Derain Vit "Elegantissima" (33 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård Av Sorten. Skillnad Från "Sibirika Variegat". Hur Snabbt Växer Det?

Innehållsförteckning:

Derain Vit "Elegantissima" (33 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård Av Sorten. Skillnad Från "Sibirika Variegat". Hur Snabbt Växer Det?
Derain Vit "Elegantissima" (33 Bilder): Beskrivning, Plantering Och Vård Av Sorten. Skillnad Från "Sibirika Variegat". Hur Snabbt Växer Det?
Anonim

Många trädgårdsmästare tror att närvaron av prydnadsbuskar på deras personliga tomt helt enkelt är nödvändig. Detta skapar landskapets unika skönhet, dess enkelhet och elegans. Derain vita "Elegantissima" är en av favoritplantorna hos trädgårdsspecialister och amatörträdgårdsmästare.

Bild
Bild

Beskrivning

Bakom trädet var namnet på den röda fast förankrat bland folket på grund av den röda färgen på barken på dess skott. Det är så opretentiöst att bry sig om att det överlever perfekt i naturen i sibirisk frost. Derain white "Elegantissima", det latinska namnet Cornus alba Elegantissima, är en av de många sorterna av denna växt av kornfamiljen . Det är en flerårig lövbuske med stora ovala blad 10-12 cm i storlek, inramad av en krämig vit kant. På bladplattornas olivgröna bakgrund finns alltid fläckar, streck och fläckar i kantens färg. Bladens brokiga färg är ett tecken på buskens höga dekorativa effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den blommar två gånger om året . Första gången gräsmattan blommar i maj, och andra gången - närmare hösten. Det är en mycket vacker syn när buskarna är täckta med många paraplyformade blomställningar, bestående av vita blommor. Dekorativa pärlor av en blåaktig nyans som visas efter blomningen är oätliga. Ibland blommar en vit gräsbuske kanske inte om vädret under säsongen var ogynnsamt eller om området där det växer inte är tillräckligt upplyst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Derain tolererar lätt stadens förorenade luft och den höga koncentrationen av avgaser i den. Den goda vinterhårdheten hos denna art är en obestridlig fördel under förhållandena under våra hårda vintrar.

Skillnader från andra sorter

Olika sorter av deren har många liknande botaniska egenskaper, men de populära arterna "Elegantissima", "Sibirika Variegata" och "Aurea" skiljer sig väsentligt från varandra.

Med storleken på en vuxen växt - "Elegantissima" kan växa i höjd upp till 3 m, och "Sibirika Variegata" och "Aurea" bara upp till 2 m, i diameter kan de växa upp till 5 m respektive upp till 2-2,5 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter bladens färg -”Elegantisima” har blad av en ljus olivgrön färg som inte ändras på hösten,”Sibirika Variegata” har mörkgrön, mot hösten med en lila nyans, och”Aurea” -bladen ändrar färg flera gånger under säsongen - först de är vinröda-bruna, blir sedan gradvis gröna, blir sedan citrongula och på hösten igen röda. Den här egenskapen av Aurea -sorten är mycket populär bland trädgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Färgen på blomställningarna "Elegantissima" är vit , "Sibiriki Variegata" - grädde och "Aurea" blommor är krämiga vita. När de blommar lockar buskar av alla sorter av deren med en trevlig stark arom många bin till blomställningarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jag måste säga att "Elegantissima" växer snabbare än sina "systrar", bildar en mer frodig krona och brukar ha mycket mer bär på sig.

Avelsregler

För förökning av en buske kan du använda frön, sticklingar och lager. Alla dessa avelsmetoder kan praktiseras, men med varierande effektivitet.

Bild
Bild

Frön

Mogna frön skördas på hösten. Deras grobarhet kan vara upp till 5 år, men för att få ett bra resultat är det bättre att ta färska och skikta dem. För att göra detta måste du placera fröna i en fuktad blandning av sågspån, mossa och torv och hålla dem i 3-4 månader vid en temperatur av 4-5 ° C. Hemma kan en behållare med planteringsmaterial placeras i kylen i grönsaksfacket. Fröskiktning kan också anförtros åt Moder Natur genom att plantera dem precis i marken före vintern.

Bild
Bild

När man odlar med frön utvecklas växter mycket långsamt och når parametrarna för en vuxen buske bara 8-10 år efter plantering. Detta är den mest mödosamma avelsmetoden. Det tar för lång tid innan de unga buskarna planteras på en permanent plats, så denna metod används nästan aldrig i praktiken.

Sticklingar

Sticklingar för plantering bör förberedas på sommaren, i slutet av juni eller i början av juli. För detta är flexibla skott med moget trä, minst två internoder, lämpliga. De utvalda grenarna måste rengöras från de nedre bladen, och de övre måste skäras på mitten. För rotbildning placeras sticklingarna i vatten i cirka 7-9 dagar. Vattennivån ska vara precis ovanför de nedre internoderna. När små rötter växer lite (upp till ca 1 cm) planteras grenarna i marken fram till våren, helst i ett litet växthus. Det är viktigt att veta att när man planterar med gröna sticklingar rotar växter med svårighet och kan frysa ut på vintern.

Bild
Bild

Tvååriga mogna sticklingar med lignifierad bark är mycket hårdare än gröna . De rotar bra, eftersom de har rotknoppar längs hela längden. På våren måste du välja en bra, robust buske, klippa av skottet från den och böja den lite för att kontrollera om den är lämplig. Ett olämpligt handtag fälls inte ut helt eller går sönder helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För de valda sticklingarna förbereds en tillfällig planteringsplats, det här är lådor med näringsjord från sand och humus. Marken fuktas något före plantering, sticklingar är begravda i marken i en vinkel på 45 grader. För den normala utvecklingen av planteringsmaterial sprutas jorden regelbundet för att undvika vattenloggning. Det är önskvärt att bibehålla temperaturregimen på 20-35 ° C; för detta placeras lådor med planteringar i ett växthus. På hösten är sticklingarna helt redo för plantering på en permanent plats.

Bild
Bild

Skikten

Reproduktion genom skiktning är det mest optimala alternativet för sorten Elegantissima. För att göra detta, på våren, måste du böja en ung kvist från de lägsta skotten till jorden från en vuxen buske, gräva den i marken med cirka 10 cm och fixa den med en "hårnål" av metall eller bara tråd. En oumbärlig förutsättning för framgångsrik bildning av rötter på skiktet är den konstanta fuktigheten på platsen där grenen är begravd, därför är regelbunden och snabb vattning nödvändig. Rotsystemet bör bildas helt till hösten. En ung buske kan planteras från modern samma höst, men experter rekommenderar att det är bättre att göra detta på våren när sticklingarna blir starkare.

Bild
Bild

Landning finesser

"Elegantissima" -gräset blir en blommande buske tre år efter planteringen. Busken kan bli upp till 3 m hög och växa på ett ställe i 50-60 år. Denna omständighet bör alltid beaktas när du väljer en landningsplats så att landskapssammansättningen förblir harmonisk under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Derain "Elegantissima" växer bäst i öppna soliga eller något skuggade områden med bördig, måttligt fuktig jord har en neutral eller svagt alkalisk reaktion. Busken kan också må bra på lera om den är berikad med organiskt material (torv, kompost) och gödsling appliceras korrekt. Endast sandig lerjord tål inte, eftersom det är en fuktälskande växt och sand inte håller vatten väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering av derenplantor bör behandlas med allt ansvar. Det är bäst att plantera busken på hösten före kallt väder, så att rotsystemet kommer att anpassa sig väl till den nya miljön och stärka. En sådan planta växer snabbt under våren. Du kan dock plantera den under hela växtsäsongen, med god omsorg kommer växten att slå rot och växa aktivt. Det kommer att vara nödvändigt att utföra följande arbete.

  • Cirka två veckor före planteringsdatumet för Elegantissima deren måste platsen grävas upp och gödslas med mineraliska och organiska gödningsmedel (träaska, torv, förra årets kompost, humus). På en sådan plats kan växterna inte matas på flera år.
  • Först måste du förbereda ett planteringshål i storlek större än en jordklump på plantans rötter. Om flera växter planteras placeras groparna på ett avstånd av minst 1,5 m. Marken som väljs från gropen måste berikas med humus, komplex mineralgödsel och blandas väl.
  • Vid hög förekomst av grundvatten måste ett dräneringsskikt läggas i botten av gropen (trasig tegelsten, expanderad lera är lämplig), täckt med beredd jord ungefär hälften och vattnas rikligt med vatten.
  • Plantans rötter måste också fuktas ordentligt och lämnas i 10-15 minuter.
  • Sedan bör gräset, med all omsorg, utan att skada rötterna, tillsammans med en jordklump placeras i planteringsgropen. Den återstående jorden hälls där och cirkeln nära stammen komprimeras noggrant med händerna.
  • Växten vattnas återigen rikligt och mulas med ett lager sågspån eller nålar för att skydda jorden från att torka ut.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Sod -vården är minimal och kräver ingen särskild kunskap. Växter övervintrar bra och blir inte våta i tinade källvatten. Varje nybörjare trädgårdsmästare kan odla vackra prydnadsbuskar på sin webbplats utan mycket krångel.

  • Stammarna av unga buskar under det första levnadsåret måste lossas försiktigt under hela säsongen så att luftåtkomst till rötterna är tillräcklig.
  • Marken ska alltid vara måttligt fuktig. Vuxna planteringar behöver inte vattnas, de klarar sig med fukt från jorden och från regn. Men i varmt torrt väder bör du fortfarande vattna planteringarna varannan vecka med en och en halv till två hinkar vatten per buske.
  • En gång vart 3-4 år matas spadet med humus och träaska. Topdressing förbättrar trädgårdslandskapets dekorativa effekt, växterna ser välskötta, eleganta, friska ut,
  • Huvudelementet i vården av vitt gräs "Elegantissima" är beskärning, denna sort tolererar det lätt. Buskar börjar klippas från 3 års ålder, vid den första beskärningen skärs 1/3 av alla skott och väljer först skadade grenar. Derain vita "Elegantissima" har förmågan att växa mycket snabbt i bredd, därför är det omöjligt att försumma den formativa beskärningen, så att buskarna inte blir ogenomträngliga snår och inte förlorar sin attraktivitet. Det är bäst att göra 2-3 beskärningar per säsong. Äldre buskar beskärs lägre och lämnar 15-20 cm över marken. Du kan använda träaska eller krossat aktivt kol för att behandla sticklingar för att skydda planteringarna från eventuella infektioner. En gång i några år förnyas gamla planteringar genom att helt klippa buskarna vid roten, gräsmattan är lätt att använda för detta förfarande och växer snabbt tillbaka till sin tidigare storlek.
  • "Elegantissima" påverkas nästan inte av skadedjur, de skräms av smaken av dess juice. Plantering av gräsmattor kan skadas. Om det hittas är det nödvändigt att omedelbart behandla planteringen med insekticider eller använda folkmedicin som ett avkok av rölleka, en infusion av lök och potatisplattor.
Bild
Bild

Genom att följa dessa enkla regler för vård av gräsmattan kan du ständigt beundra den unika designen av din trädgård.

Ansökan i landskap

Namnet på sorten "Elegantissima" motiverar sig helt - på vilken plats som helst kommer växten att se ädel och elegant ut. Dess värde för landskapsdesign beror på att gräsmattan är mycket dekorativ, lätt att odla, opretentiös i underhåll, dekorerar trädgårdstomten både under växtsäsongen och på vintern. På våren livas trädgårdslandskapet med blommande löv, på sommaren och hösten-med frodig blomning och elegant brokigt lövverk, och på vintern är snövit snödrivning dekorerad med uttrycksfull målning av lila-röda skott.

Bild
Bild

Olika former bildas från kronan på deren med hjälp av trimning - en kolonn, ett halvklot, en boll, en kub . Erfarna designers experimenterar ofta med beskärning, ändrar buskens form varje år och kan till och med skapa formen av ett exotiskt djur. Planteringar ser bra ut på platsen både ensamma och i gruppplanteringar. De används ofta för att skapa häckar eller för att kamouflera uthus. En elegant och visuellt ljus buske "Elegantissima" kan bli en original dekoration innan du går in i huset.

Bild
Bild

I kombination med dekorativa barrträd, som enbär, eller med buskar med röda löv, skapar formgivarna unika kompositioner av de vita "Elegantissima" rådjur som kan väcka beundran hos den mest strikta finsmakaren.

Rekommenderad: