Inomhus Cypress (53 Bilder): Hemvård För En Cypress I En Kruka. Hur Transplanterar Man Ett Dekorativt Cypress Efter Köpet? Hur Vattnar Man Det På Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Inomhus Cypress (53 Bilder): Hemvård För En Cypress I En Kruka. Hur Transplanterar Man Ett Dekorativt Cypress Efter Köpet? Hur Vattnar Man Det På Vintern?

Video: Inomhus Cypress (53 Bilder): Hemvård För En Cypress I En Kruka. Hur Transplanterar Man Ett Dekorativt Cypress Efter Köpet? Hur Vattnar Man Det På Vintern?
Video: How to grow Leyland Cypress with a detailed description 2024, Maj
Inomhus Cypress (53 Bilder): Hemvård För En Cypress I En Kruka. Hur Transplanterar Man Ett Dekorativt Cypress Efter Köpet? Hur Vattnar Man Det På Vintern?
Inomhus Cypress (53 Bilder): Hemvård För En Cypress I En Kruka. Hur Transplanterar Man Ett Dekorativt Cypress Efter Köpet? Hur Vattnar Man Det På Vintern?
Anonim

Cypress är en växt som påminner om sommar, hav, avkoppling, frisk luft. Men denna lukt av frihet och gott humör kan lätt förlängas om du köper cypress inomhus hemma. Men vilken sort och sort ska man välja och hur ska man ta hand om den? Låt oss försöka lista ut det.

Bild
Bild

Särdrag

Den biologiska familjen Cypress omfattar mer än 30 släkten och mer än 166 arter. De mest kända representanterna för vintergröna släkten: enbär, thuja, tuyevik, cypress, cypress. Cypress (Cupréssus) och cypress (Chamaecýparis). Dessa växter är mycket lika, därav förvirringen bland hemodlare i namnen på deras art och sorter.

Cypress träd - invånare i tropikerna och subtropen … De dök upp under den cenozoiska eran, så det vore orättvist att säga att deras hemland är Medelhavet eller Nordamerika: det fanns inga sådana territorier på planeten. Men växten känns bekväm där, liksom vid Svarta havets kust, Fjärran Östern, den tempererade zonen i Asien, Australien.

I en cypress växer både han- och honkottar (enväxt) under en krona . Under det andra året mognar kottarna: fröna som gömmer sig under vågen tvingar kapseln att öppna sig under sin egen tillväxt. Inuti var och en av flera frön finns ett embryo från vilket en ung växt med små, ljusgröna, mjuka, nålformade blad kan odlas. Med tiden kommer de att trycka mot grenarna, mörkna och likna skalor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cypress har plattare grenar och mjuka kottar, som mognar på ett år och bär högst 2 frön i varje skala (mindre än cypress).

Genom att jämföra dessa träd med andra parametrar kan vi citera följande fakta: ett av de högsta cypresserna - 38 meter, cypresserna - 81 meter. Åldern för det äldsta cypresset är cirka 120 år gammal, cypressen är cirka 5000 (!) År gammal, det vill säga det är äldre än den första egyptiska pyramiden. Detta cypress, som fick namnet Methuselah av parkens tjänstemän, växer i Kalifornien. Och det var där de först började odla hemgjorda cypresser.

Liksom alla barrväxter växer cypressen långsamt, samtidigt som de har utmärkta dekorativa egenskaper och en behaglig doft. Kör handen över plantans kvistar och du kommer att lukta en lätt citron doft. Phytoncides rengör luften inte bara från bakterier, utan sparar den också från nattfjärilar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det har bevisats att två träd, belägna på 10 kvadratmeter, minskar antalet patogena mikroorganismer i luften med 50-70%. Det var dessa egenskaper som fick blomsterodlare att tänka: varför inte försöka odla en liten inomhuscypress?

Typer och sorter

För närvarande odlas både cypresser och cypresser hemma.

Cypress har få sådana arter på grund av deras stora storlek

Evergreen (Cupressus sempervirens) - är ett träd med grenar pressade mot stammen och en pyramidformad krona. Den kan nå en höjd av 2-3 meter, därför visas den ofta som ett exemplar i en vinterträdgård, som odlas i ett stort badkar. Stammen med brunbrun bark exfolierar i tunna tallrikar. Skaliga mörkgröna små blad som innehåller eter körtlar angränsar skotten nära. De mest dekorativa är två sorter: i horisontalen växer huvudgrenarna parallellt med marken, och från dem sträcker sig unga grenar uppåt och bildar en krona i form av ett tält. Det pyramidala utseendet är bland annat uppskattat för fotbollsstötarna.

Bild
Bild

Storfruktig (Cupressus macrocarpa) - en av de mest populära typerna för hemodling, som når 2 meter i höjd. Mörkgröna nedre grenar i kombination med ljusgröna övre grenar ger en speciell dekorativ effekt. Dvärgsorten "Goldcrest" har gyllene nålar, för vilka den ofta spelar rollen som ett nyårsträd. Varianter från Gold -serien kallas ofta gyllene cypresser för sin färg och citron för sin doft. Denna art älskar värme, därför blir dess kruka ofta rullande så att den kan transporteras hemifrån till gatan. Arten har fått sitt namn för sina stora kottar, som når 38 mm.

Relativt nyligen blev forskare övertygade om att växten inte är en cypress, utan representerar ett annat släkt med cypresser - hesperocyparis, det vill säga att det är korrekt att kalla denna art för storfruktig hesperocyparis (Hesperocyparis macrocarpa). Men av vana kallar vi trädet för cypress.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marockansk, alias Atlas cypress (Cupressus atlantica) - en vacker och sällsynt art som ofta odlas utomhus, men odlare försöker odla den hemma. Det ser mycket ut som en grön smal spir som mycket väl kan bli en julgran.

Bild
Bild

Kashmiri (Cupressus Cachmeriana) - vissa trädgårdsmästare kallas de mest anpassade för att odla hemma, eftersom han inte gillar låga temperaturer och dess dimensioner är ganska kompakta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cypress uppfödare uppfödde mycket mer för hemodling. Vi kommer att nämna flera typer som är mest populära bland blomsterodlare:

Ärta: har horisontella grenar och blågrå nålar med gulbruna kottar.

Bild
Bild

Lawsons cypress: en smal kon med en spets starkt lutad åt ena sidan. De gröna nålarna på ovansidan är släta, ljusbruna kottar gjutna blåa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gul cypress har en graciös frodig krona med mörkgröna nålar. Stötarna är som bollar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en tråkig cypress, thuose, sorg, Formosian. Och var och en av dessa arter har flera sorter. Således visar det sig att i butiker och i våra hus kan du ofta inte hitta en cypress, utan en cypress.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Eftersom reglerna för vård av inomhuscypresser och cypresser är mycket lika, kommer vi att fortsätta att prata i allmänna termer om dessa representanter för Cypress -familjen.

Bild
Bild

Belysning

Den subtropiska växten behöver helt enkelt mycket ljus, men samtidigt tål det unga trädet kanske inte direkt solljus. Därför är det bättre att placera det på en skuggad fönsterbräda. Om fönstren vetter mot norr eller öster, behöver du inte skugga det. På vintern, tvärtom, bör växten placeras så nära solens strålar som möjligt. Om dagsljuset är kort eller vädret är konstant grumligt, är det nödvändigt att slå på ytterligare belysning, ofta används fytolampor för detta.

I avsaknad av tillräcklig mängd ljus sträcker sig någon inomhusblomma, blir tunnare, tappar form och färg. Detsamma kommer att hända med cypress.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

När man skapar förhållanden nära det naturliga kan svårigheter uppstå, eftersom cypress är ett säsongsbetonat träd: på sommaren är det bekvämt vid en temperatur på cirka 25 grader Celsius och på vintern - cirka 10 grader Celsius. Eftersom det är problematiskt att skapa sådana förhållanden i en lägenhet, tas potten ofta ut till den isolerade balkongen på vintern. Men att behålla det till våren är troligt krukan måste isoleras, annars fryser jorden i den tillsammans med rötterna.

Cypress kommer inte att växa bredvid uppvärmningsradiatorer, de gillar inte drag, men de gillar frisk luft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Återfuktande

Ofta bevattnar blomsterodlare när de odlar inomhusblommor olika växter felaktigt och tror att eftersom de växer under samma förhållanden måste de vattnas på samma sätt. Detta är fel. Till exempel älskar cypress vatten, men är dåligt för stillastående vatten i en kruka. Därför vattnas "blomman" ofta, men inte rikligt. Vattningsfrekvensen beror på omgivningstemperaturen: i växtens livsmiljö +8 grader vattnar vi den en gång i decenniet; + 12-14 grader-vattning en gång i veckan, + 20-25 grader-2-3 gånger i veckan.

Men samtidigt måste du hålla ett öga på jordklumpen hela tiden - det ska alltid vara fuktigt . Detta är kanske huvudindikatorn för hur ofta växten behöver vattnas. Om jorden, som står på fönsterbrädan ovanför värmeelementet, är mycket torr, sänks potten ner i en hink eller ett djupt bassäng med sedimenterat vatten vid rumstemperatur och väntar på att alla luftbubblor ska komma ut. Grytan tas bort från hinken, vattnet får rinna av och cypressen återförs till sin plats.

Men detta är en nödåtgärd: överskott av fukt kommer att leda till sönderfall av rotsystemet och svampsjukdomar.

Bild
Bild

Du kan undvika vattenloggning genom att spraya kvistarna varje dag . Cypress kommer att vara tacksam för ett sådant förfarande. Vattning, sprutning bör inte göras med rinnande vatten. Om det kloreras kommer det att skada växten, om det är för hårt, kommer en vit blomning att visas på nålarna och marken. Om det inte alltid är möjligt att försvara vattnet måste du ha kalkläkemedel till hands, t.ex. " PhytoKislink " … Samma biofungicid kommer att vara ett bra profylaktiskt medel mot svamp- och bakteriesjukdomar.

Ett annat sätt att uppnå subtropiska förhållanden är att använda en luftfuktare eller placera grytan på en bricka med expanderad lera som hälls med vatten. Vid höga temperaturer i huset hjälper detta inte bara husets gröna invånare utan även människor och djur.

Det viktigaste är att inte glömma att konstant överdriven befuktning av luften inte alltid är bra för människor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Marken lossnar

Vid frekvent vattning komprimeras jorden och slutar släppa ut luft till rötterna. För att undvika denna situation, jorden lossnar regelbundet . Lossning kallas torr bevattning. Vanligtvis utförs denna procedur enligt följande: vattnas idag, hälls i morgon utan att vattnas . Använd en liten kratta eller gaffel för att lossa.

Du måste arbeta mycket noggrant för att inte skada rötterna.

Bild
Bild

Toppdressing

När man odlar cypresshus har utfodring det huvudsakliga målet att bevara och förbättra kronans utseende, liksom att bibehålla den optimala storleken på hemträdet. Inomhus cypress avser växter med behov av vila på vintern. Detta innebär att vanligtvis ingen utfodring utförs under höst-vinterperioden, annars kommer det att provocera tillväxt och förvärra vintern. Vad cypress älskar och vad den behöver:

  • magnesium för bildning av klorofyll;
  • kalcium för unga skott;
  • svavel, järn och andra spårämnen, utom klor;
  • stimulanser för att lindra stress efter vintern och under lågsäsong.
Bild
Bild

Professionella varnar för att barrträd kategoriskt inte behöver ge "snabba" kvävegödselmedel - komplex, liksom gödsel, fågelspillning, växtbaserad infusion, eftersom när det planteras i gräs och humus finns det en tillräcklig mängd kväve, kalium och fosfor. Det säsongsmässiga utfodringsschemat ser ut så här:

  • på våren sprutas växten samtidigt " Ferovit " och vattnade " Zirkon " eller deras analoger;
  • från vår till sensommar, en gång i månaden, komplex som t.ex. Pokon, Florovit, Green Needle;
  • fjädrar eller vattning kalium-magnesiumpreparat;
  • under den varma årstiden, två gånger i månaden, sprayas eller vattnas den med gödningsmedel som t.ex. Agricola, Fertika Leto, Zdraven , men det rekommenderas att späda ut dem till hälften av den dos som anges i instruktionerna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ytterligare några rekommendationer för befruktning:

  1. det är bekvämt att tillsätta torra granulat under transplantationen, blanda dem noggrant med jorden;
  2. efter transplantation (inklusive efter köp) appliceras flytande gödningsmedel tidigast 1-1,5 månader;
  3. om skadedjur eller svamp hängs på växten utförs inte utfodring.
Bild
Bild

Beskärning

Oavsett hur långsamt cypressen växer, ökar deras storlek fortfarande. Och om du inte gör beskärning i tid, måste inomhus trädet snart planteras utanför. I form av kronan är cypresserna pyramidala och sprider sig. Beroende på detta ger de trädet en dekorativ effekt. Beskärning kan vara:

  • formande;
  • lockig;
  • att hålla sig i form.

Hemvarianter har en ljusare krona, och det finns också guldgula, blågröna mjuka kvistar. Tack vare dessa funktioner är det möjligt att bilda en topiary hemma - att klippa figurativa träd. Men om du inte vill att växterna ska växa starkt uppåt, måste du vid transplantation beskära rötterna och ta bort överflödiga grenar helt och inte delvis.

Beskärning utförs på våren, men varje och en halv månad justeras formen. Gamla skott tas bort, unga förkortas något. Högst 1/3 av grönskan kan tas bort i ett snitt. Den första beskärningen för kronbildning utförs tidigast ett år efter plantering. Under proceduren fylls rummet med citronarom och fytoncider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföring efter köp

Om det är nödvändigt att transplantera växten omedelbart efter köpet beror på vad som exakt köptes: en krukväxt i en vanlig torvblandning i butiken eller ett "julgran". Cypresser och cypresser används ofta som ett nyårsträd. I det här fallet säljs de ofta i stora krukor som inte kräver omplantering omedelbart. Därför kan de behöva nästa transplantation först efter ett år. Men i alla fall bör du klargöra jordens sammansättning när du köper ett träd.

Barrträd är hårda träd, så det är vettigt att ge växten tid att anpassa sig efter att ha köpt den i en tillfällig kruka, och först sedan plantera om den. Du kan höra olika information om hur du gör detta bättre:

  • det finns experter som tror att du måste försiktigt bli av med butiksjorden genom att tvätta växtens rötter;
  • andra odlare hävdar att eftersom cypressens rotsystem är mycket nyckfullt, även efter köpet, måste det transplanteras med omlastningsmetoden, det vill säga med en jordklump;
  • men om trädet besprutades med silvrig dekorativ snö som ett nyårsträd, måste det tvättas bort så snabbt som möjligt - detta är för att rädda pseudoträdet från döden.
Bild
Bild

Detsamma gäller markvalet: för cypresser är rätt val av jordens surhet mycket viktigt, och du kan vara säker på dess korrekta nivå om du använder köpt jord för barrträd eller cypresser. Vissa proffs säger att det inte är en bra idé att blanda jorden för cypresser själv. En blandning med en övervägande torvmark anses vara optimal. Torv, lövmark, sand är välkomna. Om erfarna blomsterhandlare ändå bestämmer sig för att förbereda jordblandningen själva använder de följande alternativ:

  • 2 delar gräs + 1 del blad och barrträd + 1 del grov sand;
  • 4 delar gräs + 2 delar lövmark + 1 del sand;
  • 1 del sand + 1 del torv + 1 del gräs + 2 delar löv- eller trädgårdsjord.

Det är också viktigt i vilken kruka du planerar att transplantera trädet. Naturmaterial som lera eller trä är bäst lämpade . Rötterna andas i dem, och på vintern finns det fler chanser att rotsystemet inte kommer att frysa på balkongen. Krukans höjd ska vara ungefär dubbelt bredden. Den första potten efter köpet bör vara cirka 5 cm större än butiken.

De gör samma sak vidare om de vill att trädet ska växa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följ dessa steg för att plantera ett träd i en ny kruka

  • Fyll behållarens botten med ett dräneringsskikt: ju större cypressen är, desto hårdare ska dräneringen vara (småsten, expanderad lera, trasiga keramiska skärvor, rött tegel och till och med ett lager sand för behållarens stabilitet). Avloppet kan ta upp 1⁄4 av behållaren.
  • Sprid ett lager jordblandning.
  • Om alternativet med spolning av rotsystemet väljs, läggs rötterna snyggt ut på jordskiktet. Om överföringsmetoden används läggs jordkulan i grytan.
  • Ovanifrån och från sidorna är rötterna täckta med jord så att rotkragen är över marken eller på markens nivå.
  • Marken fuktas.
Bild
Bild
Bild
Bild

I vilka andra fall transplanteras cypress:

  • när rotsystemet har vuxit så mycket att det praktiskt taget inte finns någon jord kvar, och rötterna har brutit igenom dräneringshålen;
  • när det finns en rädsla för att trädet kan falla på grund av den stora kronan;
  • när växten blev sjuk: jorden blev sur, en spindelkvalster eller svamp startade.

Transplantationen utförs på flera sätt:

  1. komplett - med avlägsnande av all gammal jord från rotsystemet utförs det med en cypresssjukdom eller bonsaiodling.
  2. partiell - omlastning med en jordklump från den tidigare krukan med eller utan rotskärning;
  3. byte av det översta jordlagret utan att byta ut krukan - när trädet är för stort för att transplanteras.

Hur ofta cypresser behöver planteras om beror på storleken på busken och krukan. Det rekommenderas vanligtvis att plantera om det unga trädet en gång om året.

Efter att ha fyllt tre år rekommenderas det att transplantera endast vid behov för att inte störa cypressens känsliga rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Cypress kan förökas antingen med frön eller sticklingar. Varje odlare väljer en metod enligt sina färdigheter, men du kan också försöka använda båda metoderna samtidigt och sedan jämföra dem.

Bild
Bild

Frömetod (används under andra hälften av våren)

  1. En mogen kon är den som har öppnat, men inuti har den en grönaktig färg. Frö hälls under vågarna och skickas till kylskåpet för kall behandling (skiktning) i 90-120 dagar. Om fröna inte skakas ut kan konen torkas på batteriet.
  2. Vilken biostimulator som helst ("Zirkon", "Epin", "Kornevin", "Heteroauxin", "Idrottsman") späds ut i en behållare utan mat och fröna blötläggs i den i 12 timmar.
  3. Krossad bark hälls i lådorna som dränering, och ovanpå finns en jordblandning för barrträd. Marken fuktas.
  4. Fröna planteras enligt schemat 4 cm * 4 cm och täcks med cirka 1 cm jord.
  5. Lådorna placeras på en varm plats och jorden fuktas regelbundet.
  6. Plantor ska dyka upp om cirka 3-4 veckor. Experter säger att ungefär hälften av fröna kommer att gro.
  7. Plantor behöver verkligen mycket diffust ljus. De rekommenderas att tempereras genom att ta dem till balkongen.
  8. Ett dyk i enskilda krukor utförs när de når en höjd av 5-6 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skärning görs bäst i april, så att plantan hinner slå rot och växa sig starkare under den varma säsongen under den aktiva växtsäsongen

  1. Sticklingar skördas vanligtvis under beskärning. Använd topparna eller halvbrunkade sticklingar. Klipp grenarna med en kniv, inte med sax, för att inte krossa stjälken.
  2. Den nedre delen av sticklingarna rengörs från fjällande löv och sänks ned i en biostimulerande lösning under en dag.
  3. Före planteringen sprinklas den klippta platsen med krossat kol eller aktivt kol för desinfektion.
  4. Skärningen sänks ner i den beredda jorden med en tredjedel och droppas något.
  5. Marken fuktas.
  6. En kåpa av polyeten eller glas (påse, burk, flaska) sätts upp över grytan (lådan). Ett sådant växthus ventileras så att det inte bildas mycket kondens där, en gång varannan vecka.
  7. Det antas att sticklingarna kommer att ta cirka 2 månader att slå rot.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

För cypress är det viktigt att vattnet inte står i krukan, annars kan rotröta uppträda på rötterna. Då måste det sjuka exemplaret transplanteras i ny jord och en kruka och klippa av de infekterade rötterna. Men överdriven torrhet av jorden och luften kommer att leda till utseendet spindelkvalster . Om trädet är dåligt omhändertaget kommer man först att se att det torkar, och först vid närmare granskning kommer spindelnätet att synas, vilket inte bara har trasslat in lövverket utan även rötterna.

Ytterligare ett skadedjur - slida som ser ut som ovala plack på kvistar. Den suger näringsämnen från växten, varefter den torkar. Bladlus - ett mycket populärt och aktivt skadedjur, men om cypressen är på gatan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bekämpa alla insekter det enklaste sättet är med industriella insekticider ("Akarin", "Arrivo", "Antiklesh", "Confidor Extra") . Det är mycket troligt att en behandling inte kommer att räcka. Som en förebyggande åtgärd hjälper de bra spruta med tvålvatten.

Och för att cypressen inte ska torka ut är det viktigt att inte glömma att hela tiden återfukta trädet och luften runt det.

Om bladen fortfarande blir gula kan du försöka hitta en ny plats för växten och mata den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan lära dig att ta hand om inomhuscypresser i följande video.

Rekommenderad: