Gör-det-själv-hatchet (33 Bilder): Hur Man Gör Ett Handtag För En Yxa Enligt Ritningarna? Vilka är Formerna? Hur Ska Produkten Hanteras?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-hatchet (33 Bilder): Hur Man Gör Ett Handtag För En Yxa Enligt Ritningarna? Vilka är Formerna? Hur Ska Produkten Hanteras?

Video: Gör-det-själv-hatchet (33 Bilder): Hur Man Gör Ett Handtag För En Yxa Enligt Ritningarna? Vilka är Formerna? Hur Ska Produkten Hanteras?
Video: How I Make Axe Handles by Hand 2024, April
Gör-det-själv-hatchet (33 Bilder): Hur Man Gör Ett Handtag För En Yxa Enligt Ritningarna? Vilka är Formerna? Hur Ska Produkten Hanteras?
Gör-det-själv-hatchet (33 Bilder): Hur Man Gör Ett Handtag För En Yxa Enligt Ritningarna? Vilka är Formerna? Hur Ska Produkten Hanteras?
Anonim

Yxan är ett av de mest kända och prisvärda verktygen i arsenalen för de flesta sommarboende och professionella hantverkare. Om det används korrekt kan det förenkla många av dina arbetsflöden, vilket resulterar i bra resultat. Yxan kan inte bara köpas färdig i en specialaffär, utan också tillverkas hemma. Detta kommer inte att ta mycket tid, ansträngning och pengar. Idag kommer vi att titta närmare på hur man korrekt gör en yxa med egna händer.

Bild
Bild

Hur väljer och förbereder man trä?

Många verk är opraktiska utan en väl vässad och stark yxa. Detta verktyg behövs ofta både i vardagen och i större verk. I butiker kan du hitta många olika modeller av sådana verktyg, eftersom det finns ganska många typer av axlar själva. Det är möjligt att välja det perfekta alternativet i enlighet med alla krav.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men det finns också fall där konsumenten inte kunde hitta ett lämpligt verktyg för sig själv. Många människor i sådana situationer hittar en enkel väg ut för sig själva - de gör en yxa på egen hand. För att ett verktyg ska vara av hög kvalitet, pålitligt och hållbart måste det bestå av bra element . Så, för att skapa en häxa, är det mycket viktigt att välja rätt material.

Bild
Bild

Inte alla träslag är lämpliga för att skapa denna del av yxan . Man tror att en sann mästare kommer att gå runt i hela skogen innan han hittar själva trädet från vilket det kommer att vara möjligt att göra en yxa. I de flesta fall är det specificerade elementet i yxan byggt från björkens rotdel, och ännu bättre, om vi använder de tillväxter som finns på dess stam. Dessa delar kännetecknas av en mycket tät och krökt struktur.

Bild
Bild

Björk är inte det enda trädet som kan göra en bra yxa . Istället är det tillåtet att hänvisa till träd som ek, lönn, akacia, aska och andra lövträ. Enligt erfarna hantverkare producerar bok, ek, lärk, valnöt och alm de mest pålitliga, bekväma och hållbara handtagen av högsta kvalitet. Men det räcker inte att hitta det idealiska materialet för att göra en byxa. Det är också nödvändigt att kompetent förbereda honom för det kommande arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsstyckena måste torkas väl . Detta görs endast under naturliga förhållanden, och det tar ofta mycket tid - i genomsnitt 3-4 år, eller ännu längre (5 år kommer att vara tillräckligt). Trä bör torkas uteslutande på en mörk och torr plats där det finns god ventilation. Nederbörd, fukt och vatten bör inte tränga in i det utrymme där naturmaterial kommer att beredas. Annars kommer det helt enkelt inte att vara någon mening med sådan torkning, och du kommer inte att kunna göra en bra byxa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man en mall?

Om du redan har förberett och torkat till önskad materialgrad, bör du gå vidare till nästa steg för att skapa ett handtag för en yxa. Därefter måste du kompetent göra en bekväm mall, som kommer att vara en utmärkt assistent i det fortsatta arbetet.

Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till det faktum att det finns ganska strikta regler för yxans form baserat på huvudtypen. Så, lätta verktyg, vars vikt vanligtvis varierar från 0,8 till 1 kg, är vanligtvis gjorda med ett handtag med en längd på 0,4-0,6 m. När det gäller mer "allvarliga" tunga axlar finns det en längd på 0,55-0,65 m. Man bör också komma ihåg att alla befintliga axeltyper är indelade efter deras grundläggande funktionalitet.

Så skiljer sig följande typer av dessa verktyg:

  • snickare;
  • skogsarbetare;
  • knölig;
  • köttyxa;
  • slaktare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du påbörjar en oberoende design av ett sådant verktyg rekommenderas att du gör dig bekant med detaljerade ritningar av olika handtagsmodeller.

När du skapar en mall bör du ta hänsyn till ett antal viktiga funktioner

  • Så att yxan under arbetets gång inte glider ut och inte hoppar ur händerna vid svängningsögonblicket, dess "svans" måste göras lite bredare än fångstplatsen.
  • När man gör en stridsöxa för en klyva är det nödvändigt att göra en del med en längd på 0,75-0,95 m. Snickeriverktyg görs korta. Handtaget når i allmänhet 0,5 m.
  • Till parametern för handtagets längd, rumpans vilja, är det nödvändigt att lägga till ytterligare 8-10 cm för tillägget. Det kommer att vara möjligt att klippa av det efter att ha installerat rumpan. Det är mycket viktigt att se till att trädet inte börjar klyva just nu.
Bild
Bild

Mallen med rätt form och alla mått måste appliceras på papper eller kartong.

Steg-för-steg tillverkningsinstruktioner

Det är inte svårt att förbereda en yxa med egna händer. För att göra detta måste du följa en inte särskilt komplex arbetsteknik. Låt oss bekanta oss med det:

  • markera arbetsstycket med en mall;
  • efter det kan den försiktigt klippas ut med en sticksåg eller annat liknande verktyg;
  • Vidare måste den förberedda delen sättas på en speciell maskin och poleras.
Bild
Bild

Det finns ett antal viktiga regler som måste följas längs vägen

  • Bearbetningen av fästplatsens fästplats måste utföras så noggrant och exakt som möjligt för att inte av misstag avlägsna den överflödiga delen av trädet. Annars kan rumpan helt enkelt inte fixeras ordentligt på plats. Det är bättre att regelbundet prova på handtaget mot öglan, så att du i slutändan får en liten marginal (högst 2 cm).
  • Använd inte filen när du avslutar delen. Detta kommer att leda till att träet oundvikligen lossnar. På grund av detta kommer det att bli svårare att arbeta med honom ytterligare. Det är bättre att använda fint slipande sandpapper med en kvarn istället för en fil. Du måste flytta verktyget längs träfibrerna.
  • Det är nödvändigt att ge den slutliga, korrekta och vackra formen till handtagets fästplats, med hänsyn till vinkeln på rumpmunstycket. När det gäller klyven bör den angivna vinkeln för honom vara cirka 85 grader. För en standardyxa, 75 grader.
Bild
Bild

När du själv tillverkar en byxa måste du agera mycket noggrant. Det finns ingen anledning att rusa. Om du vill kan du dekorera verktygshandtaget med mönster och snidade dekorationer (till exempel kan du linda det med en jutekabel - det kommer också att hålla bladet säkrare). När häxan är klar kommer det att vara nödvändigt att korrekt installera skärdelen på den.

Låt oss överväga hur man gör detta

  • Justera den övre delen av delen så att den passar bladets ögla. Ta bort överflödigt trä med en kniv. Var försiktig.
  • Lägg på skärdelen ovanpå handtaget, horisontellt exponerat. Sedan måste du sätta ett märke på handtaget med en penna, till vilken det kommer att köras in. Dela linjen och gör ett nytt märke.
  • Lås handtaget i upprätt läge med en skruvstång. Den breda biten ska vara överst. Förbered en bågfil för metall. Klipp exakt till det andra kilmärket.
Bild
Bild
  • På ett specialaffär, plocka upp en metallkile eller gör den själv av trä.
  • Lägg brädan på en separat bänkskiva. Utsätt bladet för det. Lägg den upp och ner. Kasta den förberedda hatchet över den här delen och knacka på den på brädet. Vänd nu fixturen och knacka på brädet med handtaget. Samtidigt kommer delen att fortsätta passa. Dessa steg bör upprepas många gånger. Som ett resultat kommer det att visa sig att driva yxan in i öglan väl.
  • Ställ sedan delen upprätt. Montera en kil i snittet. Hamra in honom med en klubba. Såg bort överflödiga utskjutande delar
Bild
Bild

Hur skyddar man mot förfall?

Träet som yxan är gjord av, liksom andra liknande material, utsätts för förfall. Sådana problem uppstår alltid över tiden eller vid felaktiga förvaringsförhållanden för verktyget. Det är viktigt att ta hand om en hemgjord yxa i förväg och skydda den från förfall. Det avråds starkt att använda föreningar som lack eller färg för att skydda trähandtag. Förbudet mot användning av sådana föreningar beror på att deras närvaro på handtaget kan leda till att det glider ur händerna under visst arbete. Anledningen till detta är den glansiga, släta konsistensen.

Bild
Bild

Andra lämpliga impregneringar är den bästa lösningen för att skydda yxan från förfall . Du kan täcka handtaget med linolja eller bra gammal torkolja. Det finns andra mycket effektiva antiseptika som kommer att förlänga livslängden för naturligt trä. Men vi måste ta hänsyn till att de kommer att behöva tillämpas regelbundet. Glöm inte detta förfarande.

Bild
Bild

Vissa mästare lägger till rött pigment till antiseptiska skyddande medel. De vänder sig inte till detta trick för att få instrumentet att se mer intressant ut. Efter denna beläggning blir yxan mycket lättare att hitta i gräset, eftersom dess färg blir mer levande.

Praktiska tips och råd

Observera att handtaget ska vara så att dess tvärsnitt har en karakteristisk oval form. Endast genom att observera detta villkor kommer det att vara möjligt att hålla det framgångsrikt utan att anstränga handen för mycket. I detta fall blir slag med en yxa mer exakta och lätta. Det rekommenderas att göra träämnen för att skapa en stridsyxa på senhösten. Det är under denna period som saftens rörelse reduceras till ett minimum (praktiskt taget stannar), vilket innebär att trädet liksom torkar ut.

Bild
Bild

Många oerfarna hantverkare försummar att torka ved för byggandet av en yxa . Som ett resultat slutar detta med att handtaget ändras i storlek, och metalldelen med rumpan på håller mycket dåligt. Det är tillåtet att hänvisa till otorkat material endast i speciella situationer när handtaget måste byggas omedelbart, och denna reservdel görs som en tillfällig.

Bild
Bild

När du gör en ny hatchet själv måste du göra en detaljerad ritning / mall för det framtida verktyget. Om du har en mycket praktisk gammal yxa i din arsenal kan du ta bort alla parametrar från den. Det blir mycket enklare och bekvämare. Ta dig tid att vända verktyget. Först måste du se till att metallen är tillräckligt hård. Om det visar sig vara för mjukt måste det härdas ytterligare under påverkan av höga temperaturer.

Bild
Bild

Det är tillåtet att börja slipa axelbladet först efter att ha installerat det på yxan.

Det är mycket viktigt att använda en färdig yxa (både hemlagad och köpt i en butik) korrekt. Erfarna hantverkare rekommenderar starkt inte att försöka skära olika metalldelar med en sådan enhet. Även om du planerar att hugga ved är det bäst att se till att det inte finns några hårda partiklar inuti som kan skada verktyget.

Bild
Bild

Det avråds starkt att kasta det färdiga verktyget på hårda ytor, särskilt från en stor höjd . Det rekommenderas inte att lämna yxan utomhus. Nederbörd eller aggressivt solljus kan påverka trädelens kvalitet negativt. Förvara ett sådant verktyg på en mörk och torr plats. Endast under detta villkor kommer yxan att tjäna dig i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om häcket går för lätt in i öglan kan det tyda på att befälhavaren under arbetet gjorde ett allvarligt misstag någonstans (troligtvis i beräkningarna). En felaktigt förberedd mall leder ofta till ett sådant problem. I en sådan situation kommer inte ens en annan installerad kil att förändra någonting. Det är därför det är så viktigt att ta sig tid att göra alla beräkningar och göra mallen korrekt.

Bild
Bild

Glöm inte att bearbeta träyxan i slutet av allt arbete . Observera att behandlingen av denna del måste utföras på flera sätt. Varje nytt skyddsskikt bör appliceras först efter att det föregående har absorberats helt. Detta är det enda sättet att på ett tillförlitligt sätt skydda träet från ruttnande och förstörelse. Förvara på tillräckligt med trä för att skapa en hatchet. Du behöver inte bara göra ett arbetsstycke - det är bättre att bygga flera bitar. Detta är nödvändigt eftersom några av dem kanske inte tränar och avvisas under arbetet. Det måste alltid finnas minst en bit till i lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en yxa kan du inte använda ett träblock som har ett stort antal knop. På grund av dem kan märkbara sprickor bildas på materialet. Med tiden börjar grenarna spricka, och allt material tappar sin styrka. Det är inte svårt att göra en yxa på egen hand. Om du tvivlar på dina förmågor, är rädd för att göra misstag och översätta naturmaterial, är det bättre att vägra experiment. Köp en färdig modell eller låt en erfaren hantverkare göra ett bra verktyg för dig.

Rekommenderad: