Tjeckiska Minitraktorer: Tekniska Egenskaper Hos TZ-4K-14-modellen. Bruksanvisning För Minitraktorer Från Tjeckien. Urval Av Reservdelar

Innehållsförteckning:

Video: Tjeckiska Minitraktorer: Tekniska Egenskaper Hos TZ-4K-14-modellen. Bruksanvisning För Minitraktorer Från Tjeckien. Urval Av Reservdelar

Video: Tjeckiska Minitraktorer: Tekniska Egenskaper Hos TZ-4K-14-modellen. Bruksanvisning För Minitraktorer Från Tjeckien. Urval Av Reservdelar
Video: Будни пенсионера переделывание поворотного узла для ТЗ 4 К 14 часть1 2024, Maj
Tjeckiska Minitraktorer: Tekniska Egenskaper Hos TZ-4K-14-modellen. Bruksanvisning För Minitraktorer Från Tjeckien. Urval Av Reservdelar
Tjeckiska Minitraktorer: Tekniska Egenskaper Hos TZ-4K-14-modellen. Bruksanvisning För Minitraktorer Från Tjeckien. Urval Av Reservdelar
Anonim

Tjeckiska minitraktorer är en populär typ av små jordbruksmaskiner. De används i stor utsträckning för en mängd olika jordbruks- och kommunala uppgifter. Den höga efterfrågan på utrustning beror på dess tillförlitlighet, mångsidighet och långa livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lite historia

Tillverkningen av tjeckoslovakiska minitraktorer som exporterades till Sovjetunionen utfördes av fabriken i Agrostroj, vars produktionsanläggningar låg i Prostejov. Företagets tidigaste modell var TZ-4K 10-modifieringen ., som hade en långsträckt bas, en kaross med en längd av 2 m och en Slavia 1D-80-motor med en kapacitet på 9 liter. med. Sedan började traktorerna installera en 12-hästars dieselmotor med ett luftkylningssystem av märket 1D-90TA, som kan starta både med en elektrisk start och med en manuell metod.

De senaste modellerna utrustades med en kraftfullare motor av märket Slavia 1D90 med en kapacitet på 14 liter. med.

Löpväxeln och chassit genomgick också några förändringar över tiden, vilket resulterade i att basen förkortades, karossen modifierades och en hydraulisk släpvagn dök upp. Modellen fick namnet TZ-4K 14. Den tillverkades fram till slutet av produktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För första gången dök tjeckisk teknik upp i Sovjetunionen inför OS i Moskva. Sedan användes det för att arbeta på idrottsanläggningar. Enheterna blev förälskade i sovjetiska specialister och började aktivt köpas av jordbruksföretag och allmännyttiga företag.

Tillverkningen av minitraktorer upphörde i mitten av 90-talet av förra seklet .på grund av högsta kvalitet och mycket framgångsrik design är dock ett stort antal långlivade enheter fortfarande verksamma på de post-sovjetiska ländernas territorium.

TZ-4K 14-modellen togs som grund för utvecklingen av den inhemska versionen, och i slutet av 80-talet rullade de första prototyperna under namnet MA-6210 av samlingslinjen för Tallex-företaget. Tekniken producerades dock i mycket begränsade mängder, och efter välkända händelser avbröts dess produktion helt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och syfte

Sedan den tidigaste ändringen av den tjeckiska TZ-4K 10-enheten inte exporterades till Sovjetunionen, men bara TZ-4K 14 har fått folkligt erkännande , då är det lämpligt att överväga att använda dess exempel med en översikt över designegenskaperna hos tjeckisk teknik.

Så minitraktorn TZ-4K 14 är ett motoriserat självgående fordon utrustat med en förbränningsmotor, växellåda och chassi. Modellen är utrustad med en encylindrig tvåtakts luftkyld dieselmotor som kan fungera under alla klimatförhållanden utan risk för överhettning. Detta beror på dess lilla storlek, vilket gör det möjligt att klara sig utan vattenkylning.

Som nämnts ovan är enheten utrustad med två tändsystem (manuella och elektriska), vilket gör det möjligt att starta motorn under alla omständigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Minitraktorns kontrollpunkt har 4 backväxlar. Båda axlarna är utrustade med en differential, och på framaxeln är den utrustad med en låsfunktion. Modellen är tillverkad i en fyrhjulsdriven version och axlarna är sammankopplade med en svängbar hylsa. Detta gör att de kan svänga 45 grader i förhållande till varandra när fordonet svänger. Tack vare denna design är traktorns svängradie bara 190 cm, varför modellen visar manövrerbarhet i trånga utrymmen och den speciella gaffeldesignen gör att axlarna kan sänkas och höjas i en vinkel på upp till 11 grader.

Dessutom är de främre och bakre spårbredderna justerbara och kan varieras från 70 till 100 cm. För att öka spårbredden, lossa muttrarna på gjutjärnsnavet och flytta det sedan till slutläget på axelaxeln … Maskinbromsar representeras av två oberoende bromssystem - främre handbromsar och bakre fotbromsar. Minitraktorns koppling har en torr enkelskiva och aktiveras med vänster pedal.

Användningsområdet för tjeckiska minitraktorer är ganska brett.

Tekniken används framgångsrikt i ett brett spektrum av jordbruksarbete, såsom harvning, plogning, lossning, ogräs, ogräs och grovning. Enheterna används för att plantera och skörda potatis, gödsla och så korn, samt för att transportera gods som väger upp till 1500 kg, ta bort skräp och snö.

Traktorernas mångsidighet beror på att maskinerna är kompatibla med alla typer av redskap och bogserad utrustning, samt deras manövrerbarhet och höga manövrerbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Ryska konsumenters varaktiga intresse för teknik från Tjeckien beror på ett antal av dess viktiga fördelar.

  • Utmärkt underhåll och hög tillförlitlighet. Trots att den "yngsta" modellen för tjeckisk produktion redan är mer än 20 år gammal är enheterna ganska effektiva och uppskattade av bönder och allmänna företag.
  • Den lilla svängradien möjliggör jordodling i stora växthus och växthus, liksom i små sommarstugor, utan risk för att skada angränsande växter.
  • Utmärkta drag- och kopplingsegenskaper gör det möjligt att bogsera traktorvagnar i lerjord och terrängförhållanden.
  • På grund av traktorns förmåga att aggregera med många typer av jordbruksredskap, ersätter tjeckiska modeller effektivt såmaskiner, jordfräsar, snöslungor och lastmaskiner.
  • Närvaron av belysning och signalutrustning gör att du kan använda minitraktorn när som helst på dygnet.
  • Den låga, jämfört med analoger, kostnaden förklaras av närvaron på hemmamarknaden av exklusivt begagnade prover, vars pris varierar från 65 till 220 tusen rubel.
  • Förarstolen är utformad för att vara så smart som möjligt, vilket gör det enkelt att använda maskinen under längre perioder. Manöverspakarna är också mycket bekvämt placerade, bokstavligen till hands.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med tjeckisk teknik inkluderar låg tillgänglighet av reservdelar och vissa besvär med att använda plogen. De senare beror på designfunktionerna i ramen, som har en ledad design. Dessutom klagar många ägare på avsaknaden av en hytt, vilket avsevärt begränsar maskinens funktion under regn och hård vind.

Specifikationer

Tjeckoslovakien minitraktor TZ-4K-14 tillhör klassen små jordbruksmaskiner och väger 870 kg. I detta fall är enhetens längd 2,75 m, bredden 1,17 m och höjden når 1,3 m. Optimal arbetshastighet för rörelse framåt - 16, 5 km / h , vilket är en hög siffra för bilar i denna kategori. Detta gör att du snabbt kan leverera varor inte bara inom den personliga tomtens territorium utan också utanför den. Maximal bakhastighet är 12,7 km / h.

Markhöjden varierar från 35 till 37 cm. Storleken på både fram- och bakhjulen är 4, 00x16. Maskinen är utrustad med en motor med en volym på 660 cm³ och en bränsletank med en kapacitet på 11 liter. Kolvens slaglängd är 104 mm, cylinderdiametern är 90 mm och axelns rotationshastighet är 2200 rpm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bilagetyper

Tjeckiska modeller kan arbeta med nästan alla typer av extrautrustning som utvecklats för andra modeller av minitraktorer. Dessa tillbehör ingår dock inte i enheternas grundutrustning och måste köpas separat.

Nedan är de mest "populära" av dem

  • Traktorvagn med en axel , som kan bära last som väger upp till 1,2 ton, är utrustad med en avtagbar bakvägg. Detta underlättar kraftigt lossningen av bulkmaterial och rotgrödor.
  • Gräsklippare möjliggör höskörd, ogräsbekämpning och gräsklippning.
  • Schaktblad med en bredd på upp till 100 cm och en rotationsvinkel på 45 grader gör det möjligt att kvalitativt rengöra området från snödrivor, fallna löv och små mekaniska skräp.
  • Plog möjliggör djup plöjning av åkrar, liksom odling av jungfruliga och träda marker. Den vändbara modellen PON-25 med en kropp passar bra till tjeckiska enheter, vilket gör att du kan gå 21 cm djupt ner i marken och samtidigt fånga en remsa på 25 cm bred.
  • Ripper låter dig utföra högkvalitativ bearbetning av fruktträdsrader, samt beskära och ta bort ogräs från jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Service

Tjeckoslovakiska minitraktorer är ganska opretentiösa och kräver inte dyrt underhåll. Med tanke på att modellåldern är över 20 år gammal, särskild uppmärksamhet bör ägnas åt regelbundet underhåll, vilket rekommenderas var 200: e drifttimme … Så det är nödvändigt att inspektera utrustningen varje vecka och ta bort kolavlagringar från avgasröret.

Du måste också övervaka bränslefiltrets skick och vid behov byta ut det i tid. Dessutom är det nödvändigt att regelbundet byta olja i transmissionssystemet och dra åt blockhuvudets bultar.

Var 1000: e drifttimme, kontrollera lageravstånden, rengör eller byt ut kolvringarna och kontrollera kopplingens funktion, justera den vid behov.

Med intensiv användning av utrustning är det nödvändigt att övervaka tillståndet hos däckens mönster, för att byta plats för jämnare slitage. Strikt följning av rekommendationerna för underhålls- och driftsinstruktioner säkerställer problemfri drift av minitraktorn och förlänger dess livslängd avsevärt.

Rekommenderad: