Gödsel För Gran: Hur Man Matar Blågran? Hur Matas På Våren För Tillväxt? Hur Ska Man Gödsla Vanlig Gran Hemma Så Att Den Växer Snabbare?

Innehållsförteckning:

Video: Gödsel För Gran: Hur Man Matar Blågran? Hur Matas På Våren För Tillväxt? Hur Ska Man Gödsla Vanlig Gran Hemma Så Att Den Växer Snabbare?

Video: Gödsel För Gran: Hur Man Matar Blågran? Hur Matas På Våren För Tillväxt? Hur Ska Man Gödsla Vanlig Gran Hemma Så Att Den Växer Snabbare?
Video: Starting a new batch of bonsai from seeds 2024, Maj
Gödsel För Gran: Hur Man Matar Blågran? Hur Matas På Våren För Tillväxt? Hur Ska Man Gödsla Vanlig Gran Hemma Så Att Den Växer Snabbare?
Gödsel För Gran: Hur Man Matar Blågran? Hur Matas På Våren För Tillväxt? Hur Ska Man Gödsla Vanlig Gran Hemma Så Att Den Växer Snabbare?
Anonim

Gran är ett mycket vackert, vintergrönt och kräsigt träd. På grund av det faktum att det inte kräver särskild vård planterar fler och fler människor det varje år i sina sommarstugor eller personliga tomter. För att denna skogsskönhet ska glädja ögat året om och inte bara ta plats, måste du veta vad, hur och när du ska mata henne.

Gödselmedel för gran finns kommersiellt tillgängliga i olika former. Det här skulle kunna vara:

  • pulver;
  • granulat;
  • kristaller;
  • flytande koncentrerad lösning;
  • spray.

De kan också vara av en komplex handling eller av ett smalt fokus. Varje typ av utfodring har sin egen dosering och appliceringsmetod, som måste följas strikt för att inte skada växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Om ett barrträd har en rik ljus färg och en karakteristisk glans av nålar, indikerar detta att det har tillräckligt med näringsämnen. Men i sig händer detta fenomen ganska sällan och innebär att jorden har ökad surhet. Detta är den typ av jord som barrträd älskar. Den transplanterade unga granen kan nöja sig med innehållet i planteringshålet under en viss tid, men efter ett tag måste den fortfarande matas.

Några oerfarna hobbyträdgårdsmästare gör misstaget att mata granen på samma sätt som fruktträd. Detta bör inte göras, om än bara för att de inte bär frukt och inte kastar sina lövverk. För utveckling och årlig tillväxt behöver de andra gödningsmedel i en annan dos.

Gran, både blå och vanlig, med tillräcklig mängd näringsämnen och optimal temperatur, kan växa året runt . Men eftersom klimatet på vintern inte bidrar till detta, är det nödvändigt att barrträdet vid denna tid på året är i vila.

Unga skott som inte har nått träfasen i slutet av hösten kan dö under påverkan av låga temperaturer. Ibland leder detta till och med till att hela trädet dör.

Bild
Bild

Osynliga hjälpare

Under det första året efter att plantan planterats i öppen mark bildas mycorrhiza på rotsystemet. Det är en typ av svamp som hjälper rötterna att anpassa näringsämnen till växten. När den underjordiska delen av granen växer ökar också mycorrhiza. Du bör vara medveten om att överanvändning av kemiska föreningar kan skada eller till och med döda den . Av den anledningen bör du inte låta dig dras med frekvent matning - du måste noggrant följa instruktionerna.

En ökning av mykorrhiza och andra mikroorganismer som är användbara för barrträd underlättas genom tillsats av jord från en barrskog till hålen nära stammen.

Om det inte är möjligt att samla det i en naturlig miljö, kan du köpa det i en specialaffär.

Bild
Bild

Mineralgödsel

Först och främst bör en planta som köps eller odlas självständigt planteras i ett väl förberett i förväg, fyllt med svart jord blandat med kompost och sand. Dess storlek bör vara minst tre gånger större än behållaren som den växte i tidigare . Detta är nödvändigt för korrekt utveckling och förstärkning av granrotsystemet. Det finns inget behov av att applicera gödselmedel under de första 3 åren av hennes liv. Plantan kommer att ha tillräckligt med svarta jordnäringsämnen i planteringsgropen.

Under det fjärde året efter plantering av en granplanta kan gödsling börja, eftersom roten växer, sträcker sig bortom hålet och behöver ytterligare stimulering. Till salu kan du hitta ett stort antal sorter av komplexa mineralgödselmedel för barrträd. Men innan du köper en viss produkt måste du noggrant studera dess sammansättning.

Kväve, som är ansvarigt för att stimulera växttillväxt, bör inte vara mer än 15%, annars kan toppdressing framkalla en snabb växtprocess, vilket är oönskat. För ät är de viktiga komponenterna fosfor och kalium . - de kommer att ge växten en framgångsrik övervintring, frostbeständighet och isbildning av den ovanjordiska delen, liksom rotsystemets säkerhet.

Spårämnen (i synnerhet magnesium och järn) är en del av cellerna i nålarna och är involverade i fotosyntesen. De är ansvariga för växtens yttre näring. När du använder komplexa mineralgödselmedel måste du noggrant följa instruktionerna och rekommendationerna för användning, annars kan resultatet vara obehagligt överraskande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av ekologiskt

För att en gran som växer hemma ska växa snabbt och jämnt och inte bli gul måste du använda organiskt gödningsmedel. Men alla sorter passar inte.

Kan inte använda:

  • kycklingspillning;
  • färsk gödsel;
  • växtbaserade infusioner.

Det är bättre att välja de alternativ som beskrivs nedan

  • Biohumus . Det är en avfallsprodukt av daggmaskar, som innehåller en enorm mängd näringsämnen och praktiskt taget inget kväve i dess sammansättning. Många gödselmedel har skapats på grundval av biohumus, inklusive för barrträd. De är alla kommersiellt tillgängliga i det offentliga rummet (både vätskekoncentrerade och i granulat eller i pulver).
  • Kompost . Du kan inte föreställa dig det bästa gödningsmedlet för ephedra. Resterna av växter och lövverk, bearbetade av insekter och mikroorganismer, bildar en nästan idealisk naturlig matning. Jord, rikligt befruktad med kompost, är praktiskt taget granens naturliga livsmiljö.
  • Kompost . Mulching jorden runt stammen på ett träd är ett effektivt sätt att undvika att torka ut och förlora näringsämnen. Detta görs med hjälp av biologiskt nedbrytbara komponenter: humus, halm, sågspån. Du kan också använda sand, småsten eller spillror. Det översta lagret av jord blandas med mulken, medan vattnet fritt tränger in i rötterna och ger näring åt dem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

Det bästa alternativet för att mata gran anses vara introduktionen av torrt gödningsmedel. För att göra detta, häll den nödvändiga mängden substrat i hålen nära skaftet, fördela det jämnt och lossa det och blanda det med marken. Näringsämnen kommer gradvis att gå in i jorden, absorberas av rotsystemet, vilket främjar tillväxt och utveckling av växten.

Kompostte kan göras för en snabb effekt. Det görs mycket enkelt: ett glas vermikompost bör hällas med en hink vatten, blandas och förvaras i en dag. Efter 24 timmar kan infusionen användas, men varje liter måste fortfarande spädas med två liter vatten. Nu kan du vattna efedran. I denna form absorberas förbandet av granen mycket snabbare.

Gödselmedel för gran, som inte appliceras på rotzonen, utan sprutas direkt på trädets krona, är också effektiva . De används vanligtvis efter vintern för att ge ephedras nålar en ljus mättad färg och provocera vegetationen av nya skott. Detta kan dock också göras på sommaren: från mitten av juni till början av juli. Sådan förband absorberas också väl av växter och är fördelaktigt för tillväxt. Det är nödvändigt att använda sprayer en grumlig dag eller tidigt på morgonen, kvällstid och lugnt väder är också lämpliga.

På sommaren är det mycket viktigt för blå och vanlig gran att rengöra nålarna från det dammskikt som lägger sig på den vid den här tiden på året. Om det inte regnar tillräckligt ofta bör du skölja kronan flera gånger under säsongen med en vattenström från en slang.

Denna metod fungerar inte sämre än organiskt gödselmedel, eftersom luftutbyte återställs och alla vitala processer accelereras.

Bild
Bild
Bild
Bild

En oansvarig önskan att odla en vacker gran hemma så snart som möjligt kan leda till katastrofala konsekvenser och trädets död . Till exempel bör du inte övergödsla granen (särskilt med de föreningar som innehåller kväveföreningar). Om jorden på platsen är bördig är det bara nödvändigt att mata växten på våren och i en minimal mängd. Den viktigaste vården som det kräver är att vattna, lossa rotzonen och tvätta bort damm och smuts från nålarna.

Rekommenderad: