De Bästa Axlarna: Funktioner I Snickerimodeller Och Yxor För Timmerhuggaren, Jämförelse Av Stihl Och Hultafors Märken

Innehållsförteckning:

Video: De Bästa Axlarna: Funktioner I Snickerimodeller Och Yxor För Timmerhuggaren, Jämförelse Av Stihl Och Hultafors Märken

Video: De Bästa Axlarna: Funktioner I Snickerimodeller Och Yxor För Timmerhuggaren, Jämförelse Av Stihl Och Hultafors Märken
Video: Olika yxor - gamla och nyare, Hults bruk, Säter, handsmidda och medeltid 2024, Maj
De Bästa Axlarna: Funktioner I Snickerimodeller Och Yxor För Timmerhuggaren, Jämförelse Av Stihl Och Hultafors Märken
De Bästa Axlarna: Funktioner I Snickerimodeller Och Yxor För Timmerhuggaren, Jämförelse Av Stihl Och Hultafors Märken
Anonim

Axlar representeras av ett brett sortiment på den moderna marknaden, men varje typ används för att utföra specifika uppgifter. För att inte göra ett misstag när du köper är det värt att veta betyget för de bästa tillverkarna av detta verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Varje yxa används för att arbeta med trä. Det kan vara en liten modell för jakt eller turism, ett verktyg för att ge eller göra snickeri.

Klassiskt formade produkter används för att skära över träkornen och för att fälla träd . En sådan anordning kan tillverkas med en enda eller dubbel skärkant. För klyvning används ett annat verktyg, där huvudet har formen av en spetsig kil.

Splitter används för att skörda ved, eftersom de låter dig klyva stora stockar där en konventionell yxa fastnar.

Alla presenterade axlar kan delas in i två stora grupper: de som används för att lösa vardagliga uppgifter och specialiserade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standard

Gruppen standardaxlar inkluderar:

  • snickarexa;
  • köttyxa;
  • snickaryxa.

Arbetsytan på ett sådant verktyg är vanligtvis begränsad av en bit (blad) i ena änden och en rumpa i den andra, även om vissa konstruktioner har två bitar mittemot varandra eller en hacka på ena sidan.

Bitens övre hörn, där skärkanten börjar, kallas tå, och botten är hälen . Vardera sidan på sidorna är kinden, som ibland kompletteras med öron. Den del av bladet som går ner under resten kallas skägget. Även om det är en föråldrad form, används den ibland fortfarande eftersom den har en långsträckt kant som är dubbelt så stor som resten av bladet.

En snickaryxa används för att arbeta med flis. Dess tunna blad, vässat i en vinkel på 30-35 grader, tränger lätt in i trästänger, men bara om de inte är särskilt tjocka. Den är större än snickeriet och väger cirka 1,5 kg. Särskild uppmärksamhet ägnas åt dess skärpning, eftersom den måste vara mycket skarp för att kunna slipa utan svårigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett snickarverktyg används vanligtvis med bara en hand, så dess vikt når 700 g. Det är en liten men bekväm design. I sin form är verktyget mycket likt en snickare, bara dess skärpningsvinkel varierar från 18 till 20 grader. Bladet kan ha en tunn sektion, och rumpan ska inte vara massiv.

I en separat grupp finns massiva klyvar, som kännetecknas av sin höga vikt och handtagslängd . Det är handtaget som gör att du kan göra maximal svängning och träffa stocken med maximal kraft. Ett sådant verktyg används uteslutande för att hugga ved. Dess vikt kan nå 4 kg.

Spaltens konstruktion är noga genomtänkt, inklusive bladet, som, när det kommer i kontakt med träet, omedelbart försöker skjuta de två delarna av stocken så långt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specialiserad

Följande verktyg kan ingå i kategorin specialverktyg:

  • turist;
  • för avverkning av virke;
  • för att hugga kött;
  • för jakt;
  • brandman.

En turnéyxa är alltid ett litet, lätt verktyg Designad för att användas i ena handen när du campar eller reser. En hammare kan tillhandahållas i konstruktionen. Om modellerna är med en hammare kan du använda yxan som två användbara verktyg. En sådan produkt säljs vanligtvis i en kompakt storlek med ett skyddande fodral.

En turistyxa väger upp till 500 g, ibland finns det en ledig hålighet i handtaget för förvaring av små föremål. I änden av handtaget finns ett hål genom vilket en tråd är gängad så att du kan hänga verktyget på ett bekvämt ställe eller till och med på ett bälte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Köttyxan har en unik bladform . Faktum är att när man arbetar med detta material fastnar verktyget i benet, blir snabbt trubbigt, så skärpning spelar en viktig roll. Sådana axlar är gjorda i form av smide under en rakhyvel, bladet skärps under linsen. Således bryter den trubbiga basen snabbt benet, och rakhyvelformen gör det enkelt att tränga in i köttet. Strukturens vikt är cirka 3,5 kg.

Brandyxa - specialiserat verktyg , som har särskilda krav som anges i standarderna. Denna produkt säljs med ett kvalitetscertifikat och har en kort livslängd - bara 18 månader, eftersom den tål en enorm belastning och samtidigt måste vara stark och pålitlig.

Brandaxlar kan vara med en hacka på andra sidan bladet eller med en slägga. Den första funktionen gör att en brandman snabbt kan bryta låset eller stanna på taket, och det andra - att bryta ner en tät vägg.

Verktyget är ofta målat i en ljus färg för att förbli synlig under en nödsituation. Dess huvudsakliga användning är att förstöra dörrar och fönster.

Bild
Bild

En jaktyxa används för att slakta köttkroppar därför är den liten i storlek. Strukturens vikt är högst 700 g och dess längd når 400 mm. Som regel är det här metallprodukter med ett gummerat grepp om handtaget, vilket förenklar arbetet med verktyget.

Avverkningsverktyget har en stor skillnad - Kanten är tunn, men med ett brett, tjockt blad. Denna design hjälper till att tränga in i träet. Det bästa alternativet när produkten har ett plant, långsträckt blad med rundade kanter. Denna form gör det enkelt att tränga in i träfibrer.

Bild
Bild

Modellbetyg

Bland alla axlar på marknaden bör en lista över de bästa modellerna från olika tillverkare framhävas.

Stihl 1926 universalax väger 700 g och 400 mm lång. Bladet är tillverkat av specialiserat högkvalitativt stål. I produktionsprocessen används en handsmidd metod. Levereras med vaxat askhandtag. Det huvudsakliga användningsområdet är att ta bort och dela upp små chips. Säljs med extra bladskydd i form av en läderhölje.

Bild
Bild

Hultafors Carpenter's Ax 840304 . Denna modell är tillverkad i Sverige och kännetecknas av användning av specialstål i konstruktionen. Skären har en jämn form, arbetsytan smides för hand flera gånger, vilket ökar densiteten och följaktligen yxans livslängd. Det finns ett litet hack nära handtaget för enkel användning. Yxan är impregnerad med linolja. Strukturens vikt är 800 g och dess längd är 500 mm.

Bild
Bild

Solid smidd brutto 21500 . Modellen är helt tillverkad av stål. Det har inte bara tillförlitlighet och hållbarhet, utan också en acceptabel kostnad. Konstruktionens totala längd är 36 cm. Det finns ett gummerat grepp på handtaget, vilket ger rätt komfort när du använder verktyget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ganzo GSA-01YE . Detta är en turistöxa med låg vikt och dimensioner. I konstruktionen använde tillverkaren stålgrad 3CR13. Bladets bredd är 44 mm, handtagets längd är 347 mm. Yxans vikt är 975 g. Modellen kompletteras med ett plastskydd som sätts på skärkanten.

Bild
Bild

Snickarens "Barer 21410 ". Modellen väger bara 600 g. Handtaget är tillverkat av tvåkomponentgummerat glasfiber. Skärets hårdhet - HRc 48-52. Produkten kan prisas för sin unika styrka och motståndskraft mot aggressiva miljöer. Handtaget kan absorbera vibrationer som uppstår under drift.

Bild
Bild

" Siberian Bulat Ermak ". Ett sådant verktyg tillverkas i Ryssland och smides för hand med en speciell teknik som använder tre lager metall. Det svåraste är kärnan. Konstruktionens vikt är bara 1 kg, handtagets längd är 38 cm.

Bild
Bild

Cleaver Ochsenkopf OX 635 H BIG OX . Denna modell är utrustad med ytterligare greppförstärkning. Det smidda bladet har en svängbar näsa, vilket ökar slagytan. Bladet är skyddat, handtaget är av tjockt trä. Den är gjord av hassel.

Bild
Bild

American Cleaver av Geolia väger 1 kg är utrustad med en glasfiberhacka. Arbetsbladet är väl slipat och belagt med bitumen, vilket skyddar mot negativ miljöpåverkan. Den lätta vikten gör att verktyget kan användas med en hand, ger ett kraftfullt slag och delar träet i två halvor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket stål är bättre?

Flera ståltyper används för tillverkning av axlar, men märket 9XC anses vara det bästa. Innan ett verktyg tillverkas av det, utsätts stålet för högtemperaturbehandling två gånger, vilket minskar graden av deformation under broaching.

Under smidesprocessen sträcks arbetsstycket och tvärsnittet reduceras . - så här framträder den nödvändiga plasticiteten och styrkan i metallen. I enklare termer blir yxan tål ett slag mot ett träd, samtidigt som dess integritet bibehålls.

9XC -kvalitén innehåller 0,9% kol, krom - 1,5% och samma mängd kisel. Kol är ansvarigt för styrkan, krom lägger hårdheten till legeringen. Det senare skyddar också mot korrosion. Kisel ansvarar för rostbeständighet.

Om vi tar hänsyn till stålets egenskaper, kallas det fortfarande instrumentellt i professionella kretsar. Andra metallelement är också gjorda av det, till exempel borrar, som kräver särskild styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en handgjord yxa är det värt att veta att avsaknaden av nödvändig erfarenhet från befälhavaren kommer att leda till stålets skörhet. För en timmerhuggare och för vedklyvning måste verktyget väljas annorlunda. Trots att du i båda fallen måste arbeta med trä, kommer verktyget att vara annorlunda.

Snickaryxan har en mycket tunn profil . Ett tunt blad har förmågan att enkelt tränga in i materialet med minimal ansträngning från användaren, men det klarar inte av tjocka stockar - materialet fastnar helt enkelt.

Köparens val bör alltid främst baseras på arten av det arbete som utförs. Om verktyget köps för turism eller jakt, bör det vara litet. Minyxan passar enkelt in i en ryggsäck eller kan hängas på ett bälte i ett skyddande fodral.

Du kan köpa kvalitetsvaror i en professionell sportbutik, med särskild uppmärksamhet på stålkvaliteten och andra egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

För en gemensam allmän yxa kan statistiken sammanfattas enligt följande:

  • vasst blad;
  • tunn bit;
  • koniskt huvud;
  • medelvikt - upp till 3 kg;
  • handtaget ska vara av medellångt trä (38 cm);
  • flexibilitet.

Allt detta gör att du kan klippa över trädet, tränga djupt in i materialet, ta bort grenar och klippa stubbar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klyven har en bred profil av metalldelen, vilket gör det svårt att använda den som skärverktyg. Den är så bred att den inte kan hugga små träbitar - bara stora stockar. Å andra sidan är bladet idealiskt för klyvning av trä eftersom det inte kommer att skära fibrerna utan helt enkelt dela dem i hälften.

De viktigaste egenskaperna hos detta verktyg är:

  • tung bas;
  • metalldelen är gjord i form av en kil;
  • handtaget är långt och rakt;
  • kräver en erfaren användare för att fungera.

Fickstor strålövers är den minsta, dock ganska robusta alternativet och kan användas för att dela upp små marker. Detta är den perfekta vandringsvarianten eftersom den inte tar mycket plats eller lägger vikt på din väska. För att utföra vardagliga uppgifter är det värt att välja ett större verktyg, vars handtag bör nå 40 cm. Om en klyva köps, bör dess längd vara mycket större.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller vikt, när du köper, måste du förstå vem som ska använda verktyget och för vilka ändamål. Om det här är en tonåring eller en kvinna, är det önskvärt att strukturen väger så lite som möjligt, produkten ska inte vara med ett handtag av trä eller metall, utan av glasfiber.

Det bör förstås att handtaget, som är av trä:

  • stark;
  • tung;
  • absorberar stötar väl;
  • går sönder snabbt;
  • den kan enkelt bytas ut vid en haveri.

Förstärkt plast är mycket lätt och hållbart jämfört med detta material, men det kan skadas när det utsätts för en kemikalie.

Metallhandtaget är mycket svårt att bryta - det är en solid struktur med ett yxhuvud. Men ett sådant verktyg är mycket tungt och inget av elementen kan bytas ut vid en haveri.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som du enkelt kan se är varje yxmodell lämplig för ett specifikt ändamål. Nedan finns andra verktygsegenskaper som en köpare bör tänka på när han väljer ett bra alternativ.

  • Storleken . Du måste ta verktyget i bladet och vrida handtaget - det ska passa under armhålan. Således bestämmer experter de idealiska dimensionerna.
  • Yxblad bör vara helt i linje. För att vara övertygad om detta måste du ta metalldelen i handen och titta.
  • Balans kontrollera genom att placera bladet mellan index och tumme. Han ska stå vågrätt och inte rulla åt sidan.

För tips om val av yxa, se nästa video.

Rekommenderad: