När Ska Man öppna Thuja Efter Vintern? När Ska Man Ta Bort Skyddet På Våren Från Vintern Thujas I Moskva -regionen, I Sibirien Och I Andra Regioner?

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man öppna Thuja Efter Vintern? När Ska Man Ta Bort Skyddet På Våren Från Vintern Thujas I Moskva -regionen, I Sibirien Och I Andra Regioner?

Video: När Ska Man öppna Thuja Efter Vintern? När Ska Man Ta Bort Skyddet På Våren Från Vintern Thujas I Moskva -regionen, I Sibirien Och I Andra Regioner?
Video: How to Prune Your Arborvitaes Like a Pro! 2024, April
När Ska Man öppna Thuja Efter Vintern? När Ska Man Ta Bort Skyddet På Våren Från Vintern Thujas I Moskva -regionen, I Sibirien Och I Andra Regioner?
När Ska Man öppna Thuja Efter Vintern? När Ska Man Ta Bort Skyddet På Våren Från Vintern Thujas I Moskva -regionen, I Sibirien Och I Andra Regioner?
Anonim

Prydnads trädgårdsskötsel representeras av många typer av växter, men thuja är särskilt populär bland landskapsdesigners. Denna vintergröna buske kan nå olika höjder, och tack vare de täta nålarna med en fjällig struktur kan den ges ursprungliga former. För att odla thuja hemma måste du anstränga dig mycket, medan särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att förbereda trädet för övervintring och tidigt avlägsnande av skyddsrummet på våren.

Bild
Bild

Särdrag

Thuja är ett av de vackraste barrträdet, vilket inte bara ger bakgården ett attraktivt utseende, utan också fräschar upp luften väl. Därför planterar många denna buske i sina dachas. De första åren efter plantering är kulturen särskilt krävande att ta hand om . För att den inte ska frysa på vintern täcker trädgårdsmästare den på ett speciellt sätt. Sedan, på våren, måste trädet befrias från skydd, avlägsna täckmaterialet. Detta måste göras korrekt, annars kan en thuja som framgångsrikt överlevt vintern omedelbart dö av de första stekande solstrålarna.

Det första året efter avstigning rekommenderas att isolera thuyu -brunnen. För att ytterligare förhindra frysning av rotsystemet måste du utföra riklig mulching. Grenarna är snyggt bundna till stammen och allt är inslaget i ett speciellt täckmaterial som låter ljus passera igenom. Om busken är gömd under ett skydd som inte tillåter solens strålar, kommer växtens fotosyntesprocess att störas, vilket kommer att leda till döden.

Efter att trädet framgångsrikt har övervintrat är det viktigaste att förbereda det inför de första vårstrålarna . Det speciella med detta förfarande är att det måste utföras långsamt, med beaktande av de grundläggande reglerna. Det är omöjligt att omedelbart ta bort skyddet med uppvärmning, thuja kan i det här fallet lida mycket - torka ut, bli gul eller få brännskador.

Experter rekommenderar att du installerar ytterligare sköldar som skuggar barrväxten efter att täckmaterialet har tagits bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Thuja bör öppnas efter vintern, oavsett sortens egenskaper, under våren när snön har smält helt från marken. Samtidigt kan du i Moskva -regionen öppna träd efter vinterhem omedelbart med uppvärmningen, men i Ural och Sibirien kan inpackade grödor endast öppnas efter uppvärmning av jorden … I dessa regioner kan du inte ta bort skyddet efter de första solstrålarna, eftersom de kommer att orsaka betydande skador på trädet.

Efter övervintringen försvagas växten och kan snabbt dö av den soliga solen. Så till exempel i Sibirien, barrgrödor, när de får vårbrännskador, förlorar sin dekorativa effekt, så om du skyndar dig och snabbt öppnar dem kan du permanent förlora "häcken" i trädgården.

Erfarna trädgårdsmästare öppnar vanligtvis thuja efter att deras rotsystem är helt väckt . Detta kan bestämmas av utseendet på de första svullna knopparna på buskar och lövträd. Det är särskilt viktigt att övervaka tillståndet av thuja efter övervintring under de första 2-3 åren, eftersom det vid denna tidpunkt kan bli gult, kasta nålarna och torka ut. Det är lämpligt att öppna unga plantor gradvis och öka tiden varje dag. Detta gör att trädet kan anpassa sig till nya klimatförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Thuja bör vattnas rikligt efter öppnandet på våren. Detta beror på det faktum att busken under påverkan av de första solstrålarna börjar växa och utvecklas aktivt, så rotsystemet behöver mycket fukt. Vattning görs bäst på morgonen eller på kvällen (de första 10 dagarna vattnas plantorna två gånger om dagen). Dessutom bör sprinkling (sprutning) av grödan utföras en gång i veckan. På våren, efter att täckmaterialet har tagits bort, bör thujan också förses med följande omsorg.

  • Kompostering . Detta förhindrar att jorden torkar ut nära rotcirkeln, som är täckt med torv, grangrenar och sågspån. På vintern skyddar mulch växten från frost och på sommaren - från den soliga solen.
  • Lossar jorden . Periodiskt, runt trädet, är det nödvändigt att lossa jorden till ett djup av 10 cm - detta kommer att bidra till bättre tillväxt och utveckling av växten.
  • Toppdressing . Det rekommenderas att gödsla prydnadsgrödor två gånger om året: på våren och i slutet av sommaren. Denna period löper vanligtvis från början av maj till slutet av augusti. Thuja kan matas med olika spårämnen. Men det är lämpligt att köpa fungicida preparat och komplexa gödningsmedel avsedda för barrgrödor.
  • Beskärning . Efter att thujan har öppnats är det viktigt att i tid beskära sjuka, gamla och torra grenar. Tack vare detta kommer trädet att kunna förnya sig med nya skott och börja växa snabbare. Dekorativ beskärning kan också hjälpa till att forma din gröda.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom är det på våren nödvändigt att utföra förebyggande åtgärder som syftar till att skydda växter mot sjukdomar och insekter. Oftast besprutas prydnadsbuskar med preparat som innehåller koppar; Bordeaux -vätska är också väl lämpad. Sprutning ska helst göras efter sanitär beskärning.

Om gamla, ruttna, döda och svampväxter hittas i trädgården på våren tas de bort och stubbarna rotas upp och bränns.

Möjliga problem

Varje sommarboende vill se sin plats livlig under våren, och i det här fallet pekar den vintergröna skönheten-thuja på tecken på uppvaknande. Men ibland händer det att du efter vintern kan förvänta dig besvikelse - prydnadsbuskar har dött eller blivit gula.

Det kan finnas många anledningar till detta. Till exempel ändrar ett träd sin gröna färg till en onaturlig nyans (brons, gyllene) på egen hand när årstiderna ändras. Om thujan på våren inte bara blev gul, utan också fick ett deprimerat utseende, blev torrt och skört, så är detta en allvarlig signal som indikerar att akuta åtgärder behövs. Till att börja med bör du utföra sanitär beskärning och applicera kvävegödsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta efter vintern blir buskar gula på grund av felaktig vård. Om en oerfaren trädgårdsmästare öppnar thuja för tidigt efter övervintringen, kan det bli solbränna, varefter den dör. För att förhindra detta, efter att du har tagit bort täckmaterialet bredvid thuja, måste du installera speciella sköldar som skuggar växten.

En bronsfärg på nålarna visas på våren på grund av att trädet upplevde brist på fukt under hösten . Som ett resultat "gick växten" på vintern oförberedd, och med värmens början är det svårt för den att återfå styrka och starta aktiv tillväxt.

En speciell bevattningsregim, beskärning av skadade grenar och befruktning hjälper till att återställa buskens tidigare skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall kan thuja bli svart efter vintern, den vanligaste orsaken till detta är avföring från djur. De områden av nålarna, där urinen från katter och hundar får, börjar mörkna snabbt. Först dyker små mörka fläckar upp, som ligger kaotiskt, sedan smälter de samman till en stor fläck.

Om sådant inte ersätts i tid kommer nederlaget att bli omfattande och trädet kommer inte att kunna räddas i framtiden . Med små skador rengörs grenarna med vatten, sedan installeras staket nära planteringarna, vilket begränsar djurens tillgång till thujas och matning med en tillväxtstimulator utförs.

Rekommenderad: