När Ska Man öppna Björnbär Efter Vintern? När Kan Du Skjuta Ett Skydd På Våren I Förorterna I Mittfältet Och I Ural? Vid Vilken Temperatur Ska Den öppnas?

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man öppna Björnbär Efter Vintern? När Kan Du Skjuta Ett Skydd På Våren I Förorterna I Mittfältet Och I Ural? Vid Vilken Temperatur Ska Den öppnas?

Video: När Ska Man öppna Björnbär Efter Vintern? När Kan Du Skjuta Ett Skydd På Våren I Förorterna I Mittfältet Och I Ural? Vid Vilken Temperatur Ska Den öppnas?
Video: Growing Blackberries In Containers - The Complete Guide To Growing Blackberry 2024, April
När Ska Man öppna Björnbär Efter Vintern? När Kan Du Skjuta Ett Skydd På Våren I Förorterna I Mittfältet Och I Ural? Vid Vilken Temperatur Ska Den öppnas?
När Ska Man öppna Björnbär Efter Vintern? När Kan Du Skjuta Ett Skydd På Våren I Förorterna I Mittfältet Och I Ural? Vid Vilken Temperatur Ska Den öppnas?
Anonim

Björnbär, som de flesta buskbärsgrödor, kräver skydd för vintern. Om detta inte är gjort riskerar du att sakna några buskar, redo för ytterligare tillväxt och utveckling. Det enda undantaget är Greater Sochi - den varmaste regionen (distriktet) i Ryssland: temperaturer under noll finns ett under även i februari.

Bild
Bild

Påverkande faktorer

Vid minusgrader bör björnbär vara täckta . Detsamma gäller nollmarkeringen. Helst, om skyddet inte används vitt, reflekterar solens strålar, men färgat eller till och med svart - på en solig dag värms det upp, och i en isig vind är uppvärmning av filmen eller tyget en allvarlig hjälp i kampen mot kylan.

Detta förhindrar att grenarna fryser, minskar den tid de tillbringar i kylan, från vilken du inte kan skydda dig på natten.

Bild
Bild

Filmen eller tyget måste vara vattenavvisande, dränering. Om det på dagtid, vid + 3 ° C, kom en regnstorm, och på morgonen sjönk temperaturen, till exempel, till -5 ° C, då fryser det inte torra, genomblötta genom tyget. Och med det överförs kylan till grenarna som upplever kall stress . Upprepade frost kan förstöra några av de fortfarande levande grenarna.

Bild
Bild

I framtiden, när det i mars är ett temperaturhopp uppåt, och under dagen visar termometern, säg, + 11 ° С (särskilt sådana väderförändringar sker i de södra regionerna), då kommer grenarna som är för tidigt att öppna på grund av frost att börja ruttna på grund av ackumulerad fukt. Om några av dem redan har dött ut på grund av frost, kan de locka till sig mögel, mikrober och svampar, som alltid kommer att spridas till fortfarande levande, friska lignifierade skott.

Månaderna från november till mars inklusive kännetecknas av hög luftfuktighet. Det regnar ofta i de södra regionerna, snödrev förekommer i Rysslands norra och centrala regioner. Periodvis töar snön och den bildade isen - under perioden med de så kallade anticyklonerna. Skyddets ogenomtränglighet är särskilt viktig när det gäller inte bara avlägsnande av fukt, utan faktiskt vattentätning.

Bild
Bild

Den bästa lösningen är polyeten, det värsta är bomullstyg, mellanprodukten är halvsyntetiskt tyg , till exempel agrofibrer, från vilka våtservetter tillverkas. Agrofibre låter sig inte översvämmas helt, till botten, dessutom "andas" det och släpper in luft, vilket inte kan sägas om polyeten, oljeduk och liknande material. Polyeten och oljeduk skrynklig, bildar gropar på toppen av skyddet, samlar vatten, från vilket i sin tur is fryser, vilket gör täckskiktet tyngre.

Det är viktigt att inte bara skydda sig mot vinden, utan också att inte låta skyddet bli blött genom det första regnet eller dimman.

Bild
Bild

Nyckeldatum

Just den period för vilken björnbär tar skydd för vintern omfattar alla tre vintermånaderna och åtminstone andra halvan av november och första halvan av mars. Den bildar fyra hela månader, under vilka både björnbär och druvor och andra grödor som liknar dem - eller vagt liknar dem - måste täckas. Detta är den kortaste perioden - främst för Stavropol -territoriet och republikerna i norra Kaukasus (inom Ryssland).

För Krasnodar -territoriet och Adygea flyttas datumen till början av november respektive slutet av mars. För Rostov -regionen, Kalmykia, Astrakhan och Volgograd -regionerna - 1 november och sista dagen i mars. För andra regioner i Volga -regionen och Central Black Earth -regionen - de sista dagarna i oktober och de första dagarna i mars.

Ju längre norrut, desto längre måste björnbären spendera under en film eller under agrofiber.

Bild
Bild

Om onormalt varma dagar inträffar - till exempel fanns det fall då temperaturen plötsligt hoppade till +15 i låglandsregionerna i Dagestan och Tjetjenien i mitten av januari - då kan du öppna björnbärsbuskarna den dagen så att överflödig fukt kommer att försvinna bort. Faktum är att ju mindre fukt, desto lägre är chanserna för buskarna att frysa under frost på natten.

Växter har inte sin egen värmekälla - även om björnbärsbusken, som vilken levande organism som helst, har andning: syre förbrukas och koldioxid frigörs. Därför är varje procent relativ luftfuktighet viktig här: optimal luftfuktighet är när växten befinner sig i förhållanden nära naturliga . Om du hoppar över dessa dagar berövas växterna chansen att bli av med överflödig fukt, vid vilken luftens relativa fuktighet under filmen passerar 90% -märket.

Bild
Bild

Upplysningstid med hänsyn till regionen

Så, i södra Ryssland, efter vintern, tas täckmaterialet bort från mitten av mars till de första dagarna i april. För Moskva -regionen flyttas denna period till mitten eller slutet av april - styrs av vädret. Nästan hela mellersta remsan av landet - inklusive regionerna vid 50-57 paralleller av jordklotet upp till Ural - faller inom denna period. Om vädret inte var särskilt bra och våren var sen, kan buskens öppningsdatum flytta mycket nära 1 maj.

Bild
Bild

När det gäller Uralregionerna och södra delen av västra Sibirien flyttas datumet för avlägsnande av agrofibrer till siffror någonstans mellan 1 och 9 maj. Detsamma gäller Leningrad -regionen, södra Komi -republiken, Kostroma och ett antal andra regioner som främst ligger i taiga. För östra Sibirien, dess södra del, som inte fångas av permafrost, skjuts tidsfristen till mitten av maj, i andra regioner, inklusive Murmansk-regionen och sydöstra Ryssland, bör björnbär öppnas i slutet av maj.

Men i permafrostzonen tinar marken på en spadebajonett. Odling av alla trädgårdsodlingar utan bulkmark som höjs över marknivån, utan ett växthus uppvärmt till ett litet "plus" är extremt svårt.

Rekommenderad: