Gurka äggstockar Blir Gula I Ett Växthus (28 Bilder): Vad Ska Man Göra När Embryona Blir Gula, Torkar Och Faller Av I Ett Polykarbonat Växthus? Orsaker Till Gulning

Innehållsförteckning:

Video: Gurka äggstockar Blir Gula I Ett Växthus (28 Bilder): Vad Ska Man Göra När Embryona Blir Gula, Torkar Och Faller Av I Ett Polykarbonat Växthus? Orsaker Till Gulning

Video: Gurka äggstockar Blir Gula I Ett Växthus (28 Bilder): Vad Ska Man Göra När Embryona Blir Gula, Torkar Och Faller Av I Ett Polykarbonat Växthus? Orsaker Till Gulning
Video: ODLA GURKA - tips och råd 2024, April
Gurka äggstockar Blir Gula I Ett Växthus (28 Bilder): Vad Ska Man Göra När Embryona Blir Gula, Torkar Och Faller Av I Ett Polykarbonat Växthus? Orsaker Till Gulning
Gurka äggstockar Blir Gula I Ett Växthus (28 Bilder): Vad Ska Man Göra När Embryona Blir Gula, Torkar Och Faller Av I Ett Polykarbonat Växthus? Orsaker Till Gulning
Anonim

Tyvärr måste trädgårdsmästare hantera situationer när embryon av gurkor som odlas i växthus av polykarbonat och andra material blir gula, torra och faller av.

Du kan förhindra sådana fenomen genom att veta exakt varför de händer och vad du ska göra åt det. Erfarna trädgårdsmästare har en hel arsenal av effektiva verktyg för att lösa problemet med äggstockarna i tid.

Möjliga orsaker

Källorna till problemen i fråga kan delas in i tre huvudkategorier. Om framtida frukter är dåligt bundna på unga gurkor och äggstockarna är för små och inte växer eller försämras, leder det i överväldigande majoritet av fallen till:

  • olämpliga förutsättningar för att hålla grödor i ett växthus (växthus);
  • brott mot reglerna för vård av unga växter;
  • sjukdomar och skadedjur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Snabb gulning av äggstockarna kan provocera många sjukdomar . Och de ledande positionerna i deras lista är upptagna av bakterioser … Dessutom uppstår problem ofta på grund av att rötterna ruttnar, det vill säga vi pratar om en så farlig sjukdom som rotröta. Dessutom ser växten oftast helt frisk ut förutom att dess toppar börjar torka ut lite.

Om vi analyserar biologiska orsaker är det värt att notera att de vanligaste skadedjuren inkluderar:

  • spindelkvalster;
  • bladlus;
  • loppan är svart;
  • vitfluga.

Naturligtvis måste du veta vad du ska göra för att bevara äggstockarna och säkerställa en bra skörd. I det här fallet är det viktigt att ta hänsyn till aktivitetstopparna för olika skadliga insekter, på grund av vilka embryona torkar, vissnar och så småningom faller av . Sådana perioder brukar falla mitt på sommaren. Till exempel övervintrar bladlöss i ogräs och väljer rotens del av bladen för detta. På våren börjar skadedjuret sprida sig i rekordfart över hela platsen.

En spindelkvalster kan vara obemärkt under lång tid. Men om hans väv har dykt upp på växterna, kan de dö mycket snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dåliga förhållanden

Det är ingen hemlighet att hela tillväxten och utvecklingen av gurkor i ett växthus ger normal belysning, optimala temperaturförhållanden och fuktighetsnivåer. Att ignorera en av dessa faktorer kan leda till att äggstockarna börjar gulna massor. Och först och främst är det värt att uppmärksamma bristen på belysning.

Brist på solljus leder oundvikligen till avbrott i fotosyntesen i bladen på alla växter. Detta orsakar i sin tur problem med fruktbildning. Gurkor har helt enkelt inte tillräckligt med styrka för att bilda fullvärdiga äggstockar, och de börjar kasta de växande frukterna. Brist på ljus är oftast konsekvenserna av tät plantering, liksom förorening av växthuset och dess felaktiga placering på platsen.

Som praktiken visar strävar ofta efter oerfarna trädgårdsmästare efter att plantera det maximala antalet växter i minimiområdet . Gurkor under sådana förhållanden lider av brist på både ljus och fukt och näring. Planteringshastigheten för den beskrivna kulturen är högst 4 buskar per 1 kvadratmeter. När man avviker från det rekommenderas att tunna ut trädgårdsbädden så att de återstående buskarna fortsätter att utvecklas aktivt, äggstockarnas gulning slutar.

För höga och för låga temperaturer är oacceptabla . Normen när det gäller gurkor anses vara en termometeravläsning i intervallet från 18 till 30 grader över noll . I vissa fall är det möjligt att öka den övre tröskeln med 5 enheter. Kraftiga temperaturfluktuationer kommer inte heller att vara mindre destruktiva.

Som regel är en stor skillnad mellan dagtid och nattetid karakteristisk vid odling av grödor i det öppna fältet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liknande problem kan dock uppstå vid användning av växthus. Oftast observeras detta på våren, när skyddet värms upp under dagen och svalnar kraftigt på natten på grund av den ganska låga lufttemperaturen. Som ett resultat av banal hypotermi hos gurkor kan äggstockarna lida. Det rekommenderas att använda speciella sensorer för temperaturkontroll. Sådan utrustning kommer dock inte att vara prisvärd för varje trädgårdsmästare, och därför föredrar många amatörer att använda vanliga termometrar.

Nästa anledning till problemen som övervägs är otillräcklig luftfuktighet i växthuset .… De optimala indikatorerna i detta fall anses vara 60-75%. Förutsägbart älskar gurkor högt fuktinnehåll eftersom de är av tropiskt ursprung. Samtidigt är det viktigt att ta hänsyn till att om det börjar bildas droppar på väggarna, kommer kondens oundvikligen att dyka upp på bladen, vilket leder till deras förfall och brännskador. Naturligtvis, under sådana förhållanden, blir de formande frukterna gula och försämras snabbt.

Med hög luftfuktighet tvingas växten att rikta alla sina krafter, först och främst, till överlevnad. Men det bör komma ihåg att händelser kommer att utvecklas på ett liknande sätt med alltför torr luft i växthuset. Följande åtgärder gör att du kan undvika allvarliga konsekvenser, beroende på problemets art:

  • vid varmt väder är det nödvändigt att spraya löken av gurkor, helst två gånger om dagen, du kan också placera behållare med vatten i växthuset;
  • Om det uppstår kondens på skyddet, rekommenderas det starkt att ta bort det och regelbundet ventilera rummet.

Gula äggstockar kan vara en följd av problem med växtbestämning. Och kärnan i problemet ligger i fel val av sort. För växthusförhållanden rekommenderas det att överväga parthenocarpic sorter av gurkor. Detta tillvägagångssätt beror på att dessa sorter kännetecknas av övervägande kvinnlig blomning, vilket utesluter behovet av insekter för att delta i pollineringsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När man planterar sorter som pollineras av bin, kommer det att vara nödvändigt att säkerställa deras fria tillgång till växter. Förutom att alla dörrar och ventiler måste vara öppna kan behållare med en lösning av honung eller sockersirap placeras i rummet. Ett annat effektivt botemedel är att sprida vattenmelon och melonskal runt buskarna . Nackdelen med denna metod är att ett sådant bete sannolikt kommer att intressera både bin och myror. Ett annat sätt att lösa problemet är att manuellt pollinera växterna. Du kan utföra alla nödvändiga operationer med en mjuk borste. Det är med henne som pollen överförs mellan han- och honblommor.

Förutom alla ovanstående inkluderar listan över de beskrivna orsakerna också brist på växtföljd i växthuset som används för att odla gurkor . Om bara gurkor odlas i den, kommer jordutarmning oundvikligen att börja med parallell fyllning av jorden med patogena bakterier. Omväxlingen mellan odlade grödor gör det möjligt att undvika problem, vars lista också innehåller utseendet på gula äggstockar. De gör detta enligt samma regler som i det öppna fältet.

I vissa situationer är det omöjligt att växla, och växthuset används endast för gurkor. Samtidigt kommer det att vara nödvändigt att byta det fertila skiktet med ett djup av minst 30 cm varje år.

Dessutom är den viktiga punkten sådd av gröngödsel. Efter skörd av gurkor rekommenderas att plantera baljväxter, senap eller vintervete. På senhösten, innan blomningen, måste du gräva upp marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Felaktig vård

Oftast är äggstockarnas gulhet resultatet av ett brott mot reglerna för vård av gurkor i olika stadier av växtutveckling . Det är viktigt att ta hänsyn till att den beskrivna kulturen kan reagera extremt smärtsamt på eventuella avvikelser. Och först och främst är det värt att fokusera på felaktig vattning. När man bevattnar jorden i ett växthus är det viktigt att inte ignorera följande viktiga punkter:

  • temperaturen på det använda vattnet bör ligga i intervallet från 22 till 27 grader;
  • i värmen fuktas jorden dagligen och i grumligt väder - med ett intervall på 3-4 dagar;
  • förbrukning - från 8 till 10 liter för varje vuxen buske.

Äggstockarna blir gula, och i vissa fall kan du till och med förlora skörden om:

  • häll kallt vatten över gurkor;
  • regelbundet vattendragning av marken;
  • ger inte tillräckligt med fukt i värmen.

Nästa nyckelfaktor är brott mot utfodringsregler .… Det är viktigt att komma ihåg här att både brist och överskott av gödningsmedel är lika skadliga för gurkor. Du kan skada äggstockarna om du matar jorden utan att ta hänsyn till de viktigaste punkterna.

  • Kväve är en viktig faktor för normal växtodling . Örtinfusioner, liksom en lösning av mullein i förhållandet 1:10 och urea, hjälper till att säkerställa dess innehåll i jorden. Det bör erinras om att du bara kan mata växten med dem före blomningen.
  • I blomningsstadiet och fruktbildningen ökar behovet av fosfor, magnesium och kalium . Från det att knoppen föds och fram till slutet av frukten appliceras gödningsmedel varannan vecka.
  • Partenokarpiska arter utmärks av sin speciella "frosseri ". När man tar hand om dem fördubblas matningshastigheten under normala väderförhållanden och 2, 5 gånger under torra tider.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett lika kritiskt fel kan vara grov lossning av jorden . I ett försök att behålla jordens löshet till varje pris försummar vissa trädgårdsmästare försiktighet. Detta leder ofta till skador och efterföljande död av några av rötterna. Förutsägbart, som ett resultat, har växten inte tillräckligt med styrka för den fortsatta utvecklingen av äggstockarna.

En annan orsak till de beskrivna problemen kan vid första anblicken verka obetydliga. Men i praktiken kan det ofta påverka fruiting negativt. Det här handlar om tidig skörd . Faktum är att övervuxna frukter tar en stor mängd näringsämnen från växten, som då helt enkelt inte räcker till för full utveckling av nya äggstockar. I det här fallet blir det lättare att bli av med det senare. Problem kan förebyggas om de under perioden med aktiv mognad av gurkor tas bort var 2-3: e dag.

Förutom allt som redan anges är det nödvändigt att fokusera på om de skadliga konsekvenserna av att försumma proceduren för bildning av gurkbuskar . Som regel möter nybörjare trädgårdsmästare liknande problem. De uppmanas att inte glömma att när de odlas i ett växthus förlorar växten sin förmåga att bilda sig självständigt. Med tanke på detta är det nödvändigt att ta bort några av fransarna. Kompetent utförande av sådana operationer förhindrar effektivt gulning av äggstockarna och deras död ..

Gurka buskar bildas i flera steg. Dessutom bestäms nyanserna i var och en av dem av kulturens särdrag. Vissa sorter skiljer sig åt genom att de själva växer väldigt snyggt med ett relativt litet antal sidoskott. Med andra ord växer de inte och leder därför alla krafter till bildandet och utvecklingen av äggstockar och frukter.

Samtidigt växer andra familjemedlemmar i verklig skala. Och om nypning inte utförs i sådana situationer kommer det att dyka upp för många embryon, varav några oundvikligen blir gula och snabbt faller av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur hanterar man sjukdomar?

Om symptom på sjukdomar uppträder i form av gula äggstockar, bör effektiva åtgärder vidtas omedelbart. I sådana situationer används både folkliga och moderna kemikalier framgångsrikt. Behandling, beroende på orsaken till problemet, inkluderar följande behandling:

  • från röta - preparat innehållande koppar (Ordan, Abiga-Peak, HOM och andra);
  • med gurka mosaik - eliminering av infekterade skott och buskar, det är viktigt att komma ihåg att det sista stadiet av denna sjukdom är gulning av äggstockarna;
  • med cladosporium - sprutning med så beprövade lösningar som "Pseudobacterin" och "Gamair".

En annan sjukdom som är farlig för äggstockarna är bakterios … Det utvecklas som regel med en kombination av två faktorer samtidigt: hög luftfuktighet och tät plantering av gurkor. Det är värt att påminna om att det första och tydliga tecknet på bakterios är utseendet på formlösa fläckar på lövverket. Nästa steg i utvecklingen av infektionen är gulning och snabb vissning av färg och äggstockar. De drabbade elementen avlägsnas omedelbart och de skurna platserna behandlas med en svag lösning av kaliumpermanganat.

Förebyggande sprutning hjälper till att förhindra utvecklingen av denna farliga sjukdom. Samtidigt används lösningar av Bordeaux -vätska (1%) och suspensioner av kopparoxiklorid (0,4%) framgångsrikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För snabb behandling av bakterios används effektiva medel, såsom:

  • Pharmayod;
  • Actellik;
  • Bayleton;
  • Fitolavin-300;
  • "Klimat";
  • "Fas".

Bland annat är det viktigt att uppmärksamma sådana svullnader som mjöldagg. Det är en följd av överdriven luftfuktighet i växthuset, liksom plötsliga temperaturfluktuationer och tät plantering av växter. För att förhindra gulning och död av begynnande frukter i sådana situationer är det nödvändigt:

  • stoppa bevattning och befruktning först i en vecka;
  • för att behandla de drabbade områdena av växter med varma lösningar "Oxychoma" eller "Topaz".

En annan orsak till de beskrivna besvären är vattendämpning av jorden till följd av överdriven vattning. För att rätta till situationen i sådana fall kan du använda följande manipulationer:

  • lägga ut adsorbenter på sängarna i växthuset (vanlig mossa är väl lämpad), som snabbt och effektivt absorberar överflödig fukt;
  • tillfällig (tills det översta lagret av jorden torkar) avbrytande av vattning;
  • organisation av högkvalitativ ventilation av växthuset;
  • ta bort gamla löv längst ner på buskarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Pestkontroll

En av gurkornas farligaste fiender är spindelmiten. Det är därför det rekommenderas att ägna särskild uppmärksamhet åt kampen mot detta skadedjur. Det sätter sig som regel på bladens undersida och suger aktivt ut plantan. Ett tecken på infektion är utseendet på en karakteristisk spindelväv, och dess ägare bör omedelbart kasseras. I det första skedet är det mest effektiva:

  • tvålösning, som innehåller 3 msk. l. krossad tvätttvål och 10 liter vatten;
  • infusioner av celandine, maskros toppar och även yarrow;
  • lökinfusion, för dess beredning behöver du 80 g hackad lökmassa och 10 liter vatten, infunderat i en dag;
  • vitlökstinktur - 50 g krossad produkt per 20 liter vatten, denna lösning måste infunderas inom 24 timmar.

En effektiv förebyggande åtgärd i kampen mot denna kval är djupgrävning av jord i växthuset. Samtidigt används ångning och frysning av jorden. Kardinalmetoden är att helt ersätta substratet.

En annan farlig fiende av gurkor är bladlöss. I det här fallet är det initialt nödvändigt att komma ihåg att skadedjuret har många naturliga fiender. Snabbt nog för att bli av med bladlöss i växthuset hjälper:

  • Nyckelpigor;
  • snörning;
  • sväva flugor;
  • öronblommor;
  • rovgetingar.

Som praktiken visar, de farligaste för bladlöss och följaktligen de mest effektiva i kampen mot det är nyckelpigor . De samlas noggrant över hela platsen och transporteras till växthuset och släpper dem så nära de drabbade områdena som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa effektiva sätt att bli av med bladlöss, på grund av vilken äggstockarna blir gula, är i att plantera växter som kan stöta bort detta skadedjur … Det är känt att vara intolerant mot de flesta trädgårdsblommor. till exempel ringblommor, samt följande örter:

  • mynta;
  • senap;
  • Koriander;
  • basilika.

Sådana naturliga avstötningsmedel planteras både runt växthusets omkrets och direkt mellan gurkasängarna. Dessutom använder många erfarna trädgårdsmästare framgångsrikt vissa infusioner.

  • Lök … Fyll en hink halvvägs med lökskal och täck den med vatten. Under dagen infunderas denna lösning i direkt solljus. Därefter filtreras det och späds ut med vatten till en total volym av 10 liter. Denna produkt används både för sprutning och för bevattning.
  • Peppar … Hacka eller hacka så fint som möjligt 1 kg varm peppar och häll den resulterande massan med tre liter vatten. Den måste tillagas på låg värme i en timme. Den beredda blandningen värms i 48 timmar. Nästa steg är att filtrera produkten, späda ut den med vatten och använda den. För 5 liter vatten räcker det med ett halvt glas pepparinfusion. Förresten, det kan förvaras i kylskåpet genom att hälla det i mörka flaskor eller burkar.
  • Vitlök maskros . För att förbereda det behöver du ett halvt kilo maskrosplattor (med rötter). Allt samlat material måste hackas och gnidas sedan 3 medelstora vitlökhuvuden. Den resulterande massan i en hink eller någon annan lämplig behållare hälls med varmt vatten och blandas väl. Det återstår först efter två timmar att sila lösningen och spraya den på gurkbuskar som drabbats av bladlöss.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Genom att analysera de viktigaste och mest effektiva sätten att förhindra utseendet av gula äggstockar är det värt att överväga att det initialt är nödvändigt att jämna ut temperaturfallet i växthuset. Detta kräver:

  • på varma dagar, ordna god ventilation av rummet;
  • vid kalla snäpp på natten, ta in heta stenar i växthuset;
  • om ett kraftigt temperaturfall förekommer täck buskarna med fiberduk för isolering.

Det är också viktigt att komma ihåg det långvariga kalla snaps är skadliga för den beskrivna kulturen . För att förhindra extremt negativa konsekvenser tillåter byggandet av ett tillfälligt skydd av film över växthuset. En annan effektiv åtgärd är introduktionen av tillväxtstimulerande medel, vilket maximerar växternas immunitet. En annan viktig punkt är att förhindra överpollinering av sortgurkor med hybridprover.

Glöm naturligtvis inte den konstanta kontrollen av luftfuktigheten i luften och jorden i växthuset, liksom reglerna för att göra olika förband.

Rekommenderad: