Varför Blir Granen Gul? Vad Ska Jag Göra Om Nålarna Torkar Efter Vintern? Orsaker Till Gulning Av Gran I Landet

Innehållsförteckning:

Video: Varför Blir Granen Gul? Vad Ska Jag Göra Om Nålarna Torkar Efter Vintern? Orsaker Till Gulning Av Gran I Landet

Video: Varför Blir Granen Gul? Vad Ska Jag Göra Om Nålarna Torkar Efter Vintern? Orsaker Till Gulning Av Gran I Landet
Video: Så här kan du pynta och pimpa din gran - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Varför Blir Granen Gul? Vad Ska Jag Göra Om Nålarna Torkar Efter Vintern? Orsaker Till Gulning Av Gran I Landet
Varför Blir Granen Gul? Vad Ska Jag Göra Om Nålarna Torkar Efter Vintern? Orsaker Till Gulning Av Gran I Landet
Anonim

Efter vintern ser många trädgårdsmästare en deprimerande bild: granens nålar på platsen har blivit gula. En liknande sjukdom förekommer ganska ofta och förvirrar barrträdsälskare. Orsakerna till att granen blir gul på våren eller hösten är ganska varierande.

Bild
Bild

Karakteristisk

Gran tillhör släktet med vintergröna barrträd av tallfamiljen. Dessa växter utmärks av sin opretentiöshet och livslängd. Trädet gillar inte torka och har utmärkt frostbeständighet. Gran är mycket förtjust i att plantera ägarna till sommarstugor och privata hus. Ephedra används också ofta i landskapsdesign . Det är allmänt accepterat att ät praktiskt taget inte är mottagligt för sjukdom.

Träd kan dock plötsligt börja smula, och deras nålar tappar sin vackra gröna eller blå nyans. Små och medelstora sorter är särskilt mottagliga för detta problem.

Bild
Bild

Orsaker

Det är viktigt att veta att en sådan sjukdom kan påverka skogen "skönhet" som transplanterats från skogen och förvärvats i plantskolan. Så orsakerna till nålarnas gulning och torkning är följande.

  1. Brist på fukt . Plantor som finns i tillfälliga behållare är ofta övertorkade. Efter transplantation i marken rotar sig därför inte trädet på grund av små rötter. Ephedra nålar med tiden börjar bli gula och falla av.
  2. Sen ombordstigning . Ett träd planterat på senhösten hinner inte slå rot i marken, medan nålarna fortsätter att avdunsta fukt. Som ett resultat uttorkas granen, vilket leder till sorgliga konsekvenser: unga skott dör, nålarnas färg blir brun och nålarna börjar smula ihop massor.
  3. Brännskador . En ung växt som exponeras på vintern utsätts för de negativa effekterna av direkt solljus. De reflekteras från den snövit "filten" och bränner praktiskt taget de unga nålarna på ett ungt träd.
  4. Skadedjur . Den farligaste av dem är sitkagranbladlössen. Många sorter av barrträd lider av det. Om ägaren till dacha märker att inte bara granens stam blir gul, utan också nålarna, signalerar detta ett angrepp av skadedjur. Inte mindre destruktivt för skogens "skönheter" är urinen från fyrbenta husdjur. Hundar och katter markerar ofta territorium, vilket leder till katastrofala konsekvenser för växten.
  5. Låga temperaturer . Under hård vinter kan ett ungt träd frysa, och på våren "snälla" ägaren av webbplatsen med en ovanlig färg på nålar. I det här fallet kommer trädet att försvinna av sig själv, och med värmen börjar nålarna återigen få en vacker grön eller blå nyans.
  6. Brist på mineraler . Särskilt bristen på magnesium påverkar nålarnas färg. Grenarna och topparna på gran som inte får tillräckligt med befruktning kan bli gula på sommaren, våren eller hösten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man botar?

För att trädet ska återfå sitt tidigare utseende är det nödvändigt att göra vissa procedurer. Så om små gula "fläckar" dök upp på ephedra i slutet av vintern är det tillräckligt att täcka det med ett speciellt material.

Vita bomullspåsar är lämpliga, som är utmärkta för luftgenomsläpplighet och reflekterar solens strålar.

Bild
Bild

Om granen har blivit gul och torkat ut av andra skäl än solbränna, måste du vara uppmärksam på följande rekommendationer

  1. Skynda inte att genast klippa av de gulnade grenarna. I de flesta fall återkommer skott med nålar av naturlig nyans på dem.
  2. Klipp försiktigt torra, livlösa kvistar med en motorsåg eller beskärningssax.
  3. Behandla granen med en insekticid- och fungicidlösning som hjälper dig att bli av med skadedjur.
  4. Vattna växten rikligt, särskilt om det finns en möjlighet att du överdriver den med mineralgödsel när du planterar. Dessutom är det nödvändigt att tillsätta en ampull med "Zirkon" i vattnet för bevattning, som kommer att fungera som en rotstimulator.
  5. Tills unga skott dyker upp är det bättre att inte mata växten.
  6. På morgonen och kvällen, ordna en "dusch" för kronan av ephedra.
  7. Behandla växten med ett antistressmedicin (Epin Extra) för att hjälpa växten att återhämta sig.
  8. Så snart granen börjar återhämta sig, applicera speciellt gödselmedel för barrträd sent på våren. Flytande och granulära formuleringar fungerar bäst.
Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare säger att på hösten blir nålarna också gula och torra från ålderdom . Poängen är att nålar har en egen "term". Efter 5 år börjar de falla av och ersätts av nya. I det här fallet är bilden som följer: granens topp är dekorerad med frodiga gröna grenar, och de nedre nivåerna får en gul nyans. Detta anses normalt och kräver inga specifika ingripanden. Det är dock fortfarande lämpligt att ta bort torkade grenar genom att klippa av dem vid stammen.

Rekommenderad: