Växer Uppåt?
Video: How to Prune a Pine 2024, Maj
Granbeskärning: Hur Man Beskär Vanlig Gran? Frisyrschema Och Kronbildning. Hur Ska Man Klippa Ett Gran I Trädgården Så Att Den Växer Uppåt?
Granbeskärning: Hur Man Beskär Vanlig Gran? Frisyrschema Och Kronbildning. Hur Ska Man Klippa Ett Gran I Trädgården Så Att Den Växer Uppåt?
Anonim

Att odla barrväxter på platsen innebär inte bara utfodring och vattning, utan också mer komplexa manipulationer. Granbeskärning är en viktig del av trädhälsan och är också ett bra sätt att justera densiteten och formen på kronan . Men det räcker inte att skilja mellan typerna av "hårklippningar", du måste också känna till reglerna för deras genomförande. Hur beskärs ett gran? Vilket skär- och kronformningsschema är lämpligt för dekorativa underarter? Hur ska man klippa ett gran i trädgården så att den växer uppåt? Dessa frågor är av stort intresse för nybörjare och trädgårdsmästare för originallandskap. Om barrträd i närområdet har vuxit och blivit otydliga formlösa växter är det värt att tänka på en frisyr som ett radikalt mått på transformation.

Bild
Bild

Varför behöver du en frisyr?

Barrträdets skönhet fascinerar och lockar många ägare av sommarstugor eller bakgårdar. Men när de växer behöver granen också korrekt formning av kronan och sträcker siluetten till en perfekt kon. Om beskärning inte utförs växer trädet i bredd, ger många ytterligare skott eller blir till och med en jätte. För att kronan ska växa upp räcker det inte bara med att ta väl hand om granen. Idealiska nyårsträd i plantskolor erhålls genom ett noggrant arbete. Att uppnå ett liknande resultat ligger inom ramen för ägaren till ett lanthus som arbetar i trädgården på egen hand.

Huvudsyftet med en granfrisyr är att ändra formen på sin krona . Detta görs för prakt av grenarna täckta med nålar. Samtidigt bearbetas områdena på själva stammen redan under en sanitär frisyr och säkerställer borttagning av trasiga och torkade grenar. Om ägaren överdriver det i ett försök att göra granen mer frodig kan du också ta bort överflödig densitet med regelbunden beskärning. Sådan vård kommer att säkerställa att ljuset tränger in i kronan, förhindrar utvecklingen av svamp, uppkomsten av parasitiska insekter. En dekorativ frisyr är ett sätt att göra plantering av ephedra mer intressant och original. I det här fallet kan du göra granen till en komplex spiral eller boll, ge den utseendet av tungor av eld eller någon annan lockig form.

På grund av deras långsamma tillväxt är det dessa träd som gör att du kan behålla den skapade kronlinjen så länge som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer sig omskärelse från att klämma?

Växthusägare väljer ofta att nypa snarare än att beskära sina växter. Men när det gäller en gran i en personlig tomt kan detta arbete vara för mödosamt. Nypning innebär att hela skotten bryts helt eller delvis, vilket märkbart bromsar växts tillväxt. Detta kan avsevärt komplicera kronans ytterligare bildning, men i ett litet område kan det mycket väl ersätta sanitär beskärning för unga träd under 3 år. Nypning är nödvändig om trädet planeras att utsättas för lockig beskärning i framtiden - så dess nålar blir så frodiga som möjligt.

Granar huggs med en beskärare eller en trädgårdssåg . Vid beskärning skärs hela grenen eller delen av stammen som har skadats eller måste tas bort på grund av fel tillväxtriktning. Det vill säga i detta fall utförs mer intensiv sanering, medan nypning helt enkelt eliminerar trädets okontrollerade tillväxt.

Dekorativ beskärning har ännu fler funktioner och låter dig radikalt ändra plantans utseende. Att nypa ett sådant resultat kommer definitivt inte att uppnås.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt tid

Många är intresserade av vilken tidsram som är bäst att välja för beskärning av barrträd. Gran kan skäras för sanitära ändamål med jämna mellanrum när kronan växer . Men ju äldre trädet är, desto oftare måste det beskäras. Till exempel kommer ett träd på 2,5 m i höjd att lägga till cirka 0,5 m på bara ett år. En fyra meter lång gran kommer att växa med 0,7–1 m. Naturligtvis är sådana storlekar mer typiska för vilda skogsarter. Odlade dekorativa sorter i klimatet i den ryska centralzonen når ofta inte ens 2 m.

Den optimala tiden för att fälla gran är slutet av sommaren. På hösten kan du också trimma, men på ett sådant sätt att nedskärningarna hann strama åt innan vinterkylan började. Nästa sanering väntar på trädet tidigt på våren, innan knopparna börjar växa. Unga träd upp till 3-5 år gamla trimmas inte, men kläms och tar bort ömma skott under hela deras tillväxtperiod fram till början av juni.

Bild
Bild

Hur ska man klippa ett träd?

Det finns grundläggande regler och individuella skärscheman, med hjälp av vilken vanlig gran lätt förvandlas till ett träd med en sfärisk eller spiralkrona. Den första beskärningen för kronbildning kan utföras med ett träd som är minst 3 år gammalt. Granen ska växa till 0,5–1 m, i framtiden måste den beskäras, vilket hindrar kronans tillväxt i höjd. För att göra ett konformat träd till en boll måste du klippa av de apikala skotten och stimulera lateral tillväxt. För att förhindra att de nedre grenarna av skogens gran torkar ut och avslöjar stammen måste du periodiskt stänga av de apikala processerna. Unga träd behandlas huvudsakligen med trädgårdssax. En vuxen gran, som redan har önskad form, trimmas med en borstskärare, högst 1/3 av skotten skärs åt gången. I det första skedet avlägsnas en knopplängd manuellt längs hela kronan, främst i den övre delen av växten.

För att korrekt utföra en dekorativ eller lockig frisyr av granar på platsen, för att ge dem önskad form, är det värt att följa sådana allmänna rekommendationer som:

  • välj rätt tid - det är bättre att klippa granen i grumligt väder, på en sval dag; under den brännande solen intensifieras avdunstningen av fukt från trädet, och dess nålar kan få en brun nyans;
  • utföra försprinkling - våta nålar är inte så intensivt uttorkade, lättare att beskära; Dessutom kommer det inte att finnas någon risk för trubbning av verktyget;
  • utför den första behandlingen i tid - den utförs när trädet når det första året av trädets liv, efter att acklimatiseringen har slutförts utförs det genom att klämma, med ytterligare sanitär beskärning;
  • när du bildar topiary, ta hänsyn till den naturliga formen, efter kronans naturliga linjer, är det möjligt att uppnå en enklare bildning av en harmonisk och långvarig form av kronans silhuett;
  • ta bort 1/3 av tillväxten varje säsong, vilket gör att du kan bilda en tät frodig krona på kort tid;
  • lämna inte grenarna nakna - om skotten helt berövas nålar vid beskärning kommer de inte att kunna fortsätta sin tillväxt; frånvaron av vilande knoppar kommer att leda till att de torkar ut och dör;
  • skydda ögon, händer, kläder - arbete i trädgården måste utföras i enlighet med säkerhetskraven; en gren som har flugit av kan skada din syn eller repor, och hartset tvättas mycket dåligt från garderobsprodukter;
  • använd endast vassa och rena verktyg - trädgårdsknivar, saxar, sekatörer kräver skärpning, under arbetet måste de torkas från fukt med en torr trasa, vid procedurens slut behandlas knivarna med varmt vatten och tvål, torkas noggrant.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skär inte under uppstrykningsperioden - om trädet börjar släppa harts rikligt har det gått in i en period av aktiv vegetation, vid vilken tidpunkt ingen skärning utförs.

Formalternativ

Bland alternativen för lockiga hårklippningar som utförts för granar kan följande särskiljas:

  • pyramid;
  • kon;
  • sfär;
  • cylinder;
  • Valp.
Bild
Bild
Bild
Bild

De anses vara de enklaste att utföra. Erfarna landskapsdesigners kan använda mer komplexa mönster. Dessa inkluderar välvda och spiralfrisyrer. Djurfigurer och konstobjekt skapas på välformade träd av erfarna proffs. För nybörjare är sådana hårklippningar helt enkelt bortom deras makt, eftersom de kräver mycket erfarenhet.

Frisyrscheman

Användningen av system gör att du kan göra en frisyr exakt och inte för traumatisk för trädet. H i det inledande skedet är det bättre att välja enkla former med tydlig geometri, då blir resultatet av trollkarlens arbete attraktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konisk form

För att få en konisk form av en gran är det nödvändigt att observera proportionerna mellan kronans höjd och basens diameter 3: 2 under sin tillväxt. Det vill säga ett träd på 1,5 m i höjd bör ha en lägre diameter av grenar på 1 m. För att få det måste du använda en speciell trådram, som kommer att bilda den önskade silhuetten. Förfarandet kommer att innehålla flera steg.

  1. Installation av ramen . Det är fixat så jämnt som möjligt, annars kommer ett krokigt träd att dyka upp på platsen i stället för en dekorativ gran.
  2. Beskär den övre skotten . Det utförs på en plats där en ung grodd förblir nära snittet. Den optimala höjden på toppen (central ledare) är högst 2 m. Beskärningen görs från trädets norra sida.
  3. Klippskott som går utöver den etablerade formen . Med en avsmalnande frisyr börjar de alltid trimma uppifrån och ner, och går gradvis mot basen. Det är viktigt att behålla linjernas rundhet, annars får du i stället för en kon en pyramid med plana sidor.
  4. Slutlig borttagning av utskjutande grenar . Detta görs efter att huvudfrisyren har slutförts. Så kronan kommer att behålla sin dekorativa effekt längre.
Bild
Bild
Bild
Bild

Topiary frisyr

När man odlar gran som en del av linjära planteringar är dekorativ eller topiär huggning av dessa träd under en häck populär. Alla typer är lämpliga för dessa ändamål, men Picea abies används mer vanligt. En häck bildas av unga träd av vanlig gran högst 50 cm. Vid plantering bör de placeras på ett avstånd av 60–100 cm. Den bästa perioden för klippning är slutet av mars och början av april.

Trimningsordningen enligt schemat inkluderar flera steg

  1. Installera en mall eller dra sladdar för att begränsa höjd och bredd. Det är fixat så att det kan ses tydligt.
  2. Instrumentförberedelse. En häck ska inte bildas med en beskärare. Du behöver trädgårdssax - hand, el eller bensin.
  3. Skär av den apikala delen. Det klipps helt till sladdens eller mallens nivå, vilket ger en platt form. Höjden beror på typen av häck.
  4. Skärande sidoskott. De förkortas med 1/3 eller 1/2 av längden. Det bästa alternativet är det där granarna är helt stängda av kronor och bildar tät sidoförgrening. Frisyren upprepas årligen tills luckorna är helt stängda.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sfärisk krona

För att skära en gran i form av en boll, du måste följa ett visst mönster.

  1. Montera trådramen i önskad form, fäst den på fatet. Bågformade linjer kommer att avgöra formen på den framtida lockiga frisyren. Men erfarna hantverkare klarar sig utan det.
  2. I ett format "fluffigt" träd som är minst 2 år gammalt från plantering, klipps toppen av. Klipp inte för kort, annars kommer fåmen att se platt ut.
  3. Rör sig i en båge från toppen av trädet, skärs överskott av grenar. En linje dras från toppen till botten av stammen. Vidare är grenarna "upprustade" för att avslöja möjliga oavslutade områden som kan bryta den perfekta sfäriska formen.
  4. Sedan kan du gå till andra sidan. Gradvis får kronan önskad rundad form. Häcksaxen ger ett renare och jämnare snitt, men unga träd klipps bäst med beskärningssax.
Bild
Bild

Alla avskurna grenar tas bort. Efter trimning ska trädets botten vara rundad. Om beskärningstid saknas kan löpande grenar bli gula. Detta kommer att vara särskilt märkbart efter frisyren.

Ytterligare vård

Redan innan du påbörjar en frisyr är det absolut nödvändigt att noggrant undersöka växten. Det ska ha ett ljusgrönt, hälsosamt utseende. Ett överflöd av torra grenar, oförskämda, utstickande eller sönderfallande nålar kan tyda på ett allvarligt problem. Efter beskärning kan trädet helt enkelt torka ut eller kräva en komplex och lång restaurering. Ät som är lockigt frisyrer behöver följande mellan behandlingarna:

  • intensiv utfodring;
  • återfuktande;
  • lossning och mulching av rotjorden;
  • stänk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillväxtstimulerande medel eller adaptogener visas nödvändigtvis som en källa till extra näring efter beskärning för ephedra. Det är bra att använda kontaktmedel för kronan, till exempel "Epin". "Zirkon" introduceras under roten.

Omklippning bör göras efter 4–12 månader, beroende på trädets tillväxttakt. De avskurna grenarna kan bearbetas till mulch och användas för vinterväxtskydd.

Rekommenderad: