Yxa Från En Skena: Hur Man Gör En Klyva För Att Hugga Ved Med Egna Händer? Urval Av Material Och Verktyg. Steg För Steg Teknik

Innehållsförteckning:

Video: Yxa Från En Skena: Hur Man Gör En Klyva För Att Hugga Ved Med Egna Händer? Urval Av Material Och Verktyg. Steg För Steg Teknik

Video: Yxa Från En Skena: Hur Man Gör En Klyva För Att Hugga Ved Med Egna Händer? Urval Av Material Och Verktyg. Steg För Steg Teknik
Video: Hugga ved med Jula yxa, så här kan det gå 😁 2024, Mars
Yxa Från En Skena: Hur Man Gör En Klyva För Att Hugga Ved Med Egna Händer? Urval Av Material Och Verktyg. Steg För Steg Teknik
Yxa Från En Skena: Hur Man Gör En Klyva För Att Hugga Ved Med Egna Händer? Urval Av Material Och Verktyg. Steg För Steg Teknik
Anonim

Axlar är de äldsta handverktygen som har ganska många sorter. Tekniken för deras tillverkning har fulländats i årtusenden, medan den fortfarande är en faktisk inventering av både avverknings- och byggbrigader, och ett oumbärligt element av utrustning för entusiaster för extrema rekreation, turister och jägarfiskare. Vissa erfarna skogsresenärer anser att yxan är ett verktyg, tillräckligt för en solotur i valfri längd. Med dess hjälp kan du förbereda bränsle, bygga ett skydd, och det är två huvuduppgifter som säkerställer framgångsrik överlevnad i den naturliga miljön.

Yxan är huvudverktyget för ryska upptäcktsresande som under de svåraste förhållandena behärskade de stora outforskade utrymmena i Sibirien på 1600 -talet . Och i vår tid, på vilken privat innergård som helst, kommer det definitivt att finnas minst en yxa, och en bra ägare kan ha ungefär ett dussin av dem för olika tillfällen: hugga ved, hugga dem, snickra, hugga kött, små trädgårdsarbete, en campingyxa och så vidare.

Bild
Bild

Verktyg och material

Det finns alltid yxor till salu, men monotonin driver ofta fans av detta brutala verktyg att försöka göra dem med egna händer. I detta fall uppstår frågan om materialets kvalitet. Stål för tillverkning av en yxa måste vara ganska hårt, samtidigt som det har hög formbarhet. Experiment med olika material ledde till bildandet av en positiv inställning hos hantverkare till rälsstål.

En egenskap hos metallen för sådana produkter är ett ökat krav på hållfasthet (slitstyrka). Strukturen hos rälsmaterialet kännetecknas av homogenitet och erforderlig formbarhet.

För att göra en yxa behöver du en skena minst 50 cm lång, och vikten av en sådan bit kommer att vara cirka 18 kilo. Att arbeta med en stålskena är en svår uppgift, du kan inte klara dig utan seriös utrustning.

Bild
Bild

För arbete behöver du:

  • svetsmaskin;
  • stationärt skruvstycke;
  • en såg för metall eller en kraftfull elektrisk sticksåg med en uppsättning filer som motsvarar materialet;
  • tung hammare;
  • roulett;
  • slipmaskin (till exempel slipmaskin);
  • en vinkelslip ("kvarn"), och det är bättre att ha två sådana enheter - en stor för grovarbete och en liten för efterbehandling av delar;
  • björkblock för en yxa;
  • plan;
  • sandpapper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsteknik

Att göra en yxa från en skena med egna händer skiljer sig naturligtvis från operationer som utförs i en industriell miljö: det finns ingen gjutning, arbetsstyckena måste svetsas, och det är inte alls detsamma.

Operationer för att omvandla en järnvägssäng till en yxa är i stort sett följande

  • Arbetsstycket måste klämmas fast i ett skruvstycke och skär av skenbasen. Skärning ska göras med en slipmaskin, bränna skärhjul och se till att hjulet inte går sönder i ett djupt snitt.
  • Arbetsstycket får utseendet på en yxa. Efter en serie operationer bör du få två identiska halvor.
  • Yxan med yxan görs genom att såga skenhuvudet i båda ämnena.
  • Halvorna av den framtida yxan slipas och poleras.
  • Arbetsstyckena värms upp i en ugn eller ugn, sedan svetsas de noggrant så att de två resulterande bladen riktas i olika riktningar och de skurna spåren bildar rumpans ögla.
  • Svetssömmar slipas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En produkt tillverkad enligt den teknik som beskrivs ovan har huvudsakligen en dekorativ funktion. Det kommer att vara ganska svårt att arbeta med det, det andra bladet kan orsaka skada och svetsen mellan bladets halvor kommer att vara ganska mödosam att göra så stark som en gjuten struktur.

Bild
Bild

Rälsstål är dock också perfekt för en mer praktisk produkt. Du kan göra en klyva av den. Cleaver är en kraftfull yxa avsedd för klyvning av stockar. Den stora konvergensvinkeln på bladets kanter gör att du framgångsrikt kan bryta träfibrerna, medan bladet på en konventionell yxa fastnar i dem och du måste ta ytterligare - ganska mödosamma - operationer för klyvning.

Vedklyven har ytterligare en funktion - den är mycket tyngre än den vanliga snickarens bror . Vikten av en klyver kan nå 2–2, 5 kg, hemlagade monster upp till 3 kg är kända.

För att göra en sådan klyva från en skena behöver du ungefär samma uppsättning verktyg, med den enda skillnaden att slipningen av produkten inte blir så noggrann.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsstadierna är nästan desamma som när man gör en dekorativ yxa

  • Klipp av sidorna på skenstödet.
  • Efter att ha markerat, klipp ut rumpan på den framtida klyven med ett stationärt skruvstycke.
  • Forma bladet med en klaffslip. Skärpa är inte så viktigt för en tung klyv, men en mycket tung produkt kommer inte att fungera från ett skenämne, så bladet måste slipas.
  • Ett ögla är skuret i den bakre delen (skenhuvudet).
  • Ovanifrån svetsas öglan med en bit stål skuren från skenstödet.
  • Björköxan tillverkas oberoende eller används kommersiellt tillgänglig.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den lättaste typen av yxa är taiga . Dess vikt kan vara cirka 1 kg. Detta verktyg är avsett för arbete i skogen: avverkning, avverkning, huggning av grenar, avlägsnande av bark, skärning av ett grovt spår, huggning av ved och annat grovt arbete. Ett sådant verktyg är perfekt för extrema idrottare. Lätthet och funktionalitet är dess främsta funktioner.

Utåt kan en sådan yxa särskiljas från en snickare genom den skarpare vinkeln mellan axelhandtaget och rumpans huvud (70 ° mot 90 ° för en konventionell yxa), liksom frånvaron av en skarp tå som sticker ut utanför rumpa och bladets rundade form.

Slipning av en taiga -yxa är också märklig: om bladets tå skärps på en kon, blir hälen tunnare. Detta gör att du kan kombinera egenskaperna hos en klyvaxa och en konventionell yxa i ett verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra en lättare yxa kan du använda skenan istället för själva skenan

  • Ett block på cirka 3 cm brett skärs från fodret.
  • Ögonets plats är markerad i stången med hjälp av en borr.
  • Därefter måste du värma upp arbetsstycket, och ju högre temperaturen är, desto snabbare går arbetet. Med hjälp av en mejsel och en slägga bryts ögonhålet. Arbetsstycket måste värmas upp många gånger.
  • Efter att ha skapat ett genomgående hål i stället för öglan måste du expandera det till önskad storlek med hjälp av en tvärstång.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Då måste du smida yxans blad. Denna operation är ganska mödosam, arbetsstycket måste värmas upprepade gånger.
  • Bladet kan förstärkas med en speciell filskärinsats så att den förblir skarp längre. För att göra detta, sätt in en tidigare förberedd filbit i snittet längs bladet. Anslut båda delarna genom svetsning.
  • Smid arbetsstycket, gör den sista anslutningen av bladdelarna.
  • Ytterligare smide av yxan syftar till att ge den önskad form.
  • Slutbehandlingen av arbetsstycket måste göras med en slipmaskin med skär- och sliphjul.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Handtaget på ett sådant verktyg måste göras längre än för en snickarexa av samma storlek och massa. Hans uppgift är inte känsligt och noggrant arbete, utan starka slag med en bred sväng. Den ska dock vara tunnare och kortare än klyvaxan.

Möjliga misstag

När du gör en yxa själv måste du närma dig detta arbete med allt ansvar. Yxan är ett allvarligt verktyg och bör tas på allvar.

De flesta misstagen härrör från mästarens oförberedelse. Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att tänka över hela sin verksamhet, i produktionen skulle detta göras av en tekniker.

Oförmågan att utföra vissa operationer kommer också att göra det svårt eller till och med stoppa arbetet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bättre att tänka i förväg om det är möjligt att göra de svåra stadierna på egen hand. Ibland är det värt att överlåta en del av arbetet till en specialist.

Rekommenderad: