Täckmaterial: Fiberduk För Träd Och Andra Växter. Vilken Sida Ska Jag Lägga Upp? Vitt Täckmaterial Och Andra Färger För Trädgården

Innehållsförteckning:

Video: Täckmaterial: Fiberduk För Träd Och Andra Växter. Vilken Sida Ska Jag Lägga Upp? Vitt Täckmaterial Och Andra Färger För Trädgården

Video: Täckmaterial: Fiberduk För Träd Och Andra Växter. Vilken Sida Ska Jag Lägga Upp? Vitt Täckmaterial Och Andra Färger För Trädgården
Video: Diana and Roma - Collection of the best Challenges for kids 2024, Maj
Täckmaterial: Fiberduk För Träd Och Andra Växter. Vilken Sida Ska Jag Lägga Upp? Vitt Täckmaterial Och Andra Färger För Trädgården
Täckmaterial: Fiberduk För Träd Och Andra Växter. Vilken Sida Ska Jag Lägga Upp? Vitt Täckmaterial Och Andra Färger För Trädgården
Anonim

Vid odling av grödor använder många trädgårdsmästare ett täckmaterial som inte bara skyddar växten från kylan på vintern, utan också utför andra funktioner.

Bild
Bild

Visningar

Plastfolie används traditionellt för att täcka växter. Men för närvarande har många andra typer av täckplåtar dykt upp. Och själva polyetenplåten har förändrats och förbättrats.

Bild
Bild

Polyetenfilm

Filmen har olika tjocklek, vilket påverkar dess hållfasthet och slitstyrka. En vanlig film har följande egenskaper: den skyddar mot kyla, håller tillräckligt med värme och fukt . Det andas dock inte, har en vattentät effekt, främjar kondens och kräver periodisk ventilation under användning. Sträckt över ramen sackar det efter regnet.

Dess livslängd är kort - cirka 1 säsong.

Bild
Bild

Det finns många typer av plastfolie

  • Med ljusstabiliserande egenskaper . Tillsatsen i form av en stabilisator för ultravioletta strålar gör den mer hållbar och motståndskraftig mot de negativa effekterna av UV -strålning. Sådant material kan behålla vatten och värme i marken. Filmen finns i svart och vitt: den vita ytan reflekterar solens strålar och den svarta hämmar ogräs.
  • Värmeisoleringsfilm . Dess direkta syfte är att bevara värmen och skydda mot återkommande kalla snaps under vår- och nattfrost. Sådana egenskaper är mer karakteristiska för en vit eller ljusgrön duk: denna film skapar ett mikroklimat 5 grader högre än vanligt.
  • Förstärkt (trelager) . Banans mittskikt bildas av ett nät. Dess gängor är tillverkade av polypropen, glasfiber eller polyeten och kan ha olika tjocklekar. Nätet ökar styrkan, minskar förmågan att töjas, tål hård frost (upp till -30), hagel, kraftigt regn, stark vind.
  • Luftbubbla . Filmens transparenta yta har små luftbubblor, vars storlek är annorlunda. Filmens ljustransmittans är ju högre, desto större är bubblornas storlek, men samtidigt reduceras dess mekaniska egenskaper. Den har goda värmeisoleringsegenskaper: den skyddar grödor från frost ner till -8 grader.
  • PVC -film . Av alla typer av polyetenfilm har den högsta hållfasthet och hållbarhet, den kan tjäna även utan att ta bort den från ramen i cirka 6 år. Den innehåller ljusbildande och stabiliserande tillsatser. PVC -film överför upp till 90% av solljuset och endast 5% av UV -strålarna och har liknande egenskaper som glas.
  • Hydrofil film . Dess särdrag är att kondens inte bildas på den inre ytan, och fukt som samlas i sipprar rinner ner.
  • Film med fosfortillsats som omvandlar UV -strålar till infrarött, vilket bidrar till att öka avkastningen. Den finns i ljusrosa och orange. En sådan film kan skydda både från kyla och överhettning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ovävt täckmaterial

Detta tyg är tillverkat av propylen. Materialet produceras i rullar av olika storlekar av olika tillverkare, och det finns flera sorter av det, som har både samma och separata särdrag.

Bild
Bild

Spunbond

Detta är namnet på inte bara täckmaterialet, utan också den speciella tekniken för tillverkning, som ger skyddet egenskaper som styrka och lätthet, miljövänlighet och oförmåga att deformeras under extrema temperaturer.

Bild
Bild

Dess struktur innehåller tillsatser som förhindrar sönderfall och förekomst av svampinfektioner. Duken kan passera vatten och luft väl.

Användningsområdet är ganska brett, men det är särskilt efterfrågat som skydd för trädgårdsplanteringar.

Bild
Bild

Spunbond finns i vitt och svart. Alla typer av växter är täckta med vitt för vintern. Svart har tillägg av en UV -stabilisator: detta ökar dess operativa och tekniska egenskaper.

  • Lutrasil . Duken har liknande egenskaper i spunbond. Lutrasil är ett mycket lätt webbliknande material. Den har elasticitet, bildar inte kondens och har en annan densitet. Användningsområdet är skydd mot frost och andra ogynnsamma väderfenomen. Svart lutrasil används som en mulch och hämmar ogräs tillväxt genom att absorbera solljus.
  • Agril . Skiljer sig i hög vatten-, luft- och ljusöverföringskapacitet och värmer jorden väl. Under agrilen är jorden inte knaprig och erosion bildas inte.
  • Lumitex . Tyget har förmågan att absorbera och behålla en viss mängd UV -strålar, vilket skyddar växterna från överhettning. Bra vatten- och luftgenomsläpplighet. Främjar tidigare (med 2 veckor) mognad av grödan och dess ökning (upp till 40%).
  • Folieduk . Det används ofta när man odlar plantor. Det är ett mycket andningsbart material som sprider ljuset jämnt. Folieskiktet främjar aktiveringen av fotosyntesen, har en gynnsam effekt på utvecklingen och tillväxten av planteringar.
  • Agrotekniska tyger . Täckmaterialet, som har”agro” i sitt namn, är agrotyger. Tekniken för deras tillverkning tillåter inte användning av herbicider under användningen av duken. Som ett resultat odlas miljövänliga produkter. Det är så de flesta amatörträdgårdsmästare arbetar, eftersom de odlar grödor för personligt bruk.

Agrotekniska tyger bromsar processen med avdunstning av fukt från jorden, har goda luftningsegenskaper och skapar ett mikroklimat som är gynnsamt för växtutveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Agrofibre SUF-60

Denna typ av fiberduk används ofta för att täcka växthus. Materialet skyddar grödor från frost ner till -6 grader. Dess karakteristiska drag är UV -beständighet.

Användningen av SUF-60 hjälper till att öka avkastningen upp till 40% utan användning av herbicider.

Bild
Bild

Kolsvart som ingår i dess sammansättning kan hålla värmen, jämnt och på kort tid värma jorden. Eftersom materialet är mycket genomträngligt för luft och vattenånga bildas inte kondens på ytan.

Bild
Bild

Dessutom utför SUF följande funktioner: behåller fukt, skyddar mot skadedjur (insekter, fåglar, gnagare) och används som mulch. Materialet har en tillräckligt hög hållfasthet så att det kan lämnas på marken under hela vintern.

Bild
Bild

Agrospan har samma egenskaper som agril, men det är mer hållbart och längre drifttid. Blanda inte ihop Agrospan -täckduken, som skapar ett mikroklimat för växter, och Isospan, som används i konstruktion för att skydda strukturer mot vind och fukt.

Bild
Bild

Det finns vita och svarta fiberdukar som skiljer sig åt i omfattning . Vit duk används för att skugga de första skotten från starkt solljus, för att täcka växthus och växthus, för att bilda ett mikroklimat, liksom för vinterskydd av växter.

Svart trasa, som har andra egenskaper, används för att minska avdunstning av vatten, förbättra markuppvärmning, för att förhindra ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvåskiktade ovävda tyger har olika ytfärger . Undersidan är svart och den fungerar som mulch. Den övre ytan - vit, gul eller folie, är utformad för att reflektera ljus och samtidigt ge ytterligare belysning av växten under skydd, påskyndar tillväxt och mognad av frukter. Skydd med svartgula, gulröda och rödvita sidor har ökade skyddande egenskaper.

Bild
Bild

Polykarbonat

Materialet används endast för att täcka växthus och är det mest hållbara och pålitliga skyddet. Det är ett lätt men mycket hållbart material som håller värmen väl och överför ljus (upp till 92%). Det kan också innehålla en UV -stabilisator.

Bild
Bild

Dimensioner

Täckmaterial finns vanligtvis kommersiellt i form av en rulle och säljs per meter. Storlekarna kan vara väldigt olika. Bredden på polyetenfilmen är oftast från 1, 1 till 18 m och i en rulle - från 60 till 180 m duk.

Bild
Bild

Spunbond kan ha en bredd på 0, 1 till 3, 2 m, ibland upp till 4 m, och en rulle innehåller 150-500 m och till och med upp till 1500 m. Agrospan har oftast en bredd på 3, 3, 6, 3 och 12, 5 m, och dess längd i en rulle är från 75 till 200 m.

Ibland säljs täckmaterialet i form av förpackade bitar av olika storlekar: från 0,8 till 3,2 m breda och 10 m långa

Polykarbonat produceras i plåtar i storlekarna 2, 1x2, 2, 1x6 och 2, 1x12 m.

Bild
Bild

Densitet

Tjockleken och densiteten på täckduken påverkar många av dess egenskaper och avgör dess funktionella tillämpning. Banans tjocklek kan variera från 0,03 mm (eller 30 mikron) till 0,4 mm (400 mikron). Beroende på densiteten är täckmaterialet av 3 typer.

  • Lätt . Densiteten är 15-30 g / kvm. m. Detta är en vit duk med en god värmeledningsförmåga, vatten- och luftgenomsläpplighet, ljusöverföring, som kan skydda mot sommarvärme och låga vårtemperaturer. Det tjänar till att skydda nästan alla odlade växter som växer på öppen mark, och det är tillåtet att sprida det helt enkelt på växter.
  • Medeltäthet - 30-40 g / kvm. m . Vit duk av denna styrka används vanligtvis för att täcka tillfälliga växthus och växthus gjorda av valv, liksom för vinterskydd av växter.
  • Tätt och tjockast . Duken är vit och svart. Dess densitet är 40-60 g / kvm. m. Denna typ av material för täckning av växter innehåller ofta en stabilisator av ultraviolett strålning, vilket ökar driftstiden, och tekniskt kol, vilket ger den en svart färg.
Bild
Bild

Vitt används för att täcka ramkonstruktioner och växtskydd. Svart används som mulch.

Livslängden för en sådan duk är upp till flera säsonger.

Bild
Bild

Hur väljer man?

För att korrekt bestämma materialvalet för skydd av växter bör flera faktorer beaktas.

Först och främst måste du bestämma för vilket ändamål materialet ska användas.

Bild
Bild
  • Polyetenfilm bättre lämpad för uppvärmning av jorden i början av säsongsarbetet, och efter plantering av växter - för att behålla fukt i marken eller för att förhindra bildandet av överflödig fukt. När stabilt, varmt väder har etablerats kan det bytas ut mot ett fiberduk och användas under hela säsongen.
  • För dekoration av gräsmattor , för att öka tillväxten av gräsmatta, lutrasil, spunbond och andra typer av lättviktsduk används som täcker grödor omedelbart efter plantering.
  • Syftet med att använda materialet beror också på färgen .eftersom färg påverkar mängden värme och ljus som absorberas och överförs. En vit trasa behövs för att bilda ett mikroklimat. För att förhindra odling av ogräs är det nödvändigt att välja en svart duk för mulching.
  • Polyeten svart film kan användas för att odla jordgubbar. Den läggs på marken och gör hål för buskarna. Den svarta färgen, som lockar till solens strålar, främjar snabbare mognad av frukten.
  • För att täcka cirklar nära stammen träd som mulching och dekorativ design, bör du välja ett grönt täckmaterial.
  • För att täcka växter för vintern du kan välja vilken typ av tätt fiberduk som helst. Det måste dock komma ihåg att plastfolie är mer lämpad för att täcka växthus och växthus för vintern.
  • För remontanta hallonbuskar , som skärs för vintern, är agrofibre mer lämplig, under vilken kondens inte ackumuleras.
Bild
Bild

Det är nödvändigt att ta hänsyn till dukens täthet

  • Lätt, non-woven vitt material måste köpas för trädgården när man odlar små växtsorter (morötter, örter, vitlök och lök), liksom för unga eller försvagade plantor, välj vilken typ av duk som helst med den lägsta densiteten för att helt enkelt täcka sängar: växterna kommer att vara lätta när de växer lyfta det.
  • Medeltäthet duk väljs för odlade och mogna plantor, grönsaksgrödor (tomater, zucchini, gurkor), blommor odlade i tillfälliga växthus.
  • Det tätaste materialet måste köpas för att skydda permanenta växthus, för unga träd, barrträd och andra prydnadsbuskar som vinterboende. Till exempel vit spunbond, spandex eller agroSUF med en densitet på 30 till 50 g / kvm. m: ingen mögel bildas under denna duk, och växterna ruttnar inte.
Bild
Bild

För användning i de områden där det saknas varma och soliga dagar, när man väljer, är det nödvändigt att föredra ett material med tillägg av en UV -stabilisator: en sådan duk kompenserar för bristen på värme. I de hårda norra regionerna är det bästa alternativet att använda folieduk eller bubbelplast.

Slitstyrka är också viktigt. Den förstärkta filmen kommer att hålla längre.

Bild
Bild

Produktens kvalitet är en annan indikator som måste beaktas . Täckmaterialets densitet måste vara enhetlig. Strukturens inhomogenitet och ojämna tjocklek är tecken på en produkt av dålig kvalitet.

Bild
Bild

Hur ska man lägga?

Det enklaste sättet att använda ett omslag är att helt enkelt sprida ut det på trädgårdsbädden. Nyligen har en metod att odla jordgubbar och andra grödor på täckmaterial blivit populär . Sängarna ska vara ordentligt täckta. När du köper måste du komma ihåg att dukens bredd ska vara större än sängens bredd, eftersom kanterna måste fixeras till marken.

Innan du lägger en enfärgad duk måste du bestämma var dess topp och botten är . Ett fiberduk har ena sidan slät och den andra grov och fleecy. Det bör läggas med den fleecy sidan uppåt, eftersom det tillåter vatten att passera igenom. Du kan genomföra ett kontrolltest - häll vatten på en duk: sidan som låter vatten passera är toppen.

Agrofibre kan läggas på båda sidor, eftersom de båda låter vatten passera igenom.

Bild
Bild

Först förbereds jorden i trädgårdsbädden för plantering. Sedan läggs duken, rätas ut och fästs säkert på marken. Jordtypen påverkar hur den fixas. På mjukare jord bör det fixeras oftare än på hårt, efter ca 1-2 m.

För fastsättning kan du använda alla tunga föremål (stenar, stockar), eller bara strö över jorden . Denna typ av infästning har emellertid ett oestetiskt utseende och tillåter dessutom inte att nätet dras jämnt. Bättre att använda speciella pinnar.

Bild
Bild

Efter att ha täckt sängen, på omslaget, bestämmer de platserna där växterna kommer att planteras och gör snitt i form av ett kors. Fröplantor planteras i de resulterande slitsarna.

På bågformiga växthus fixeras täckmaterialet med speciella klämhållare och fästs på marken med hjälp av speciella pinnar med ringar

Ett stort och varierat sortiment av täckmaterial gör att du kan göra det bästa valet i enlighet med specifika syften.

Rekommenderad: