Spunbond -täckmaterial (31 Bilder): Svart Och Andra Typer, Deras Tekniska Egenskaper. Vilken Sida Ska Täckas Korrekt? Hur Använder Man Vit Spunbond?

Innehållsförteckning:

Video: Spunbond -täckmaterial (31 Bilder): Svart Och Andra Typer, Deras Tekniska Egenskaper. Vilken Sida Ska Täckas Korrekt? Hur Använder Man Vit Spunbond?

Video: Spunbond -täckmaterial (31 Bilder): Svart Och Andra Typer, Deras Tekniska Egenskaper. Vilken Sida Ska Täckas Korrekt? Hur Använder Man Vit Spunbond?
Video: Spunbond VS Meltblown What is the difference of manufacturing process?(2020 Hot product) 2024, Maj
Spunbond -täckmaterial (31 Bilder): Svart Och Andra Typer, Deras Tekniska Egenskaper. Vilken Sida Ska Täckas Korrekt? Hur Använder Man Vit Spunbond?
Spunbond -täckmaterial (31 Bilder): Svart Och Andra Typer, Deras Tekniska Egenskaper. Vilken Sida Ska Täckas Korrekt? Hur Använder Man Vit Spunbond?
Anonim

För de flesta amatörträdgårdsmästare är tillvägagångssättet för sommarstugtsäsongen förknippat med trevliga sysslor. Tankar om att få en bra skörd är ibland förknippade med en viss oro för väderförhållandena. En utmärkt hjälpare i svåra trädgårdsfrågor kan vara ett spunbondtäckande material. Det kommer att skydda växter från kyla, obehagliga nederbörd, skadedjur och främja snabbare tillväxt och mognad av frukter. Låt oss överväga dess huvudsakliga sorter, tekniska egenskaper och omfattning.

Bild
Bild

Vad det är?

Spunbond är ett fiberduk som har fått sitt namn från namnet på produktionsmetoden. Spunbond-tekniken gör det möjligt att erhålla ett material från värmebehandlade polypropenfibrer . På grund av sin lätthet och billiga pris har den funnits tillämpning på en mängd olika områden. Skoskydd, medicinska attribut (engångsskjortor, hattar, masker etc.) är gjorda av det.

Bild
Bild

I sybranschen är spunbond ett oumbärligt dämpande attribut när du syr några detaljer om kläder . (krage, bälte, manschetter). Det används ofta i möbelproduktion för stoppning av stoppade möbler och som förpackningsmaterial för transport. För konstruktionsändamål är de involverade i skapandet av vattentätning. Inom jordbruket är SUF spunbond mycket efterfrågat. Tillägget av en ultraviolett stabilisator ökar motståndet mot extrema temperaturer och direkt solljus, så duken är ett utmärkt täckmaterial för att skydda olika växter och jord.

Bild
Bild

Specifikationer

Ovävt täckmaterial som används i sommarstugor kan hålla i 3-4 säsonger

Bild
Bild

Den har följande tekniska funktioner:

  • hög hållfasthet (motståndskraft mot rivning och deformation);
  • passerar en tillräcklig ljusnivå;
  • tillhandahålla nödvändig luftåtkomst;
  • vattenpermeabilitet och fuktbeständighet (till exempel vattning över duken);
  • varierande grader av densitet hos spunbond -sorter;
  • enkelhet i användning och skötsel;
  • växtskydd
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Under de senaste åren har fler och fler sommarboende börjat använda inte plastfolie, utan spandband som täckmaterial. Med början av trädgårdssäsongen ökar försäljningen avsevärt. Låt oss överväga dess främsta fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Fördelar:

  • skapa en optimal temperaturbalans för växts tillväxt och utveckling;
  • skydd mot dagliga temperaturer (skydd mot brännskador och frost);
  • erhålla en tidigare skörd genom att säkerställa snabb markuppvärmning;
  • vattenpassage och fuktbevarande under skyddet;
  • skydd av plantor från skadedjur;
  • materialets viktlöshet säkerställer grödornas säkerhet med kontaktskydd och gör inte växthusstrukturer tyngre;
  • andningsegenskaper skyddar mot mögel och ruttbildning på materialet.
Bild
Bild

Bland nackdelarna kan noteras den låga graden av skydd mot direkta ultravioletta strålar av vissa materialtyper med låg densitet. De används bäst i skuggade områden och i halvskugga.

Ansökan

Spunbond kan användas i trädgården när som helst på året, både utomhus och inomhus. Vit spandbond hjälper till att värma upp jorden och skyddar växter från atmosfäriska katastrofer. Med vårens början kan de täcka marken inuti växthuset, vilket gör att du kan plantera plantor vid ett tidigare datum . Det är också bra för att skapa växthus och är en pålitlig isolering för att skydda växter för vintern (fleråriga blommor, värmeälskande buskar och träd).

Bild
Bild

Svart spunbond är avsedd för mulching . Det upprätthåller ett gynnsamt mikroklimat för växts tillväxt och utveckling. Det sprids på jorden som förberetts i förväg för plantering och hål skärs för att plantera plantor. Plantorna rotar sig snabbt när luft och vatten kommer in i marken och bibehåller den nödvändiga fuktnivån. Svart agrofiber förhindrar bildning av ogräs, ruttning och mögel på jorden. Det är mycket effektivt för jordgubbar. De kan täcka sängarna innan de planterar nya buskar, och även täcka de redan växande unga buskarna och noggrant göra korsformade snitt. Spandbond eliminerar berens kontakt med fuktig jord, håller dem rena och förhindrar ruttnande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Till salu kan du hitta olika typer av täckmaterial. I de flesta fall säljs den i rullar, men ibland kan du hitta färdiga paket med en viss längd. Tänk på de största skillnaderna mellan täckmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter färg

Modern teknik gör det möjligt att få syntetfiber av vilken nyans som helst, men vit och svart spunbond, som skiljer sig åt i syfte, är lämpliga för trädgårdsarbete. På senare tid har tillverkarna börjat producera dubbelsidig svart och vit spunbond - den nedre svarta sidan behåller fukt och förhindrar ogräs, och den övre vita sidan reflekterar ultravioletta strålar. Tätfärgad spunbond används mest i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter densitet

Vit spunbond har en lägre densitet. Beroende på användningsändamål producerar tillverkare sorter med följande densitet.

  • 17-30 g / m² - sådant material är lämpligt för att skydda öppna markväxter mot kortvarig frost på våren och direkt solljus under en varm period. De kan direkt täcka sängarna med bär- och grönsaksgrödor, utan att bygga en extra ram, pressa kanterna med stenar eller strö med jord. Tunt och lätt material är helt omärkligt av växter och skadar inte ens de tunnaste skotten vid direkt kontakt.
  • 42-60 g / m² - perfekt för konstruktion av små låga växthus med välvda ramar. Skyddar plantor från vind och överhettning.
  • 60 g / m² - lätt, men samtidigt mycket hållbart täckmaterial med ökade skyddsfunktioner. Växthus och växthus i ett stort område täcks av dem. Påskyndar mogningen av grödan och skyddar växterna från att sjunka temperaturer till -10 ° C. Tål snötäcke, lämplig för skydd av fleråriga blommor, fruktbuskar på vintern.
Bild
Bild
Bild
Bild

Svart spunbond har en högre densitet, eftersom den är avsedd för mulching av jorden.

En viss mängd sot finns i dukens sammansättning, som ger sin färg och absorberar ultravioletta strålar. För sommarstugor är dukar med en sådan densitet lämpliga.

  • 80-90 g / m² - kan användas för att täcka jorden runt bärgrödor (jordgubbar, vilda jordgubbar, björnbär). Den kan lämnas på vintern för ytterligare skydd av rotsystemet.
  • 100-110 g / m2 - lämplig för odling av squash och pumpa.
  • 120 - 150 g / m2 - särskilt hållbart material, sprider sig ofta på platsens vägar och förhindrar att ogräs uppträder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Du kan köpa spunbond för trädgårdsarbete i bygg- eller jordbruksbutiker. När du köper måste du vara uppmärksam inte bara på densiteten och färgen, utan också på bredden, närvaron av en ultraviolett stabilisator i kompositionen och förstärkning. Det är nödvändigt att välja täckmaterial enligt längden och bredden på det täckta området, med hänsyn till att duken ska vara 10-15 cm bredare än sängen. Detta är nödvändigt så att kanterna kan fixeras med stenar, pinnar eller strös med jord. För jordbruksbehov är rullad spunbond mer lämplig, med en bredd:

  • 1, 6 m - bekvämt för små och smala sängar, det är bekvämt för dem att täcka tidiga grödor av morötter, rödbetor, rädisor och gröna;
  • 2, 1 m - denna bredd är lämplig för välvda växthus och små ramväxter där tomater, gurkor, paprika planteras;
  • 3, 2 m - behövs för mulching av stora grönsaksgrödor (pumpa, zucchini) eller stora jordgubbar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Spunbond som säljs i förpackningar innehåller vanligtvis 5-10 snitt, vars bredd och längd anges på förpackningen . Du hittar praktiska alternativ för dina sängar. Dessutom ger förpackningen all nödvändig information för köparen - materialets yta och densitet, SUF: s närvaro, ursprungslandet. För att täcka växthus och växthus är det bättre att köpa ett täckmaterial med en ultraviolett stabilisator. Det hjälper till att bibehålla den nödvändiga temperaturbalansen - det blir inte särskilt varmt under de stekande strålarna, det håller värmen väl och släpper igenom det lite när temperaturen sjunker på natten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkning är ett ytterligare element i vissa materialtyper och representeras av elastiska skär i form av ett nät . Det ökar tätheten på webben och dess livslängd. Förstärkt spunbond rekommenderas för täckning av växthus i regioner med instabila temperaturer och frekventa vindar. En svart förstärkt duk med hög densitet är lämplig för att anlägga en plats eller skydda vägar mellan sängarna.

Bild
Bild

Användningstips

Spunbond i trädgårdsförhållanden kan användas året runt. På hösten och vintern kommer det att skydda växter på ett tillförlitligt sätt från kallt väder, på våren och sommaren - från den starka solen, vindbyar, hagel. Kanvas sidor har olika texturer - en av dem är slät, den andra är grov . I detta avseende har många konsumenter frågor om hur man på rätt sätt täcker ett växthus eller en trädgård. För att skydda mot kyla och snabb groning av grödor är det tillåtet att lägga vit spunbond på sängarna på vardera sidan. När man täcker ett växthus eller ett växthus måste den grova sidan placeras utåt, det tillåter luft och fukt att passera bättre, och förhindrar också ansamling av vatten på ytan i regnigt väder.

Bild
Bild

Vit spunbond kommer att vara den bästa isoleringen för omogna unga buskar av trädgårdsjasmin, hortensia, vegella och andra termofila stauder.

Med kallt väder börjar förberedelsen av värmeälskande grödor för vinterperioden. Det är ett bra alternativ till grangrenar. För att bilda ett skydd runt buskarna måste du sticka några pinnar och linda dem med täckmaterial.

Bild
Bild

Svart spunbond är bra för våren att värma upp marken snabbare . Det kan spridas cirka 2 veckor före planerad plantering och sedan avlägsnas. Du kan lägga den på marken med båda sidor. Fröplantering i varm jord ger snabba skott, och de plantade plantorna anpassar sig snabbt till öppna fältförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om svart täckmaterial används för att plantera jordgubbar, jordgubbar eller grönsaker, bör det läggas till marken med den släta sidan och skär igenom lämpliga hål. Det behåller värme och fukt bättre, medan den grova ovansidan tillåter luft och vatten att flöda fritt. Vattning utförs på själva materialet. I slutet av fruktperioden får spunbonden inte tas bort, eftersom den är lämplig i flera år.

Bild
Bild

Vid borttagning måste duken rengöras från smuts och torkas . Det är bekvämare att förvara den i en rulle i ett torrt rum. För att få en bra skörd krävs noggrant underhåll av trädgårdsodlingar. Och det handlar inte bara om ogräs, vattning och utfodring. Det är nödvändigt att på ett tillförlitligt sätt skydda dem från kyla, stark exponering för direkt solljus och skadedjur. Ovävt täckmaterial klarar dessa uppgifter. Det kommer att vara en bra hjälp för sommarboende, lindra deras bekymmer och bidra till att öka avkastningen.

Bild
Bild

Videon nedan berättar i detalj om egenskaperna och funktionerna i att välja en spunbond.

Rekommenderad: