Kanadensiska Rosor (27 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "William Baffin", "John Cabot", "Henry Kelsey" Och Andra. Funktioner För Att Klättra Vinterhär

Innehållsförteckning:

Video: Kanadensiska Rosor (27 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "William Baffin", "John Cabot", "Henry Kelsey" Och Andra. Funktioner För Att Klättra Vinterhär

Video: Kanadensiska Rosor (27 Bilder): Beskrivning Av Sorterna
Video: Hemvändare på Norra Öland av och med Ulf Wickbom 2024, Maj
Kanadensiska Rosor (27 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "William Baffin", "John Cabot", "Henry Kelsey" Och Andra. Funktioner För Att Klättra Vinterhär
Kanadensiska Rosor (27 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "William Baffin", "John Cabot", "Henry Kelsey" Och Andra. Funktioner För Att Klättra Vinterhär
Anonim

Blommor är en dekoration för alla trädgårdar. Raffinerade rosor är särskilt populära bland trädgårdsmästare. Den här artikeln ägnas åt kanadensiska rosor, deras funktioner, finesser i plantering och odling.

De bästa sorterna

Den kanadensiska rosgruppen innehåller en mängd olika sorter. Du bör definitivt bekanta dig med deras beskrivning innan du gör ett val till förmån för ett eller annat alternativ.

I allmänhet är denna typ indelad i fyra huvudgrupper:

  • klätterrosor;
  • rugos hybrid;
  • modern hybrid av rugosa;
  • park rosor.
Bild
Bild

Den första gruppen innehåller flera populära sorter.

" Quadra " … Denna klätterros kan nå en och en halv meter i höjd. Långvarig blomning. På en pensel finns det som regel från en till tre knoppar.

Bild
Bild

Felix Leclerc Rose . En ros skapad av kanadensiska uppfödare 2007. Skott kan nå tre meter i höjd.

Det är värt att notera att denna växt inte behöver beskärning som påverkar tillväxten. Blommorna är ljusrosa. Bra frostbeständighet - upp till -30 grader.

Bild
Bild

John Davis . Denna ros är bra eftersom dess blomning börjar ganska tidigt och varar länge. Om du nosar på dess rosa knoppar kan du lukta en behaglig fruktig doft.

Bild
Bild

Champlain . Uppvuxen 1982 har sorten utmärkt vinterhärdighet och immunitet mot många sjukdomar. En pensel kan ha från fem till sju röda knoppar. Ibland blommar kulturen fram till början av den första frosten.

Bild
Bild

Rugosa hybrider inkluderar inte mindre spektakulära sorter.

Martin Frobisher . Denna sort föddes 1971. Det är en stor bred buske upp till en och en halv meter hög. Skotten är upprätt, nästan helt täckta med medelstora ljusrosa knoppar.

Bild
Bild

Henry och Hudson . Buskarna är inte för höga (cirka en meter). Men de används vanligtvis som en häck. Skotten är helt täckta av små vita eller röda blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modern uppfödning har utvecklat flera hybrider.

Emily Carr . Sorten skapades relativt nyligen, 2007. Men den dök upp på hyllorna 2010. Den liknar mycket sorter från gruppen hybridte. Skiljer sig i röda dubbelblad och mycket höga buskar.

Bild
Bild

" Adelaide Hoodless " … Höjden på dessa vinterhärdiga växter varierar från en till en och en halv meter. Det finns mörkgröna blad runt de små, ljusa blommorna. Blomning sker vanligtvis på sommaren, men ibland sker det tidigt på hösten.

Bild
Bild

Prairie Joy . Medelhöjden på busken är en och en halv meter. Buskarna är helt täckta med små ljusrosa blommor och snygga gröna blad. Ett stort plus med denna sort är dess höga frostbeständighet.

Bild
Bild

Morden Cardinet . En mycket liten, kompakt buske (ungefär en halv meter hög). Ändå är det denna faktor som gör den särskilt attraktiv. Blommorna är skarlet och har stora dubbla kronblad.

Bild
Bild

Morden Sunrise . Den mest populära sorten av kanadensiska rosor är Morden Sunrise. Detta beror på dess ovanliga orange färg och miniatyrstorlek (en och en halv meter hög). Hela sommaren trivs denna sort med sin blomning. Det har också bra motståndskraft mot svampsjukdomar.

Bild
Bild

Den mest talrika gruppen av alla är parkrosen. Tänk på de sorter som relaterar till det.

" William Buffin ". Den största fördelen med denna växt med ljusrosa blommor är att den har bra motståndskraft mot vissa sjukdomar. Dessutom har blommorna en behaglig fruktig doft. Blomningsperioden är på sommaren. Ett tjugotal knoppar blommar samtidigt.

Bild
Bild

John Cabot . Blommorna är ljusrosa i färgen, de kan läggas på en pensel i fem till tio bitar. Busken i sig är mycket kraftfull och härdig, så den kräver inte global egenvård. Sommarblomningen varar inte mer än två månader, och nästa period börjar på hösten. Det är också värt att notera frostbeständighet - denna sort är utmärkt.

Bild
Bild

Henry Kelsey . Denna sort har inte bra vinterhårdhet eller sjukdomsresistens, men den anses vara ganska populär bland trädgårdsmästare. Detta beror på attraktiva röda blommor, av vilka det finns från tre till fem bitar i en pensel. Med rätt klimat och vård kan rosen bli upp till fyra meter hög.

Bild
Bild

" Lac Majeu ". Denna vita ros är bra eftersom den har ökat motståndskraft mot farliga sjukdomar. Sorten liknar en nypon, särskilt i lukten. I den sista etappen av blomningen producerar grödan små röda bär.

Huvuddragen i denna sort är dess extremt höga vinterhårdhet. Det är så högt att det inte är nödvändigt att täcka växten för vinterperioden.

Bild
Bild

Det finns en annan undergrupp som kallas marktäckare, men den nämns inte så ofta. Denna undergrupp innehåller en ros Snömatta . Den är extremt liten i storlek, man kan till och med säga miniatyr. I höjd når kulturen vanligtvis inte mer än femton centimeter. Skotten är helt täckta med små vita blommor som inte har någon doft.

Bild
Bild

När det gäller valet av en sort för en specifik region, är det först och främst värt att uppmärksamma dess motståndskraft mot låga temperaturer. Ett utmärkt alternativ, till exempel för Moskva-regionen, kan vara vilken som helst av de opretentiösa frostbeständiga sorterna.

Allmänna landningsregler

Det viktigaste att tänka på när man planterar en kanadensisk ros är dess kärlek till soliga platser. Det rekommenderas att stoppa ditt val i välventilerade och väl upplysta områden.

Det första steget är att förbereda landningsgrop . Godtagbar storlek - 70x70 centimeter. Den förberedda platsen bör täckas med bördig icke-sur jord, liksom humus, torv och ytterligare gödningsmedel. Om busken ympas är det bättre att plantera den på ett djup av 5-10 centimeter. Detta avstånd gör att rotsystemet kan utvecklas fullt ut.

Bild
Bild

Med skapandet av en häck kommer trädgårdsmästaren att ha lite svårare. För att göra detta måste du utföra flera viktiga steg.

För beskärning av sticklingar rekommenderas att välja friska årliga skott som är minst 20 centimeter långa.

  1. Alla löv tas bort , förutom två som ligger högst upp.
  2. Sedan följer sticklingarna landa i en förberedd skyttegrav , fördjupa dem till det första arket.
  3. Distans mellan sticklingarna måste du beräkna utifrån höjden på de framtida buskarna - det borde vara exakt hälften av denna siffra.
  4. När plantorna väl planterats är de värda lock med klara plastflaskor , och också lite skugga med gräs. Så de måste stå kvar hela vintern.
Bild
Bild

Subtiliteter i vården

Den kanadensiska rosen är opretentiös i sig, men fortfarande avbröt ingen elementärvård.

  1. Beskärning . Denna procedur rekommenderas tidigt på våren. Detta tar bort alla skadade och döda växtdelar.
  2. Toppdressing . Kvävgödsling bör utföras på våren och fosfor -kalium - i mitten av sommaren, efter sommarens blomning slutar.
  3. Vattning . Riklig vattning krävs endast för blommor under utfodring. Resten av tiden ska det vara måttligt.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots att den kanadensiska rosen är extremt resistent mot sjukdomar, kräver den vissa åtgärder för att förhindra dem. Om trädgårdsmästaren märkte negativa tecken är det värt att utföra behandlingen så snart som möjligt. Den vanligaste bland sådana rosor är 4 typer av sjukdomar.

Mjöldagg . Med denna sjukdom visas en karakteristisk vit blomning på bladen. Viss bladdeformation observeras också. För behandling av mjöldagg bör buskarna sprutas med speciella medel, till exempel Topaz, Chistotsvet, Fundozol och andra. Proceduren kan upprepas vid behov.

Bild
Bild

Rost . Med en sådan sjukdom observeras en ändring av skotten. För att skydda växter från denna sjukdom bör överskott av kvävegödsel och överdriven fukt undvikas när det är möjligt. Marken under buskarna måste lossas och de nedfallna och drabbade bladen ska brännas.

Bild
Bild

Svart prick . Denna sjukdom innebär att det bildas svarta fläckar på bladen. För att undvika infektion bör du följa enkla regler. Först och främst är detta att alla jordbrukstekniska regler följs.

Förstörelse av fallna löv är också viktigt. Och glöm naturligtvis inte att spraya plantorna med specialiserade preparat, som måste innehålla koppar.

Bild
Bild

Bakteriell cancer . Detta är en mycket farlig sjukdom, i närvaro av vilken mörka tillväxter bildas på växten. Som regel utvecklas bakteriecancer med hög luftfuktighet och rotskador. Om växten har en skadad rotkrage bör den förstöras. Neoplasmer på sidorötterna måste klippas av och brännas.

För behandling kan du också använda en 1% lösning av kopparsulfat - de skurna rötterna måste nedsänkas i den i 5 minuter.

Bild
Bild

Alla insekter som kan skada rötter och andra växtdelar bör förstöras.

Idéer för modern landskapsdesign

Som du vet används kanadensiska rosor ofta i landskapsdesign. Experter identifierar flera alternativ för att dekorera en trädgård med denna typ av blommor.

  • Roshäckar . För sådana häckar är det bäst att köpa höga växter. För att få häcken att blomma året runt och samtidigt se vacker ut är det bäst att plantera sorter av parkrosor. Alla växter måste ha samma höjd. Rosor kommer att se fantastiska ut när de planteras mot bakgrund av gröna buskar.
  • Trottoarkanter . Miniatyrrosor används för att skapa gränser. Det är önskvärt att alla planterade blommor har samma nyans.
  • Rabatter . Allt beror på ägarnas personliga smak, så rosor kan vara av valfri storlek, sort och färg. Det är dock bäst att använda växter som inte är för höga för att bilda den perfekta rabatten.
  • Geometriska kompositioner . Rosor med stora knoppar är lämpliga för att skapa spektakulära skulpturer. Sorter och nyanser kan väljas för varje smak, det finns inga särskilda regler här.
  • Bågar . Undantagsvis klätterrosor med små eller stora blommor är lämpliga för att dekorera valv.
Bild
Bild

Att ta hand om en kanadensisk ros är inte så svårt som det kan tyckas vid första anblicken. Det viktigaste är att välja en sort som är lämplig för det lokala klimatet och följa alla vårdregler. Allt en växt behöver är kärlek och uppmärksamhet. Då kommer det att glädja dig med sin skönhet länge.

Rekommenderad: