Lila Sorter (67 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Aukubafolia" Och "Olympiada Kolesnikova", "Federico Garcia Lorca" Och "Bogdan Khmelnitsky"

Innehållsförteckning:

Video: Lila Sorter (67 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Aukubafolia" Och "Olympiada Kolesnikova", "Federico Garcia Lorca" Och "Bogdan Khmelnitsky"

Video: Lila Sorter (67 Bilder): Beskrivning Av Sorterna
Video: LEGO Automatic Liftarm Sorter LS-L407 2024, Maj
Lila Sorter (67 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Aukubafolia" Och "Olympiada Kolesnikova", "Federico Garcia Lorca" Och "Bogdan Khmelnitsky"
Lila Sorter (67 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Aukubafolia" Och "Olympiada Kolesnikova", "Federico Garcia Lorca" Och "Bogdan Khmelnitsky"
Anonim

Lila är en av de mest förekommande buskarna i trädgårdar, om än något trångt av andra växter. Valet av dess sorter är dock mycket svårt.

Bild
Bild

Arter, sorter och deras egenskaper

Börja en konversation om lila sorter, det bör nämnas att denna kultur kännetecknas av frodiga och ljusa blommor, en behaglig lukt. Det finns 30 typer av odlade buskar kända. Men följande sorter av syren odlas oftast i trädgårdar:

  • Kinesiska;
  • vanlig;
  • Amur;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Ungerska;
  • Himalaya;
  • Persiska.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom dessa grupper, uppfödda av professionella uppfödare, är vildväxande underarter också vanliga . Det är inte nödvändigt att bekanta sig med den botaniska beskrivningen och noggrant studera varje art för att få en fullständig förståelse av kulturen. Det räcker att titta på fotografierna - det kommer genast att bli klart hur vackert det är. Till exempel kan Meyers syren inte skryta med en särskilt stor tillväxt. Men den blommar två gånger med bildandet av en massa rosa-lila blomställningar. Det noteras att en sådan växt ger en ihållande sötaktig doft. Tillväxten på 12 månader under gynnsamma förhållanden kan nå 10 cm. Busken skadas inte av frost, älskar solljus. Maxhöjden är 120 cm. Utseendet är attraktivt med valfritt antal exemplar planterade bredvid.

Bland de bästa sorterna kan man med säkerhet nämna " Monge " … Kulturen anses vara ett värdigt val för att dekorera trädgårdslandskap. Vid blomning bildas många lila blomställningar med en röd nyans. Även starkt solljus kommer inte att skada busken.

En annan attraktiv egenskap hos "Monge" är dess kompakthet: tillväxten av en vuxen växt når 260 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett bra resultat kan ge " Kapten Balte " … Detta är en bred, knäböjande växt, vars blomställningar är fantastiska. De är målade i en lila-rosa ton, där det erfarna ögat får en blåaktig nyans. Sorten är inte för nyckfull, den ger en kraftfull doft. På våren är busken täckt med brett mörkgrönt lövverk. Ett attraktivt utseende är också kännetecknande för sorten. " Aucubafolia " … Dess blommor är målade i en lila-lila ton. Ljusa ränder på ljusa lövverk tilltalar en mängd olika observatörer. Det ursprungliga inslaget i denna kultur är de gula ränderna och fläckarna av samma färg spridda över bladen. "Aucubafolia" växer till stora höjder.

Bild
Bild
Bild
Bild

OS i Kolesnikov producerar blommor av en delikat lila färg. De verkar vrida sig i motsatta riktningar. Knopparna är mörkare än blommorna. Blomningstiden är mycket lång. Lilans höjd når 3 m, ibland lite mer. Ha " Kommunismens gryning " stora, tunga blomställningar bildas. De är populära bland människor på grund av deras känsliga blandning av röda, lila och lila. Buskar av denna typ växer inte mer än 2 m. Blombladen liknar skruvar. När blomningen är över böjer de sig. Blommor på "Zarya Kommunizma" bildas under det fjärde utvecklingsåret. De kan vara både enkla och frotté, de har olika subtila nyanser. Mycket bra resultat erhålls på svagt sur eller neutral mark. Grundvattennivån är också av stor betydelse.

Huvudapplikationen är bildandet av trädgårdskompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mängd " Ludwig Shpet " - eller annars, " Till minne av Ludwig Shpet " - bildar knoppar av mörklila färg med en lila nyans. Blommor är färgade på ungefär samma sätt, deras tvärsnitt når 2, 6 cm. Doften är ganska attraktiv. Buskarna på Shpet blommar rikligt, men sent, blir höga och raka. Ett bra alternativ kan betraktas som ett spretigt Michelle Buchner … Terryblommor luktar starkt. Runt mitten av blomman är färgen något ljusare. Kronbladen är något spetsiga. Den årliga tillväxten av "Buchner" når 20 cm. Det är värt att komma ihåg att en sådan kultur inte utvecklas bra på sur mark, i låglandet.

Sorten växer bäst i ett soligt område. Men motståndet mot kyla och värme är mycket högt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är användbart att uppmärksamma " Donbass lampor " … Denna sort är täckt av lila-lila blommor på våren som inte bleknar i solen. " Skolflicka " kan knappast kallas en ny sort av syrener. Den föddes upp i vårt land redan i mitten av 1950-talet. Busken blommar mycket kraftfullt och kastar ut pyramidala blomställningar. "Skolflickans" krona liknar en boll gjord av gröna blad. Enligt recensioner ger kulturen utmärkta resultat vid anläggning av trädgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

7 år tidigare dök upp " Madame Charles Suchet " … På säsongens topp är buskarna av denna sort relativt låga. De är täckta med blomställningar av en ljuslila nyans. Konsumenter noterar att, jämfört med andra typer av vanliga syrener, har den en märkbart starkare arom. Och blomning sker så rikligt som möjligt, vilket dramatiskt ökar kulturens popularitet bland trädgårdsmästare.

År 2011 introducerades en original och modern sort: " Federico Garcia Lorca " … Det skapades inte i Spanien, utan i vårt land vid Timiryazev Academy. Denna syren bildar buskar upp till 240-270 cm höga. Buskens bredd är från 130 till 150 cm. Bladens storlek är måttligt stor, de har en matt nyans. Grenarna på "Lorca" är rödbruna och blomställningarna är måttligt täta och färgade i olika färger. Det finns blå, rosa, gula och lila blommor. Knoppen är alltid brun, men vid närmare granskning är det lätt att märka de grönaktiga tonerna.

Både knoppar och blommor tolererar frost som uppstår på senvåren mycket bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett bra alternativ i många fall är " Bohdan Khmelnytsky " … Denna sort av vanlig syren har starka, släta blad, formade som ett hjärta. Blommor från denna kultur luktar mycket starkt. De är koncentrerade i pyramidala blomställningar. Blomningen börjar vid det fjärde året av utvecklingen. Sorten kan knappast kallas ny: den fick det högsta utmärkelsen på den internationella blomsterodlingsutställningen 1975. Men under de senaste decennierna har hans utseende varit inte mindre attraktivt. De rosa blommorna har pråliga, lite vita spetsar. Tack vare de glesa blomställningarna kan alla knoppar lätt ses. Bogdan Khmelnitsky kan växa både i solen och i halvskugga. Markkraven är strikta, men ganska genomförbara även för oerfarna trädgårdsmästare. Marken måste vara bördig och väldränerad. Det är nödvändigt att ge ett ökat humusinnehåll. För att lila ska utvecklas normalt planteras det bara där grundvattnet är djupt.

Det föredragna tillämpningsområdet för "Bogdan Khmelnitsky" är en mängd olika dekorativa kompositioner.

Bild
Bild

På denna sort, förtjänat erkänd som ett av de bästa exemplen på inhemsk uppfödning, slutar valet inte där. Sort japansk syren är i många fall inte värre. Inom kulturbruket har denna sort använts sedan 1800 -talets sista kvartal. Under naturliga förhållanden kan japanska syrener växa upp till 20, till och med upp till 25 m. Bladens storlek är 15x9 cm och rundade blomställningar växer upp till 30x20 cm. I centrala Ryssland kan sådana indikatorer inte uppnås. Men även här kommer den japanska syrenen att se extremt attraktiv ut. I trädgårdar lockar en stor (5 eller 6 m) buske med något rödaktiga grenar i en rundad krona omedelbart uppmärksamhet. Det är värt att överväga att barken av gamla skott kan flagna av. Bladen på en spetsig äggformad form är klart uppdelade i två färgområden: ljus nedanför och mer mättade toner ovanpå.

Blommorna är krämiga med en vit nyans och avger en tjock honungsdoft . Denna växt skiljer sig från den biologiskt nära Amur -syrenen i en mindre storlek på blommor och förkortade trådar av ståndare. I närheten av den ryska huvudstaden går de japanska underarterna in i blomningsfasen i juli. Förseningen i jämförelse med den relaterade Amur -syrenen är fullt ut motiverad av den längre blomningstiden. Och det viktigaste är att växten producerar fler blommor.

Bild
Bild

Men vi måste också ta hänsyn till sortens partiella nackdelar. På grund av den naturliga utvecklingen på de japanska öarna kanske en sådan kultur inte överlever de allvarligaste vintrarna, inte ens i mittfältet. Särskilt troligt är nederlaget för de årliga ökningarna. Det är dock inte värt att absolutisera dessa svagheter. I en normal situation, när frosten inte är för hård, och snötäcket är tillräckligt, kan du få lysande resultat.

Att lista sorterna av lila separat gör att du inte kan svara exakt vilka som är de vackraste av dem. Varje trädgårdsmästares subjektiva inställning när han svarar på en sådan fråga är uppenbar. Vanligtvis kallas " Moskvas skönhet", "Maiden's Blush " … Detta är inte förvånande: den "fula" syrenen existerar inte i verkligheten, det är bara en allvarlig skillnad mellan dess grupper. Naturligtvis är korrekt vård och efterlevnad av de grundläggande reglerna för agronomi av stor vikt. Om man tittar in i de botaniska trädgårdarna blir det tydligt: både "världsledare" och de sorter som många trädgårdsmästare är skeptiska till ser bra ut där. Korrekt val av landskap spelar en roll, om det behövs - dess förbättring.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss dock försöka påpeka ovanliga, särskilt attraktiva sorter. " Vit natt " utvecklas bra även med en kraftig förändring från regnigt, kallt väder till extrem värme. I en sådan situation fäller blomställningar målade i mörka toner, och det blir omöjligt att känna igen dem från litterära beskrivningar.

Viktigt: i sådana fall visar de sig lika bra:

  • Madame Charles Suchet;
  • "Hortensia";
  • "Dröm".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När blomningen på grund av en långdragen vår fördröjs länge, blir även blå och rosa växter ljusa. Trädgårdsmästare kan också dra nytta av sådant ogynnsamt väder, med fokus på de ljusaste, mest intensiva färgerna på de violetta och lila delarna av spektrumet. Lila kommer att se vacker ut " Thunberg "som är täckt med stora lila blommor. De har en liten blåaktig nyans. Kronbladets spetsiga delar är böjda inåt. Stora blomställningar ser väldigt ovanliga ut på en kompakt buske. Den sena blomningen gör att du kan undvika många negativa fenomen, inklusive frysning när det kalla vädret återkommer.

Ganska goda estetiska egenskaper är karakteristiska för Kapten Perrault … Sorten, uppfödd av den berömda Lemoine, producerar stora blommor med en ljusrosa färg. En svag malvton blandas med huvudfärgen. Även om blomställningarna ser täta ut, är de inte särskilt starka. Därför måste du vara mer försiktig med kapten Perrault. Vid det tionde utvecklingsåret kommer buskens höjd inte att överstiga 2 m. De är också kompakta i bredd. Som ett resultat kan denna sort säkert rekommenderas för ägare av små trädgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan attraktiv fransk variant är " Georges Claude " … Under blomningen täcks syrener med stora symmetriskt åtskilda knoppar. De kommer att se vackrast ut på kvällstid. Buskarnas höjd är relativt låg. Från tidiga blommande sorter rekommenderas att odla " Poltava " … Hon har stora blommor med hinkformade kronblad. Viktigare är att blomningen sker så rikligt som möjligt. Buskar av "Poltava" stiger upp till 2,5 m i höjd. Och de tar mycket plats i bredd, vilket gör dem till ett värdigt val för en stor trädgård.

Bild
Bild

Ett annat attraktivt alternativ bland tidigt blommande buskar är " Fantasi " … Stora lila knoppar blir, när de öppnas, dubbla lila-rosa blommor. När blomningen är klar blir de gradvis vita. Blomställningstätheten är så hög att det är svårt att se enskilda blommor vid "Fantasy".

Och du kan också rekommendera:

  • Swarthmore;
  • Mount Baker;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • "Frestelse";
  • "Pom Pom".
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Många lila sorter odlas i Ryssland. Men inte alla prover är lämpliga för Moskva -regionen. Dessa inkluderar kapten Balte. Bland sorterna av inhemskt urval är ett attraktivt val " Pavlinka " … I mer än ett halvt sekel av odling har denna gröda bevisat sin vitalitet och estetiska dragningskraft. Busken växer till medelstorlek. Under blomningen blir den täckt med lila-lila blomställningar. "Pavlinka" tolererar även ganska hårda vintrar bra. En viktig förutsättning för dess fullständiga utveckling är intensiv belysning av platsen.

Frodig blomning gör att du kan använda denna sort för att plantera grönska och skapa häckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett bra substitut för denna typ av syren kan vara " President Poincaré " … Men vi måste komma ihåg att dess buskar är mycket höga (de växer upp till 4, ibland upp till 6 m). Pyramidala blomställningar kännetecknas av ökad densitet. Och en annan sort som rekommenderas för Moskva -regionen - " Monique Lemoine " - växer inte mer än 2 m i höjd. Detta hindrar dock inte honom från att komma in i de sju bästa världssorterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Skönhet Moskva ", härledd av den legendariska Kolesnikov, förtjänar också en separat diskussion. De fantastiska rosa knopparna som gradvis blir till snövit blommor kommer säkert att tilltala trädgårdsmästare. En lika attraktiv växt visar sig vara Galina Ulanova … Dess blomställningar, för all deras yttre prakt, uppfattas som viktlösa strukturer. Men helt nya sorter, uppfödda bokstavligen under de senaste åren, förtjänar uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mer traditionella sorter är värda att välja " Röda Moskva " … Växten sticker ut för sin extremt kraftfulla lila färg. Mörka blommor med en diameter på 2 cm utstrålar en mycket stark doft. De flesta blomställningar bildas av ett par paniklar. Viktigast av allt är färgen på blommorna mycket ihållande. Blommande är måttlig. "Krasnaya Moskva", tillsammans med utmärkta estetiska parametrar, blir en utmärkt honungsväxt. Pollinationen förbättras i områden där den växer. Liksom andra lila sorter kan den inte odlas i lågt liggande, översvämmade områden. Årlig eller något mer frekvent beskärning rekommenderas.

Detta kommer att öka buskens storlek och göra den mer attraktiv.

Bild
Bild

Intressanta idéer för landskapsdesign

Om du väljer lila sorter som är lämpliga för ryska trädgårdar får du kanske inte det optimala resultatet. Faktum är att varje växt måste appliceras med hänsyn till estetiska krav och nyanser. En bra lösning är att bilda en syrenhäck. Blommornas enhetliga vita färg är inte alltid trevlig och intressant. En kombination av färger i olika färger kommer att se mycket mer spektakulär ut.

Viktigt: endast sorter av ungefär samma höjd bör införas i häcken . Ett bra steg är att plantera syrener tillsammans med andra prydnadsbuskar. Det går väldigt bra med mock-orange. Så snart blommorna faller av syrenbusken börjar de bildas på den orangefärgade apelsinen. Om en lokal grupp buskar skapas kan du begränsa dig till att plantera en mängd syrener.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av sorter bestäms av de överväganden som är viktiga för trädgårdsmästaren . För dekoration använder de samtidigt blommande arter. Men när du får buketter i förgrunden är det lämpligt att använda sorter av olika blomningstider. Lila som blommar på hösten kommer att mätta hemmastämningen med trevliga dofter. Vidsträckta buskar hjälper både att fylla i tomma hörn och täcka över dåliga trädgårdsstrukturer.

Det är en bra idé att täcka över din grill, uteplats eller andra rekreationsområden från närliggande vyer. Men jag måste också säga om användningen av lila vid "solo" -planteringen. I detta fall planteras en enda buske nära gräsmattan eller bredvid husets vägg. För bästa effekt, välj en växt som ser felfri ut.

Uppmärksamhet bör ägnas åt beskärning: det minsta misstaget vid kronans bildning kommer att leda till allvarliga estetiska konsekvenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standardväxter är idealiska för enkelplantering. Toppen av dem måste tunnas ut då och då. En bra idé skulle vara en svartvit trädgård, där syrenen kommer att bli en "trendsättare". Om buskarna är målade i lila toner kan du kombinera dem med växter som är täckta med lila-lila blommor.

Optimala kombinationer ger:

  • salvia;
  • hortensia;
  • iris;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • verbena;
  • rhododendron;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • heliotrop;
  • flox.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: du kan inte jaga ensemblens överdrivna mättnad. Det är visuellt alltför tröttsamt. Låt det vara bättre att ha 2 eller 3 växter i ett gäng, så avslöjar de sina estetiska egenskaper så fullständigt som möjligt. En svartvit vit trädgård tillsammans med lila buskar kan också se lysande ut.

De planterar bredvid dem:

  • liljekonvaljer;
  • jasmin;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • snödroppar;
  • påskliljor;
  • kamomill.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lila kommer att se spektakulär ut bredvid ett träd: till exempel med enbär och thujas, med små tallar. Vissa människor har en preferens för lövgrödor, som inte behöver grävas upp regelbundet. För att utesluta misstag är det tillräckligt att tänka i förväg om färgerna på de utvalda växterna och deras blommor kombineras med varandra. En attraktiv kombination av syrener ger med asters, zinnias och liljor. En original färgkomposition kan skapas med mandel, gula akacior, spirea.

Ihållande, primrose, periwinkle kommer effektivt att fylla tomma utrymmen under breda buskar. I trädgårdar i dekorativ stil bör liguster, berberis och fläder användas tillsammans med syrener. Om du behöver en mjuk färg måste du använda pil, älg och olika barrträd. Med deras hjälp är det möjligt att dölja snygga strukturer.

Men det är viktigt att komma ihåg att lila utvecklas extremt dåligt om det finns:

  • plommon;
  • körsbär;
  • äppelträd;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • dahlior;
  • gladioli;
  • vinbärsbuskar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det vore en dålig idé att kombinera syrener med sina vilda förfäder. Du kan inte heller kombinera det med för stora växter: effekten av visuellt undertryck kommer att visas. Lila buskar kommer att se illa ut bredvid en damm eller sjö. Men i parker och trädgårdar med vanlig stil är det lämpligt att helt enkelt plantera buskar jämnt längs långa gränder eller stigar. Experter rekommenderar att man gör enradiga planteringar: två rader minskar väsentligt ventilationen av växter och deras belysning. En vanlig trädgård gör att du kan använda standard- och buskesorter av syren lika effektivt. I kombination med vildblommor och dekorativa blommor ska syrenbuskar användas i så mycket som möjligt så att de visuellt dominerar.

Jämförligt små sorter ser bra ut på följande platser:

  • inom rockeries;
  • i en stenig trädgård;
  • på en alpin rutschkana.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta reda på hemligheterna med avel och vård av syrener genom att titta på videon nedan.

Rekommenderad: