Hålborrar (48 Bilder): Borrhål För Bergborrar Och Minitraktorer, Trädgårdsmodeller Och Baserade På MTZ, Borrhål För Fundamentet. Mått Och Diameter

Innehållsförteckning:

Video: Hålborrar (48 Bilder): Borrhål För Bergborrar Och Minitraktorer, Trädgårdsmodeller Och Baserade På MTZ, Borrhål För Fundamentet. Mått Och Diameter

Video: Hålborrar (48 Bilder): Borrhål För Bergborrar Och Minitraktorer, Trädgårdsmodeller Och Baserade På MTZ, Borrhål För Fundamentet. Mått Och Diameter
Video: УНИКАЛЬНЫЙ МИНИТРАКТОР! МТЗ Беларус 152Н! Его особенности и функционал. 2024, Maj
Hålborrar (48 Bilder): Borrhål För Bergborrar Och Minitraktorer, Trädgårdsmodeller Och Baserade På MTZ, Borrhål För Fundamentet. Mått Och Diameter
Hålborrar (48 Bilder): Borrhål För Bergborrar Och Minitraktorer, Trädgårdsmodeller Och Baserade På MTZ, Borrhål För Fundamentet. Mått Och Diameter
Anonim

Under byggnadsarbeten är det ofta nödvändigt att borra hål i marken. För att få ett hål med ett visst djup och en diameter används ett verktyg som en yamobur.

Bild
Bild

Vad det är?

Yamobur är en speciell enhet som underlättar och underlättar arbetet vid markborrning. För olika typer av arbete används olika typer av hålborrar . Variationer av denna typ av verktyg utgår från de enklaste primitiva modellerna och slutar med tunga specialinstallationer som placeras på chassit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktionen är inte komplett utan ett sådant borrverktyg, där det först och främst är nödvändigt att utföra markarbeten . Med hjälp av ett borrhål bildas cylindriska brunnar, som används för stöd eller andra vertikala strukturer. Han kan också borra för en högfundament eller bilda hål i form av en kon. Med deras hjälp grönar de territoriet, det är mycket bekvämt och snabbt att göra hål för plantor. Och även detta verktyg används av lantmätare om du behöver samla in geologisk data.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hålborrar är tillverkade av smidd stål, pulverlackerade ovanpå . För enkelhets skull utrustar vissa tillverkare stålhandtaget med speciella gummikuddar. Handhållna modeller har ofta halkskyddade plasthandtag som roterar på en metallbas för extra bekvämlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Valet av önskad typ av borrmaskin beror direkt på vilken typ av jord som arbetet kommer att utföras på. Det är viktigt att överväga jordens eller stenarnas struktur, densitet. Till exempel, vissa verktyg kan enkelt hantera stenig jord eller klibbig lera, men är inte alls konstruerade för att borra genom frusen jord.

Med det nuvarande överflödet av sorter av denna produkt kommer det i princip inte att vara svårt att hitta rätt borrverktyg för någon typ av jord. Så det finns flera huvudtyper av yamobur.

Bild
Bild

Gångjärn

Detta är en speciell utrustning för borrning, vars vikt inte överstiger 200 kg, och längden är 2 meter. Denna enhet är ansluten till alla typer av konstruktionsfordon (grävmaskin, traktor) . Beroende på konstruktionstyp utförs borrning med hjälp av en hydraulisk eller mekanisk anslutning.

Denna typ av utrustning har ett stort vridmoment och en bom, med vilken du kan borra ytan även på de mest otillgängliga platserna . Den teleskopiska hålskruven tillhör också de monterade, den är fäst vid utrustningens bom. Det kan också fungera som en oberoende självgående borrigg på ett band eller hjulchassi.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna teknik används vid borrning av stöd eller pålar med lägre expansion.

Monterade gropborrar baserade på MTZ (en traktor tillverkad i Vitryssland med många modifikationer) är särskilt populära. Sådan utrustning sticker ut för sina små dimensioner (bredd upp till 8 m, längd upp till 1,9 m, vikt upp till 190-200 kg) och kompakta redskap . En borrigg av denna typ är baserad på ett KamAZ -fordon och används för att installera pålar i fundamentet. De produceras endast i små omgångar, eftersom de inte är de vanligaste modellerna. Sådana hål kallas också terrängfordon. Det ser ut som en stor och kraftfull bandanläggning, som används för att borra hål för stöd för broar eller andra storskaliga arbeten. Denna teknik, förutom skruven, är dessutom utrustad med en anordning för att skruva pålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan populär yamobur -modell är en manipulator . När det gäller dess funktionalitet är den mycket högre än konventionell borrutrustning, eftersom den inte bara kan göra ett hål med erforderlig diameter och djup, utan också att installera en stolpe eller högar i den färdiga brunnen. Mycket praktisk, hopfällbar, så att annan utrustning på maskinen kan fortsätta fungera smidigt.

För närvarande finns det redan modeller där en sådan manipulator förvandlas till en flygplattform. Redskap är indelade i hydrauliska (vanligtvis anslutna till hydraulledningen) och bensin (körs på blyfri bensin).

Bild
Bild
Bild
Bild

Manuell

Den enklaste av dem är den så kallade manuella gropskruven. I grund och botten är det en skruvgängad stång (skruv) som fungerar som en borr. För det för att kontrollera och arbeta med det måste du använda fysisk styrka . På dess nedre del finns det kanter som bokstavligen skär in i ytan, och på toppen är det utrustat med ett specialformat handtag som inte bara gör att verktyget kan hållas i upprätt läge utan också att göra cirkulära rotationer. Efter att borren har gått till önskat djup dras den ut tillsammans med marken för att på så sätt rensa hålet från jorden.

Bild
Bild

Sådana mekanismer används lika bra både av proffs på anläggningar och helt enkelt för hushållsändamål. De är praktiska att använda, de tar lite plats (vilket gör dem lätta att transportera). Extremt lätt att använda.

Trädgård

Det är den enklaste modellen för att borra hål. Vanligtvis, ser ut som ett stålrör, i slutet av vilket det finns en skruvspets, har rörets ovansida ett T-format handtag . Det fungerar genom den tillämpade fysiska kraften, det används oftast på trädgårdstomter. Manuella modeller kan fungera inte bara med användning av mänsklig kraft, det finns också mekaniska modeller (drivs med bensin, vattenkraft eller elektrisk drivning).

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk

Denna typ av teknik är inte särskilt populär. Sådana hålborrar har en elektrisk motor, som är placerad på ramen, och handtag, så att det är bekvämt att hålla och använda denna enhet . För deras drift krävs ytterligare en trefas strömförsörjning. Med all yttre likhet med bensinversionen har denna modell en begränsning i driftradien (du måste fokusera på kabelns längd).

Bild
Bild
Bild
Bild

Gasborr

Denna enhet kan lösa många uppgifter på grund av dess höga effektivitet och relativt lilla storlek. Men samtidigt kommer det att vara svårt för en person att klara av en sådan teknik, eftersom vikten överstiger 20 kg, därför arbetar som regel två operatörer åt gången. Enheterna är utrustade med en bensinmotor, vars effekt är upp till 2,4 kW, och kan göra ett hål upp till 3 meter i diameter.

Bild
Bild

Hydrodrill

Denna typ består av en hydraulstation och en hydraulmotor på styrenheten, de kan fästas ihop med hjälp av en stång eller separeras. Tack vare det motsatta kan borren enkelt tas bort från marken och borras i alla riktningar . Borrar jord, spillror, sand. Den kan gräva ner sig i marken upp till 4-5 meter, och när du använder en förlängningssladd (detta är ett vanligt rör, lämpligt i konfiguration, med vilket du kan "lägga till" längden), i allmänhet upp till 30 meter. Det är möjligt att ändra skruvarna med önskad diameter utan ytterligare verktyg. En person klarar det enkelt, även om vikten kan nå från 30 till 60 kg. Lätt att förvandla.

Bild
Bild

All borrutrustning är också klassificerad efter användningsfrekvens. Om du inte planerar att använda installationen dagligen, väljer många de så kallade hushållsmodellerna . De vanligaste är tillverkade i Kina och har inte bra kvalitet. Men med allt detta utför de sina funktioner bra.

Halvprofessionella anses vara av högre kvalitet . De är betydligt högre i pris och är avsedda för tillfällig användning. De tål tung belastning, sticker ut för bättre montering. Stora företag använder professionell borrutrustning som är konstruerad för intensivt arbete på permanent basis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel är dessa dyra modeller gjorda av högkvalitativa material. Denna typ av utrustning finns i verktygshyrningsbutiker.

Om den manuella versionen kan användas så mycket som nödvändigt (med andra ord, tills personen som arbetar på den rinner ut), kräver resten av modellerna cykliskt arbete. I genomsnitt är detta upp till en minuts arbetsförhållande, upp till 10 sekunders tomgångshastighet. Denna indikator kan variera beroende på själva borren och jorden på vilken arbetet utförs . Så på jordar i den första kategorin (lös jord, sand) är kontinuerligt arbete tillåtet i upp till 5 minuter, för den andra (lätt lera, fint grus) och tredje (tät lera, tung lera) kategorier - upp till 3 minuter maximalt. Om du inte följer timintervallet kommer detta säkert att leda till skador på växellådan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och experter rekommenderar också att uppmärksamma skruven, som faktiskt är huvuddelen av borrutrustning . Den kan vara enkelgängad och är en enkelspiralband, liksom dubbelgängad-det här är två spiralband som smidigt smälter samman till speciella kanter, som ligger på motsatta sidor från varandra. Tvåvägsborrmaskinen är den mer populära modellen eftersom den är mer effektiv i processen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan skruv väljs för en viss jordart . Till exempel kan standarden bara fungera på jordar med normal densitet. Steniga är designade för bearbetning av stenar, de är utrustade med hårdmetalltänder som bokstavligen krossar stenen. Och det tillverkas även skruvar som fungerar på frusen mark - de har avtagbara hårdmetallknivar.

Bild
Bild

Baserat på dessa eller dessa egenskaper kan alla välja en teknik för borrning av jord. Ett brett urval gör att du kan bestämma önskad modell (från miniformatversioner till stora enheter).

Populära tillverkare

Bland det allmänna överflödet av denna teknik utmärker experter flera tillverkare vars produkter har fungerat problemfritt i åratal och bara förtjänar beröm. Dessa är de bästa företagen idag.

Ledarna inkluderar tillverkaren från Nederländerna Iron Angel . Företagets specialister producerar ett stort antal alternativ för borrverktyg, som har ett idealiskt förhållande mellan pris och kvalitet. Till exempel har de sådana modeller som har en kraftfull tvåtaktsmotor, men samtidigt är de mycket ekonomiska - bränslet används i extremt små doser. De kan kompletteras med en förkromad cylinder och kyls också med tvång med luft, vilket gör att dessa enheter fungerar praktiskt taget utan pauser. Tack vare en speciell skruv av hög kvalitet kan de borras i alla typer av jord. Hålets diameter når 30 cm, ibland finns det en utbytbar 20 cm skruv.

Bild
Bild

De är lätta att montera, skruvarna kan bytas utan användning av en nyckel . Detta företags borr är mycket lätt att starta även i svåra frost, eftersom bränslet pumpas upp av en primer (en speciell inbyggd pump). Alla nödvändiga justeringar finns på verktygets handtag, vilket är mycket bekvämt att använda.

Bild
Bild

Naturligtvis kan modifieringen av tekniken skilja sig från listan ovan, men de populäraste alternativen har denna speciella lista med specialfunktioner.

Den hedervärda andra platsen på topplistan, konstigt nog, är Kinesiska företaget Vulkan … Det tillverkar också många kvalitetsborrverktyg. Tillverkare kompletterar sina modeller med breda starka handtag för att underlätta greppet, själva handtagen är placerade så att det är möjligt att arbeta med en borr tillsammans. Som regel ingår inte skruvar i förpackningen, men de kan enkelt väljas separat för valfri diameter. Vid byte av skruvar behövs inte heller en skiftnyckel. På grund av luftfiltret fungerar borrmotorn utmärkt under dammiga förhållanden. Utrustningen från denna tillverkare upplever inga problem med att börja i kylan genom att pumpa bränsle med en pump. Nästan alla modeller kan arbeta på alla typer av jord och tränga ner till ett djup av 80 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat anmärkningsvärt tillverkningsföretag är Vitals . Lettiska hantverkare producerar kompakta, men mycket produktiva och säkra modeller av gropskruvar. De väljs ofta för landskapsarkitektur och plantering av plantor, eftersom det är lätt att göra små smala hål och stora (upp till 25 cm i diameter) med sin skruv. Nästan alla borrar i detta företag överstiger inte 10 kg i vikt, de är mycket praktiska för transport. Skruven byts utan nycklar. Vissa typer är utrustade med ett extra säkerhetssystem som omedelbart stänger av motorn vid maskstopp. Utrustad med bränslepump. Handtagen kompletteras med gummielement, vilket gör att du kan hålla instrumentet stadigt i dina händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkaren har kompletterat några övningar med ett system som dämpar vibrationer, vilket gör det möjligt att arbeta med verktyget länge utan att känna sig trött i händerna.

Den som har någon idé om teknik har hört talas om Maruyama minst en gång . Detta är en japansk tillverkare. Tekniken för denna jätte anses praktiskt taget oförstörbar, vilket omedelbart medför höga kostnader för verktyget. Dessa modeller monteras endast på japansk fabriksutrustning, vilket automatiskt garanterar enhetens långsiktiga drift. Endast material av hög kvalitet används. Enheterna sticker ut för sin tystnad. Tål långa arbetstimmar. Ekonomisk. Robust reducerare. Tillbehören är lämpliga för alla storlekar, på grund av snabbkopplingen ändras de på några sekunder. Mycket kompakt, lätt att passa i bagageutrymmet på en bil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa land som producerar den bästa borrutrustningen är Slovenien. Sadko erbjuder konsumenterna ett brett utbud av verktyg i denna bransch . Modellerna från denna tillverkare är inte billiga, men de har en kraftfull motor. Arbeta enkelt med fryst mark. Nästan alltid utrustad med en spiralskruv med den mest populära diametern på 20 cm. De har små dimensioner och vikt.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en yamobur rekommenderar experter att uppmärksamma flera viktiga punkter

  • Om borren köps för första gången, och en nybörjare inom markarbeten kommer att använda den, är det bättre att inte bo på en kraftenhet. Ovanligt och utan lämplig erfarenhet kommer det att vara mycket svårt att hålla det i dina händer.
  • Om du behöver en handhållen modell är borrens ergonomi viktig här. Det är också värt att studera borrens tekniska egenskaper - i synnerhet handtagets vikt och design. Det är lämpligt att verktyget har mjuka gummerade kuddar som inte glider av under arbetet.
  • För många är en bekväm, bred hals på bensintanken viktig.
  • Du kan välja en modell som redan är utrustad med skruvar med önskad diameter. Men med nuvarande överflöd är det inte svårt att köpa den nödvändiga. Med tiden blir skruvarna tråkiga, och du måste välja de som är lätta att slipa. Vissa styrs inte bara av diametern, utan också av munstyckets längd.
  • När du till exempel köper en motorborr behöver du inte snåla med bränslen och smörjmedel. Denna teknik fungerar bara bra på kvalitetsmotormaterial.
  • Om du behöver borra hål för pelare en gång, rekommenderar experter fortfarande att inte spendera pengar, utan att använda sig av att hyra ett verktyg. Så du kan snabbt göra allt nödvändigt arbete med kvalitetsutrustning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom markarbeten tar fart varje år uppdaterar och förbättrar tillverkarna regelbundet sina modeller. För närvarande kommer det inte att vara svårt att köpa en borrmaskin för en bakomgående traktor eller för en borrmaskin, den kan ses på manipulatorn, på traktorn . Det spelar ingen roll vilken storlek och kraft enheten behövs, nu tillverkas små modeller som används på en minitraktor, och totalt sett, till exempel för KamAZ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Sådant arbete kräver noggrann förberedelse

  • Först måste du förstå att ingen kommunikation skadas under borrning. Annars kommer det att leda till skada och ekonomisk förlust.
  • Studera instruktioner.
  • Nästa steg är att inspektera själva verktyget: alla delar måste vara intakta, ledningarna (om sådana finns) är inte utsatta, det finns ingen läcka någonstans. Kontrollera skruvinstallationens hållbarhet, riktighet och tillförlitlighet.
  • Om möjligt bör ansiktet och kroppen täckas med en skyddsdräkt, mask eller skyddsglasögon.
  • Det ska inte finnas några främlingar på det territorium där de arbetar med borrutrustning.
  • Om borren fastnar i ett hål under drift och inte ger efter bör du inte dra ut den med våld - detta kan skada verktyget och skada dig själv. Bättre att hjälpa dig själv med en spade eller kofot.
  • Många borrar under fundamentet med hjälp av en hålborrare. Med det tar installationen av skruvhögar väldigt lite tid. Och allt detta tack vare en speciell teknik.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med rätt borrmodell och noggrann hantering utförs alla jobb mycket snabbare och med minimalt slöseri med tid.

Rekommenderad: