Harv För Bakåtgående Traktor: Vikt Och Dimensioner Av Skiva Och Roterande, Tand Och Roterande, Samt Kilformade Harvar

Innehållsförteckning:

Video: Harv För Bakåtgående Traktor: Vikt Och Dimensioner Av Skiva Och Roterande, Tand Och Roterande, Samt Kilformade Harvar

Video: Harv För Bakåtgående Traktor: Vikt Och Dimensioner Av Skiva Och Roterande, Tand Och Roterande, Samt Kilformade Harvar
Video: Visar harven/Showing the harrow 2024, Maj
Harv För Bakåtgående Traktor: Vikt Och Dimensioner Av Skiva Och Roterande, Tand Och Roterande, Samt Kilformade Harvar
Harv För Bakåtgående Traktor: Vikt Och Dimensioner Av Skiva Och Roterande, Tand Och Roterande, Samt Kilformade Harvar
Anonim

Harven för en bakomliggande traktor är en populär typ av redskap och används för olika jordbruksverksamheter. Den höga efterfrågan på enheten beror på dess användarvänlighet, mångsidighet och breda konsumenttillgänglighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper för upprivande

Harvning anses vara det viktigaste stadiet av jordodling, av vilken grödornas tillstånd och avkastningen av odlade grödor beror. Denna agrotekniska åtgärd löser flera problem samtidigt, vars huvudsakliga är förstörelse av ogräs och lossning av jorden. Förutom, harvning utjämnar effektivt marken och minskar väsentligt fuktförlust … Lossningseffekten uppnås på grund av verkan på marken hos arbetselement som är fixerade på en gemensam ram och i form av skivor, tänder eller hakar.

En sådan anordning kallas för harv och har varit känd för mänskligheten under lång tid. Det brukade vara mycket arbetande hästar att bära en harv, men idag, tack vare mekaniseringen av processen, tilldelas denna roll jordbruksmaskiner.

På stora gårdar används minitraktorer oftare som traktor för harven, medan sommarboende och ägare av små tomter alltmer föredrar motoblock.

Harvningsprocessen utförs två gånger om året .… Första gången - tidigt på våren, omedelbart efter att jorden tinade, och den andra - efter den sista skörden, strax före den första frosten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Harven för en bakomliggande traktor är av flera typer: tand, nål, skiva och roterande (roterande).

Tandmodell

Det är den enklaste typen av utrustning och är en mindre kopia av den klassiska harven som traktorerna är utrustade med. Strukturellt är den tillverkad i form av en kilformad eller rektangulär ram med metalltänder från 25 till 40 mm i längd placerade på den. Tändernas placering på ramen varierar dock det vanligaste alternativet är sicksack, medan tänderna själva kan ha både cirkulära och rektangulära tvärsnitt.

Tandharven kan lossa jorden med 10-14 cm, vilket bidrar till normalisering av luftutbyte och reglerar vattenbalansen.

För att ansluta harven till den bakomliggande traktorn används en kedja eller en styv koppling, och för att få en högre harvningseffekt ersätts ibland hårda tänder med fjädrar.

Fördelen med vyn är enkelheten i designen, frånvaron av komplexa sammansättningar och möjligheten att göra enheten med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tandmodellens huvudsakliga arbetsegenskaper kan beaktas i exemplet med den utbredda tvåspåriga harven BN-1, som är speciellt utformad för Neva walk-behind traktor. Med den här modellen lossnar de, krossar stora jordklumpar som bildas till följd av plöjning och jämnar ut marken.

Jordbearbetningens djup varierar från 3 till 10 cm, och produktiviteten är 0,2-0,5 hektar / timme … Greppbredden regleras med ett speciellt handtag och sträcker sig från 60 till 100 cm. Modellens mått är 72x67x51 cm, vikt - 17 kg, och den optimala harvningshastigheten är 4 km / h.

Fästning på den bakomliggande traktorn utförs med hjälp av en skruvmekanism med hjälp av en universell dragkrok.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nålmodell

Med sin design påminner den dock något om en tand, skiljer sig från det genom att istället för tänderna svetsade på ramen, är utbytbara bågformiga perforerade stift installerade … Denna harv låter dig odla stubbar och används för att jämna ut jorden, vilket hindrar den från att torka ut.

Enheterna är konstruerade för kraftfulla vattenkylda motoblock som väger från 200 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett exempel på en nålmodell kan du överväga harven för Zubr-traktorn. Greppbredden på denna enhet är 1 m och lossningsdjupet når 14 cm.

Enheten fästs på den bakomliggande traktorn med hjälp av en styv dragkrok med en justeringsmekanism. Harven väger 30 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diskmodell

Den presenteras i form av sfäriska skivor, som har en slät eller perforerad design. Att använda en harv med perforerade skivor ger de bästa bearbetningsresultaten, men det kräver ständig rengöring av arbetsytan under harvning ..

Skivorna är fästa på ramen i en annan lutningsvinkel, som i varje fall ställs in av operatören för den bakomliggande traktorn och beror på jordtypen och dess skick. Principen för drift av skivmodeller är ganska enkel och består av följande: medan den bakomliggande traktorn rör sig skär harvskivorna av det översta lagret av jorden och slipar den. I detta fall vänds ogräset ut och ut och skärs.

Att fästa skivharven på den bakomliggande traktorn kan göras framför och bakom enheten . och beror på modellen för den bakomliggande traktorn och typen av redskap.

Utbudet av hårddiskar är tillräckligt stort, så det vore orättvist att ta en modell som referens. I raden av hårddiskar finns det främst ganska kraftfulla enheter .… Den största av dem har en arbetsbredd på upp till 140 cm, de kan gå 20 cm i marken och väga upp till 70 kg.

Sådana enheter är installerade på motoblock av medellång och tung klass och fästs på dem med hjälp av en styv justerbar dragkrok.

Bild
Bild
Bild
Bild

Roterande eller roterande modeller

De tillhör den aktiva klassen av bilagor. Deras skillnad mot de tre tidigare passiva modellerna är att de inte är fästa på den bakomliggande traktorn med hjälp av en dragkrok, utan är installerade på enheten istället för hjul. Arbetsdelen av sådana anordningar presenteras i form av spetsiga plattor på skivor, som är installerade i en viss vinkel. Det är plattorna som är arbetsmekanismen och utför markodlingen.

Inträdesdjupet i marken för roterande modeller är ganska litet och är bara 7 cm , vilket är tillräckligt för att odla marken direkt efter skörd av spannmålsgrödor. Den största effektiviteten kan uppnås när man installerar roterande modeller på bakomgående traktorer med växellådor.

Användningsområdet för roterande anordningar är något bredare än för andra typer och inkluderar, tillsammans med att lossa och jämna ut jorden, möjligheten att så frön och effektivt täcka dem. Denna metod leder till en signifikant minskning av utsädesförlusten och ökar avkastningen avsevärt.

Förutom införandet av frön, med hjälp av en rotorharv, injiceras mineralgödselmedel till önskat djup.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett exempel kan vi överväga en ryskt tillverkad rotorharv för den bakomliggande traktorn Neva. Enheten kan effektivt jämna ut jorden efter plöjning och tillsätta mineraltillsatser till ett djup av 5 till 7 cm.

Större bearbetningseffektivitet kan uppnås när den bakomliggande traktorn rör sig med en hastighet av 4 km / h.

Harvbredden på en sådan anordning är 1,4 m med en längd av en sektion på 70 cm och en harvdiameter på 35 cm. Lossningsdjupet är något större än för andra modeller av denna typ och når 10 cm. Vikten av en sektion är 9 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Innan du köper en harv till en traktor som går bakom dig, bör du bestämma vilken typ av jord som utrustningen ska användas på, liksom typen av bearbetning. Så för utvecklingen av mjuka oskuldsmarker är det bättre att köpa en roterande modell. Trots det lilla penetrationsdjupet i marken är det med hjälp av denna utrustning som det är möjligt att förbereda jorden för att plantera grödor så mycket som möjligt. Förutom, en rotorharv är idealisk när du förbereder åkern för vintern efter skörd av potatis.

Om det finns en stor mängd ogräs på webbplatsen, som måste hanteras snabbt och effektivt, är det bästa alternativet att köpa en skivmodell.

Skivorna klarar sig bra även med ganska tjocka rötter och lämnar dem ingen chans.

Om du behöver djupt harva jorden, samtidigt som du skyddar den från överdriven uttorkning, är det bättre att välja en nålmodell … Sådana produkter kan tränga djupt ner i marken och lämna efter sig en ganska plan yta.

Om platsen odlas varje år och innehåller mjuk och välskött jord, är det ingen idé att betala för mycket för mer funktionell utrustning, så att köpa en klassisk tandmodell kommer att räcka.

Rekommenderad: