Vändare: Särdrag Hos Dragvagnar GVK-6, Egenskaper Hos Roterande Modeller För Minitraktor GVR-630

Innehållsförteckning:

Video: Vändare: Särdrag Hos Dragvagnar GVK-6, Egenskaper Hos Roterande Modeller För Minitraktor GVR-630

Video: Vändare: Särdrag Hos Dragvagnar GVK-6, Egenskaper Hos Roterande Modeller För Minitraktor GVR-630
Video: Самодельный минитрактор переломка. Серия 18. Подъёмный механизм для отвала. DIY. 2024, Maj
Vändare: Särdrag Hos Dragvagnar GVK-6, Egenskaper Hos Roterande Modeller För Minitraktor GVR-630
Vändare: Särdrag Hos Dragvagnar GVK-6, Egenskaper Hos Roterande Modeller För Minitraktor GVR-630
Anonim

Hödrakan är en viktig och viktig jordbruksutrustning som används för att avverka hö på stora husdjur och privata gårdar. Utrustningens popularitet beror på dess höga prestanda och användarvänlighet.

Bild
Bild

Enhet och syfte

Hövarn ersätter den konventionella riven, som användes för att kratta gräset efter klippning. Med deras utseende var det möjligt att mekanisera höskördsprocessen och helt eliminera användningen av tungt manuellt arbete. Strukturellt är hövändaren en tvådelad hjulfingerdesign, där sektionerna kan arbeta både tillsammans och separat. Varje enhet består av en ram, stödhjul och roterande rotorer, som är enhetens huvudsakliga arbetsdelar . Rotorerna fästs på ramen med avsmalnande lager, och vridmomentet som krävs för att rotera dem överförs med hjälp av traktorns propelleraxel. Stödhjulen sätts i rörelse på grund av vidhäftning till marken medan traktorn rör sig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av rotorerna är utrustad med kratta fingrar av höghållfast stål. Beroende på modell kan antalet rotorfingrar vara olika - från 32 till 48 bitar . Rotorhjulen fästs med en fjäderupphängning, vilket förhindrar mekaniska skador på arbetselementen och förlänger enhetens livslängd. Rotorerna är placerade i en viss vinkel i förhållande till traktorns rörelselinje, och tack vare den roterande justeringsspaken kan de höjas eller sänkas till den höjd som krävs för mer effektivt arbete. Samma spak används för att överföra enheten till transportläge när rotorerna lyfts högt över marken för att inte skada under rörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hödrakaren utför 3 viktiga funktioner samtidigt. Det första är att kratta det klippta gräset, det andra är att vända på det redan torkade gräset, vilket förhindrar att det överhettas, och det tredje är att bilda snygga strängar som är praktiska för transport och förvaring.

Funktionsprincip

Strängningsprocessen med en hövändare är ganska enkel och består av följande: enhetens rörelse över fältet utförs tack vare en traktor, som antingen kan vara en konventionell traktor eller en minitraktor. Rotorhjulen börjar rotera och fingrarna krattar det klippta gräset på ett sådant sätt att gräset som fångas upp av den första rotorn dras något åt sidan och överförs till det andra och efterföljande hjulen. Som ett resultat, efter att gräset har passerat genom alla rotorer, bildas enhetliga och omfattande strängar, som var och en redan är väl lossad och andas. Denna teknik för att samla gräs gör att höet kan torka snabbt och inte överhettas. I det här fallet kan rullarnas bredd justeras med de främre och bakre kullinjerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maskinens nästa funktion - höjning av hö - är följande: rotorns position i förhållande till marken ändras något, på grund av vilket gräset som samlats med fingrarna inte flyter till nästa hjul, som det var i föregående fall, utan sväller och förblir i samma plats. Vändning av det torkade gräset uppnås genom att föra fram delen av maskinen längs den formade strängen, som skjuts något bakåt och vänds. Rakvederns drift utförs av en traktorförare, och på grund av enkelheten i konstruktionen och frånvaron av komplexa komponenter och sammansättningar kan reparation och utbyte av felaktiga delar utföras på fältet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Liksom vilken jordbruksutrustning som helst, har hövändaren sina fördelar och nackdelar. Fördelarna inkluderar enkelheten i utrustningen i drift, liksom dess krav på rutinunderhåll. En lång livslängd för enheterna noteras också och når tio år . Dessutom kan man notera den höga tillförlitligheten och styrkan i strukturen, som är baserad på en kraftfull dragstång och en robust ram, samt möjligheten att bekvämt justera rotorernas position och snabbt växla till det inaktiva läget, vilket är uppnås tack vare den hydrauliska mekanismen. Hövarnas prestanda beror på modellen och är i genomsnitt 7 ha / timme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar den långsamma driften av utrustningen i hörnsektionerna, liksom den inte särskilt pålitliga undervagnen. Det senare problemet är emellertid en nackdel med de flesta bogserade jordbruksredskapen för olika ändamål.

Olika sorter

Rävarna klassificeras enligt flera kriterier.

  • Traktortyp . På grundval av detta finns det två kategorier av enheter, varav den första presenteras i form av redskap eller bogserad utrustning för traktorer, och den andra har en mycket mindre storlek och är avsedd för bakomgående traktorer.
  • Grovmetod . Enligt detta kriterium skiljer man också två grupper av anordningar: den första ger lateral och den andra - tvärgående bildning av rullar. Dessutom har de "tvärgående" modellerna ett mycket stort grepp och når 15 meter.
  • Design . Det finns tre typer av kranare på den moderna marknaden: hjulfinger, trumma och redskap. De första är utrustade med ett rotorhjulsdämpningssystem, vilket gör dem till en oumbärlig typ av utrustning vid arbete på fält med svår terräng. Trummodeller är robusta och hållbara enheter, vars princip är baserad på rotation av ringar oberoende av varandra. Växlar drivs av ett kugghjul och kan ändra rotationsvinkeln och tändernas lutning.
  • Antal rotorhjul . De vanligaste typerna av utrustning är fyra- och femhjuliga modeller.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fyrhjulingarna är konstruerade för att fungera med traktorer från 12 till 25 hk. med. och bakomgående traktorer. Släpvidden för sådana modeller är 2, 6 m, och gräset är 2, 7 m. Sådana anordningar väger cirka 120 kg och kan arbeta med en hastighet av 8 till 12 km / h.

Bild
Bild

Femhjuliga modeller av hövändare är aggregerade med alla typer av traktorer, exklusive lågeffektsgående bakåtgående traktorer . De har något högre prestandaegenskaper jämfört med föregående typ. Så längden på strukturen når 3,7 m och rotorerna ligger snett. Denna design gör att du kan öka effektiviteten vid vallning och eliminera förluster vid gräsklippning. Modellerna väger 140 kg och har en arbetshastighet på 12 km / h.

Bild
Bild

Förutom de som presenteras finns det tvåhjuliga modeller, varav en kommer att diskuteras nedan.

Populära modeller

Den inhemska marknaden för jordbruksutrustning representeras av ett stort antal kranare. Bland dem finns det både utländska enheter och ryska tillverkade enheter.

Bild
Bild

Den mest populära av dem är GVK-6-modellen . Produkten tillverkas på företaget i kriminalvårdsinstitution nr 2 i staden Ryazan och exporteras aktivt till grannländer. Utrustningen kan aggregeras med hjultraktorer i klasserna 0, 6-1, 4 och fästas på dem som en vanlig dragkrok. En egenskap hos GVK-6 hövändare är dess förmåga att arbeta med fuktigt gräs, vars fuktinnehåll når 85%. Som jämförelse kan polska och turkiska motsvarigheter bara klara 70% luftfuktighet.

Bild
Bild

Enhetens längd är 7, 75 m, bredd - 1, 75 m, höjd - 2, 4 m, och arbetsbredden når 6 m. Rullarnas bredd är 1, 16 m, höjd 32 cm, densitet - 6,5 kg / m3, och avståndet mellan två intilliggande rullar är 4,46 m. I arbetsläge kan enheten röra sig med en hastighet på upp till 12 km / h och under transport - upp till 20 km / h. GVK-6-modellen utmärks av sin höga produktivitet och bearbetar en yta på upp till 6 hektar i timmen. Rakens vikt är 775 kg, kostnaden för en sektion är 30 tusen rubel.

Bild
Bild

Nästa populära modell GVR-630 kommer från monteringslinjen för tillverkningsanläggningen Bobruiskagromash . Enheten används också i form av en traktorvagn och är ansluten till traktorn med hjälp av ett hydraulsystem och en kraftuttagsaxel. Enhetens arbetsenhet är av italienskt ursprung och presenteras i form av en asymmetrisk hopfällbar ram med två rotorer monterade på den. Varje rotor har åtta tandarmar fästa vid den med ett nav. Varje pinnarm har sex rätvinkliga pinnar. Rotornas höjd över marknivå justeras med hjälp av en hydraulisk drivning på vänster rotorhjul, vilket gör det möjligt att kratta fält med en sluttning och svår terräng.

Bild
Bild

Funktionsprincipen för denna modell skiljer sig något från principen för användning av modeller av andra märken och består av följande: med roterande hjul i flera riktningar samlar tänderna det klippta gräset och lägger det i rullarna. När rotationsriktningen ändras börjar maskinen tvärtom att röra på klippningen, vilket ökar luftutbytet och påskyndar torkningen av gräset. Modellen kännetecknas av en stor arbetsbredd på upp till 7, 3 m och en hög rakningsprestanda på 7,5 hektar / timme. Detta är 35% högre än genomsnittet för de flesta andra modeller. Dessutom är enheten mycket manövrerbar och kan i jämförelse med andra modeller minska bränsleförbrukningen med 1, 2 gånger. En sådan kratta väger 900 kg, och deras kostnad ligger inom 250 tusen rubel.

Bild
Bild

Du bör också vara uppmärksam på raken GVV-6A som produceras av anläggningen "Bezhetskselmash "ligger i Tver -regionen. Modellen uppskattas mycket av ryska och utländska bönder och konkurrerar med västerländska modeller på den moderna marknaden. Enheten kan bearbeta 7, 2 hektar i timmen och har en ganska hög driftshastighet, lika med 14, 5 km / h. Enhetens greppbredd är 6 m och rullbredden under krattning är 140 cm. Enhetens vikt når 500 kg, kostnaden är cirka 100 tusen rubel.

Bild
Bild

Användarmanual

När du arbetar med en hövändare bör ett antal rekommendationer följas.

  • Monteringen ska utföras med traktormotorn avstängd.
  • Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att kontrollera anslutningen mellan raken och traktorn, samt förekomsten av en säkerhetskabel som är ansluten till traktorns tvärstång. Du måste också se till att hydraulsystemet är tätt och att propelleraxeln fungerar som den ska.
  • Vid stopp måste växelspaken vara i neutralläge och kraftuttaget (PTO) måste kopplas bort.
  • Det är förbjudet att lämna traktorn med motorn och kraftuttaget påslaget, såväl som parkeringsbromsen avstängd, utan uppsikt.
  • Justering, rengöring och underhåll av hövändaren bör endast utföras när traktormotorn är avstängd.
  • I böjar och svår terräng bör raken sänkas till ett minimum, och för särskilt skarpa kurvor är det absolut nödvändigt att stänga av kraftuttaget.

Rekommenderad: