DIY Hydraulisk Vedklyvare (31 Bilder): Ritningar Och Instruktioner För Att Göra Enheten, Hemlagade Vertikala Modeller Från En Domkraft

Innehållsförteckning:

Video: DIY Hydraulisk Vedklyvare (31 Bilder): Ritningar Och Instruktioner För Att Göra Enheten, Hemlagade Vertikala Modeller Från En Domkraft

Video: DIY Hydraulisk Vedklyvare (31 Bilder): Ritningar Och Instruktioner För Att Göra Enheten, Hemlagade Vertikala Modeller Från En Domkraft
Video: Mekonomen garagedomkraft 2.5 ton med snabblyft 2024, Maj
DIY Hydraulisk Vedklyvare (31 Bilder): Ritningar Och Instruktioner För Att Göra Enheten, Hemlagade Vertikala Modeller Från En Domkraft
DIY Hydraulisk Vedklyvare (31 Bilder): Ritningar Och Instruktioner För Att Göra Enheten, Hemlagade Vertikala Modeller Från En Domkraft
Anonim

Att hugga ved är en aktivitet som kräver stor fysisk ansträngning. När volymerna är små är det användbart och till och med nödvändigt att "vinka" en yxa i frisk luft.

Saker är mycket mer komplicerade om du behöver hugga flera kubikmeter trä varje dag. Detta kräver ett specialverktyg för att dela massiva trägottar. Den hydrauliska vedklyven är själva enheten som effektivt kan hjälpa till vid beredningen av ved.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designfunktioner och syfte

Orsakerna till populariteten hos hydrauliska vedklyvare är ganska övertygande: i sådana enheter ackumuleras en belastning på mer än tio ton över en viss tid. Denna teknik gör det möjligt att försiktigt utnyttja motorn och de mekaniska komponenterna. Den lägsta mängden energi och bränsle spenderas, medan produktiviteten i arbetet ökar.

Det finns många fabrikshydrauliska vedklivare på marknaden till ett pris av 10 till 300 tusen rubel, det finns mycket att välja mellan. Men du kan göra en hydraulisk vedklyva med dina egna händer. Denna enhet består av flera standardenheter:

  • bas;
  • en särskild tonvikt på vilken cylindern vilar;
  • skärare;
  • hydraulisk tryckgenererande anordning;
  • behållare för olja;
  • slangar;
  • kraftpunkt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst bör du göra en solid grund, svetsa en solid ram från kanaler eller hörn av "åttor", som kommer att bära huvudbelastningen under drift. Den nedre delen av sängen levereras med en domkraft (du kan använda en biljack). På toppunkten bör du planera installationen av kontakten: det är nödvändigt att bearbeta arbetsstycken med en mängd olika parametrar.

Att göra en vedklyva kräver praktiska VVS -färdigheter . Arbetet är inte särskilt svårt, men det är viktigt att passa alla noder och delar korrekt. Efter montering bör flera testkörningar utföras. Det är nödvändigt att äga ett verktyg och kunna hantera metall, först då kan en väl fungerande maskin erhållas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas också att tänka på följande vid utformningen: om du sätter en kraftfull drivning (till exempel från en traktor), lägger till en tillräckligt volymmotor (från 2 kW), då är det nödvändigt att montera en fräs med 4-6 blad.

En hydraulisk stockavdelare kan generera en betydande energiimpuls, det tar en viss tid, så skillnaden mellan en hydraulisk stockavdelare och alla andra är att den inte fungerar särskilt snabbt. Den tekniska vätskan kommer in i skaftet, vilket i sin tur skjuter stoppet med arbetsstycket till fräsen. Ansträngningen genereras (genom ackumulering) mer än tio ton.

Den hydrauliska vedklyven är säker ur arbetssynpunkt och ganska effektiv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att komma ihåg: vått trä är inte lämpligt för interaktion med en hydraulisk klyvare, klyven kan fastna i materialet, det blir svårt att dra ut det.

Innan arbetet påbörjas rekommenderas att låta trägötet ligga. Vanligtvis placeras de under en baldakin i 2-3 månader under den varma årstiden - detta är tillräckligt för att träet ska nå sitt skick. Överskott av fukt avdunstar från dem inom 2-3 månader, varefter materialet kommer att förberedas för arbete.

En hemlagad hydraulisk vedklyva är enkel i designen, du kan göra det själv, det blir inte värre än en fabrik. Som ett exempel kan vi säga att en bra enhet som kan arbeta med göt med en diameter på 30 cm kostar från 30 tusen rubel. Det finns vedklyvar till salu och från 40 tusen rubel kan de "klara" material med en diameter på 40 cm.

Fördelar med en hydraulisk vedklyvare:

  • stor produktivitet;
  • en liten mängd energi förbrukas;
  • säker att underhålla.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om nackdelarna:

  • en sådan enhet kan hanteras av en person som har praktisk erfarenhet;
  • om det är för mycket belastning på enhetens komponenter kan den tekniska vätskan rinna ut ur cylindern;
  • du måste "pyssla" i processen med att konfigurera och testa enheten, men om allt görs korrekt kommer det att hålla i många år;
  • hastigheten på mekanismens bakåtdrivning är cirka 8 meter per sekund - en person kan förbereda ett halvt ton ved på ett par timmar.

Reservdelar för en hydraulisk vedklyva är lätta att hitta, samma gäller för begagnade motorer, hydrauliska enheter.

Den hydrauliska vedklyven har ingen returfjäder: det tar 0,56 sekunder att byta den, vilket är en ganska lång tid, under vilken arbetsstycket kan delas upp i flera delar.

Motorn i vedklyven drivs genom en vätskekoppling, så ibland uppstår problem med laster, i ett sådant tvingat läge förbrukas en hel del bränsle.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mekanisk koppling är fastsatt på svänghjulet, vilket är hydrauliskt (ibland friktions). Själva spaken är en koppling med en påskjutare, den ger matningen av götet till fräsen. Den hydrauliska vedklyvningsanordningen är tillräckligt kraftfull för att hantera alla arbetsstycken.

I en hydraulisk vedklyvare kan du förfästa arbetsstycket, vilket gör det möjligt att utföra alla manipulationer i ett säkert läge och säkerställer en bättre prestanda av arbetet. Motorn kan vara diesel eller bensin med effekt upp till 6 kW.

Drivenheten för den hydrauliska vedklyven är av två typer:

  • vertikal;
  • horisontell.

Båda enheterna kan användas mycket framgångsrikt, endast ledigt utrymme krävs för detta. Ibland fästs hjul på ramen, så maskinen kan flyttas runt i rummet. Istället för en skärare kan du använda ett X -blad - det gör det möjligt att dela arbetsstycket i 4 delar.

Grisens höjd begränsas av ramens storlek; en arbetare kan styra den hydrauliska enheten. Med ett längsgående arrangemang reduceras enhetens stabilitet. Hydraulsystemet från traktorn kan vara lämpligt för arbete med en hydraulisk pump.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsindikatorn är det tryck som genereras i slutet av arbetsstycket.

Det beräknas vanligtvis upp till 200 bar. Om det beräknas om blir det cirka 65 till 95 kN. Sådana indikatorer räcker för att dela upp alla arbetsstycken med en diameter på en halv meter. Kolvens arbetsslag bestäms av ett avstånd på 220-420 mm, medan drivenheten vanligtvis är tvåväxlad:

  • direkt rörelse - 3, 5–8, 5 cm per sekund;
  • returrörelsen är 1, 5–2 cm per sekund.

Det är bäst att använda bensin- eller dieselmotorer. De är lätta att reparera, de är mer funktionella.

Basen bör baseras på en massiv plan yta (en armerad betongplatta 20-50 cm tjock är idealisk). Det är endast tillåtet att arbeta med sådana göt som motsvarar maskinens kraft. Under drift är det nödvändigt att göra en förebyggande inspektion av enheten. Det är nödvändigt att se till att främmande föremål - spik, beslag, skruvar - inte faller ner i arbetsområdet.

Det rekommenderas att byta remskivan tillräckligt ofta, vilket "kommer ihåg" rotationsbanan, efter ett tag börjar det framkalla överdriven vibration. Det är nödvändigt att regelbundet genomföra testinspektioner och start av utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

För att skapa en hydraulisk timmerdelare behöver du:

  • kraftverk från 1, 8 kW;
  • en axel med ett fast lager (möjligen till och med 3);
  • remskiva;
  • kon;
  • metall 5 mm tjock;
  • hörn "4", rör 40 mm.

Du behöver verktyg:

  • bågsåg för metall och sticksåg;
  • svetsmaskin;
  • "Bulgariska";
  • måttband och triangellinjal.
Bild
Bild
Bild
Bild

Under arbetsprocessen är det nödvändigt att iaktta säkerhetsåtgärder. Påverkansenergin på vedmassan, som spenderas per sekund, är ganska betydande, flisornas hastighet är jämförbar med granats hastighet.

I början av arbetet är det absolut nödvändigt att kontrollera alla fästelement, kablar, skarvar, remskiva. Brännaren måste vara korrosionsfri och skarp.

Den anställde måste vara klädd i löst sittande overaller, dras tillbaka, han måste ha på sig:

  • speciella handskar;
  • bra arbetsskor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsinstruktioner

Innan du börjar arbeta bör du samla ritningarna, de finns på World Wide Web. Monteringsschemat för enheten bör noggrant utarbetas, det kan inte finnas några bagateller i den här frågan.

Du kan göra jobbet med att skapa en hydraulisk vedklyva i garaget. Begagnat hydraulsystem tas från en grävmaskin eller traktor. Produktiviteten beror på arbetsstyckets volym och vilken typ av klyvning stocken kommer att vara. Den ansträngning som läggs på klyvning spelar också en viktig roll:

  • 220 mm - 2 tf;
  • rakt lager - 2, 8 tf;
  • 240 mm - 2,5 tf;
  • 320 mm i 4 delar - 4 tf;
  • 320 mm för 8 - delar 5 tf;
  • 420 mm i 8 delar - 6 tf.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hydraulpumpens kraft beror på matningshastigheten (i genomsnitt 4, 4 mm). Efter att de grundläggande parametrarna har beräknats bör du ägna dig åt ett sådant ämne som sökningen efter motorn. Kraftverket bör väljas med en marginal på mer än 20%. Du bör också välja beslag som ska vara tillräckligt pålitliga:

  • rör och slangar;
  • knacka;
  • grindventiler.

Klyven är mycket viktig och måste slipas ordentligt i 45 graders vinkel. En klyva är tillverkad av härdad metall för att undvika onödig deformation. Skärarna måste också vara hårda. Loggen "möter" först den vertikala skäraren, den slipas på en rak kil (med beaktande av symmetri). Kuttern, som ligger i horisontalplanet, är monterad i bakgrunden, på ett avstånd av 20 mm, den "vilar" på den övre sneda kilen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den rektangulära skäraren är monterad längst ner, dess höjd är 4 mm, verktyget sticker inte ut mer än 3 mm. Sådan installation gör det möjligt att arbeta med träämnen med ökad komplexitet. Hörnen vässas så här:

  • vertikal fräs för mjukt trä - 18 grader (3 skärstorlekar);
  • för täta trädslag (inklusive björk) - 16 grader (3, 7 knivtjocklek);
  • horisontella skär - 17 grader;
  • punkteraren har en lutningsvinkel på högst 25 grader (miniminivå 22 grader, skärstorlek 2, 5).

När du designar och skapar en ritning bestäms först och främst funktionen hos en hemmagjord maskin. För hushållsarbeten räcker det med en vertikal hydraulisk vedklyvare. Produktiviteten hos sådana maskiner är liten, men de är små i storlek och enkla att använda. Då bör du tänka på drivningen: bensinmotorn är mobil, men elmotorn är renare, mindre högljudd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter är det viktigt att ta upp ämnet att skapa en mekanisk jack - det kommer att behövas för att flytta massiva arbetsstycken. Domkraften är monterad på en tvärdel, som är gjord med bokstaven T, den är fäst vid botten av ramen. Verktyget kan tillverkas i denna form av en kilanordning. Detta block innehåller också en centreringsenhet, det ställer in den vertikala rörelsen för axeln för den motstående splittringen. För att göra detta görs ett märke längs arbetsstyckets axel - ett hål genom vilket kilanordningen kommer in i arbetsstycket i en vinkel på 90 grader i förhållande till det nedre blocket. Enheten delar arbetsstycket med minimal energiförbrukning. Samtidigt ökar kvaliteten på klyvningen, energikostnaderna minskar och därmed bränsleförbrukningen.

En biljack kan användas för en horisontell hydraulisk drivanordning . När du installerar det är det viktigt att ansluta slangarna korrekt. I detta fall är enheten monterad på en hjulram. Vid gungning verkar handtaget från domkraften på arbetsstyckets ände. Den motsatta änden går in i materialet och skär det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om trycket minskar i domkraftens hydraulsystem, returnerar enheterna i form av en fjäder (på båda sidor) det till sitt ursprungliga läge. Om du använder en annan kniv, X -format, kan produktiviteten ökas med 100%. Genom att lägga till en extra pumpenhet kommer arbetshastigheten att öka med ytterligare 50 procent. Pumpenheten har följande komponenter:

  • hydraulcylinder;
  • behållare för olja;
  • pump NSh 34 eller NSh 52.

Således måste ett val göras. Den hydrauliska stockavdelaren är mer skrymmande. Den vertikala hydrauliska stockavdelaren är större, men den har också mer kraft. Du måste också bestämma vilken modell som är att föredra - oftare använder de en konstruktion när fräsen är i ett stationärt läge och arbetsstycket matas till det. Ibland används en annan princip när facklan "går in" i arbetsstycket.

Rekommenderad: