Mångsidig Yxa: Funktioner Hos De Multifunktionella Smidda Axlarna. Egenskaper Hos Modellerna Fiskars X7 Och Gardena 1400A. Tillverkarnas Betyg

Innehållsförteckning:

Video: Mångsidig Yxa: Funktioner Hos De Multifunktionella Smidda Axlarna. Egenskaper Hos Modellerna Fiskars X7 Och Gardena 1400A. Tillverkarnas Betyg

Video: Mångsidig Yxa: Funktioner Hos De Multifunktionella Smidda Axlarna. Egenskaper Hos Modellerna Fiskars X7 Och Gardena 1400A. Tillverkarnas Betyg
Video: Топор Fiskars X7. Обновленная модель X7 от компании Фискарс. 2024, April
Mångsidig Yxa: Funktioner Hos De Multifunktionella Smidda Axlarna. Egenskaper Hos Modellerna Fiskars X7 Och Gardena 1400A. Tillverkarnas Betyg
Mångsidig Yxa: Funktioner Hos De Multifunktionella Smidda Axlarna. Egenskaper Hos Modellerna Fiskars X7 Och Gardena 1400A. Tillverkarnas Betyg
Anonim

Yxan är ett av de första verktygen i mänsklighetens historia, som helt enkelt var oersättlig inom mat, konstruktion och självförsvar. Med tiden, tillsammans med människans utveckling, förbättrades också yxan, den började vara gjord av mer hållbara material, den blev mer pålitlig och effektivare i användningen. En modern universalyxa är ett multifunktionellt verktyg som är oumbärligt för hushållssysslor och till och med vandring.

Bild
Bild

Särdrag

En multifunktionell smidd yxa i skickliga händer kan hjälpa till med att förbereda ved för vintern, klippa av grenar och till och med ett helt träd. Ett sådant universellt verktyg, i sin struktur, liknar andra, eftersom det består av en rumpa, ett blad, ett blad och ett handtag, men det har unika egenskaper. De viktigaste kännetecknen för en sådan yxa inkluderar vikt, handtagets längd, samt vinkeln för skärpning av bladet.

Bild
Bild

Hantera vikt och längd

Till skillnad från andra axeltyper kännetecknas universalaxlar av en relativt stor vikt. Vanligtvis når de ett och ett halvt kilo (till exempel Paratech Biel Tool yxa), och det räcker för effektivt manuellt arbete, till exempel träbearbetning. Längden på handtaget på denna produkt når 50 centimeter, eftersom det är denna storlek som garanterar maximal arbetskomfort för en person med medelhöjd.

Bild
Bild

Bladform och skärpningsvinkel

Det mest utmärkande för den universella smidda yxan är bladets rundade utseende. Den säregna formen påverkar arbetet med olika träslag avsevärt. Tack vare skärpningsvinkeln på 30 grader passar yxan bättre in i stockarna, separerar flisarna och minskar därigenom de applicerade krafterna.

Bild
Bild

Om verktyget har en rak kant när du köper, behöver du bara slipa och ändra bladets form . för att underlätta och öka effektiviteten i arbetet med en stridsöxa. Det är dock värt att anförtro sådant arbete åt specialister, eftersom det är ganska svårt att uppnå den perfekta formen och tjockleken. Om skärets vinkel görs för liten, fastnar yxan mellan fibrerna och omvänt, med en stor vinkel på bladet, ökar den erforderliga kraften under drift.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fördelar och nackdelar med en sådan produkt, å ena sidan, kännetecknar just denna typ av yxa, och å andra sidan ger de en allmän bedömning av stridsöxan i jämförelse med andra sätt att hugga ved. Först och främst är dess fördel den låga kostnaden jämfört med sina närmaste konkurrenter - motorsågar. Även om det däremot är fysiskt svårare att använda axlar och dessutom är de dyrare än bågsågar för trä.

Jämfört med tur- och klyvaxlar är det mångsidiga utseendet bäst balanserat tack vare det optimala förhållandet mellan vikt och storlek mellan blad och handtag. Dessutom har moderna multifunktionella verktyg flera bladfästen, vilket säkerställer deras tillförlitlighet. Tyvärr krävs ibland ytterligare skärpning efter att ha köpt en yxa i en butik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

En av de populära modellerna av universalaxlar är Fiskars X7 från det kända och äldsta finska märket Fiskars. Den har en speciell krokliknande form som tillsammans med det gummerade greppet aldrig kommer att glida ur dina händer. Och användningen av glasfiber vid tillverkningen av denna modell gjorde det möjligt att minska vikten till 640 gram, vilket utan tvekan är en allvarlig fördel.

Bladets skärpningsvinkel motsvarar det optimala värdet för universalaxlar på 30 grader . Detta, tillsammans med säker fixering av bladet med handtaget, säkerställer högsta tillförlitlighet för verktyget under lång tid. Och närvaron av ett hål för vertikal upphängning ökar bekvämligheten med att lagra denna yxa.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan slående representant för de multifunktionella smidda axlarna av professionell kvalitet är Gardena 1400A . Trots att denna modell har betecknats som ett professionellt verktyg, används den också perfekt i trädgårds- och dacha -förhållanden när du utför vardagliga uppgifter i privata hus. Precis som den tidigare modellen som har granskats har Gardena 1400A en krokformad hatchet med en förkortad handtagslängd.

Bild
Bild

Till skillnad från finländaren är den tyska Gardena -yxan tyngre, även om båda är gjorda av glasfiber . Detta material i handtaget, tillsammans med stålbladet, ger verktyget en enorm hållbarhet. För bästa lagring och transport tillhandahåller företaget dessutom ett plastfodral för bladet i satsen.

Bild
Bild

Tillverkarnas betyg

Baserat på kundrecensioner och expertutlåtanden har en lista över de bästa tillverkarna av multifunktionella verktyg sammanställts. I betyget ingår både utländska och inhemska företag med varor i olika priskategorier. Detta hjälper dig att göra det bästa valet av yxa för dina förhållanden.

Fiskars

Det finska företaget Fiskars, grundat 1649, är nu en internationell leverantör av trädgårdsprodukter och verktyg för hemmabruk. Till exempel för trädgårdsarbete har en särskild serie Fiskars Solid -verktyg utvecklats.

Bild
Bild

Gardena

Den tyska ledaren inom trädgårdsredskap sedan 1961 från A till Z. Nu är de de ledande tillverkarna av intelligenta trädgårdsvårdssystem.

Bild
Bild

Husqvarna

Ett av de största och mest populära industriella trädgårds- och industriutrustningsföretagen i världen.

Bild
Bild

Hultafors

Den svenska tillverkaren av arbetsredskap har tillverkat alla typer av produkter i enlighet med gamla traditioner sedan 1883. Ett slående exempel är Hultafors Felling Axe HY 20.

Bild
Bild

Zubr

Den bästa inhemska tillverkaren av verktyg och utrustning för hem och industri.

Bild
Bild

Kraftool

Ett annat tyskt företag som tillverkar professionell utrustning för bygg- och reparationsarbeten.

Bild
Bild

En universell smidd yxa hos alla tillverkare är utan tvekan ett oumbärligt trädgårdsredskap. Dess speciella slipning, axelhandtagets vikt och längd gör det möjligt att använda verktyget i nästan alla verksamheter, från träbearbetning till förberedelse av ved.

Rekommenderad: