Reparation Av En Bakomgående Traktormotor: Demontering Av Motorn Och Justering Av Ventilerna På Den Bakomliggande Traktorn, Val Av Installationssats

Innehållsförteckning:

Video: Reparation Av En Bakomgående Traktormotor: Demontering Av Motorn Och Justering Av Ventilerna På Den Bakomliggande Traktorn, Val Av Installationssats

Video: Reparation Av En Bakomgående Traktormotor: Demontering Av Motorn Och Justering Av Ventilerna På Den Bakomliggande Traktorn, Val Av Installationssats
Video: Justering af ventiler 2024, Maj
Reparation Av En Bakomgående Traktormotor: Demontering Av Motorn Och Justering Av Ventilerna På Den Bakomliggande Traktorn, Val Av Installationssats
Reparation Av En Bakomgående Traktormotor: Demontering Av Motorn Och Justering Av Ventilerna På Den Bakomliggande Traktorn, Val Av Installationssats
Anonim

Motoblock är i allmänhet pålitliga och stabila enheter. Men med aktiv användning går de fortfarande sönder regelbundet. Även noggrant genomtänkta motorer kan fungera fel.

Bild
Bild

Hur fungerar det?

För att förstå uppdelningar och åtgärda dem är det viktigt att förstå hur allt fungerar i en normal situation. För enkelhetens skull, låt oss bara bo på modeller med förbränningsmotor. Tidigare fanns två-takts walk-behind-traktorer, men nu ersätts de alltmer av fyrtaktsmotståndare. Dieselenheter ökar också i popularitet. När det gäller överföringen kan den tillverkas i tre olika versioner.

Det traditionella tillvägagångssättet är att använda en växellåda. Trots en anständig tillförlitlighet tar den här enheten mycket plats. Kraftöverföring sker antingen med en kon eller en cylinder. Lätta motoblock är huvudsakligen utrustade med en växelmasköverföring. Den typiska funktionsprincipen för den bakomliggande traktorregulatorn innehåller:

  • en enhet som övervakar antalet varv;
  • stången som förbinder denna enhet med strypventilen;
  • vår.
Bild
Bild

Styrenheten fungerar på grundval av en pneumatisk eller mekanisk anslutning. "Pneumatik" betyder närvaron av en sorts vinge som reagerar på luftflödets hastighet. Centrifugalalternativ innebär att man placerar en speciell kamaxel inuti vevhuset. Den kompletteras med små vikter och en lätt att flytta skaftet. Dragningen görs från tråd och fjäderkänsligheten avgör hur exakt varvtalet bibehålls.

Gasfördelningsmekanismens roll är att tillföra en blandning av bränsle och luft till cylindern. Men samma enhet ger också avlägsnande av avgaser. En dekompressor används för att påverka kompressionsförhållandet. Bensinmotorer är nödvändigtvis utrustade med förgasare som ansvarar för beredningen av bränsle-luftblandningen. Oavsett bränsletyp spelar startanordningen en viktig roll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga komponenter

För att montera eller demontera en gående traktormotor krävs en platt, väl upplyst yta, där ingenting kommer att störa arbetet. De letar efter samma plats för reparationer. Installationssatsen för både importerade och inhemska walk-behind traktorer inkluderar:

  • munstycken;
  • blockhuvuden;
  • radiatorer;
  • förgasare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Felsöka startproblem

Ofta behövs reparation av den bakomliggande traktormotorn på grund av att denna motor inte startar. Om detta problem uppstår efter vinterförvaring kan du misstänka:

  • igensättning av bränsle eller olja med vatten;
  • oxidation av elektriska kontakter;
  • isoleringsskador;
  • fast skräp i förgasaren.

För att förhindra dessa kränkningar är det nödvändigt att noggrant inspektera eventuella anslutningar före varje lansering. Om du märker den minsta klämman på kabeln, särskilt om den är vriden, kan du inte starta motorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Redan innan den allra första starten är det nödvändigt att bedöma om det finns tillräckligt med olja i vevhuset. Med brist på det är sannolikt snabb förstörelse av kolvgruppen. På mindre än en sekund kommer cylindrarna att täckas med grader.

I detta fall kommer det att krävas mycket allvarliga reparationer och ibland även byte av skadade delar. Ibland provoceras instabilitet i apparatens funktion genom att lämna smörjmedelskompositionen för vintern. Om detta är orsaken, kommer de första ögonblicken efter lanseringen att moln av vit rök rinna ut från avgasröret. Omedelbart efter detta kommer kraftverket att stanna.

Dieselbaserade traktorer kan inte heller starta på grund av brist på olja. Endast ett fåtal modeller är utrustade med system som förhindrar att smörjmedelshalten sjunker. De flesta människor måste övervaka hälsan hos den bakomliggande traktorn på egen hand. Det är också värt att överväga att fel uppstår på grund av systematisk användning av olämpligt bränsle. Om de vanliga rekommendationerna inte ger mycket effekt måste du ta bort ljuset och se om det finns några oljefläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olja, särskilt kolavlagringar, bör rengöras noggrant. Sedan måste ljuset torkas. Cylindern krävs också för att torka. En mycket enkel teknik används som "torkning": upprepad skarp dragning ur startkabeln. Frågan dyker ofta upp: vad ska man göra om den bakomliggande traktorn inte startar medan den röker med svart rök.

Detta indikerar vanligtvis att motorn är överfylld med bensin. Det är också värt att frukta skador på kolvgruppen. Om båda antagandena visade sig vara felaktiga bör du kontakta servicecenteret. Ytterligare försök att åtgärda problemet själv kan leda till en försämring av sammanbrottet.

När kränkningar är förknippade med brist på bränsle i arbetskammaren kommer ljuset att vara torrt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan hantera ett sådant problem om:

  • häll ut det gamla bränslet;
  • tvätta bensinen eller dieseltanken noggrant;
  • rengör luftfiltret;
  • rengör bränsleslangen och strålarna med en tryckluftsstråle;
  • tillsätt färskt bränsle;
  • efter att du har öppnat bränsleledningen blåser du ut kanalen i tanklocket.

I vissa fall beror felet på att bensin har kommit in i oljesumpen. Det är nödvändigt att kontrollera om detta problem finns efter någon justering, förgasarjustering.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om smörjmedlet hela tiden är igensatt av bränsle måste du titta på förgasarnålen. Det är troligt att just denna nod har blivit en svag punkt. Det är värt att notera att ibland går den bakomliggande traktorns motor också på ljuddämparen och kanske till och med med en låga.

Den troligaste orsaken är ofullständig bränsleförbränning. Hon provoceras av:

  • luckor i tändsystemet;
  • alltför mättad bränsleblandning;
  • omotiverad uppvärmning av denna blandning.
Bild
Bild
Bild
Bild

När den bakomliggande traktorn inte heller vill agera måste avbrott i tändsystemet letas efter eftertänksamt och konsekvent. Magneto, lock, ljus och högspänningskablar undersöks.

Att leta efter även mindre föroreningar är av yttersta vikt. Om allt är rent är det nödvändigt att inspektera kontakterna på tändkablarna. Därefter kontrolleras elektrodernas stabilitet, avstånden mellan dem mäts med en speciell sond.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsfel

Ganska ofta, bland motorfel på den bakomliggande traktorn, uppträder dess instabila verkan. Om motorn på tomgång går i ryck och när du försöker lägga till gas stannar den helt och hållet, orsaken är förankrad i brist på bränsle. Rengör skärmarna på bränsletanken, förgasaren och rörledningsventilen. Och när problem uppstår även vid tomgång, är det lämpligt att kontrollera centrifugalregulatorn. Dragkraft fastnar ofta där.

Antag att den bakomliggande traktorn helt enkelt saktar ner utan ryck. I många fall beror detta på användning av felaktigt inställda, olämpliga eller helt enkelt dåligt slitna motorer. Men att byta kraftverk är inte alltid klokt. Att installera ett tändstift av bättre kvalitet kan hjälpa. Det är också värt att anta att det uppstår funktionsstörningar i förgasarens flottör i högspänningstråden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om motorn på den bakomliggande traktorn knackar är det nödvändigt att inspektera kamaxlarna och vevaxlarna. Det är där källorna till främmande ljud främst finns.

I alla dessa situationer finns det inget särskilt behov av att utföra större reparationer. Felsökning av hög kvalitet är mycket viktigt. Det är meningslöst att försöka öka kompressionen i alla moderna motorer, i alla fall tillåter inte dekompressorn dig att göra detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byte och justering

Ganska ofta, tyvärr, blir det nödvändigt att helt byta motor på den bakomliggande traktorn. När du väljer en ersättningsanordning rekommenderas att man föredrar produkter från kända företag. Traditionella fördomar om produkter från kinesiska fabriker har sedan länge blivit irrelevanta. För att undvika att betala för mycket måste du noggrant analysera hur produktivt kraftverket ska vara. Att köpa en enhet som är för kraftfull är helt enkelt irrationellt.

Även om det inte talas om en komplett ersättare är det viktigt att veta hur man justerar motorn på jordbruksmaskiner. Vi rekommenderar att du börjar demontera först efter att du har spolat motorn och tagit bort olja från den. Smörjmedlet hälls ut endast när motorn värms upp efter en kort operation. Då är det dags att ta bort bränsletanken. Ta bort sekventiellt:

  • bränsleslang;
  • luftfilter;
  • skärm som täcker cylindern.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ta sedan bort vevaxelhjulet. Efter remskivan är det nödvändigt att ta bort fläkten, reflektorerna, isolerande svänghjulshöljen. Skruva loss locket, ta bort ringarna och kopplingshusen. När brickan är borttagen kan du trycka ut svänghjulet med en träbit.

Nu, efter att ha hanterat svänghjulet, ta bort cylinderkåpan, kamaxeln och påskjutaren. Ta bort oljesprayen och låsmuttern när du har tillgång till vevstången. Efter att ha reparerat och bytt ut de skadade delarna monteras motorn i omvänd ordning. Du bör bekanta dig med diagrammet i förväg, då blir det inga fel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadade ventiler för en bensinbacktraktor byts ut efter att ha tagits bort:

  • bensintank;
  • cylinderblockets huvud;
  • förgasare;
  • ljuddämpare;
  • lådor.

Det är ofta nödvändigt att byta ut ringarna. Men detta bör endast göras i samband med mer allvarliga reparationer. Ett isolerat byte av ringar är i sig irrationellt både ekonomiskt och tekniskt. Dessutom har en ringgrupp av hög kvalitet vanligtvis samma livslängd som cylindern. Ändra dem samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation på ett elastiskt band rekommenderas om en kinesisk motor är installerad på hushållsbaserade traktorer. Gummikuddar används ofta som plattform. Delar av den främre stötdämparen från en klassisk bil är lämpliga som dem. Tillsammans med behovet av att omarrangera enskilda delar av den bakomliggande traktorn har många ett behov av att sätta den elektriska startmotorn på egen hand. Denna startmotor måste vara korrekt ansluten till batteriet.

Kronan är endast fäst vid de borttagna svänghjulen. Ta bort alla störande delar av motorn i förväg. För att ta bort svänghjulet kan du i många fall inte klara dig utan en speciell nyckel. En generator och dess magneter placeras i svänghjulsenheten. När terminalerna och kontakterna på batteriet är i linje bör en testkörning av den bakomliggande traktorn utföras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

För att reparera och justera den bakomliggande traktorn mindre ofta krävs det för att skydda motorn från att falla. Detta gäller särskilt produkter med fyrtaktsmotorer. Deras maximala lutning under drift får inte överstiga 25 grader. Det är omöjligt att luta enheten längre än 15 grader. Annars kan du frukta att en del av motorn kommer att berövas smörjning. Hon är snart ur funktion.

Av samma anledning rekommenderas inte långsiktig användning av den bakomliggande traktorn i viloläge. Kontrollera alltid att det finns tillräckligt med bränsle och smörjolja innan arbetet påbörjas. Det är bara nödvändigt att byta dessa vätskor och till och med tillsätta dem när motorn är avstängd.

Starta inte den bakomliggande traktorn när spakarna i samband med hjuldriften är låsta. En kall motor startas först efter att förgasarnas luftspjäll har ställts in i stängt läge; Använd alltid det strikt rekommenderade bränslet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ventilerna justeras med:

  • universella skiftnycklar;
  • sonder i olika storlekar;
  • platta skruvmejslar.

Rekommenderad: