Tatar Lönn (20 Bilder): Beskrivning Av Det Svarta Trädet. Ginnala Lönn är Som En Honungsväxt. Löv. Var Växer Icke-lenin? Hur Ser Blomningen Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Tatar Lönn (20 Bilder): Beskrivning Av Det Svarta Trädet. Ginnala Lönn är Som En Honungsväxt. Löv. Var Växer Icke-lenin? Hur Ser Blomningen Ut?

Video: Tatar Lönn (20 Bilder): Beskrivning Av Det Svarta Trädet. Ginnala Lönn är Som En Honungsväxt. Löv. Var Växer Icke-lenin? Hur Ser Blomningen Ut?
Video: 【Världens äldsta roman i full längd】 Berättelsen om Genji - del 1 2024, April
Tatar Lönn (20 Bilder): Beskrivning Av Det Svarta Trädet. Ginnala Lönn är Som En Honungsväxt. Löv. Var Växer Icke-lenin? Hur Ser Blomningen Ut?
Tatar Lönn (20 Bilder): Beskrivning Av Det Svarta Trädet. Ginnala Lönn är Som En Honungsväxt. Löv. Var Växer Icke-lenin? Hur Ser Blomningen Ut?
Anonim

Varje trädgårdsmästare kan odla opretentiös tatarisk lönn. Kulturen kräver inte mycket underhåll och går bra i de flesta regioner i Ryssland.

Bild
Bild

Beskrivning

Den tatariska lönnen har flera namn: växten är också känd som blackened, neklen och ginnala . Kulturen ser ut som ett litet träd eller en buske, vars stjälkar växer upp till 2-12 meter. Den ganska tunna barken av en gråbrun eller nästan svart nyans växer först slät och med små spår och täcks sedan med sprickor. Graciösa rödaktiga grenade grenar kan vara något pubescenta. De korta och breda, nästan sfäriska knopparna på växten har också en rik nyans, som är en blandning av rött och brunt. Deras dimensioner når 4 millimeter.

Bild
Bild

Ovala eller deltoidala blad 5 till 11 centimeter långa och 3 till 7 centimeter breda växer antingen hela eller med 2–5 lober. Gröna på våren till hösten får de en ljus röd färg och faller sedan av. Rosa petioles längd överstiger inte 2–5 centimeter. När lönnen blommar är den täckt med ljusa, rikt doftande knoppar, vars diameter inte går längre än 5-8 millimeter. Vitgula blommor med en rödaktig nyans samlas i en tät panicle i slutet av kvisten. Frukten är en lejonfisk, bestående av två halvor som är cirka 2 centimeter långa, divergerar i en spetsig vinkel.

Bild
Bild

Växtens frön mognar på sensommaren eller tidig höst, har en brunröd nyans. Den konvexa muttern kännetecknas av en liten förlängning.

Diametern på en tät äggformad eller sfärisk krona på ett träd kan vara 6 meter. Rotsystemet är mycket grenat i markens övre lager. Detta är inte att säga att representanten för lönnen växer snabbt, men han är inte rädd för torka, urban smog och salthalt i jorden. Växten kan nå en höjd av 10 meter. I sitt mogna tillstånd är den också mycket motståndskraftig mot svåra frost. Livslängden för en växt under gynnsamma förhållanden är i genomsnitt 100 år, även om vissa exemplar lever upp till 300 . Kulturens blomningstid går inte utöver gränserna för ett par veckor som börjar under andra halvan av maj, efter att bladen öppnats.

Bild
Bild

Det är intressant att neklens lövblad uppträder flera veckor tidigare än dess "släktingar", men blomningen börjar tvärtom mycket senare.

Trots att grödan bär frukt i september kan lejonfisk ligga kvar på trädet nästan fram till frostens början .… I naturen förökar växten sig med frön, och på gården för detta ändamål används rotskott och skiktning alltmer.

Bild
Bild

Spridning

Neklen är utbredd i Ryssland, främst i dess europeiska del .… Du kan träffa växten från Kursk till Saratov, liksom i norra Kaukasus och västra Sibirien. Dessutom växer tatariska lönnen i centrala och östra Europa, Balkanhalvön, Lilla Asien, Iran, Turkiets och Greklands berg och andra delar av världen. Dess huvudsakliga livsmiljöer är lövskog, liksom områden längs raviner och flodstränder. Han föredrar våta platser i norra delen av världen och tar sig till taiga.

Bild
Bild

Landning

Det rekommenderas att plantera lönn i öppen mark antingen tidigt på våren, medan knopparna ännu inte har kläckts eller på senhösten, efter att ha väntat på en kall snäpp och löv faller . Landningsplatsen ska vara väl upplyst och torr. I princip kan kulturen utvecklas i skuggan, men skären på bladbladen kommer sedan att blekna. Det är extremt viktigt att fukt inte stagnerar i det valda området, så om grundvattnet ligger nära ytan måste ett dräneringssystem organiseras. För detta ändamål kan du använda krossad sten, småsten eller tegelfragment, utlagda för att bilda ett lager 10–20 centimeter tjockt i botten av urtaget.

Bild
Bild

Den optimala jorden för svart träd är en blandning av torv, humus och sand, tagen i förhållandet 2 till 3 till 1 . Jordens optimala surhet är mellan 6,0 och 7,5 pH -nivåer. Vid utarmning av jorden berikas varje hål omedelbart med 120-150 gram nitratkomposition, till exempel nitroammofos. Plantorna är snyggt placerade i gropar 50–70 centimeter djupa och ungefär lika breda så att rotkragen inte går djupt. Planteringen slutar med riklig bevattning och mulching av stamcirkeln med ett tunt lager torv.

Bild
Bild

Det bör nämnas att när det gäller vårplantering förbereds jorden under föregående höst.

Om den tatariska lönnen ska bli en del av häcken, då mellan enskilda kopior måste du hålla ett avstånd på 1,5-2 meter . Med en enda plantering förblir avståndet mellan enskilda träd 1,5–2 meter.

Bild
Bild

Vård

Trots att en vuxen svart man anses vara en opretentiös kultur, för första gången efter plantering behöver den regelbunden bevattning … Varje dag måste trädgårdsmästaren hälla cirka 20 liter vatten under varje planta och noggrant övervaka jordens tillstånd. Förfarandet bör åtföljas av jordlossning och ogräs. I framtiden ordnas vattnet av trädet när jorden torkar ut. Vanligtvis, unga exemplar måste bevattnas en gång i veckan och mogna träd varje månad . När varmt och torrt väder är etablerat ändras bevattningsregimen och blir mer frekvent, och varje växt använder upp till 10–20 liter vätska, hälls ut en gång i veckan . Vid normal nederbörd levereras samma 10–20 liter en gång i månaden.

Bild
Bild

Om kulturen inte fick nödvändigt gödselmedel under plantering, appliceras näringstillskott senare under vattning . Till exempel, på våren, föreslås att mata den tatariska lönnen med urea i mängden 40 gram, kaliumsalter i mängden 15-25 gram och 30-50 gram superfosfat. Den angivna mängden bör räcka för 1 kvadratmeter av trädgården. Sommarkultur du behöver ett komplext gödningsmedel "Kemira Universal ", 100 gram av vilka fördelas över tomtens kvadratmeter. Vi får inte glömma bort mulningen av cirkeln nära stammen med torv eller jord och bildar ett lager 3-5 centimeter högt.

Bild
Bild

Beskärning av torkade grenar och formning av kronan utförs antingen tidigt på våren eller senhösten. Man bör komma ihåg att inte bara åldrade eller skadade skott utsätts för eliminering, utan också de som växer i fel riktning, vilket bryter mot "bildens" integritet . Eftersom vinterhårdheten hos unga växter är låg, är de nödvändigtvis täckta med grangrenar nära rotkragen före den kalla årstiden. Standardväxter bör också skyddas med säckväv under de första åren (1-2 lager i stamområdet).

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Oftast lider blackened av korallfläck … Sjukdomen drabbar främst trädskott. Trots att dessa kan vara bara fläckar, förlorar lönnen oftast sina grenar, eller till och med dör helt. De skadade delarna skärs omedelbart av och de resulterande såren täcks med aktivt kol eller trädgårdslack.

För att förhindra sjukdomen kommer kopparsulfat till undsättning, vars sprutning utförs på våren innan njurarna öppnas.

Bild
Bild

Ganska ofta är kulturen infekterad med mjöldagg .… Sjukdomens huvudsymptom är en förändring av bladbladens tillstånd, som torkar upp och blir täckta med en vit blomning. För att förhindra spridning av mjöldagg sprutas med en tvållösning, och bladen bearbetas nödvändigtvis på båda sidor. Hela den beredda kompositionen konsumeras åt gången så att dess fördelaktiga egenskaper inte försvinner. Om sjukdomen redan har träffat kulturen är det bara att använda kemiska fungicider.

Bild
Bild

På tatarisk lönn alla typer av svampar kan vara aktiva , orsakar deformation av bladblad eller utveckling av förruttnande processer . På grund av den stegrade cancern är trädets bark täckt med många sår, och på grund av mosaiken blir bladen först prickiga och krullar sedan. Slutligen är nekros också kännetecknande för kultur, vilket ofta leder till trädets död. Kampen mot alla dessa sjukdomar genomförs genom att applicera lämpliga fungicider , och förebyggande åtgärder innefattar nödvändigtvis regelbunden inspektion av trädgården och snabb eliminering av infekterade delar av växten.

Bild
Bild

Med jämna mellanrum blir blackened ett mål för skadedjur . Sugande insekter som bladlöss, skalinsekter och skalinsekter , Alla juicer "dras" från bladen, stammen och grenarna. Kvalster störa utvecklingen av bladblad, och larver av nötknäppare skadar rötterna. Larver och sågflugor gnaga på löv, och några av dem förstör också frön. Kampen mot alla insekter genomförs med hjälp av insekticider.

Bild
Bild

Ansökan

Tatar lönn används inte särskilt ofta i landskapsdesign, även om den fortfarande kan hittas i europeiska trädgårdar och parker, ibland även i form av en bonsai . Ofta blir dess exemplar en del av en häck, inklusive en flerskiktad. Kulturen har blivit mycket mer utbredd som en källa till mineraler och vitaminer som är användbara för människor. Så, barken av trädet används i medicin, och saften är grunden för sirapen. Den resulterande näringsinfusionen stärker immunsystemet med framgång, förhindrar utvecklingen av periodontal sjukdom, stärker blodkärlen och förhindrar att fetma utvecklas.

Bild
Bild

Torkade råvaror från bark och löv hjälper till att hantera många sjukdomar, inklusive tuberkulos och lunginflammation, och läker sår.

En representant för lönnfamiljen är placerad som en honungsväxt . Honung, "skapad" av ett träd, har många användbara egenskaper och stöder därför kroppen perfekt under lågsäsong och stärker nervsystemet. Tatarisk lönnhonung och sirap används också aktivt inom kosmetologi. Träet i denna växt används ofta inom industrin för tillverkning av möbler, dekoration, musikinstrument och små hushållsdelar. Eftersom blackened har antibakteriella egenskaper och kan läka sår, används det för att skapa en kvast för bad och bastur. Ett hållbart och elastiskt tillbehör för avkopplande ingrepp med en behaglig doft, effektiv berusning och avslappning av kroppen.

Bild
Bild

Intressanta fakta

Växten fick sitt andra namn - "chernoklen" - på grund av barkens utseende: slät och målad i en nästan svart nyans . När det gäller "nonlean", här förklaras allt av bladbladens form. Hela, äggliknande, högst 6-10 centimeter långa, dekorerade med stora dentiklar längs kanten-de är inte särskilt typiska för lönnfamiljen.

Rekommenderad: