Money Tree (60 Bilder): Hur Ser Crassula (tjock Kvinna) Ut Och Hur Man Planterar Det I En Kruka? Sköter Om En Blomma På Vintern Hemma. Hemland

Innehållsförteckning:

Video: Money Tree (60 Bilder): Hur Ser Crassula (tjock Kvinna) Ut Och Hur Man Planterar Det I En Kruka? Sköter Om En Blomma På Vintern Hemma. Hemland

Video: Money Tree (60 Bilder): Hur Ser Crassula (tjock Kvinna) Ut Och Hur Man Planterar Det I En Kruka? Sköter Om En Blomma På Vintern Hemma. Hemland
Video: Размножение денежного дерева черенками с реальными результатами 2024, April
Money Tree (60 Bilder): Hur Ser Crassula (tjock Kvinna) Ut Och Hur Man Planterar Det I En Kruka? Sköter Om En Blomma På Vintern Hemma. Hemland
Money Tree (60 Bilder): Hur Ser Crassula (tjock Kvinna) Ut Och Hur Man Planterar Det I En Kruka? Sköter Om En Blomma På Vintern Hemma. Hemland
Anonim

En av de mest populära inomhusblommorna är jäveln. Annars kallas det pengaträdet. Den tjocka kvinnan tillskrivs speciella magiska egenskaper, tack vare vilka pengar som kommer in i huset. Det är ett träd som fungerar som en utmärkt inredning och inte kräver mycket omsorg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad?

I huvudsak är bastarden en saftig, det vill säga en växt som kan överleva i torra områden på grund av den stora vätsketillförseln i bladen. Trädets tjocka löv innehåller en anständig tillförsel av vatten. Vetenskapligt kallas denna blomma Crassula, som betyder "tjock" från latin.

Krukväxten fick namnet "pengaträd" på grund av formen på bladen på några av dess sorter, som liknar mynt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Släktet Klassula kombinerar succulenter som växer mest på södra halvklotet. Den afrikanska kontinenten anses vara födelseplatsen för pengaträdet. Det bor också på Madagaskar. Eftersom sådana växter är intressanta i utseende, odlas de ofta i husen i regioner mycket långt från heta Afrika.

Totalt finns det cirka 350 sorter av sådana träd i den feta familjen . Några av dem är växter med en höjd av 5 centimeter, medan andra kan vara halvmeter och 3 meter.

Det är obekvämt att ha en fet kvinna av stor storlek i en lägenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa sorter är krypande och till och med vattenväxter. Gemensamt för alla sorter är saftighet och imponerande bladtjocklek. Deras former varierar mycket beroende på sort. Blad kan vara:

  • oval;
  • i form av en cylinder;
  • romb;
  • långsträckt - som en lansett.
Bild
Bild
Bild
Bild

Crassula, som oftast "bosätter sig" i lägenheter och kontor, ser ut som ett träd med en tjock stam. Ju äldre han är, desto tjockare stammen. Utseendemässigt kan det vara träigt eller köttigt med ett lager vaxaktig blomma.

Bastardens löv skiljer sig också i färg . I vissa växter är de ljusgröna, i andra - med en silverfärgad eller blåaktig nyans, och i andra är de gulaktiga eller till och med fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många människor strävar efter att odla ett pengaträd just på grund av de magiska egenskaperna som tillskrivs det. Men det har också ganska påtagliga helande effekter:

  • växten förbättrar luftens tillstånd;
  • tar bort stress och spänning;
  • fet juice har antiinflammatoriska egenskaper;
  • färsk crassula -massa lindrar klåda och dödar svampen;
  • de ämnen som utgör det motstår virus;
  • läkemedel baserade på maneter behandlar sjukdomar i tarmarna och munhålan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Man måste komma ihåg att pengaträdet är giftigt. Den innehåller arsenik, om än i små mängder. Förekomsten av ett sådant ämne hjälper till att bekämpa artros och artrit, om det används som ett externt botemedel.

Försiktighet bör iakttas vid förtäring . Innan du använder den tjocka kvinnan, till exempel för behandling av magsår, njursjukdom, reglering av ämnesomsättningen, är det bättre att först konsultera en läkare.

För att undvika problem är det lämpligt att placera pengaträdet på en plats där små barn inte kan nå det.

Bild
Bild

Blomma

Att se en Crassula -blomma är inte så lätt. Många tror i allmänhet att den inte blommar. Och detta är inte förvånande. För många tjocka kvinnor uppträder de första knopparna först under tionde levnadsåret. Och detta är i deras vanliga livsmiljö. Vissa "husdjur" för första gången snälla med blommor och under det tjugonde året, och sedan, om de är ordentligt omhändertagna.

Blommorna är vita, gulaktiga eller rosa i utseendet . Även om det finns sorter av Crassula med röda blommor. De ser ut som stjärnor med 5 kronblad anslutna i små "kluster".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I sin naturliga miljö blommar jäveln på våren, när växtsäsongen börjar . Hemma kan hon överraska med blommor på vintern, och under vårmånaderna händer ett sådant mirakel ännu mindre ofta.

Paniklar med blommor visas på unga skott. Blommande kan vara 3 månader. Ju svalare det är i rummet, desto längre trivs den tjocka kvinnan med sådan skönhet.

Om pengaträdet har blommat kan du hoppas att detta kommer att upprepa sig varje år, men det finns också pauser på 5 år.

Bild
Bild

Visningar

Bland de mest populära typerna av crassula finns oval … Det finns många sorter av en så fet kvinna. Bladen är cirka 6 centimeter långa och halva bredden. De har inte en bladblad, de fästs direkt på skaftet av själva plattan. Det är ingen slump att sådana blad kallas för sittande.

De kan vara rika gröna eller med en silverfärgad glans. En röd kant syns längs kanten. En oval bastard blommar med rosa eller vita blommor. Fördelen med en krukväxt är att den inte kräver mycket uppmärksamhet och omsorg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädliknande krasulla är ett träd som når 1,5 meter i höjd. Bladen är gråaktiga i utseende, i en rödaktig ram. Bladets längd är cirka 9 centimeter och bredden är cirka 4. Den blommar med vita blommor och får gradvis en rosa nyans. Det känns bäst i ljuset från fönster som vetter mot både väster och öster.

Bild
Bild

Den så kallade tjocka kvinnor Schmidt bladen är lansettformade, spetsiga i ändarna. På ovansidan är de gröna med silver, och på baksidan är de röda. Denna buske blommar med röda blommor. Ofta odlas denna typ av bastard i europeiska länder som en årlig växt och planterar nya buskar under nästa säsong efter blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krasulla lyciform har köttiga, smala och spetsiga blad, i sitt arrangemang på grundval av liknande skalor. Hennes blommor är gula, men hon är uppskattad för det ursprungliga utseendet på hennes grenar, som i uppväxten hänger ner från krukan.

Växten når en höjd av 25 centimeter. Den kan odlas i samma kruka som andra succulenter för vilka den fungerar som en trevlig bakgrund. I vården är den här feta kvinnan opretentiös, multipliceras lätt. Lever i över 10 år.

Bild
Bild

Crassulla stenig är en krypande växt. Den når en höjd av högst 50 centimeter. Den har ganska tunna stjälkar och små tjocka blad med en röd kant. Blommorna är rosa eller gulaktiga.

Bild
Bild

Punkt - är en buske med blad som klamrar sig fast vid stjälkarna, och även i form av ett ägg med spetsiga spetsar upptill. Färgen på bladen är grönaktig med en silverfärgad färg och mörka fläckar på ytan. Växten blommar med vita blommor.

Bild
Bild

Purslane fet kvinna är mycket vacker . Den har ljusa blanka gröna elliptiska blad som är tjocka i mitten och tunnare i kanterna. Skotten på Crassula tjocknar när de utvecklas, får ett träigt utseende. Trädets bark blir skrynklig. Den når en höjd av två meter.

Bild
Bild

Crassula Cooper har intressanta skott. Den nedre delen av dem växer vertikalt och topparna lutar nedåt och när de växer pressas de mer och mer mot marken. Hos en så fet kvinna är bladen långsträckta och täckta med röda fläckar. En sådan blomma ser elegant ut.

Bild
Bild

Plantera och transplantera

Crassula kan planteras på olika sätt. Florister "extraherar" den nya växten från fröet. Steg-för-steg-processen ser ut så här:

  • ta en liten kruka, bred i diameter, med ett hål i botten;
  • tvätta och desinficera;
  • fyll med en blandning av lövjord och sand så att hälften av sanden faller på en del av jorden;
  • lägg fröna på marken och strö över sand för att förhindra att matjorden torkar ut;
  • häll över och täck med en glasbehållare - så kan du hålla den höga luftfuktigheten under huven;
  • ventilera och fukta matjorden varje dag (den ska inte vara våt, bara våt);
  • groddar med en bra utveckling av händelser bör dyka upp om cirka 2 veckor;
  • plantera de starkaste plantorna i behållare med en blandning av löv och torvig jord samt sand (en del av markens lövverk ska stå för hälften av torv och sand);
  • fukta jorden i nya behållare med plantor och lägg på en plats som är väl upplyst, men det finns ingen direkt sol;
  • när groddarna stiger med 5 centimeter, fördelas till "permanenta lägenheter";
  • upprätthåll lufttemperaturen inte högre än +18 grader och inte lägre än +15 under rotningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom att växten behöver planteras, efter en viss tid kräver den en transplantation. Om flera skott av en fet kvinna växte i en kruka måste de planteras.

Behovet av en transplantation beror på trädets tillväxt. Om busken blir för stor räcker inte "lägenheten" för honom. Ibland vänder ett oproportionerligt stort träd i en liten behållare.

En stor "hyresgäst" behöver en stor kruka som rymmer mycket mark. Samtidigt ska det inte vara särskilt djupt, eftersom rötterna till den tjocka kvinnan inte är för långa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Unga plantor transplanteras i en ny bredare kruka redan sex månader efter köpet i en blomsterbutik . Från den gamla platsen tas växten direkt med en jordklump och placeras i en behållare fylld med färsk jord. Vid omplantering måste man se till att jordlagret förblir på samma nivå. Så plantens rotkrage kommer inte att lida.

Efter omlastning kan pengaträdet inte vattnas i 2 veckor, bara jordens översta lager måste fuktas. Du måste hålla växten i halvskugga vid denna tidpunkt. Feta kvinnor rekommenderas att ägna sig åt”omboenden” under våren.

Bild
Bild

Då och då måste jorden i Crassulas rötter ändras helt, eftersom jorden blir olämplig för att upprätthålla normal tillväxt. Det finns inget annat val än att riskera att rensa”den underjordiska delen” av trädet från marken. Efter att ha kontrollerat rötterna kan du behöva trimma några av dem. Behandla sektionerna med aktivt kol och lägg sedan jäveln i färsk jord.

Häll crassula och lägg det i ett svalt rum i ett par veckor.

Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Du måste ta hand om den tjocka kvinnan, som vilken växt som helst i lägenheten, klokt. För sommaren är det bäst att sätta grytan på fönstret, där det är ljus på morgonen. Detta förhindrar att direkt solljus når trädet under dagen. Med detta tillvägagångssätt finns det ingen risk för "stekning". Samtidigt kommer växten inte att lida av brist på ljus. På vintern är det mer lönsamt att ge Crassula en plats vid fönstret i söderläge.

Om det bara finns fönster i norr eller väst krävs ytterligare belysning

När ett pengaträd har lite ljus blir dess blad mindre och grenarna förlängs och blir tunnare. Den tjocka kvinnans utseende blir oattraktiv. I de mest avancerade fallen försvinner växten och får ett smärtsamt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom det är en saftig, behöver du inte spruta det med vatten dag ut och dag in. Men du måste systematiskt ta bort damm från bladen.

Trädet behöver frisk luft . Vid luftning bör dock starka drag inte ordnas. Detta är skadligt för en växt hemma.

Lämplig temperatur för ett pengaträd under en aktiv livstid är +18,25 grader. På hösten, när den tjocka kvinnan förbereder sig för vilosäsongen, måste dessa indikatorer gradvis minskas. Det är bättre för henne att övervintra vid +10,15 grader, men växten ska inte överkyldas.

Bild
Bild

Om det inte är möjligt att skapa ett "väder" som är lämpligt för vintern, kan du åtminstone flytta busken från värmeradiatorn och placera den närmare fönsterglaset.

Du bör inte oroa dig för att luften i huset är för torr på vintern när det gäller Crassula. För den typiska torra invånaren är detta inget problem.

Att ta hand om honom kräver utfodring, arbeta med kronan. Det måste också vattnas ordentligt.

Bild
Bild

Vattning

Succulenter har sina egna krav på mängden fukt. För att inte förstöra pengaträdet behöver du inte vattna det tungt. Dessutom är det ingen slump att vid plantering för sådana växter ordnas dränering i botten och krukor med hål i botten väljs.

Vattna inte den feta kvinnan med kranvatten. Om du förutom vattentillförseln inte kan ta den någonstans, innan vattning, måste vätskan försvaras.

Så att det inte finns några frågor om huruvida det är dags att vattna, är det lämpligt att se till att marken är torr på 4 centimeters djup. Faktum är att på ytan torkar jorden snabbt, men inuti finns det fortfarande tillräckligt med fukt för pengaträdet.

Bild
Bild

Toppdressing

Crassula tillhör kategorin opretentiösa växter när det gäller jordens sammansättning. Därför behöver du inte mata henne ofta. Under växtsäsongen förses jorden med gödningsmedel högst en gång i månaden. På vintern krävs detta inte alls.

Gödsel bör appliceras efter vattning för att inte bränna rötterna . Du kan använda speciella formuleringar för kaktusar, eller lägga till standardmineraler och organiska ämnen i tur och ordning.

För den normala utvecklingen av pengaträdet behövs kalium. Om det inte räcker till visas gula fläckar på bladen. När man tillverkar gödningsmedel bör man dock komma ihåg att om det finns för mycket av detta ämne kan den feta kvinnans rotsystem kollapsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färska skott på trädet dyker upp på bekostnad av fosfor . Om det saknas detta ämne mörknar lövverket på jäveln.

Och växten behöver kvävegödselmedel, utan en tillräcklig mängd av vilken utvecklingen av Crassula går fel. Ett överskott av kväve gör dock inget bra för henne.

Kalcium beror på hur väl stammen utvecklas och om mängden vätska i bladen är korrekt. Kalcium kan appliceras på jorden som ett normalt gödningsmedel. Vissa gör infusioner på äggskal och fuktar jorden under crassula med denna vätska. Du kan också mala de tvättade och torkade skalen och lägga till kruka med växten.

Om den tjocka kvinnan har transplanterats, eller om hon är sjuk, behöver du inte mata henne. På grund av detta kommer Crassula att dö med en hög grad av sannolikhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kronbildning

För att få den tjocka kvinnan att se ut som ett riktigt träd måste hennes krona hanteras systematiskt, med början "från tidig ålder" (med undantag för trädet, där den korrekta konturen bildas av sig själv).

På en liten buske måste du ta bort alla sidoskott tills den når en viss höjd . Således kommer hälften av stammen att vara bar, som ett riktigt träd.

När önskad höjd uppnås kläms den översta skottet. Detta gör det möjligt att aktivera laterala njurar. Skott från dem kommer att bilda en krona som ett träd. För att bladens "hatt" ska växa jämnt måste crassula då och då vändas mot fönstret, sedan ena sidan, sedan den andra.

Bild
Bild

När de fjärde paren av blad bildas på sidogrenarna måste de övre knopparna tas bort. Detta gör att kronan kan förvärva nya grenar, vilket kommer att göra den ännu rikare.

De längsta grenarna ska beskäras så att de inte försvagas och skymmer andra. Även om det är bättre att klämma i tid. Då behöver du inte klippa det levande.

Om den bildade grenen måste förkortas, ska snittet strös med aktivt kol.

Fortplantning

Många tror att det enklaste sättet att sprida Crassula är med hjälp av en skärning. Om det finns ett stort träd som är minst tre år gammalt, från vilket en gren kan separeras för att inte skada en vuxen växt, är detta ett lämpligt fall för att etablera en "ny hyresgäst" i huset.

Du måste välja en stark skott, som har nått en längd av 10 centimeter. Experter rekommenderar att bearbeta skärningen i den del som faller i marken med en lösning av "Kornevin" och ravsyra. Båda ämnena är tillväxtstimulerande. En tablett ravsyra hälls i ett glas varmt vatten, och när det svalnar, tillsätt "Kornevin" (en nypa) till det. Rör om allt väl. Den resulterande kompositionen bearbetas genom skärningen.

För att underlätta förfarandet fuktas först en bomullsdynan i en vätska och sedan fuktas en del av tillägget med denna skiva.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att korrekt plantera skärningen i marken och uppnå roten måste du förbereda:

  • kniv (desinficerad);
  • aktivt kol (som ett antiseptiskt medel);
  • jord för växter som kaktusar, blandat med sand baserat på 2 delar av marken, del av sanden;
  • separat grov sand;
  • liten kruka eller plastglas;
  • små expanderade lerstenar;
  • lösning som stimulerar rotning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förfarandet för avel av crassula från sticklingar är följande:

  • skär försiktigt den valda processen med en kniv;
  • behandla snittet med aktivt kol och låt det torka i flera timmar;
  • häll dränering på botten av planteringsbehållaren;
  • ovan - land blandat med sand;
  • fukta jorden med rotvätska;
  • bearbeta stjälken med samma lösning;
  • plantera den till ett djup av 4 centimeter;
  • strö jorden med sand så att fukten inte avdunstar;
  • ta bort grytan på en skuggad, sval plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte finns någon skärning kan du föröka den tjocka kvinnan med ett blad. Du måste välja ett hälsosamt och starkt "biomaterial". Ett blad separerat från ett vuxet träd får torka i ett dygn, efter att det tidigare har behandlats med ett antiseptiskt medel och planterats i en blandning av jord och sand, blandat i samma proportion som för förökning med sticklingar.

Du kan välja en mycket liten kruka för ett blad. Vid plantering bör jorden inte strös med sand, utan med kol.

Bladet rekommenderas inte att ligga djupt nedgrävt i marken. Du måste plantera, luta något så att det inte stör utvecklingen av en ny grodd. Efter plantering bör jorden fuktas på ytan, och detsamma bör göras med ett lager kol.

Sätt krukan med det framtida pengaträdet på en solig plats, men så att direkt solljus inte faller på det. Bladet kräver nästan ingen lämning. Det är bara nödvändigt att övervaka jordens tillstånd och fukta marken något runt den "unga hyresgästen". När en liten grodd spirar från marken betyder det att rotningen lyckades.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Detta är inte att säga att pengaträdet ger mycket besvär när det gäller att bekämpa sjukdomar som finns i växter. Men han får också problem.

En insekt som kallas masken infekterar jäveln med en vit blomning som visas i bladbihålorna. Under påverkan av detta böjer skotten och bladen faller av. Du kan besegra en sådan infektion med en stark lösning av tvätttvål eller insekticider.

Om spindelnät har dykt upp på stjälkarna och bladen på den tjocka kvinnan betyder det att den attackerades av en spindelkvalster. Du kan bekämpa det med samma tvålösning, samt infusioner av vitlök eller tobak.

En annan skadlig insekt som kan börja på pengaträdet är skidan. Som ett resultat av dess "arbete" visas bruna eller gula fläckar på bladen. Du måste bekämpa den oinbjudna gästen med hjälp av sådana medel som "Fufanon", "Fitoverm" eller tvålösning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Problem med pengaträd uppstår inte bara från skadedjur, utan också på grund av felaktig hantering av det:

  • om crassula rot eller stam bas har ruttnat, det var ofta vattnas, och det var för mycket fukt i marken;
  • om bladen vissnar räcker inte vätskan tvärtom;
  • om lövverket började smula, vattnades hon med kallt vatten, eller hon var i ett starkt drag, även om bristen på frisk luft leder till sådana manifestationer;
  • om svarta fläckar dök upp på bladen brändes Crassula av solen.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att växten ska återhämta sig måste den återgå till bekväma levnadsförhållanden, ta bort skadade grenar och löv. Vid brännskador, ordna om den till en annan plats eller skapa en skugga på samma plats.

Om röta bildas på rötterna måste pengaträdet avlägsnas från potten, tas bort alla skadade områden och behandlas med ett antiseptiskt medel och sedan placeras i en behållare med färsk jord.

Om alla rötter har dött finns det fortfarande en chans att återuppliva den tjocka kvinnan. Du måste klippa av toppen av den och plantera den i marken, som en stjälk.

Att odla ett pengaträd är faktiskt inte särskilt svårt. Och med systematisk vård kommer den att kunna njuta av sin skönhet i flera år och vara till nytta vid behandling av sjukdomar hos ägarna till en lägenhet eller ett hus, vilket nödvändigtvis givande med blomning för vård.

Rekommenderad: