Gör-det-själv-hiller: Funktioner I Hemlagade Modeller. Hur Man Gör En Potatishiller Enligt Ritningar Från En Druzhba Motorsåg?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-hiller: Funktioner I Hemlagade Modeller. Hur Man Gör En Potatishiller Enligt Ritningar Från En Druzhba Motorsåg?

Video: Gör-det-själv-hiller: Funktioner I Hemlagade Modeller. Hur Man Gör En Potatishiller Enligt Ritningar Från En Druzhba Motorsåg?
Video: Wortel aanaarder 2012 2024, Maj
Gör-det-själv-hiller: Funktioner I Hemlagade Modeller. Hur Man Gör En Potatishiller Enligt Ritningar Från En Druzhba Motorsåg?
Gör-det-själv-hiller: Funktioner I Hemlagade Modeller. Hur Man Gör En Potatishiller Enligt Ritningar Från En Druzhba Motorsåg?
Anonim

Modern teknik har länge förvandlat även en sådan traditionell sfär som jordbruk. Det är dags för trädgårdsmästare att radikalt ändra sin inställning till användning av utrustning i bruksområdet. Och den kanske mest värdefulla enheten kan vara en hemlagad hiller.

Särdrag

Vanligtvis, när man odlar potatis, är det spud med hoes. Men den här metoden är inte tillräckligt effektiv och ibland väldigt tröttsam. Alla kan inte hantera en stor personlig tomt eller ett stort fält för hand. Därför hjälper potatishyllaren verkligen ägarna. Du behöver bara välja rätt typ av mekanism.

De enklaste manuella kullarna kan inte bara krama jorden (enligt deras namn), utan också lossa den. Det är garanterat, med rätt skicklighet, en perfekt jordbearbetning . De färdiga verktygen är relativt billiga. Den modifierade hiller är fäst på traktorn.

Naturligtvis är detta redan en mer produktiv enhet som används på stora gårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beståndsdelarna i produkten är:

  • ett par stämplade hjul;
  • gångjärn
  • ram av stål;
  • soptippar;
  • järntassar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hillers kan också användas tillsammans med walk-behind traktorer . Det behövs ingen speciell enhet för detta. Du behöver bara ansluta en vanlig kullmaskin. Men på ett eller annat sätt vill folk inte betala för mycket för vad de kan göra med sina egna händer. Låt oss försöka lista ut det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsprincip

Den manuella hiller fungerar enligt ett utåt primitivt schema. Detta har dock liten effekt på effektiviteten. En av bönderna trycker på draghandtaget på framsidan och den andra trycker på samma pinne på baksidan. Som ett resultat sätts mekanismen igång och arbetsskivorna är nedsänkta i marken. När du flyttar lossas jordlagret, sedan, genom att placera eller ta bort flera specialdelar, ändrar de avståndet mellan skivorna.

Egenproduktion av hillinganordningen är tillgänglig för alla bönder. Det räcker bara med grundläggande kunskaper inom mekanik och erfarenhet av daglig drift av jordbruksmaskiner. Handgjord utrustning visar sig vara mycket billigare än motsvarigheter från fabriken. Det finns ingen anledning att tala om tillfredsställelse med sin egen skicklighet.

Vi måste dock komma ihåg att säkerheten och effektiviteten i arbetet bara är i dina händer, allt ska vara genomtänkt till minsta detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsprocess

Kullaren är tillverkad av följande komponenter:

  • stålplåt 0,2 cm tjock - för bladet;
  • snodd - anslutning av stället till främre länken;
  • rack - tillverkat av ett rör för en vattenförsörjning med ett tvärsnitt på 1 tum och en längd av 1 m;
  • 1/3 tum slang - används på stavar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bandet byts ibland ut mot en enkel stålplåt. Men i det här fallet måste du borra hål i det för att justera kullarens lutning. För arbete behöver du:

  • anordningar som kan böja rör;
  • gasbrännare (eller blåslampa);
  • svetsmaskin;
  • LBM.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att hitta färdiga ritningar är mycket lättare än att sammanställa dem själv. Men du måste fortfarande noggrant studera dessa material, eftersom det minsta misstaget kan leda till allvarliga förluster. Hillers placerade på den bakomliggande traktorn fixeras med fästen. För att ansluta mekanismens koppel med dessa fästen används en propp, bultar och plattbrickor. Proppen sätts in i ett fyrkantigt rör och fästs sedan försiktigt på väggen.

Oavsett storlek måste kullaren vara multifunktionell. Det innebär att det måste regleras . En teleskopisk enhet hjälper till att ändra höjden. Ett mindre rör införs inuti röret i mitten av kullaren, som når den bakre dragkraften.

En sådan lösning gör att du kan styra parametrarna för kullaren utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Själva mekanismen är utrustad med en rörlig säng. Dess rörlighet tillhandahålls av gångjärn och snodd som fäster främre länken till huvudstaget. Om en stålplåt levereras i stället för den sista delen, måste den fixeras på plats med bultar. Viktigt: även en vanlig hiller kan inte tillverkas utan svetsning. Stagarna, bladen och bakre länkarna svetsas mot varandra, och sedan är det framlänkens tur.

Den bakre dragningen är 0,5 m bred, och handtagets bredd är 0,2 m. Rör 0,3 m långa är svetsade på gaffelns mitt. Den fria änden leds in i tryckhålan. För att ställningen ska kunna justeras i höjd bröts hålen på den övre kanten, liksom den vertikala gaffeln. Bredden på de främre och bakre stavarna måste exakt matcha, den högsta tillåtna avvikelsen är 0,01 m.

När du gör en kullare behövs också en dubbelformad plog. För honom, ta plattor med en tjocklek på 0,2 cm. Plattorna måste böjas i en halvcirkel. Halvorna som görs svetsas till stället.

Det är oerhört viktigt: sömmen vid delarnas korsning bör justeras så mycket som möjligt och plattorna själva ska slipas med en slipmaskin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Underknivar är gjorda av kolstål. Utåt liknar sådana knivar pilspetsar. Noggrann slipning är en förutsättning. Det utförs strikt i en vinkel på 45 grader. Detta tillvägagångssätt låter dig behålla metallens skärpa så länge som möjligt.

Den slipade kniven svetsas fast i stället underifrån och slipas dessutom. Skivor framställs av 2 stålplåtar. Efter att ha klippt ut dessa tallrikar måste du göra halvcirklar av dem. Naturligtvis är det nödvändigt att justera sömmen så mycket som möjligt efter att ha svetsat skivorna till stället. Varje del som kommer att svetsas slipas i förväg.

Kullarna är ofta gjorda av Druzhba motorsåg. Men innan du använder den måste du välja mellan två typer av mekanismer. Skivalternativen som just beskrivits hjälper till att ploga jorden före plantering eller efter skörd. De kan också plöja jorden som separerar sängarna.

Viktigt: kullarnas rotationsvinklar måste vara strikt desamma, annars kommer enheten ständigt att "leda" under drift.

Bild
Bild

Hillers i form av plogar anses också vara en ganska effektiv lösning. Deras fördel är snabba arbetsuppgifter. I de flesta fall görs en improviserad plog monterad, fäst på en bakomliggande traktor eller till och med på en traktor. Men i dacha och dotterplaner används oftast disktypsmekanismer. De är mycket lättare och gör att du kan arbeta marken så smidigt som möjligt.

Det är värt att överväga att även innan skivorna är säkrade måste de rengöras runt hela omkretsen . Ibland används omslag istället för skivor. De är helt enkelt böjda för att göra ena kanten konkav och den andra konvexa, det finns inget komplicerat i detta arbete. Resten av manipulationerna för att montera hilleriet från en bensinsåg har redan beskrivits tidigare. Enligt ett liknande schema kan du göra det från Ural motorsåg.

Separat bör det sägas om fästen för igelkottar. Dessa delar är utformade för att lossa jorden och ta bort ogräs från den. Till skillnad från en platt fräs skär igelkottarna inte bara bort onödiga växter vid roten, utan drar också ut själva roten helt. Igelkottarnas utseende och design beror oftast inte på om de placeras på en bakomliggande traktor eller på en manuell kullare. För att göra dessa delar används 3 ringar, olika i storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skivorna svetsas med hoppare. Ringarnas ändar levereras med metallpinnar. Du bör sluta med en kon som är svetsad på röret som innehåller axeln. Koniska igelkottar placeras alltid i par, anslutna med stålfästen i en vinkel på 45 grader. När redskapet roterar kommer spikarna att ta tag i jorden.

Koniska igelkottar är dåligt lämpade för manuella kullar. När du använder dem ökar arbetets intensitet. Du kan lösa problemet med förenklade produkter. De har en jämn form, bara spikar svetsas på ett rör 0,25 m långt och 0,15-0,2 m tjockt. De resulterande igelkottarna hålls på konsolen av en axel och ett par lager, och ett handtag är också fäst vid konsolen.

Du kan förenkla ditt arbete genom att köpa fabriksskivor . De är oftast bildade av kedjehjul med 5 eller 6 dubbar, som monteras på axeln tillsammans med lagret. Kommersiella spikar är inte längre än 0,06 m. Kedjehjulen ska vara ungefär 0,04 m från varandra.

Men du måste förstå att hemlagade igelkottar inte bara är billigare, de är också bättre anpassade till en specifik trädgård.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa hantverkare gör skivor av en gascylinder med en väggtjocklek på 0,4 cm. Vanligtvis skärs behållaren exakt i mitten på höjden. Luftcylindrar kan också användas. Men innan arbetet måste de ångas för att undvika obehagliga konsekvenser. Dessutom är det inte förbjudet att använda vanliga spikar och skivor för en elektrisk vinsch som omvandlas till en hiller.

För att göra en sådan elektrisk apparat används en motor med en effekt på 1,5 kW. Men det är fortfarande bättre att fokusera på en effekt på minst 2 kW. Axelhastigheten bör vara 1500 varv per minut. Brist på kraft leder antingen till en sänkning av hastigheten eller till en påtvingad begränsning av djupet av jordbearbetning. Det är opraktiskt att sätta mycket tunga motorer som är mer kraftfulla än 2,5 kW, eftersom de är obekväma och förbrukar mycket ström.

Bild
Bild

Du kan lära dig mer om hur du gör en gör-det-själv-diskhiller.

Rekommenderad: