Svart Täckmaterial: Applicering Av Ogräsbekämpningsmaterial. Vilket är Bättre - Svart Eller Vitt? Hur Ska Man Använda Och Vilken Sida Ska Läggas?

Innehållsförteckning:

Video: Svart Täckmaterial: Applicering Av Ogräsbekämpningsmaterial. Vilket är Bättre - Svart Eller Vitt? Hur Ska Man Använda Och Vilken Sida Ska Läggas?

Video: Svart Täckmaterial: Applicering Av Ogräsbekämpningsmaterial. Vilket är Bättre - Svart Eller Vitt? Hur Ska Man Använda Och Vilken Sida Ska Läggas?
Video: How to Install Landscape Fabric Like a Pro 2024, Maj
Svart Täckmaterial: Applicering Av Ogräsbekämpningsmaterial. Vilket är Bättre - Svart Eller Vitt? Hur Ska Man Använda Och Vilken Sida Ska Läggas?
Svart Täckmaterial: Applicering Av Ogräsbekämpningsmaterial. Vilket är Bättre - Svart Eller Vitt? Hur Ska Man Använda Och Vilken Sida Ska Läggas?
Anonim

När sommarsäsongen börjar är en av de viktigaste frågorna för trädgårdsmästare att skydda växter från olika negativa faktorer. Ogräs är till exempel ett problem. Tillverkare erbjuder en modern duk gjord med den senaste tekniken för att skydda planteringar . Det låter dig spara energi, utan att orsaka betydande skada på budgeten. Detta kunnande är det svarta täckmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behövs det för?

Täckmaterialet har ett stort antal positiva egenskaper . Det hjälper till att skydda plantor från låga temperaturer, förhindrar svampinfektioner och ogräsväxt, men stör inte syreflödet. Produkten är konstruerad för långsiktig drift och kan användas aktivt i 7 eller fler år.

Under en tät duk tvättas inte jorden av regn. Det finns ingen reaktion med gifter och förband, så egenskaperna kommer att bestå länge. Och även materialet skyddar mot sniglar och sniglar, som känns obekväma under det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gräsmattan med sträckt täckmaterial ser väldigt välvårdad ut. Jordens sammansättning bevaras . Dessutom är detta alternativ mycket relevant för ett sommarboende, som ägarna bara kan besöka på helgerna, eftersom det hjälper till att behålla fukt under en längre period, vilket förhindrar avdunstning. Eftersom tillgången till ultravioletta strålar blockeras kommer ogräs inte att växa aktivt respektive minimeras antalet ogräs.

Materialet, som har en svart och gul färg, hjälper till att förhindra uppkomsten av parasiter . De slutar orientera sig i rymden och kan reproducera sig.

Svartvitt tyg rekommenderas för odling av jordgubbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För mulningsförfarandet är en svart och svartvit duk lämplig .… Det kan vara antingen ett fiberduk eller en film. Man bör dock komma ihåg att filmen inte tillåter fukt att passera, så du bör tänka på att organisera droppbevattning. När du arbetar i växthus rekommenderas det att ge agrofibre företräde.

Svart geotextil är en mer drastisk lösning. Om du behöver arbeta i växthus som inte är uppvärmda, är det bättre att använda en duk som är svart på ena sidan och folie på den andra.

Den är placerad upp och ner med folie, som kommer att reflektera solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Innan du gör ett val måste du överväga fördelarna och nackdelarna med det svarta täckmaterialet. Ett antal trädgårdsmästare tror att han är bättre än vit och hanterar uppgifterna mer pålitligt.

Duken kan skydda planteringar från effekterna av en ogynnsam miljö. De påverkas inte av direkt solljus och nederbörd. Och även brist på fukt och näring är uteslutet. Det naturliga mikroklimatet tillåter inte att patogena bakterier rotar sig, dessutom skapas ideala tillväxtförhållanden. Det är mycket lätt att ta hand om plantor, gödsla eller vattna dem.

Det noteras att det svarta täckmaterialet är universellt. Den kan användas när man organiserar växthus och växthus, för att ordna stigar eller sträcka sig över en trädgårdsbädd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med en ganska tät struktur behåller den sina funktioner länge och ser bra ut. Olika material kan användas aktivt länge.

Bild
Bild

Svart film används oftast för mulchingprocedurer … Produkten är mycket uppskattad för sitt överkomliga pris. Förstärkta dukar är populära inom landskapsdesign. Ogräs växer praktiskt taget inte under den svarta filmen.

Detta verktyg kan dock ha och begränsningar … Ett antal av dem är förknippade med felaktig installation av produkten eller bristande efterlevnad av driftsregler. I det här fallet kan betydande skador orsakas av plantorna, eftersom fel leder till kondens och att det hotar med problem som svamp och i vissa fall växternas död.

Bild
Bild

Förutom, svarta produkter utsätts för stark uppvärmning … Eftersom det är svårt att passera luft kan detta hota bildandet av röta. För att göra de negativa egenskaperna mindre uttalade rekommenderar trädgårdsmästare att strö materialet med halm. I varma områden täck plantorna med tidningar eller gräs. UV -stabilisatorer förstörs efter 2 månaders drift.

Bild
Bild

Visningar

Den svarta täckduken har flera varianter. Skillnader kan vara i parametrar:

  • Färg;
  • densitet;
  • beredningsmetod.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet bör göras i enlighet med konsumentens behov. Låt oss överväga de mest populära materialen.

Spunbond är tillverkat av polypropenfibrer . Den är resistent mot ultraviolett strålning, är inte rädd för temperaturfall och nederbörd. Den kan användas både utomhus och i växthus eller växthus. Tätheten på 50 g / m2 skyddar inte bara mot kallt väder, utan hjälper också till att förhindra utveckling av ogräs. För kalla områden bör indikatorerna vara högre: upp till 120 g / m 2. Duken kan vara i två lager , i detta fall är den också lämplig för mulchingprocedurer. Det ljusa lagret skyddar mot överhettning och neutraliserar effekterna av solljus, medan det mörka, som ligger längst ner, skyddar mot ogräsväxt.

Förstärkta material används för att dekorera trädgårdsvägar.

Bild
Bild

Geotextiler är tillverkade av polyesterfibrer som utsätts för värme . Det kännetecknas av utmärkt luftgenomsläpplighet och hållbarhet. Bland fördelarna är överkomliga kostnader, mångsidighet, tillförlitlighet och enkel installation.

Bild
Bild

Agrospan är en analog av spunbond . UV -stabilisatorer finns tillgängliga. De utmärks av sitt låga pris, utmärkta skydd mot ogräs.

Bild
Bild

Agrotex presenteras i flera former . Ytan på duken är perforerad, så det är inte nödvändigt att manuellt skära hål för plantorna. Skyddar mot insekter, extrema temperaturer, patogena bakterier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Agril har god luftgenomsläpplighet . Det klarar väl utseendet på ogräs. Skyddar mot sänkning och högre temperaturer, förhindrar skorpa på marken. Främjar den tidigaste skörden. Materialet kan överföra solljus, därför är det optimalt för användning i växthus.

Bild
Bild

Hur väljer man?

För att ett material ska ha alla upplevda fördelar måste dess val tas på allvar. Trädgårdsmästare rekommenderar att du bara väljer en produkt som har märkesförpackning . Annars finns det en risk för att skaffa en billig falska under namnet på ett dyrt märke. Följaktligen kommer egenskaperna hos en sådan produkt att vara långt ifrån deklarerade. Dessutom är det nödvändigt att skilja mellan begrepp, till exempel film, spunbond eller lumitex.

Och följer också i förväg besluta om tillämpningsmetoden . Material med en densitet på 17 till 30 g / m 2 skyddar perfekt planteringar från kyla, 42-60 g / m 2 används i hotbeds och växthus. Produkter med högre prestanda kan ge skydd mot ogräs, frost och torka. Dessutom, om du behöver en ultraviolett stabilisator, måste du leta efter en produkt märkt "UV".

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Appliceringen av det svarta täckmaterialet kan vara annorlunda. Användare kan lägga den både på landet och i trädgården. Låt oss överväga de mest populära applikationerna:

  • ram;
  • ramlös;
  • kompostering.

I det första fallet, materialet sträckt ut över en speciellt förberedd ram … Syftet med växthusen är att värma upp jorden så tidigt som möjligt så att plantor kan odlas i den. Duken ska vara ganska tät, eftersom den kommer att utsättas för en betydande belastning i form av nederbörd, vind och en minskning av temperaturen. Samtidigt måste tillräcklig luftfuktighet och den nödvändiga temperaturregimen upprätthållas inuti växthuset eller växthuset för att växterna ska växa och utvecklas mer aktivt.

Bild
Bild

Ramlöst sätt det antas när du behöver värma upp jorden och dölja plantorna från solljus. För detta är ett material som inte är för hög densitet ganska lämpligt. Jorden täcks omedelbart efter att plantorna planterats. En sådan duk låter luft och vatten passera igenom, men ger samtidigt skydd mot solljus. Eftersom det inte väger för mycket kan plantorna i tillväxtprocessen lugnt plocka upp det utan att gå sönder.

Bild
Bild

Vilken som helst av dessa fiberdukar kan användas för mulching . I det här fallet kommer jorden inte att överhettas och torka ut, och ogräs kommer inte längre att växa aktivt. Eftersom vatten och smuts inte kommer under duken förblir frukterna rena och ruttnar inte. Mikroklimatet är optimalt för att plantering ska utvecklas korrekt.

Bild
Bild

Täckmaterial måste läggas på en säng som förberetts i förväg . Vidare görs tvärsnitt längs märkena. Fröplantor planteras på dessa platser. Det bör noteras att plantorna i detta fall inte kommer att kräva frekvent vattning och ogräs. Skörden kommer att bli riklig och av hög kvalitet.

Rekommenderad: