Cleaver (36 Bilder): Vilken Modell är Bättre Betyg För Att Hugga Ved? Hur Skiljer Det Sig Från En Yxa? Hur Väljer Man? Funktioner Hos Matrix -klyvarna

Innehållsförteckning:

Video: Cleaver (36 Bilder): Vilken Modell är Bättre Betyg För Att Hugga Ved? Hur Skiljer Det Sig Från En Yxa? Hur Väljer Man? Funktioner Hos Matrix -klyvarna

Video: Cleaver (36 Bilder): Vilken Modell är Bättre Betyg För Att Hugga Ved? Hur Skiljer Det Sig Från En Yxa? Hur Väljer Man? Funktioner Hos Matrix -klyvarna
Video: Hugga färsk ved med Fiskars X17 klyvyxa 2024, April
Cleaver (36 Bilder): Vilken Modell är Bättre Betyg För Att Hugga Ved? Hur Skiljer Det Sig Från En Yxa? Hur Väljer Man? Funktioner Hos Matrix -klyvarna
Cleaver (36 Bilder): Vilken Modell är Bättre Betyg För Att Hugga Ved? Hur Skiljer Det Sig Från En Yxa? Hur Väljer Man? Funktioner Hos Matrix -klyvarna
Anonim

I Europa dök spikformade yxor upp under den romerska kejsaren Octavian Augustus. På medeltiden blev deras spridning utbredd. Deras skillnad var att deras bredd bara var en tredjedel av höjden, och det fanns också ytterligare sidodetaljer. Med tiden "adopterade" de slaviska folken andra produkter, men de finsk-ugriska stammarna använde denna typ av yxa länge, fram till 1400-talet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Numera kännetecknas klyvarna av ett kraftfullt prismatiskt blad med ett trubbigt blad, lutningsvinkeln är cirka 32 grader. Produktens vikt kan variera från 1,5 kg till 6 kg. Vanligtvis i vardagen kan du hitta en yxa som väger 3,5 kg, och verktygets storlek kan variera. Yxan kan bli upp till en meter lång - en så lång spak är nödvändig när du måste hantera klibbigt trä med hög fukthalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Choppers för att hugga ved är:

  • skruv (konisk);
  • hydraulisk;
  • elektrisk.

Den första typen är den vanligaste, 80% av konsumenterna använder den. Den avsmalnande stålstången har en stark tråd och kan sänkas ned i materialet med en elektrisk motor. Klyvklippare används för att skörda ved. På handelsgolven kan du hitta förberedda kit som gör att du kan montera ett sådant verktyg på några minuter.

Handtaget är tillverkat av slitstarkt trä och handtaget kan vara av ek, ask eller björk. Slipning utförs vanligtvis i en vinkel på 40-50 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cleavers är differentierade i följande typer:

  • massiv;
  • kryddad.

Den första typen förväxlas ofta med en slägga - de är så lika, den andra typen har ett vassare blad. Klyvar kan också gjutas och smides. Det finns inga grundläggande skillnader mellan dem.

Klyvbladet kan vara:

  • skärpt med en kil;
  • "Lopp-eared".
Bild
Bild
Bild
Bild

Den senare typen kan betraktas som en nyhet, arbetare med stor praktisk erfarenhet behandlar den med misstro, uttrycker kritiska kommentarer. Tillverkare i instruktionerna hävdar att detta verktyg endast kan användas med torrt trä. Det rekommenderas att ta hänsyn till detta faktum när du väljer ett verktyg.

Trädelarna i klyvningen har nackdelar - de kan spontant splittras . Under de senaste åren har pennor tillverkats av ett nytt material - glasfiber. Detta kompositmaterial är hållbart och lätt. Dess fördel är att rekylen för handen är märkbart mindre än för ett trähandtag, materialet kan aktivt absorbera vibrationer. Handtaget kan också vara tillverkat av glasfiber mycket långt, vilket har en positiv effekt på slagets kraft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behövs det för?

Det finns en mängd olika modeller av klyvningsmaskiner, som underlättar fysiskt arbete och hjälper till att hugga ved på kort tid. En klyvare är märkbart annorlunda än en yxa - det här verktyget är uteslutande avsett att klyva ved. Utåt finns det också märkbara skillnader. Klyven ser ut som en vässad metallgöt som väger minst 3-4 kg. Den har ett långt, robust handtag som gör att verktyget kan tas bort även från mycket hårt trä. Nästan alla träd kan huggas med ett sådant verktyg, och ett alternativ till klyven har ännu inte uppfunnits. Dess design är enkel och funktionell, vilket förklarar varför detta verktyg har varit populärt i många hundra år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Modern teknik och material gör det möjligt att förbättra den traditionella designen av klyvkroppen. I vår tid har klyftor av olika slag dykt upp, bland vilka det finns följande:

  • med ett förskjutet centrum;
  • manuell konisk;
  • ställ och distansbricka;
  • tung smidd;
  • med el- eller bensinmotor (automatisk).

Finska företaget Vipukirves, som erbjuder en mängd olika modeller, som har en "flytande" tyngdpunkt, fungerar bra för modern utveckling.

Vanligtvis är extra tillbehör till huvudprodukten inte billiga, ibland är deras design ganska komplex.

Bild
Bild

Tänk på flera typer av klyver som är särskilt populära.

Skruva vedklyvare

Det har blivit utbredd bland bönder; det är inte särskilt svårt att göra ett sådant verktyg på egen hand. För att göra en skruvspalt med en elektrisk drivning behöver du:

  • en motor med en effekt på minst 1, 8 kW;
  • rull med monterat lager;
  • remskiva;
  • gängad kon;
  • metallplåt 5 mm tjock;
  • hörnen "4";
  • rör 40 mm;
  • lager.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du sätter motorn på 450 varv / min, behöver du inte montera remskivan, då är det tillåtet att helt enkelt fästa konen på axeln. Det optimala valet är därför en hastighet på 400 rpm eller mer. Konen kan beställas från en vändare eller göras själv enligt en ritad ritning. Materialet från vilket klyven är tillverkad är stål med hög kolhalt. Tråden ska vara i steg om 7 mm och trådarna kan vara upp till 2 mm. Remskivor är bearbetade av vanligt stål. Spårets storlek bestäms av remskivans parametrar.

För att montera en klyva som fungerar enligt skruvprincipen måste du först göra en bas, sätta en platta under bordsskivan som motorn kommer att hållas på, och på den i sin tur axeln. Alternativt kan du säkra konen och remskivan och sedan placera och dra åt remmen. Efter det kan du gå vidare till testerna.

Bild
Bild

Hydraulisk vedklyva

Har bra kraft och prestanda. Det stationära verktyget är massivt, det fungerar med en cylinder där arbetstrycket tillhandahålls av en pump. Den placeras på samma axel med en elektrisk motor; det är också viktigt att ta hänsyn till att enheten kan placeras även i andra änden av rummet (inte nödvändigtvis på sängen). Anslutningen kan göras med speciella slangar.

Efter att ritningarna har valts och nödvändiga noder har köpts bör du tänka på hur du gör en klyvningsform. Svetsning av metall är den enklaste lösningen. Måtten kan vara valfri. Cylinderns kraft är av avgörande betydelse här. Det borde räcka med att dela massiva trägöt, som är ganska mättade med fukt. Ett sådant material har det högsta viskositetsindexet, och det är särskilt svårt att arbeta med det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cleaver i form av ett kors

Formen är monterad på bädden så att tväraxeln sammanfaller med axeln, som är fäst vid hydraulcylindern, ansluten till pumpen med hjälp av slangar.

Du kan också mekanisera klyven genom att fästa hjul på den.

Bild
Bild

Hur skiljer det sig från en yxa?

En klyv är en yxa. Detta verktyg är främst avsett för att dela upp stora göt. Klyvbladet skiljer sig också från yxbladet: det är kilformat och väger minst 3,5 kg. Klyven skär inte som en yxa - den delar materialet. Detta är den grundläggande skillnaden. När du arbetar med en klyv är slagets kraft viktig, och när du arbetar med en yxa är det viktigt hur kraftigt verktyget slipas.

Klyven kan jämföras med en slägga, dess blad är vässat i en vinkel på 45 grader, vilket gör att du kan dela även massiva stockar, där det finns många knop.

Cleavers är:

  • smidd;
  • helmetall (gjuten).

För en medelålders man med standard fysiska förmågor är en klyva med en bladvikt på upp till 3 kg lämplig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Låt oss göra en liten översikt över de mest populära modellerna, bland vilka det finns prover från amerikanska, tyska och ryska tillverkare.

Cleaver Ax Matrix väger 3 kg med glasfiberhandtag. Produkten är tillverkad av stålgrad 66G, hårdhetsfaktorn är 50 HRc. För att noggrant och effektivt dela upp även massiva träfragment är huvudet utrustat med ett litet städ bakifrån. Glasfiberhandtaget är tillverkat av det mest moderna materialet, blir aldrig vått, torkar inte ut eller sväller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cleaver "Bars" från Nylon har en vikt på 750 gram, kan fungera med alla träslag. Klyvans arbetsdel är tillverkad av U14-stål, skärets hårdhet på 2,5 cm höjd är 47-53 HRc på Rockwell-skalan, skärpningsvinkeln är cirka 28 grader. Det finns nubbar på sidorna - detta hjälper till att effektivt dela träet. I yxans nedre del finns speciella "dämpare" av gummi av mekaniska impulser. Materialets styrka är över genomsnittet. Produkten säljs i ett tåligt PVC -fodral.

Bild
Bild
Bild
Bild

Cleaver Inforce (3,65 kilo) . Det 910 mm långa handtaget är utformat för att klyva stora göt, perfekt för bränsleberedning. Produkten är lätt och hållbar.

Bild
Bild
  • Cleaver The Great Divider väger 4 kg med glasfiberhandtag. Verktyget är tillverkat av stålgrad 65G, hårdhetsfaktorn är 55 HRc. Denna enhet kan dela upp alla fragment, handtaget är tillverkat av glasfibermaterial, tål stora belastningar och skyddar mot onödiga vibrationer.
  • Rysktillverkad klyver "Virvelvind " väger 3 kg. Den har ett trähandtag täckt med ett lager av spjällgummi. Längden når 80 cm.

Verktyget är effektivt för klyvning av massiva träbitar.

Bild
Bild
  • Den tyska klyven Stihl 8812008 är också mycket populär nu (vikt - 3 kg, yxans längd - 80 cm). Det finns gummerade kuddar. Modellen väger lite, den är effektiv i arbetet med att skörda ved.
  • Ett av de äldsta företagen som producerar yxor och klyv är Fiskars … Företaget uppträdde på 1600 -talet i Sverige. Cleavers från "Fiskars" är en kombination av modern design, styrka, bekvämt grepp i handtaget och stål med specialstyrka. Under drift garanterar den smarta designen en harmonisk kombination av slagkraft och användarvänlighet. De mjukgörande elementen på handtaget är gjorda av modernt FiberComp -material. Detta innovativa glasfiber är starkare än Damaskus stål och är lätt. Alla element i produkten utsätts inte för korrosion eller rost. Den mest populära modellen är Fiskars X17.
Bild
Bild

Hur väljer man?

Valet av instrument bestäms av följande kriterier:

  • vikt;
  • material;
  • häckens storlek;
  • skärpningsform.

Att hitta ett verktyg som matchar de anställdas fysiska egenskaper är ingen lätt uppgift. Om klyven är för lätt blir det svårt att dela massiva fragment, och när man arbetar med ett tungt verktyg kommer mer fysisk ansträngning att läggas ner, men samtidigt blir det mycket lättare att dela tunga göt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att handtaget är tillverkat av massivt trä som har "stickningsegenskaper". Handtaget upplever en betydande belastning, så det måste ha ovanstående egenskaper. Det korta handtaget passar inte heller - det är svårt att arbeta med. Handtag som är tillverkade av PVC eller stål är inte det bästa valet. Sådana axlar är dyra, men det är obekvämt att arbeta med ett sådant verktyg. Ett sådant verktyg kommer inte att kunna trimma stammarna fuktade i fukt, vars diameter är mer än 25 cm. Yxan fastnar i sådant material ganska ofta.

Nidkärsägare använder som regel en av två typer av yxor: klassisk eller kilformad . Den första typen är bekväm att hantera nyslipat trä, där det finns mycket fukt. Den andra typen är bekväm att hugga torra stockar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konaxlar är enkla att använda och ganska effektiva (särskilt när man arbetar med massivt trä). Götet installeras vinkelrätt, en skruv drivs in i det, sedan delar det sig. Arbetet är bara mekaniskt.

Den hydrauliska drivenheten hjälper till att lösa produktionsproblem - det gör det möjligt att separera stockarna omedelbart.

Det är vettigt att använda en sådan enhet om arbetet med massiva träämnen ständigt sker, eftersom den hydrauliska klyven är ganska dyr.

Bild
Bild

Tips för användning

En klyva, som en yxa, är ett verktyg för ökad skaderisk, så den ska skärpas korrekt och användas med försiktighetsåtgärder.

Många frågor uppstår när du väljer en produkt - verktyget måste helst matcha den fysiska informationen från den anställde . Att hitta det perfekta alternativet är bara möjligt när klyven testas i praktiken. Även erfarna trähuggare "gissar" inte alltid vilken klyver som är perfekt för dem.

Det är viktigt att välja rätt däck - det ska vara av medeldiameter, dess höjd bör vara 5 centimeter över knäet.

Bild
Bild

När du börjar arbeta bör du ta hand om handskar och glasögon. Kläderna ska också vara tillräckligt lösa, det ska inte hindra rörelse. Under drift bör det inte finnas människor eller djur inom en radie av 2 meter - marker kan flyga iväg med en betydande hastighet och skada andra.

Från standard medelstora klossar erhålls 4-5 stockar . Större klumpar kan producera 10 stockar. När man arbetar är det ingen mening att klyva en massiv träbit på en gång. Det är mycket mer rimligt att klippa trädet från olika sidor och klippa av fragment.

Det är bättre att hålla stockarna utomhus på vintern - då blir träet inte fuktigt och löst. Vid arbete med trä rekommenderas att börja arbeta från de platser där sprickor förekommer. Ofta sätts klyvmedel in i sådana urtag och träffas på dem med släggor.

Rekommenderad: