Cultivator På MTZ: Valet Av En Monterad Kultivator För MTZ-80 Och MTZ-82, MTZ-1221 Traktorer Och Andra Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Cultivator På MTZ: Valet Av En Monterad Kultivator För MTZ-80 Och MTZ-82, MTZ-1221 Traktorer Och Andra Modeller

Video: Cultivator På MTZ: Valet Av En Monterad Kultivator För MTZ-80 Och MTZ-82, MTZ-1221 Traktorer Och Andra Modeller
Video: Автопилот против Подрульки. Сравнение Автопилота и Подруливающего устройства для МТЗ-1221 2024, April
Cultivator På MTZ: Valet Av En Monterad Kultivator För MTZ-80 Och MTZ-82, MTZ-1221 Traktorer Och Andra Modeller
Cultivator På MTZ: Valet Av En Monterad Kultivator För MTZ-80 Och MTZ-82, MTZ-1221 Traktorer Och Andra Modeller
Anonim

Odlare är en populär typ av redskap som används i stor utsträckning för jordodling med MTZ -traktorer. Deras popularitet beror på deras enkla design, mångsidighet och förmågan att lösa ett stort antal agrotekniska problem.

Bild
Bild

Enhet och syfte

Kultivatorer för MTZ -traktorer är speciella jordbruksredskap. Med deras hjälp bärs lossning av det översta lagret av jorden, kullning av potatis, förstörelse av ogräs och små buskar, bearbetning av radavstånd, vård av ångor, återvinning av avfallskogstomter, inbäddning av mineraliska och organiska gödningsmedel i jorden. ut. Samtidigt kan kultivatorer vara oberoende jordbruksredskap eller en del av ett mekaniserat komplex tillsammans med anordningar som harv, fräs eller rull.

Bild
Bild

Kultivatorn för MTZ-traktorn är gjord i form av en enkel- eller flerramsram av metallprofil, utrustad med arbetselement . Redskapet är fixerat på enhetens baschassi och rör sig på grund av dess dragkraft. Aggregeringen av kultivatorn kan utföras med både främre och bakre dragkrok, liksom med hjälp av draganordningar. Överföring av vridmoment till kultivatorns skärelement utförs genom traktorns kraftuttagsaxel.

Genom att flytta efter traktorn skär kultivatorn tack vare de vassa knivarna ogräsrötterna, lossar jorden eller gör fåror. Arbetsobjekt har olika former, beroende på modellens specialisering. De representeras av skär som är gjorda av höghållfasta stålkvaliteter.

Många enheter är utrustade med extra stödhjul, genom vilka djupet av odlingen justeras, samt en hydraulisk drivning som kan höja kultivatorn till ett vertikalt läge när du kör traktorn på allmänna vägar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Odlare för MTZ klassificeras enligt fyra kriterier. Dessa är specialisering av utrustning, design av arbetselement, driftsprincipen och aggregeringsmetoden.

Enligt det första kriteriet utmärks tre typer av verktyg: ånga, bearbetade och specialiserade . De förstnämnda används för fullständig förstöring av gräsmattor och utjämning av jorden som förberedelse för sådd. De senare är avsedda för bearbetning av radavstånd mellan jordbruksgrödor med samtidig ogräs och kullning.

Specialiserade modeller används för återvinning av skogstomter efter avverkning, liksom för arbete med meloner och teplantager.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det andra kriteriet för klassificering är typ av konstruktion av arbetsobjekten. På grundval av detta utmärks flera underarter.

  • Skivodlare är den vanligaste typen av verktyg som gör att du kan skära jorden i jämna lager. Detta hjälper till att behålla betydande mängder fukt inne i jorden. Detta förfarande är en del av de obligatoriska agrotekniska åtgärder som genomförs i regioner med ett torrt klimat. Skivornas storlek och intervallet för deras placering från varandra väljs beroende på de specifika uppgifterna och yttre förhållanden.
  • Modell med lansettassar aggregeras med alla typer av MTZ -traktorer. Det gör att du snabbt och effektivt kan separera det övre torvlagret från det huvudsakliga jordlagret. Denna teknik lämnar ingen chans för ogräs och bidrar till att behålla en stor mängd fukt i jorden. Syftet med bearbetning av lansettverktyg är tunga leriga jordar, liksom siltiga svarta sandiga lerjord.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Stubbodlare kombinerar två funktioner samtidigt: ogräsborttagning och djup lossning. Marken som behandlas med ett sådant verktyg får en amorf luftad struktur och blir helt redo för sådd.
  • Dela modell ser ut som en plog, men är utrustad med mycket mindre plogdelar och välter inte jordlagren. Som ett resultat är det möjligt att uppnå en skonsam inverkan på marken med samtidig nedbrytning av stora fragment. Verktyget kännetecknas av en stor arbetsbredd, vilket gör det möjligt att bearbeta stora områden på kort tid.
  • Fräsfräs Det används för att bearbeta åkrar innan du planterar plantor på dem med en kassettskördare. Redskapet kan gå 30-35 centimeter djupt ner i jorden och blanda det övre jordlagret noggrant med ogräs och små skräp. Marken som behandlas på detta sätt får förmågan att snabbt absorbera vatten och ventilera.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Mejselfräs är avsedd för djup markbrottning med tunna plogdelar som inte bryter mot jordens naturliga struktur. Som ett resultat av denna påverkan får jorden en porös struktur, som är nödvändig för normalisering av luftutbyte och befruktning. Det bör noteras att denna typ av odlare inte används så ofta i vårt land. Ett av få redskap som är kompatibla med MTZ -traktorer är Argo -mejselmodellerna.
  • Skogsodlare avsedd för markåtervinning efter trädfällning. Den kan endast aggregeras med skogsmodifieringen MTZ-80. Rör sig bakom traktorn med en tillåten hastighet på 2-3 km / h, lyfter verktyget jordlagren och för dem åt sidan. Detta hjälper jorden att förnya sig och snabbt återställa det skadade bördiga skiktet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att alla övervägda redskap kan aggregeras med alla kända märken av traktorer, inklusive MTZ-80 och 82, MTZ-1523 och 1025, samt MTZ-1221.

Enligt det tredje kriteriet (driftsprincip) skiljer man två typer av utrustning: passiv och aktiv. Den första typen representeras av bogserade enheter som drivs på grund av traktorns dragkraft. De roterande elementen i de aktiva proverna drivs av kraftuttagsaxeln. De kännetecknas av hög effektivitet i jordbearbetning och ett bredare spektrum av åtgärder.

Enligt aggregeringsmetoden med en traktor är redskapen uppdelade i monterade och släpade . Jordbearbetaren är gångjärnsförsedd med traktorn med en två- och trepunktsfäste, som gör det möjligt för föraren att justera djupet av jordbearbetning och arbeta med nästan vilken typ av jord som helst, inklusive sandig lera, siltig och stenig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det vanligaste är trepunktstaket . I det här fallet kan redskapet vila på traktorramen vid tre punkter, samtidigt som den får maximal stabilitet. Dessutom gör denna typ av redskap det möjligt att hålla kultivatorn hydrauliskt i upprätt läge. Detta förenklar kraftigt transporten till arbetsplatsen.

Med en tvåpunktsfäste kan redskapet svänga relativt traktorn i tvärriktningen, vilket leder till en ojämn fördelning av draglasten och minskar enhetens styrbarhet. Detta medför i sin tur en minskning av produktiviteten och påverkar kvaliteten på bearbetningen av tunga jordar negativt.

Bogserade modeller fästs på traktorn med hjälp av universella kopplingsmekanismer. De odlar marken på ett passivt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Bild
Bild

KPS-4

Modellen är en oumbärlig assistent för höghastighetsbearbetning av ångor, den tillåter försådd av jordberedning utan att krossa växtrester. Pistolen tillhör lansettypen, som kan arbeta med hastigheter upp till 12 km / h. Produktens produktivitet är 4,5 hektar / timme, arbetsytans täckning når 4 m. Modellen är utrustad med 20, 27 och 30 cm breda knivar som kan skäras i marken till ett djup av 12 cm.

Verktyget kan aggregeras med MTZ traktorer 1, 4 nivåer . Den finns i både monterade och bogserade versioner. Konstruktionens vikt är 950 kg. Överföringen till transportläget utförs hydrauliskt. Markfrigången är 25 cm, den rekommenderade hastigheten på allmänna motorvägar är 20 km / h.

Bild
Bild
Bild
Bild

KPS-5U

Denna odlare är avsedd för kontinuerlig odling av marken. Den kan aggregeras med MTZ-traktorer på 1, 4-2 nivåer. Modellen används för grooming par. Den kan effektivt utföra försåd markodling med samtidig harvning.

Verktygets design representeras av en förstärkt helsvetsad ram , för tillverkning av vilken en metallprofil med en tjocklek av 0,5 cm och en sektionsstorlek på 8x8 cm används. Åsremsor med en tjocklek av 1, 4 cm har en förstärkt konstruktion och tack vare den förlängda ytan på bypass -åsen, är möjligheten att täppa till hjulen med växtrester och jordklumpar utesluten.

Enhetens arbetsbredd når 4,9 m, produktiviteten är 5,73 hektar / timme, bearbetningsdjupet är 12 cm. Redskapet väger 1 ton, den rekommenderade transporthastigheten är 15 km / h. Modellen är utrustad med tio 27 cm breda skärelement och samma antal pinnar med en 33 cm skärkant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bomet och Unia

Bland utländska modeller kan man inte låta bli att notera de polska odlarna Bomet och Unia. Den första är en traditionell jordklippare, som kan bryta jordblock, lossa och blanda jorden, och även klippa av stammar och rotstammar av gräs. Verktyget är aggregerat med MTZ-80-traktorn, har en arbetsbredd på 1, 8 m, kan användas inte bara för fältarbete utan också för trädgårdsarbete.

Unia -modellen är helt anpassad till det hårda ryska klimatet . Det är en av de mest efterfrågade på hemmamarknaden. Verktyget används för att lossa, plöja och blanda jorden, har en arbetsbredd på upp till 6 m, kan gå djupt ner i jorden med 12 cm. Företagets sortiment inkluderar skiv- och stubbmodeller samt verktyg för kontinuerliga jordodling.

Rekommenderad: