Typer Och Sorter Av Deren (39 Bilder): Beskrivning Av Den Kanadensiska Deren Och Sorter "Coase" Och "Shpet", "Kesselringi" Och "Aurea", Avko

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Deren (39 Bilder): Beskrivning Av Den Kanadensiska Deren Och Sorter "Coase" Och "Shpet", "Kesselringi" Och "Aurea", Avko

Video: Typer Och Sorter Av Deren (39 Bilder): Beskrivning Av Den Kanadensiska Deren Och Sorter
Video: Två sorters tryck - Digitaltryck och offsettryck 2024, Maj
Typer Och Sorter Av Deren (39 Bilder): Beskrivning Av Den Kanadensiska Deren Och Sorter "Coase" Och "Shpet", "Kesselringi" Och "Aurea", Avko
Typer Och Sorter Av Deren (39 Bilder): Beskrivning Av Den Kanadensiska Deren Och Sorter "Coase" Och "Shpet", "Kesselringi" Och "Aurea", Avko
Anonim

Sedan urminnes tider har invånarna på olika kontinenter känt en växt som tillhör kornel -familjen - kornel. I olika delar av världen kallas det annorlunda, eftersom det har cirka 50 sorter: dogwood, svida, svidina, dogwood. Inhemska från den nordamerikanska kontinenten använde den för att rengöra munnen. Slitstarkt trä var mycket uppskattat vid tillverkning av vävbussar. De övade också på att göra pilar, dörrhandtag, tennisracketar.

Vi kommer att prata om variationen och användningen av olika typer av rådjur i den moderna världen. Vi kommer att ta reda på hur prydnadsväxten skiljer sig från avkomman och hur kornbären smakar.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Derain (dogwood) - Cornus växer nästan över hela norra halvklotet. Växten har tre livsformer: träd, buskar, örtartade stauder. Kan vara lövfällande eller vintergrön. Små blommor samlas i blommor av blommor och har en mängd olika färger: från rent vitt till beige, blått, grädde och andra nyanser.

Frukter är små druvor med ett eller två frön . De konventionellt ätbara runda vita och blåaktiga bären är mycket förtjusta i fåglar, men människor äter dem inte på grund av sin smak. Men de långa röda kornelbären är till viss del en delikatess. Cornel sylt i pris är jämförbart med sylt från tallkottar eller fikon, du kan inte kalla det särskilt billigt.

I livsmedelsindustrin används bärmassa också i juicer, läsk, likörer . Dogwood används för att göra marshmallow och turshu, liksom ett substitut för kaffe. Derain male har hittat tillämpning i medicin i form av ett avkok av löv och infusion av bär.

Bild
Bild
Bild
Bild

I Nordamerika kallas växten dogwood . Bokstavligen - ett hundträd. Förmodligen på grund av att de runda bären ser ut som en varg. Men den mer troliga versionen är att ordet dagwood - "trä" har förvandlats.

Trots att dogwood ofta växer spontant längs stranden av vattenförekomster, längs vägar, i skogar, är det fortfarande en odlad familj. Växternas dekorativitet beror på att det ger estetiskt nöje året runt: på våren - med bladens variation, på sommaren - med locket och doften av blommor, på hösten - med vackra flerfärgade frukter och lövverkets färgglada prakt, på vintern - med ljusa höga skott eller vintergrönt lövverk.

Bild
Bild

Dekorativa former kan klassificeras enligt olika kriterier

  • Efter fruktfärg: blå-vit, gul, röd. White derain har exakt vita frukter, men i dogwood är de röda.
  • Efter färg på träplattor: grönt, brokigt, gult och så vidare. Sorten beror på säsongen.
  • Efter droppens storlek: 1, 5 cm för småfruktiga och 3 cm för storfruktiga.
  • Efter fruktens form: de flesta vita frukterna är runda. Men dogwooden är långsträckt, till och med spetsig.
  • Efter växthöjd: höga träd - upp till 8 m, buskar från 1, 5 till 5 m, krypande buskar.
  • Efter lövverkstid: lövfällande - visas på sommaren, vintergrön - faller av efter ett år.
  • Efter barkfärg: från ljusröd till matt svart. Särskilt vackra glansiga skott.
Bild
Bild
Bild
Bild

En obestridlig fördel är plantornas anspråkslöshet: det kräver inte speciell jordbruksteknik, ofta vattning, isolering på vintern och regelbunden utfodring. Derain är frostbeständig och lätt mottaglig för sjukdomar.

Vissa nationella provinser och stater återspeglade till och med dessa egenskaper i sina symboler . Till exempel är blomställningen av Pacific Deer Bentamidia Nuttall en symbolisk blommande växt i provinsen British Columbia i Kanada. Den blommande kornel är erkänd som en träd-symbol för två amerikanska stater på en gång: Virginia och Missouri, och blomman av detta träd är i symboliken i delstaten North Carolina.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Man kan komma på någon annan klassificering, men det är bättre att bara prata om de mest populära sorterna och sorterna av kornellfamiljen, så att alla kan välja vad de gillar för sin webbplats. Dessutom finns det mycket att välja på, eftersom det finns många arter och sorter.

Underdimensionerad krypning

Det finns inte så många förkrossade buskar. De mest kända är svensk och kanadensisk dogwood. Dessa är buskar på norra breddgrader som växer på båda halvklotet.

Derain svenska - en tundrabuske med örtbuskar 10-30 cm höga. Krypande rhizomer är mycket grenade. På sommaren har växter ett starkt grönt lövverk från 1,5 till 4 cm, på hösten blir de imponerande ljusa: vinröda, gula, citroner, röda. Växten blommar spektakulärt under första hälften av sommaren, och röda druvor mognar till hösten.

Bild
Bild

Derain kanadensare - området är Nordamerika och Fjärran Östern, Grönland, de japanska öarna. Den krypande växten används ofta i landskapsdesign. Örtstammar växer långsamt. Under första hälften av sommaren är stora vita skottblad, där små blommor är gömda, tydligt synliga på en grön matta. I augusti uppträder skarlet drupes i grupper.

Till skillnad från stora buskar gillar stunted sådana sura jordar och halvskugga. Under dekorativa förhållanden överlever plantorna lugnt den frostiga vintern, det viktigaste är att täcka de förkrossade buskarna med snö.

Bild
Bild

Proliferous

Avläggaren (underground-stolon) buske kallas så eftersom många skott växer från roten, som kallas rotsugare. Om sådana skott inte tas bort, får busken ett mycket spretigt utseende och fyller snabbt ett stort område. Böjer sig ner, grenarna rotar sig snabbt och ger nya avkommor. Men det är den här egenskapen som hjälper till att snabbt växa en häck.

Ett särdrag hos arten är variationen av sorter av olika livsformer: från höga buskar till krypande dvärgbuskar. Arten kännetecknas av ovala bladplattor, flexibla blanka skott, vita druvor. Blommorna är små vita och ljusa pastellfärger. De blommar från slutet av våren, bär visas till hösten, i de flesta sorter är de blå och vita. De används ofta för att stärka backar, dekorera trädgårdar och parkområden.

Bild
Bild

Flera sorter är mest populära

  • Flaviramea ("Flaviramea") -en sort med två meters stjälkar av en ljusgulgrön färg. Det är ovanligt vackert inte bara på sommaren utan också på vintern.
  • Kelsey ("Kelsey") - buske upp till 70 cm hög, men med en bred krona, som har en röd krona och en gul mitt.
  • Vitt guld - en stor växt upp till 3 m hög. Flexibla gula stjälkar. På sommaren blommar gröna blad med en gul kant och knoppar i samma område.
  • Vinterlåga - en buske med medelhöjd (2 m). På gula prydnadsskott blommar gulvita blomställningar bland det gröna lövverket.
  • Kardinal - buske 1-1, 2 m hög på vintern får ljusröda stjälkar, medan de på sommaren är gula. På hösten ligger vita druvor med en vinröd kalyx på grön-vinröda blad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vit

Cornus Alba - känns jättebra på trädgårdstomter, i parkområden och vid vattendrag och längs vägar. Det är vit kornel som oftast kallas svidina eller svida. Känd i den europeiska delen av Ryssland, Sibirien, Chukotka och Fjärran Östern. Japan och Asien är också livsmiljöer. Denna art är nära den nordamerikanska avkomman Cornus sericea, men skiljer sig i raka stjälkar, vitblå frukter och ett långsträckt ben i bären.

Svidina växer väldigt snabbt och springer vilt utan att lämna . Odlade former kommer att pryda landskapet året om. Det finns inga krypande sorter här. Dessa är främst långa buskar med mycket ljusa stammar, mångfärgat fransat lövverk, vita eller gråa bär. Blåvita bär är inte giftiga, men på grund av sin lösa struktur och smaklöshet använder folk dem inte som mat, till skillnad från fåglar.

Bild
Bild

Av de befintliga 50 gräsarterna är cirka ett dussin vita gräsytor. Låt oss lista de mest populära.

  • " Argenteomarginata" (Elegantissima) -en långlivad buske med en höjd av tre meter har ett vitkanterat öppet blad.
  • Elfenben Halo - mycket lägre än andra sorter, vilket gör det önskvärt att anlägga små områden, trädgårdsvägar.
  • Gouchaultii i ryska transkription har flera namn: Guhalti, Gouchalti, Gouchaulti, Goushalti. Lövskivor är gröna med en gulrosa kant, röda blanka grenar, vita blomställningar som blir till blåvita frukter.
  • Kesselringii har en rundad form på 2-2,5 m, vitrosa små blommor mot en bakgrund av ljusgrönt lövverk, som blir höstviolett. Ovanliga lila-svarta grenar.
  • Sibirica - älskad av sibirier för frostbeständighet, ljusa färger på lövverk och grenar.
  • " Shpet" (Spaethii) - ett grönt blad i en gul kant ändrar huvudfärgen till lila på hösten. Växten blommar hela sommaren, på hösten trivs den med blåaktiga bär och på vintern - med rödbruna skott.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blommande

Blommande Derain - Cornus "Florida" - ett litet träd eller en buske med helt ovanliga blommor, vita eller rosa. De mest kända sorterna är Rubra och Cherokee Chef, som har rosa skivor och Cherokee Princess, som har vita skivor. Buskarna har en upprätt krona, grönt bladverk, som har en kant på baksidan. Frukterna är små, men mycket vackra på grund av den rödorange eller blåsvarta färgen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd

Blodrött kornel har fått sitt namn från färgen på höstlöv och vinterskott. I närvaro av vita blommor på sommaren förvärvar växten en svart och blå drupe på hösten. Arten är populär i Europa. Följande sorter är mest kända:

  • Variegata - älskar solen, varifrån stjälkens färgning blir mycket ljusare;
  • Midvinter fier - uppskattas av landskapsdesigners för sin speciella skönhet mitt på vintern, när eldiga låga täta skott dyker upp från snön;
  • Compressa - ett utmärkande drag är små skrynkliga löv i avsaknad av blomning;
  • Vinterskönhet - det här är verkligen vinterskönhet med ljusa eldstammar efter att löven faller, perfekt för häckar och mixborders.
Bild
Bild
Bild
Bild

Coza

Bentamidia "Kouza" av det kinesiska, koreanska, taiwanesiska eller japanska naturområdet. Det är en mer termofil art som kan växa på de södra breddgraderna i Eurasien. Trädet som liknar en inverterad tratt har vackra blommor och helt enkelt fantastiskt vackra ätbara frukter - hallon, som är större i storlek än andra arter. Mest populära sorter: GoldStar, Vintergatan, Schmetterling.

För ovanlighet, ljushet i blommor och frukter, är vi älskade av landskapsdesigners, men tyvärr kommer det inte att motstå frosten på mellersta och norra breddgrader. Men japanerna föreslår att odla "Kouza" hemma i bonsai -stil.

Bild
Bild

Aurea

Dogwood Aurea tillhör svidina -arten. Det är en snabbt växande, lång och bred buske för älskare av rödhösten höst. Matta breda ovala bladplattor från vår till sen höst ändrar färg från brunaktig-vinröd till rödaktig citron och blir gyllengula under vägen. Ett särdrag är honungsaromen under blomningen. Och den kan blomma två gånger - i juni och september.

På hösten dyker de ätliga men smaklösa blåvita frukterna upp. På grund av sitt läge i skuggan kan den tappa färg både i lövverk och skott. Därför bör brokiga sorter planteras i full sol.

Bild
Bild

Vanlig

Vanlig kallas hanhund, en av få ätbara och favoritarter för sina näringsegenskaper. Detta är ett träd eller en vidsträckt buske. Välkänt för invånare i ett varmt klimat: Asien, Kaukasus, Krim, Moldavien, Ukraina, Öst- och Centraleuropa. Kan hittas i mittfältet i odlad form.

Trots att arten kallas hane, för att växten ska bära frukt behöver du också en buske, helst av samma typ . När andra arter finns i närheten kommer korsbestämning att inträffa, och kornelbär kan återfödas. Eftersom den vanliga kornelkörsbäret främst uppskattas av bären väljs högavkastande sorter: "Vladimirsky", "Coral Mark", "Tender".

Bild
Bild

Kontroversiellt

Det kontroversiella botrokarium är listat i Ryska federationens röda bok. Området är - Asien, Fjärran Östern, sällan - mellersta breddgrader. Ett särdrag är horisontellt placerade grenar på ett träd 6-9 m högt. På grund av dem är den sex meter långa toppkronan ordnad i nivåer. Sköldpanikulära vita blomställningar blommar i maj - juni. Samtidigt sker pollinering (sporspridning). Blåsvarta druvor uppträder i augusti - september.

Information om frostbeständighet är motsägelsefull: vissa källor indikerar att det tål frost ned till -29 grader, andra hävdar att trädet inte är lämpligt för frost. Kanske är det därför denna art inte är utbredd. En av få odlade Variegata -sorter (får inte förväxlas med Red Variegata!).

Bild
Bild

Allmänna regler för plantering och vård

Dogwood förökar sig genom sticklingar, sticklingar eller frön. Frön är svårast att odla en växt. Vid uppfödning av sticklingar planterar proffs först på en tillfällig plats och sex månader senare - på en permanent. Men dogwood är en opretentiös växt, så du kan försöka plantera växten omedelbart på plats tidigt på våren eller senhösten. För att göra detta grävs ett spår, befruktas, vattnas och stjälken läggs till spårets sidovägg i en vinkel på 45 grader. Sticklingar är täckta med händer och lätt trampade.

Vid plantering måste skiktningen tas om hand så att den inte förblir utan vatten under lång tid . Om busken grävdes upp för några timmar sedan är det bättre att lägga den i vatten i 1, 5 timmar före plantering. Hålet grävs ganska brett, men inte för djupt: rothalsbandet ska inte begravas. De flesta växter kräver mycket utrymme - du måste ta hänsyn till detta när du planterar.

Bild
Bild

Unga växter vattnas efter behov, beroende på vädret. Ungefär en gång i decenniet. Men derain gillar inte våtmarker. Alla arter växer bra i solen, men de flesta kommer att kunna växa i halvskugga. Växterna kommer att tackas för utfodring: på våren med kvävegödselmedel, på sommaren med torv eller humus. Men de är krävande till marken, de kan inte växa bara i helt tom jord.

Nästan alla arter växer snabbt . Därför kräver buskar sanitär beskärning 2-3 gånger om året. Lockig trimning utförs efter behag när man bildar levande figurer eller häckar.

Dogwood är praktiskt taget inte mottagligt för sjukdomar. Mjöldagg och gråmögel bekämpas med fungicider, och med bladlöss och skalinsekter - med skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Olika typer av gräs kan uppta olika platser i trädgården:

  • spela rollen som ett staket;
  • vara en del av en rabatt eller mixborder;
  • zonering av webbplatsen;
  • skydda mot vinden;
  • skapa en skugga;
  • för att skydda viloplatsen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Här är exempel på framgångsrik användning av växter från cornel -familjen

  • Användningen av brokig torv gjorde det möjligt att separera vilobänkarna från stigen och samtidigt skyddade från vinden.
  • På alla fotografier ser svidina bra ut i kombination med barrträd och andra ljusa buskar.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Coza Satomi kommer att se bra ut som en bandmask. Det är lämpligt att inte avbryta färgen på dess blomställningar under blomningen.
  • Variegated dogwood med rätt val kan skapa en mångfärgad alpinskiva.
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom dogwood buskar lämpar sig bra för klippning, kommer sådana figurer att pryda alla parker eller trädgårdar

Bild
Bild
  • Dogwood vit när som helst på året kommer att locka uppmärksamhet
  • På vintern kommer en sådan komposition med krasnotal att glädjas med sin skönhet och påminna om sommaren.

Rekommenderad: