Norge Lönn "Royal Red" (30 Bilder): Beskrivning Av Lönn På Stammen Och Användning I Landskapsdesign, Tips För Odling

Innehållsförteckning:

Video: Norge Lönn "Royal Red" (30 Bilder): Beskrivning Av Lönn På Stammen Och Användning I Landskapsdesign, Tips För Odling

Video: Norge Lönn
Video: På landet 160. En liten film om Rönn, Lönn, Ask. 2024, Maj
Norge Lönn "Royal Red" (30 Bilder): Beskrivning Av Lönn På Stammen Och Användning I Landskapsdesign, Tips För Odling
Norge Lönn "Royal Red" (30 Bilder): Beskrivning Av Lönn På Stammen Och Användning I Landskapsdesign, Tips För Odling
Anonim

Lönnar kommer att dekorera alla områden: de kan planteras en i taget och i grupper. På sommaren utmärks trädet av frodigt och snidat lövverk; på hösten - det här är ett vansinnigt upplopp av färger, konfigurationer och paletter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

I allmänhet representeras lönnen av cirka 150 sorter som växer i tempererade zoner. De växer i form av träd eller buskar med enkla, och ibland komplicerade, utsträckta petiolatblad, mycket originella, starkt brokiga på hösten och lejonfiskfrukter.

De flesta arterna används som dekorativa element med graciösa mönster och ovanliga bladkonfigurationer

Träden är attraktiva med en saftig höstpalett, intressanta former av blomställningar och frukter, mönster på barken.

De flesta arter är utmärkta honungsväxter. För landskapsarkitektur har dessa växter använts redan från början av trädgårdsodlingens utveckling.

Bild
Bild

För den europeiska delen av Ryssland är växten vinterhård, ganska nyfiken på graden av fertilitet och markfuktighet, växer inte särskilt snabbt, tolererar inte stillastående fukt och salthalt i jorden. Det överlever perfekt transplantation inom städer, det är motståndskraftigt mot vind.

Inom sin tillväxt är lönn den främsta rasen för trädgårds- och parkplantningar i vårt land . Detta underlättas av dess betydande storlek, anmärkningsvärt tjock övre del, lång stam, prydnadsblad - det är de egenskaper som trädgårdsmästare uppskattar det. Det anses vara en av de produktiva växterna för engångsplanteringar och för bildandet av vackra gränder.

Länge kontrasterar hans sprudlande höstkläder ganska bra bredvid barrträdet. Prydnadsväxtarter är olika och skiljer sig åt i färg, konfiguration av löv och kronor, liksom i tillväxtens egenskaper.

Bild
Bild

Royal Red Norway lönn kännetecknas av sin ledande smala stam, inte riktigt enhetlig krontäthet och stora blad, som när de blommar blir ljusröda och sedan mörkröda.

Trädet växer upp till 10-12 meter i höjd, har en bred, pyramidformad topp med en klart definierad ledande stam . Barken är av mörkgrå nyanser, prickade med fina rynkor. Bladen är stora, med 5-7 lober, får en ljusare färg på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten börjar blomma i maj, samtidigt som blad blommar. Blommor och blomställningar är gula. Lionfish är färgade brungula. Ett träd med hög vinterhårdhet, i mycket stark kyla, kan skotten på ettåriga träd frysa något.

Trädet är ljusälskande, kan tåla ljus nyans, kräver god fruktbarhet och markfuktighet (älskar lätt sur jord) . Rädd för torra perioder, stagnation av vatten och alltför salt jord, blir sjuk när jorden komprimeras. Det är lämpligt att plantera växten på väl upplysta platser. Som en förebyggande åtgärd kräver det skydd mot mjöldagg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns tre huvudavelsmetoder

  1. Frön . Fröna skördas på våren i slutet av blomningen. Denna metod kräver speciella färdigheter och mycket uppmärksamhet.
  2. Sticklingar . I mitten av sommaren skördas och rotas skotten.
  3. Sorterna ympas på bollar . Det är bättre att skaffa sådana former i form av plantor i plantskolan. Det är svårt att odla ett sådant alternativ på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växande funktioner

De flesta former av norrlönn är vinterhärdiga, har god skottbildande förmåga och håller sin typiska form väl. De rekommenderas också för engångsplanteringar på gräsmattor och för bildande av kontrasterande effekter i grupper.

Växter planteras vanligtvis på öppna ängar eller i halvskuggade förhållanden. Det är viktigt att komma ihåg att träd som har en viss dekorativ färg på löv, när de odlas i skuggiga förhållanden, kan förlora det.

Rotkragen är vanligtvis inte djupare än marknivån

I träd som ger ett kraftfullt rotsystem fördjupas nacken något (upp till cirka 50 mm).

Bild
Bild
Bild
Bild

Med jordfuktighet nära ytan måste dränering av krossad sten utföras (tjocklek ca 10-20 cm).

Jordblandningen består vanligtvis av torvkompost, torv och sand i förhållandet 3: 2: 1. Mineralgödsel (120-150 g) kan läggas till planteringshålet. Vid plantering håller de sig till den optimala surheten i jorden (pH 6,0-7,5).

Om gödselmedel inte applicerades vid plantering av växterna, gödslas i nästa vår i form av:

  • urea (40 g / m2);
  • kaliumsalter (1525 g / m2);
  • fosfatgödselmedel (3050 g / m2).
Bild
Bild

På sommaren, under lossning och vattning, läggs ett komplex av spårämnen (100-120 g / m2) till.

Vattna trädet omedelbart efter plantering med en hastighet av 20 liter . De flesta lönnar tål jordens relativa torrhet, men de utvecklas mycket mer produktivt med regelbunden vattning.

Bevattningshastigheter i de torraste perioderna är 10-20 liter per träd en gång i veckan. Med regelbunden nederbörd - 10-20 liter per träd en gång i månaden.

Bild
Bild

Lossning ska vara grund och regelbunden; det bör göras under ogräs och omedelbart efter vattning. I detta fall är det viktigt att undvika betydande packning av jorden. Efter plantering mults jorden runt träden med en torvblandning med ett lager på upp till cirka 50 mm. Beskärning av växter krävs - ta bort torkade och sjuka grenar.

Vid växande växter är det viktigt att vara försiktig med skadliga:

  • vitfluga;
  • mjölkfisk;
  • bladgräs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typiska sjukdomar hos lönn:

  • mjöldaggssvampar;
  • manifestationer av svart fläck.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på ordningen med plantering och vård

  1. Det är bättre att plantera lönn på hösten, under det andra decenniet i oktober, när jorden fortfarande är varm och trädet har tid att anpassa sig.
  2. Trädet föredrar soliga eller något skuggade områden, växer sämre i skuggan. Därför måste avståndet till staketet eller närliggande träd vara minst 4 meter.
  3. Storleken på planteringsfossan väljs utifrån rotklumpens storlek. Vanligtvis är den 70 cm i diameter och upp till 60 cm djup. Dränering krävs på lerjord.
  4. Försöker på ett träd. Rothalsbandet ska ligga i linje med marken.
  5. Fyll hålet till hälften med en näringsblandning (3 delar humus, 2 - torvmark och 1 del sand). Du kan använda färdiga jordalternativ.
  6. Komprimera jorden lätt och spill den med vatten.
  7. Vi fyller jorden till slutet och ramar den igen. Vi gör en liten rulle runt omkretsen för att bevara vatten.
  8. Häll ut minst 2 hinkar vatten omedelbart efter avstigning.
  9. På hösten och våren vattnar vi plantan 2 gånger i veckan, om det inte kommer nederbörd på länge.
  10. Om en näringsblandning användes under plantering, bör jorden inte befruktas. Om marken är fattig är det bättre att applicera gödselmedel.
  11. I framtiden befruktar vi trädet en gång om året. Kompositionerna tas in på våren.
  12. Vi utför lossningar två gånger per säsong. Du bör inte gå djupare i jorden mer än 10 cm för att inte skada rotsystemet.
  13. Efter lossning, mulch ytan med torv (lager 3-5 cm). Efter nederbörd ska ytan också lossas.
  14. Varje vår inspekterar vi kronan och skär bort eventuella skadade eller torkade grenar.
  15. Vi gör kronbildning, vid behov, när som helst på året.
  16. Sjukdomar identifieras av löv och kvistar. Om det finns någon plack eller främmande tillväxt, demonterar vi och bearbetar trädet med ett lämpligt verktyg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under kallt vintertid, med brist på snö, bör träd täckas med barrträd runt rotkragen.

Vid frostskador måste unga skott tas bort. Kronan återställs vanligtvis och fylls med färska groddar, som hinner bli starkare innan kallt väder börjar.

Växter på en stjälk under de första 2-3 åren efter plantering skyddas mot frostskador genom att täcka träden med säckväv i 2 lager . Gradvis, med tillväxt, ökar graden av vinterhårdhet hos träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Lönn är extremt populär i landskapsdesign för singel, grändplantering i vanliga och gruppformar, för bildandet av kontrasterande och säsongsbetonade kompositioner. Lönn är dekorativ under hela utvecklingsperioden. Men särskilt på våren, när lövverkets färg kommer i kontrast med de gulaktiga blommorna, känns den ursprungliga dekorativa effekten av växten perfekt.

Trädet anpassar sig snabbt till stadens förhållanden, luftföroreningarna på gatorna. Växten är mycket populär i våra städer, den anses vara en av de viktigaste arterna som används i landskapsarkitektur:

  • bostadshuskomplex;
  • sjukhusbyggnader;
  • läroinstitut;
  • små gårdar och privata områden;
  • sommarstugor;
  • stadsgator, boulevarder och gränder;
  • torg och parkområden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är alltid ett vinnande objekt för landskapsbildningen av alla territorier, eftersom dess tillämpning är extremt bred och fruktbar:

  • på grund av den höga attraktiviteten under hela växtsäsongen;
  • den unika formen på blad och ett höstlopp av färger;
  • en utmärkt nivå av kronbildning, förmågan att ge den vilken önskad form som helst;
  • tack vare det utmärkta utseendet i barrkompositioner.

Växten klipps i bonsai -stil, odlas på en stam, i rockeries, används för att dekorera alpina rutschbanor och i häckar.

Rekommenderad: