Smidda Axlar (35 Bilder): Funktioner I Handgjorda Modeller. Egenskaper För Jakt, Ural, Snickeri Och Snickeri Fastsmidda Yxor

Innehållsförteckning:

Video: Smidda Axlar (35 Bilder): Funktioner I Handgjorda Modeller. Egenskaper För Jakt, Ural, Snickeri Och Snickeri Fastsmidda Yxor

Video: Smidda Axlar (35 Bilder): Funktioner I Handgjorda Modeller. Egenskaper För Jakt, Ural, Snickeri Och Snickeri Fastsmidda Yxor
Video: Olika filmallar för motorsågar och sågkedjor från Stihl 2024, April
Smidda Axlar (35 Bilder): Funktioner I Handgjorda Modeller. Egenskaper För Jakt, Ural, Snickeri Och Snickeri Fastsmidda Yxor
Smidda Axlar (35 Bilder): Funktioner I Handgjorda Modeller. Egenskaper För Jakt, Ural, Snickeri Och Snickeri Fastsmidda Yxor
Anonim

Smidda yxor är ett populärt verktyg och används i stor utsträckning inom många områden av mänsklig strävan. Deras höga efterfrågan beror på den speciella styrkan hos materialet som erhålls med hjälp av den äldsta metallbearbetningsmetoden - smide.

Bild
Bild

Tillverkningsprocess

Smide anses vara en av de traditionella metoderna för att göra axlar och är på många sätt överlägsen mer modern teknik. Dess huvudsakliga drag är en förändring i metallens struktur och densitet, samt eliminering av sprickor och lufthålor i den . Smidesyxor är ett hantverk som utförs av smeder. Metallbearbetning utförs med hjälp av hand eller elektriska hammare genom att forma heta arbetsstycken till önskade former.

Bild
Bild

I detta fall påverkar chockbelastningen hela metallens massa och lämnar ingen kvarvarande spänning och håligheter i den . Som ett resultat får hela materialets tjocklek en riktningsstruktur, samtidigt som den blir mycket stark och motståndskraftig mot spänningar. Smide av ämnen för axlar utförs flera gånger, på grund av vilka slagg förskjuts från porerna och de befintliga hålrummen fylls med metall.

Bild
Bild

Nästa steg i att smida en yxa är att forma ämnet till önskad form . Processen består i att forma bladet och böja öglan med dess efterföljande svetsning med hjälp av smidesvetsning. Dessutom görs öglans yta mindre hårt jämfört med en yxas blad, vilket resulterar i att metallen är mer viskös, vilket gör att spikarna kan dras in med verktygets baksida. Och metallbearbetningen kompletteras med yxans fina efterbehandling, som utförs med metoden att slipa och slipa.

Bild
Bild

Det sista steget i tillverkningen av verktyget är skapandet av en hatchet - ett handtag av en yxa . För att göra detta, använd lövträ: bok, björk, aska eller akacia. Axelns form beror helt på instrumentets syfte, och dess längd beräknas vanligtvis individuellt. Så den optimala storleken på handtaget är avståndet mellan axeln och handleden: det är denna längd som yxan anses vara säkrare att arbeta med.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Populariteten hos handgjorda smidda axlar förklaras av ett antal fördelar jämfört med verktyg, gjord på andra sätt.

  • Kvaliteten på smidda modeller är mycket överlägsen kvaliteten på stämplade och gjutna, vilket beror på tekniken för multipel smide och metallhärdning.
  • Öxan matchar alltid yxans syfte och är ofta skräddarsydd.
  • Dessutom används endast trä av hög kvalitet för tillverkning av handtaget, vilket utesluter klyvning under påverkan av tunga laster.
  • Och många yrkespersoner noterar yxans utmärkta fästning på axeln, vilket gör att du inte behöver oroa dig för att den faller av yxan under avverkningsprocessen.
  • En annan stor fördel med smidda modeller är deras hållbarhet. Ett sådant verktyg kan tjäna i mer än ett dussin år och ärvs ofta från farfar till barnbarn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Liksom alla andra verktyg har emellertid smidda axlar fortfarande nackdelar . Först och främst inkluderar de en hög kostnad, vilket förklaras av manuellt arbete, som alltid har varit dyrt. Dessutom slipar smederna varje specifik modell uteslutande för en viss typ av arbete, och för att kunna använda den för andra tekniska uppgifter måste bladet slipas om. Nästa betydande nackdel är risken att köpa en produkt av låg kvalitet, under vilken metallen inte var färdig eller överhettad.

Bild
Bild

För att skydda dig från att köpa en sådan produkt bör du använda tjänster från erfarna professionella smeder som uppskattar deras rykte och är personligt ansvariga för varje produkt de tillverkar. En annan betydande nackdel med en smidd yxa är behovet av korrekt slipning. Ett smidd blad kan inte slipas med konventionell metallslipning: i detta fall krävs ett finkornigt slipskiva längs den smidda kanten. Ännu svårare att slipa är mönstrade blad som endast ska hanteras av proffs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

En smidd yxas anordning har förblivit oförändrad i mer än hundra år och innehåller ett antal element.

Blad är yxans huvudsakliga arbetsdel och genomgår en separat härdning. Med rätt användning blir ett välslipat blad praktiskt taget inte tråkigt. Vanligtvis använder smidda axlar tekniken för central slipning, när bara mitten av bladet ska slipas. Samtidigt görs kanterna medvetet något tråkigare, vilket gör att yxan mer effektivt går in i träets djup.

Bild
Bild

Anfallare eller blad , är en platt yta som slutar i ett blad och är huvuddelen av yxan. Den optimala bladvikten är 800-1000 g. Sådana modeller anses vara universella och lämpliga för de flesta typer av aktiviteter.

Bild
Bild

Yxa är ett trähandtag och ansvarar för användarvänligheten. Enligt profilens konfiguration ska det likna ett ägg, eftersom handtagen med denna speciella form passar bekvämt i handen. Handtagets längd varierar beroende på modellens syfte. Till exempel, för att fälla liggande träd måste det vara minst 70 cm.

Bild
Bild

Denna storlek minskar risken för skador avsevärt när bladet, om det missar, går ner i marken istället för att sjunka ner i benet. Dessutom innebär det långa handtaget inte böjningar och ändknoppar. På grund av tillräcklig längd hålls handtaget så perfekt i händerna och glider inte ut. Men för snickeri- och snickerimodeller används tvärtom endast kortböjda handtag. De förenklar arbetet kraftigt och tillåter inte verktyget att glida ur dina händer.

Bild
Bild

Förutom lövträ som äpple, päron, björk och alm, är asp ett bra material för skaftet. Aspens handtag minskar produktens vikt avsevärt, det viktigaste är att välja rätt trä och torka det väl. Det rekommenderas starkt inte att använda ek med mahogny för handtag: södra arter är instabila i hårda klimat och brister ofta i kylan.

Bild
Bild

Öga är ett speciellt hål i vilket handtaget sätts in. Fästningen av en yxa på ett yxhandtag kan utföras med fem kilar eller genom metoden för omvänd insättning. I det första fallet är kilarna belagda med epoxihartser, drivs in i öglan nära luckan och hälls dessutom med harts ovanifrån. Denna metod är den enklaste, men med tiden finns det risk för att yxan tappas när den svänger.

Bild
Bild

Den andra metoden är mer pålitlig, och under inga omständigheter kommer yxan att flyga av handtaget. För att göra detta avlägsnas lite metall från ögat, vilket ger formen av en kon. Sedan tar de ett björkämne, som har en förtjockning i slutet, och lägger en yxa på det med hjälp av den omvända dragkraftsmetoden så att minst 5 cm av häcket kommer ut ur ögat uppifrån. Därefter vrids kilar in i öglan underifrån och beläggs med harts. En yxa som är fäst vid handtaget på detta sätt kommer att stå där mycket länge och kan bara flyga av när björken börjar ruttna från ålderdom.

Bild
Bild

Stånga - den trubbiga delen av yxan mitt emot bladet, som ofta används för att driva spik. Vanligtvis blir den mer viskös och tillåter inte metallklyvning även när du kör i pluggar.

Bild
Bild

Skägg - ett tänkt bladblad, som inte finns på alla smidda modeller. I grund och botten är den utrustad med jaktmodeller (taiga) som används för slaktning av slaktkroppar av djur och ibland turistyxor.

Bild
Bild

Visningar

Totalt finns det fem sorter av smidda axlar, som alla har sin egen struktur och specialisering.

Snickerimodeller tillhör den lättaste kategorin axlar och väger mellan 600 och 900 gram. Produkterna är vanligtvis utrustade med en rak skärkant och slipas i en vinkel på 20 grader. Verktyget är avsett att användas i en sommarstuga eller i en verkstad, eftersom det är den billigaste typen.

Bild
Bild

Snickeriaxlar är mer massiva än snickeri och väger 1-1,5 kg. Ett särdrag hos sådana modeller är en rundad skärkant, som är nödvändig för att arbeta med en stock. Förresten, gamla hyddor, byggda utan en enda spik, klipptes med bara sådana modeller. Snickeryxans blad slipas i en vinkel på 30 grader, vilket hindrar dem från att fastna i träet och gör det enkelt att ta sig ut även från djupa och smala sprickor.

Bild
Bild

Taiga eller jaktyxa säljs ganska sällan, främst tillverkat i smeder på individuell beställning. Vikten på en jaktmodell är vanligtvis 600-800 g, vilket gör det enkelt att bära den genom skogen och utföra många operationer med den. Taiga skiljer sig från andra typer av verktyg, till exempel från en snickarexa, genom ett rundat, inte särskilt långt blad. Tack vare det smala bladet kan yxan tränga djupt in i skogen till ett stort djup och snabbt hugga träd.

Bild
Bild

Så med samma ansträngning kommer en snickaryxa med sitt raka och plana blad att komma in i trädet med 4 cm, medan ingångsdjupet för en jaktmodell kommer att vara 8 centimeter. Detta tillåter, under samma förhållanden och fysiska kostnader, att fälla ett träd 2 gånger snabbare. Dessutom är jaktmodellerna utrustade med en getbock, som skyddar handtaget från sprickor vid kraftiga slag som utförs över träfibrerna. Taiga -modeller skiljer sig också åt genom att bladets främre ände är bredare än den bakre, vilket gör att yxan kan användas som klyv.

Bild
Bild

Köttyxa avsedd för klyvning av ved, det finns två typer: "järn" och "slägga-klyver". Den första har en opretentiös design, presenterad i form av en kilformad yxa och ett rakt handtag. Det andra kännetecknas av en mer krökt hatchet och smalt blad. För en klyver är de viktigaste egenskaperna huvudets vikt och metallens seghet. Han behöver inte en speciell skärpa på bladet, varför han inte behöver regelbunden slipning. Klyvens rumpa är anpassad för att slå en slägga, och därför tas ganska mjukt stål för tillverkningen. Yxans vikt varierar från 800 till 1200 g, vilket är tillräckligt för att dela en stock.

Bild
Bild

Massiv smidd yxa av slaktaren avsedd att skära slaktkroppar av olika storlekar, samt för att skära ben och fryst kött. Det korta handtaget, vanligtvis inte mer än 50 cm, har en böjd form för ett bekvämt och säkert grepp. Bladets längd varierar beroende på modell och når ofta 30 cm. Produktens vikt varierar också, och för vissa handgjorda verktyg kan den nå 4, 6 kg. Metallens hårdhet vid köttaxlarna motsvarar märkningen RK 57-58HRC.

Bild
Bild

Hur skiljer man från cast?

Att skilja verkligt smidd stål från en gjuten produkt är ganska enkelt. För att göra detta är det tillräckligt att slå på yxan med ett tunt metallföremål, till exempel en lång spik: en riktig smidd produkt kommer att ringa länge och ljudet kommer att likna ringen av en bronsklocka. Ljudet från spikens inverkan på den gjutna produkten blir tråkigt och kort. En annan skillnad mellan smide och gjutning är närvaron av en stämpel. Nästan alla smidda modeller är märkta, medan det inte finns något märke på gjutna produkter. Dessutom visar gjutna axlar ofta en karakteristisk gjutningssöm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtletter av val

Att köpa en smidd yxa måste ha en övertygande motivering. Detta beror på att kostnaden för sådana modeller är flera gånger högre än priset på stämplade och gjutna axlar, därför är det för sällsynt användning bättre att köpa en enkel modell. Det enda undantaget är klyven, som alltid måste förfalskas. När du väljer en yxa måste du vara uppmärksam på förekomsten av en stigma och stålkvalitet, samt inspektera bladets kant: den ska vara helt platt, utan grader och flis. Det bästa alternativet är att beställa en yxa från en smed, men om detta inte är möjligt kan du som ett alternativ köpa en Ural -yxa producerad av Izhstal - TNP -företaget. Företaget producerar produkter av ganska hög kvalitet, och den stabila efterfrågan på det bekräftar detta.

Rekommenderad: