Derain Vit "Sibirika" (37 Foton): Beskrivning, Plantering Och Vård Av Sorterna "Sibirika Variegata" Och "Sibiriens Pärla"

Innehållsförteckning:

Video: Derain Vit "Sibirika" (37 Foton): Beskrivning, Plantering Och Vård Av Sorterna "Sibirika Variegata" Och "Sibiriens Pärla"

Video: Derain Vit
Video: ЭТОТ КУСТАРНИК НЕ ДОСТАВИТ ХЛОПОТ И ПОРАДУЕТ СВОЕЙ КРАСОТОЙ! 2024, Maj
Derain Vit "Sibirika" (37 Foton): Beskrivning, Plantering Och Vård Av Sorterna "Sibirika Variegata" Och "Sibiriens Pärla"
Derain Vit "Sibirika" (37 Foton): Beskrivning, Plantering Och Vård Av Sorterna "Sibirika Variegata" Och "Sibiriens Pärla"
Anonim

Sommarstugor glädjer ögat inte bara med sina välskötta sängar och fruktträd, utan också med sitt dekorativt inredda landskap. Många buskar används för dekoration av territoriet, varav en är den vita torven "Sibirica".

Bild
Bild

Beskrivning av sorten

Den dekorativa vita sibiriska gräsmattan, som är medlem i kornfamiljen, är en snabbt växande lövbuske med en spridande frodig krona (upp till två meter i diameter) och når en höjd av cirka tre meter. Sibirien anses vara sitt hemland, därav namnet - "Siberica". White derain representeras av många sorter (cirka 50), bland vilka de mest populära är "Sibiriens pärla" och "Sibirica Variegata" (Cornus alba Sibirica Variegata).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är omöjligt att förväxla brokig gräs med andra buskar, eftersom det har speciella särdrag . Grenarna skiljer sig åt i färg, ovanliga för träiga växter. De kan ha valfri röd nyans - från känslig korall till ljus skarlet, från vinrött till rödbrunt. En ung buske har en rikare färg än en gammal, där färgen kan ha en grå nyans. På våren och hösten är färgerna mest uttalade.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I en ung buske är grenar med en blank bark flexibel och rak, och de bildar en tät och frodig krona, men när de åldras böjer de sig välvda.

En annan särdrag är dess blad . De är ovala i formen, ganska stora, med en mörkgrön ytteryta och en grågrön inre yta. Bladen runt hela omkretsen har en vit eller krämig kant som följer bladets form, och det kan också finnas fläckar och ränder på det. Blommigt lövverk har förmågan att ändra färg. Till hösten blir den lila-violett, men kanten kvarstår. På lätt pubescenta skrynkliga löv, sittande mittemot, är välvda ådror tydligt synliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädet blommar krämigt med en grönaktig nyans med fluffiga blomställningar-sköldar som innehåller flera små blommor med en doftande doft. Blomningen sker två gånger: maj-juni och på hösten-september-oktober. Frukter med en liten vaxartad blomning är mycket små oätliga bär med en sten, som har en blåblå färg, som blir vit med en liten blåaktig nyans när frukten mognar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Derain vita "Siberica" är opretentiös, kan växa i många år utan att transplantera till en annan plats och anpassar sig perfekt till stadsmiljön.

Landningsregler

Busken är opretentiös vid odling. Har bra motståndskraft mot frost och torka. "Sibirika" uppvisar inga speciella krav för jorden och växer på jordar av någon typ, men det är ännu bättre på lerig och sandig lera, något sur, helst fuktig, jord. Det är nödvändigt att tillsätta sand till lerjorden, och lera introduceras i sandjorden. Tillför effektivt torv och humus till jorden.

Bild
Bild

När du planterar en buske måste du följa några enkla regler . Först och främst är det valet av sätet. Derain behöver bra belysning, med brist på ljus tappar färgerna sin mättnad. Det tål dock inte starkt direkt solljus. Därför är det bästa stället att plantera i skuggade områden, halvskugga. Innan du planterar en buske måste du gräva upp det valda området, tillsätt humus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men det är också mycket viktigt att placera hålen korrekt . Mellanrummet mellan dem bör vara cirka 0,7-1 m, och djupet bör vara minst 0,5 m. Hålets storlek ska vara sådan att rötterna passar in i det. Dränering (krossad sten, grus) måste placeras i botten av hålet. Detta är nödvändigt så att det inte finns någon stagnation av vatten, vilket kan leda till rotröta. Och kompost eller humus måste läggas till varje hål.

Bild
Bild

Plantan placeras i ett hål så att roten kan passa in i den och rotkragen fördjupas med 1,5-3 cm i marken eller kan ligga på samma nivå som jorden. Därefter täcks groparna med en blandning av gräs (2 delar), kompost (2 delar), sand (1 del) och torv (1 del), komprimeras och vattnas. Den bästa tiden att plantera en buske är tidigt på våren och hösten.

Bild
Bild

Subtiliteter i vården

Derain kräver inte komplex vård, men det måste vara regelbundet och i rätt tid. Vårdkraven är desamma som för alla andra grödor. Unga, nyplanterade buskar måste vattnas ofta, särskilt på våren och sommaren. Efter ett eller två år, när gräsmattan växer bra, utförs vattning mindre ofta, men i mycket varmt väder är det obligatoriskt. Vid normalt väder med periodiska regn är naturlig fukt tillräcklig för en god tillväxt av busken. Ytterligare vattning resulterar bara i mycket tjocka skott.

Bild
Bild

Med brist på naturlig fukt utförs vattning två till tre gånger i månaden och häller cirka två hinkar vatten under varje buske . Mulking av jorden under buskarna hjälper till att bevara fukt efter regn och vattning. Och det är också nödvändigt att utföra ogräs när ogräset växer. Tillsammans med ogräs lossas också jorden under växterna. Derain kräver inte frekvent utfodring som andra växter. Efter plantering kan unga buskar matas på sommaren genom att tillsätta lite torv eller humus. Med mycket knapp mark är utfodring möjlig, vilken appliceras två gånger - komplex mineralgödsel tillsätts på våren, 150 g per buske, och på sommaren är det mer effektivt att använda organiskt material - upp till 5 kg humus eller kompost.

Bild
Bild

En viktig plats i vården upptas av bildandet av buskens krona, som börjar vid tre års ålder . Beskärning stimulerar skottväxt och förgrening längst ner på busken. Det utförs två gånger om året - på våren, innan bladen blommar och på hösten. Först och främst tas sjuka, torra och föråldrade (över tre år gamla) grenar bort, liksom mycket långa grenar som sticker ut utanför buskens kontur. Detta ger busken ett snyggt, välskött utseende. Ju kortare du lämnar grenarna (upp till 20 cm långa), desto tjockare blir kronan. Häckbusken kan också klippas på sommaren för att behålla sin form. Genom snabb beskärning kan du behålla kronans densitet, justera buskens dimensioner och inte låta den växa för mycket.

Bild
Bild

Uppfödningsegenskaper

Det finns flera sätt att odla "Siberica":

  • frön;
  • sticklingar;
  • dela busken;
  • med hjälp av lager.
Bild
Bild

Frömetoden är en långsiktig process, eftersom tillväxten och utvecklingen av plantor är mycket långsam. Därför används den sällan i trädgårdsodling. Busken som odlas på detta sätt börjar blomma efter lång tid (efter 3-4 år). Planteringsfröna bör skördas på hösten efter att frukten har mognat. Före sådd stratifieras de i 1-1,5 månader vid en temperatur på cirka +4 grader. Sedan agerar de i denna ordning:

  • förbereda en jord bestående av torv, mossa, sand och sågspån;
  • jordblandningen placeras i kylen för desinfektion;
  • fröna blandas med den beredda blandningen i ett förhållande av 1: 3;
  • sedan planteras de i jorden och fördjupas cirka 5 cm i marken.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan plantera den i marken antingen tidigt på våren eller på hösten. En buske som odlas med en frömetod tar bara form med två eller tre år.

Den mest populära och effektiva metoden är ympning. Sticklingar kan klippas från en vuxen buske på våren och hösten. Sticklingar skördas ofta under vårbeskärning. Korrekt ympning utförs enligt följande:

  • den övre delen av skotten på en vuxen buske skärs av;
  • det måste finnas minst 9 knoppar på handtaget;
  • skärningen planteras i fuktig jord;
  • vid blåsigt väder rekommenderas att du installerar stöd;
  • efter ca 2 veckor visas rötterna vid skärningen, och det rotar sig;
  • sticklingar är isolerade för vintern.
Bild
Bild

På våren transplanteras unga buskar till rätt plats. Det är mer effektivt att gro höststicklingar hemma på vintern och plantera dem i marken på våren. Gräset som odlas av sticklingar har en mycket vacker buske. Reproduktion genom att dela busken utförs vanligtvis på våren, men det är också möjligt på hösten. För division tas 3-4-åriga buskar oftast. Efter att ha grävt upp och frigjort rötterna från jorden delas busken noggrant i delar. Det rekommenderas att hålla rötterna i vatten i 1-2 timmar före plantering.

Bild
Bild
Bild
Bild

På våren kan du också föröka gräset genom skiktning. Lägre unga lutande skott jordas, fixeras i jorden och täcks med jord. De tas sedan om hand som vanligt. Nästa vår grävs grenen som gav rötterna upp och planterades på en annan önskad plats.

Sjukdomar och skadedjur

Siberica har god immunitet mot infektioner och skador från skadliga insekter. Vid ung ålder kan vit gräsplan påverkas av mjöldagg. Vuxna buskar brukar inte bli sjuka av det. Symptomen på sjukdomen är utseendet på vit blomning på lövverket. Infektion kan orsakas av torka, fuktmättnad eller fluktuationer i daglig lufttemperatur. Busken behandlas genom att spraya med ett avkok av hästsvans. Den bereds enligt följande: torkad ört (100 g) hälls med kallt vatten (1 l), infunderas i 24 timmar, sedan måste infusionen kokas i 40 minuter. Den färdiga produkten filtreras och späds med vatten (1: 5). Sprutning utförs var 5: e dag.

Bild
Bild

Bearbetningen kan utföras med kolloidalt svavel, en blandning av läsk och tvål . Bordeaux -vätska används när fläckar visas på lövverk. För förebyggande ändamål rekommenderas att plantera ett gräs med ett stort gap mellan buskarna (upp till två meter) och vattna det under en buske, eftersom bevattning av kronan kan provocera en sjukdom med denna svamp. Vitt gräs är extremt sällan utsatt för invasion av skadedjur, men bladlöss, skalinsekter och myror är fortfarande möjliga. Mot insekterna är "Actellik" och "Phosbecid" rättsmedel effektiva, med vilka du måste spraya busken 3 gånger på 4 dagar.

Bild
Bild

Bladluskolonier kan tvättas bort med en stark vattenstråle, eller så kan bladlusen avlägsnas för hand. Dessutom kan insekticida preparat användas.

Myrornas utseende är ofta förknippat med bladlössens utseende, som de livnär sig på . Att bekämpa bladlöss samtidigt förhindrar att dessa insekter uppträder. Dessutom blir de installerade sötfällorna också av med myror. En viktig roll för att förhindra skadedjur uppträder genom förebyggande behandling av busken med sådana medel som avkok - lök och från potatisplattor, samt infusion av rölleka.

Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Derain vit är dekorativ när som helst på året. På hösten och även på vintern utan löv är det en dekoration av trädgården tack vare dess målade grenar. Det används också i stor utsträckning eftersom det är mycket opretentiöst: det växer på upplysta platser och i skuggan, tolererar frost bra, anpassar sig väl till stadsmiljön och tolererar grannskapet av högre växter väl. Tillämpningsområdet för "Sibirika" är ganska brett: det dekorerar landskapet i trädgårdar, parker och torg, används i anläggning av stadsgator och områden i privata gods. I landskapsdesign använder de:

  • både enskilda och gruppplanteringar, derainen ser vacker ut mot bakgrunden av vita stammar av björkar och mörka thujas;
  • för utformning av gränder och parkvägar;
  • för bildandet av levande staket i sommarstugor och territorier i lanthus, där det perfekt gömmer uthus, staket och väggar;
  • som bakgrund för att skapa dekorativa kompositioner på torg och parker.
Bild
Bild

I trädgårdsdesign placeras gräsmattan ofta på den främsta iögonfallande platsen, men kan också användas i blandade kompositioner på baksidan av platsen . De används för att dekorera ensembler av ört- och barrväxter, särskilt för att dekorera gardiner. Det går bra med berberis, kaprifol. Ömtåliga rosor, mångfärgade liljor och fluffiga krysantemum sticker ut starkt mot sin brokiga bakgrund. De brokiga bladen av "Siberica" ser vackra ut i de alpina kullarna, mot bakgrund av gräsmattor med rikt grönt gräs, kronan av periwinkle, murgröna och andra klätterväxter.

Bild
Bild

Derain ser spektakulär ut på vintern: mot en snövit bakgrund brinner dess skarlet grenar starkt och skapar ett elegant färgstarkt landskap som glädjer ögat. Derain white passar bra med barrträd och buskar: cypresser och blå granar, enbär och krypande thuja. Det används ofta i utformningen av vinterträdgårdar. Växter planteras ofta under busken, täcker jorden och kontrasterar i färg, såsom föryngrad, aubrieta och örtnejlika. Ett lågt levande staket kommer vackert att dela upp territoriet i separata sektioner avsedda för olika ändamål och stänga byggnader och väggar.

Bild
Bild

Eftersom derain perfekt tolererar gasföroreningar, heta asfaltångor och andra negativa förhållanden i staden, används den i stor utsträckning för landskapsgator. Oftast är detta staket av olika storlekar - från 1 till 2 m. Skol- och dagisområden, sport och lekplatser är omgivna av gröna parapeter - eftersom dogwood inte har giftiga egenskaper, därför är det inte farligt för barn, dessutom har det förmågan att snabbt läka efter skador. I parker och torg placeras ofta en bollformad gräsmatta i mitten av rabatki, gräsmattor. Med hjälp av en frisyr kan "Sibirika" ges olika former: ljus, halvklot, kolonner, bågar, liksom olika djur och geometriska former som kommer att fungera som dekoration för stora utrymmen. Derens dekorativa kvaliteter gör den attraktiv och används ofta i landskapsdesign.

Rekommenderad: